Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Guvernul Orban merge azi în Parlament pentru votul de învestire

Guvernul Orban - Foto  Inquam Photos / George Călin

Foto Inquam Photos / George Călin

Premierul desemnat Ludovic Orban va prezenta Programul de Guvernare şi lista cu persoanele propuse pentru a face parte din Executiv.

Cabinetul propus are 15 miniştri şi un vicepremier și este format din profesori, economişti, ingineri, jurişti şi medici. Ludovic Orban a cooptat în echipa sa un diplomat de carieră – Bogdan Aurescu, care lucrează în MAE din 1996, dar şi un militar de carieră, generalul Nicolae Ciucă, unul dintre cei mai succes ofiţeri ai Armatei române. Trei dintre persoanele propuse au fost avizate negativ - Florin Cîţu - Finanţe, Violeta Alexandru - Muncă şi Ion Ştefan - Dezvoltare. Ludovic Orban a refuzat, însă, să schimbe nominalizările pentru aceste ministere, scrie News.ro.

Cabinetul Orban: Ludovic Orban - premier, Raluca Turcan - vicepremier, Monica Anisie – Ministerul Educaţiei, Costel Alexe – Ministerul Mediului,Bogdan Aurescu – Ministerul Afacerilor Externe, Ioan Marcel Boloş - Ministrul Fondurilor Europene, Nicolae Ciucă – Ministerul Apărării Naţionale, Victor Costache - Ministerul Sănătăţii, Bogdan Gheorghiu - Ministrul Culturii, Nechita-Adrian Oros – Ministerul Agriculturii, Virgil Popescu – Ministerul Economiei, Cătălin Predoiu – Ministerul Justiţiei, Ionuţ Marian Stroe – Ministerul Tineretului şi Sportului,Marcel Vela – Ministerul Afacerilor Interne, Violeta Alexandru –Ministerul Muncii, Florin Cîţu - Ministerul Finanţelor, Ion Ştefan – Ministerul Dezvoltării.

PSD şi Pro România au anunţat că nu participă la ședința de plen. 

Partidele care susţin învestirea Guvernului au împreună 225 de parlamentari, însă este nevoie de 233 de voturi pentru ca Executivul să fie învestit. Ludovic Orban a declarat duminică, însă, că se bazează pe 237 - 243 de voturi.

Şedinţa plenului Parlamentului este programată să înceapă la ora 14.00. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gata, ponta își dă arama pe față. Am ajuns iar la mana acestui nemernic. A lui și a lui tăriceanu plus guzganian.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult