Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Guvernul Orban a trecut de votul de învestitură al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”

Guvernul Orban

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul Orban a primit luni votul de învestitură al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Ca să fie învestit, Guvernul Orban avea nevoie de minimum 233 de voturi „pentru”.

„Vă mulțumesc și să aveți încredere în noi”, a declarat Ludovic Orban, la finalul ședinței de plen.

Pentru noul Executiv au votat și câțiva parlamentari PSD și Pro România, însă restul parlamentarilor PSD și Pro România au boicotat ședința.

Ședința a fost condusă de senatoarea PNL Alina Gorghiu. Mai mulți parlamentari au semnalat probleme cu cartelele. Alina Gorghiu a anunțat că aceștia vor ridica mâna la vot.

UPDATE 240 de voturi „pentru”.

UPDATE: Un număr de 234 de parlamentari și-au exprimat votul, până acum. Matematic, sunt șanse ca Guvernul Orban să fi primit votul Parlamentului

UPDATE: A început votul

UPDATE: Dan Barna, liderul USR, a spus că provocarea de a ajunge cât mai repede la alegeri anticipate rămâne o temă importantă după alegerile prezidențiale și după ce vom avea buget. Dacă vom da din nou șansa PSD să revină, va fi un eșec comun al opoziției și ar însemna că ne batem joc de oamenii care au stat în stradă 3 ani, a spus Barna.


UPDATE: Ludovic Orban a declarat în discursul din plenul Parlamentului că una dintre prioritățile noului guvern este legată de refacerea capacității administrative a instituțiilor guvernamentale, care a fost distrusă în ultimii 3 ani de aducerea unor oameni fără competențe, „pe pile sau pe bază de carnet de partid”.

În poliție și jandarmerie trebuie să schimbăm mentalitatea, trebuie completate efectivele unde e necesar și trebuie asigurate toate resursele necesare, a spus Orban.

Orban a declarat „război total” împotriva clanurilor interlope, care fac legea în unele zone din țară. 

În domeniul educației, premierul desemnat a vorbit despre generalizarea afterschool-ului și asigurarea mesei calde în școli.

Referindu-se la domeniul sănătății, Orban a vorbit despre importanța educației pentru prevenirea bolilor. „Noi nu ne dorim să ajungem la spital, noi vrem să ajungem la bal”, a spus Orban. 

Potrivit celor mai recente informații transmise de Digi24, pe lângă formațiunile care au anunțat că vor vota guvernul și grupul minorităților, vor mai vota cinci parlamentari neafiliați, doi social-democrați și doi afiliați PSD care au fost în ALDE până de curând și mai mulți parlamentari.

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult