Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„- Cândva o să se termine. Curând, că nu se mai poate…” Ce a văzut și a trăit vineri o ardeleancă aterizată printre olteni în plină demonstrație PSD la Craiova

Miting PSD Craiova

Foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu

O doamnă a mers vineri cu soțul ei la Craiova, la întâlnirea de 20 de ani de la terminarea facultății, și a aterizat în plină demonstrație PSD. Mai jos este relatarea ei de la fața locului:

„Liviule, nu toată lumea e a ta!

Oltenii nu sunt proști și știu ce vorbesc!

Unul dintre ei e bărbatu-meu. Băiat super fain, cu mintea iute și suflet nobil, îndrăgostit lulea de mine, pus pe glume deștepte și un tată rarissim pentru mogâldețele noastre.

De altfel, oltenii sunt cei mai calzi, veseli, isteți, iubăreți și glumeți români. (Amza, ce lumină ne-a adus umorul tau... mulțumim!). Au poante faine, la care se prind și ardelenii ca mine.

Oltenii sunt descurcăreți, simpatici și săritori. Îți dau o replică usturătoare când ți-e lumea mai dragă, dar, la o adică, daca mergi la ei în vizită, nu știu ce să-ți mai pună pe masă și nu pleci cu mâna goală: ouă, brânză, flori, un bibelou, dacă îți place...

Ca ardeleancă educată nemțește, reținut, și politically correct, a fost o eliberare spirituală să îi am pe olteni pe lângă mine.

ÎI iubesc pe olteni. Mă simt bine cu ei.

Azi (vineri, n.n.) am revenit cu bucurie și nerăbdare la Craiova pentru două zile. Soțul meu are întâlnirea de 20 de ani de la terminarea facultății. Toți sunt acum doctori buni pe aici sau pe-afară.

Am ajuns în Bănie în focul pregătirilor pentru mitingul PSD, pe la prânz.

Aglomerație, circulație îngreunată. Grupuri-grupuri de oameni, încolonați ca la școală plecau spre locul unde avea loc demonstrația.

Mă trece un fior. Așa eram obligați să facem pe vremea lui Ceaușescu. În august ne chemau din vacanța mare să exersăm pe stadion parade ca la nord-coreeni pentru omagiul adus Conducătorului. Cu pancarte, liste, cu tot ce trebuie.

Fix așa și astăzi.

Pe la colțuri se adună lumea. Oameni îmbrăcați în alb. Din când în când, participanții par să fie numărați. Văd foi, probabil liste cu nume, în mâinile unora.

Ma scârbesc, întorc capul. Un alt grup de... domni, care spărgeau semințe și le scuipau pe jos, fluturau pancartele partidului.

Încerc să îmi reamintesc de ce sunt la Craiova și de toți oamenii minunați pe care i-am cunoscut aici și pe care îi voi revedea.

Ne întâlnim cu primii dintre ei. După îmbrățișari calde, suntem puși la curent cu evenimentul politic al zilei. Îi preocupă. Unii râd, alții fac mișto, unii spun că vor sa plece din țară, pentru binele copiilor. Mi se strânge inima. Mă gândesc la fetițele noastre...

Îți recomandăm
Miting PSD Craiova

Foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu

Și acum incepe intriga acestei povestiri. Și fix de aici și speranța mea pentru viitor.

O dau pe oltenește, să mă înțeleagă toata lumea.

Ce văzui azi mă ului nespus. Prietenii noștri, dar și oameni pe care abia îi cunoscui astăzi, arătară exact contrariul a ceea ce vru Liviu Dragnea să se vadă.

Oltenii mei dragi sunt complet revoltați de maniera în care spun că s-a organizat demonstrația PSD. Și toată întâmplarea nu face decât să îi convingă pe nehotărâți. Nu mai subliniez în ce sens.

Un bărbat, tânăr om de afaceri, mi-a spus cum a asistat la instruirea, prin limbajul semnelor, a unui grup mare de surdo-muți, aduși să fluture pancartele pro-PSD. Nu crede că au venit de bunăvoie.

O doamnă, sub protecția anonimatului, mi-a povestit cum o cunoștință de-a dumneaei, bugetară, a fost amenințată că de mâine va fi dată afară daca lipsește de la miting.

Iar surpriza cea mare, cea mai mare, vine de la un distins domn taximetrist, trecut bine de a doua tinerețe care ascultă „Pușca și cureaua lată" în mașină. Cumva, mi-am închipuit, că domnul e pesedist.

Aș! Nu a fost nevoie decât să întreb cum se circulă în oraș, iar domnul șofer și-a dat drumul.

Citez: „Hoții, mincinoșii, nu le e rușine? Au promis marea cu sarea, litrul de benzină sub un euro, nu au făcut nimic... Ne-au mințit! Amenință oamenii că îi dau afara daca nu merg la miting". Am închis citatul.

Dialog:

Eu: Dar de unde știți că e adevarat?

Taximetrisul: Doamnă, de unde veniți, cine nu știe? Toata lumea știe.

Eu: Păi și atunci de ce merg la miting?

Taximetrist: Ca să nu rămână pe drumuri. Da' nu-i dă nimeni afară. Ca n-au alții. Și oricum, cândva o să se termine. Curând, că nu se mai poate.

Am tăcut uimită. Deci, omul acesta, și cei de mai devreme, și cei dinainte știu, simt, văd, înțeleg ce se întâmplă. Și nu vor să lase lucrurile așa.

Nu sunt proști, Liviule! Sunt acei olteni de care povesteam mai sus. Și de care sunt tare mândră. Liviule, iartă-mi familiaritatea și lasă-mă să-ți spun că nici măcar aici, în inima Băniei, în ziua mitingului, nu e toata lumea a ta.

Și da, așa cum spun îngrijorați mulți opozanți de-ai tăi, istoria se poate repeta. Cu bune și cu rele.

Dar să nu uităm că și Revoluția face parte din istoria noastră!

Cu respect,

O ardeleancă în Oltenia”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ””Românii merită mai mult” ăsta fiind laitmotivul adunăturii de la Craiova. Da, românii merită mai mult dar nu cei DOAR biologici adică cei care au măscărit.
  • Like 0
 • Liviule nu te lasa PUSCARIA E A TA!
  Ai obligat pe toti ciobanii si asistatii care nu muncesc sa mai vina la pomana ta.
  Regret ca nu am ocazia sa te scuip pentru cat m-ai mintit pe mine si pe toti romanii.
  Cere un elicopter sa te duca la TARGOVISTE la manifestatia din garnizoana pe tine si pe toti hotii din guvern,parlement senat etc
  • Like 1
 • Daca numai oltenii aveau o problema in tara asta , atunci PSD n-ar fi avut viata lunga. Din nefericire toata tara are o problema si anume lipsa de educatie ,plus gargaunii bagati in cap de comunisti si securisti in ultimii 70 de ani . Securistii si comunistii de rit vechi sunt mosteniti de alde Sebi Ghita , Cozmin Gusa sau Camelia Voiculescu odraslele rasfatate ale unei democraturi de circuit inchis.
  Singurele evenimente materiale din ultimii 70 de ani sunt NATO si UE care ne-au dat sansa sa ne desteptam prin dreptul la libera circulatie.
  Un prieten imi spunea acum ceva vreme ca si in sud si in nord sunt acelasi numar de timpiti, cu o diferenta de climat ( nu ma refer la vreme ci la contextul istoric) care influenteaza comportamente.
  Chestia asta mi-a fost confirmata cind toti zevzecii de stinga si de dreapta si-au dat mina impreuna cu securistul ideolog Voiculescu sa puna bazele USL.
  Cum ar veni : "Fa-te frate cu Dracu' ca sa treci puntea"
  Acel avorton democratic si ideologic a fost saminta "succesului" PSD-ALDE de astazi.
  Sunt de acord ca Oltenia a dat tot felul de lighioane in politica romaneasca dar daca avem impresia ca Olguta a facut mai mult rau tarii decit grupul PSD de la Cluj sau marele liberal Andrei Marga ( o lichea ingimfata ) , cred ca gresim.
  Sansa noastra ca natie este educatia si migratia . Daca din cei care au plecat se intorc 10%, acei 10% vor face mult mai mult decit gloata mincatoare de mici in campanii electorale. Mincatorii de mici electorali sunt si de stinga si de dreapta si au aceeasi trasatura ,nu inteleg mai nimic din viata trecuta , prezenta si viitoare.
  Trebuie sa intelegem ca politicienii sunt intruchiparile emotiei electoratului . Nesimitirea si minciunile lor sunt invers proportionale cu capabilitatea de discernamint a electoratului.
  • Like 1
 • Doamna din Ardeal...ramaneti in Oltenia.
  • Like 2
 • "Curând" e un termen relativ, sunt convins ca și in 1946 erau optimiști care spuneau la fel, ca nu mai poate dura prea mult. Și până la urma, la scară planetară, cei 43 de ani pâna în 1989, au fost "curând"... "vine UE și ne salvează"... și in '46 erau oameni convinși că vin americanii să îi salveze.
  Nu, nu merge cu relaxare din asta tradițională ortodoxă, să așepți să vină minuni care să-ți facă viața mai bună.
  • Like 3
 • De fiecare dată când am fost la Oradea sau Botoșani, m-a uimit și m-a uns la inimă un lucru: că la distanță așa de mare de părțile noastre (sudul), că faci o zi întreagă cu mașina până acolo, mănânci o pâine, cum s-ar zice, ei bine și acolo, unde se agață harta-n cui e tot România. Mulțumim lui Dumnezeu că suntem o națiune omogenă, deosebirile astea între olteni, ardeleni, moldoveni fac cu atât mai bogate și mai profunde interacțiunile între noi. Mă gândesc ce-i pune dimineața în farfurie Mihaela lui bărbac'su ăla olteanu' și cu ce cuvinte? No, hai, omule, că-ți pusei și-un praz pe lângă slană, cum îți place ție...
  Și teleormănenii sunt un fel de olteni, sau cumva la granița dintre noi, muntenii și olteni. Deci sunt cei mai olteni dintre noi muntenii. Îi iubim. Aș muri, dar nu acuma. Are dreptate taximetristul acela: o să se termine curând. Sper să înțeleagă și copiii ăștia 20+...30+ că e țara lor de-acum, că unii dintre părinții lor au pierdut cârma și trebuie să schimbe cursul pe direcția corectă.
  • Like 0
  • @ Piri Reis
   Optimist...Mai avem pana la NATIUNE...
   • Like 0
 • De fiecare dată când am fost la Oradea sau Botoșani, m-a uimit și m-a uns la inimă un lucru: că la distanță așa de mare de părțile noastre (sudul), că faci o zi întreagă cu mașina până acolo, mănânci o pâine, cum s-ar zice, ei bine și acolo, unde se agață harta-n cui e tot România. Mulțumim lui Dumnezeu că suntem o națiune omogenă, deosebirile astea între olteni, ardeleni, moldoveni fac cu atât mai bogate și mai profunde interacțiunile între noi. Mă gândesc ce-i pune dimineața în farfurie Mihaela lui bărbac'su ăla olteanu' și cu ce cuvinte? No, hai, omule, că-ți pusei și-un praz pe lângă slană, cum îți place ție...
  Și teleormănenii sunt un fel de olteni, sau cumva la granița dintre noi, muntenii și olteni. Deci sunt cei mai olteni dintre noi muntenii. Îi iubim. Aș muri, dar nu acuma. Are dreptate taximetristul acela: o să se termine curând. Sper să înțeleagă și copiii ăștia 20+...30+ că e țara lor de-acum, că unii dintre părinții lor au pierdut cârma și trebuie să schimbe cursul pe direcția corectă.
  • Like 2
 • Ce săriră oltenii cu politicul corect! Ce vă supărarăți așa, juveților? Uitarăți ce mare comandant de oști avurăți și tot voi îl împușcarăți de bun ce era? Un oltean bun ori e din neamul lui Sucă a lu Zăpăcitu', ori e doar un corcit în care sună vocea dreptății dată de celelalte obârșii.
  • Like 1
  • @ Nelu Ionescu
   Termina cu soparlele si dezbinarea, ce mi-e scarba de voi! Mai fuse un cretin mai devreme, ca romanii nu sunt inca o natiune, mai mergeti pe la scoala, si unii, si altii! Nici Moromete n-avea mai mult de 4 clase, deci si voua nu v-ar trebui mai multe sa intelegeti! La fel si alora ce se dusera luati de mana de javre! E destul doar sa votezi, si nu cu javrele mincinoase si hoate!
   • Like 2
  • @ Gabriela Constantinescu
   Ori esti olteanca sau ai legaturi cu ei ori esti pesedista, ca prea le intorci vorba tuturor care au ceva de zis impotriva oltenilor. Eu am avut de-a face cu ei si nu ma intorci tu, o pesedista, din ce am trait alaturi de ei. Si impotrivirea la dezbinarea aia de care zici este adevarata manipulare pe care o faci, realitatea este cu totul alta. Fa-te porumbelul pacii si mergi cu ramura de maslin in cioc la cel care isi asteapta condamnarea sustinut de o liota de dubiosi.
   • Like 0
  • @ Nelu Ionescu
   E explicabil, vine din Deva, care inca acum 20 ani cel putzin - era deja stapanita de olteni.
   • Like 0
 • Ce vrei sa spui, cucoana? te bagi singura in seama!
  • Like 1
 • Raul check icon
  Prost articol, unul din cele mai slabe citite vreodata pe Republica. Despre ardeleni si olteni, nu despre romani. Doamna nu a inteles nimic.
  • Like 3


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult