Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Guvernul Orban a trecut de votul de învestitură al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”

Guvernul Orban

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul Orban a primit luni votul de învestitură al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Ca să fie învestit, Guvernul Orban avea nevoie de minimum 233 de voturi „pentru”.

„Vă mulțumesc și să aveți încredere în noi”, a declarat Ludovic Orban, la finalul ședinței de plen.

Pentru noul Executiv au votat și câțiva parlamentari PSD și Pro România, însă restul parlamentarilor PSD și Pro România au boicotat ședința.

Ședința a fost condusă de senatoarea PNL Alina Gorghiu. Mai mulți parlamentari au semnalat probleme cu cartelele. Alina Gorghiu a anunțat că aceștia vor ridica mâna la vot.

UPDATE 240 de voturi „pentru”.

UPDATE: Un număr de 234 de parlamentari și-au exprimat votul, până acum. Matematic, sunt șanse ca Guvernul Orban să fi primit votul Parlamentului

UPDATE: A început votul

UPDATE: Dan Barna, liderul USR, a spus că provocarea de a ajunge cât mai repede la alegeri anticipate rămâne o temă importantă după alegerile prezidențiale și după ce vom avea buget. Dacă vom da din nou șansa PSD să revină, va fi un eșec comun al opoziției și ar însemna că ne batem joc de oamenii care au stat în stradă 3 ani, a spus Barna.


UPDATE: Ludovic Orban a declarat în discursul din plenul Parlamentului că una dintre prioritățile noului guvern este legată de refacerea capacității administrative a instituțiilor guvernamentale, care a fost distrusă în ultimii 3 ani de aducerea unor oameni fără competențe, „pe pile sau pe bază de carnet de partid”.

În poliție și jandarmerie trebuie să schimbăm mentalitatea, trebuie completate efectivele unde e necesar și trebuie asigurate toate resursele necesare, a spus Orban.

Orban a declarat „război total” împotriva clanurilor interlope, care fac legea în unele zone din țară. 

În domeniul educației, premierul desemnat a vorbit despre generalizarea afterschool-ului și asigurarea mesei calde în școli.

Referindu-se la domeniul sănătății, Orban a vorbit despre importanța educației pentru prevenirea bolilor. „Noi nu ne dorim să ajungem la spital, noi vrem să ajungem la bal”, a spus Orban. 

Potrivit celor mai recente informații transmise de Digi24, pe lângă formațiunile care au anunțat că vor vota guvernul și grupul minorităților, vor mai vota cinci parlamentari neafiliați, doi social-democrați și doi afiliați PSD care au fost în ALDE până de curând și mai mulți parlamentari.

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult