Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„#Fărăpenali". Gherila USR în acțiune în plenul Parlamenului după ce puterea PSD-ALDE a modificat din nou legile Justiției

gherila USR in Parlament

(Foto: captura video)

Deputaţii USR au protestat marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, în timpul dezbaterilor la legile justiţiei. Ei au purtat tricouri albe pe care scria #FărăPenali şi au stat câteva zeci de minute în fața tribunei parlamentului.

Comisia specială care a modificat legile justiţiei a dat marţi raport de admitere pentru legea 303/2004 privind statutul magistraţilor şi legea 317/2004 privind funcţionarea şi organizarea CSM. Luni, Comisia a dat raport la Legea 304/2017, potrivit News.ro.

Parlamentarii USR spun că în comisia Iordache a avut loc un simulacru de dezbatere, cu texte citite și aprobate la prima vedere, deși propunerile Ministerului Justiției au fost trimise comisiei de săptămâna trecută. 

„Cel mai grav este faptul că parlamentarii PSD-ALDE au profitat de ocazie ca să extindă modificările și pe alte chestiuni decât cele prevăzute în deciziile CCR. Un exemplu este introducerea în lege a unui articol care prevede negru pe alb că președintele nu mai poate refuza numirile procurorilor și judecătorilor, deși deciziile CCR nu impuneau această mențiune”, potrivit USR.

„Să fie clar: punerea în acord a proiectelor de modificare a legilor justiției cu deciziile CCR nu rezolvă problemele de fond, aceste proiecte rămân la fel de nocive pentru sistemul de justiție din România”, acuză pe Facebook parlamentarii USR.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Singura opozitie adevarata e USR. PNL-ul doarme in ghete pasiv, pentru ca multe modificari ale acestor legi avantajeaza MULTI membri PNL , de la primari pana la membri sau sefi de consilii judetene... Il asteptam si pe Ciolos cu Ro100 , ideal intr-o alianta cu USR pana la urmatoarele parlamentare, nu de alta, dar imi piere cheful de mers la vot dupa 18 ani de facut asta !
    • Like 1
  • Toata stima pentru parlamentarii USR
    • Like 0
  • Singurii care mai agață cât de cât în dezastrul în care ne bagă cu bună știință PSD-ALDE. Dar asta nu este nici pe departe suficient. Dacă nu reușesc să coaguleze câteva idei clare despre care sunt alternativele și despre ce ar trebui făcut, dacă nu se strâng în jurul unei minime doctrine sau program, tot efortul lor este degeaba.
    • Like 1
  • cei care au votat și aprobat.....cind au citit legile acelea!?
    Poate ar fi bine sa vedem o lista cu "rusinile" României....sa-i vedem și noi pe cei care (sint sigur) ....Își trimit nevestele la cumpărători de ....frica (ca rușine nu au!)

    și nu pot sa nu fiu de acord;

    "Va blestem conducători ai României si'n pușcărie dacă v'as bagă pe toți, cu nimenea nu as greși. Va blestem cu spitalele, școlile, șoselele, șpăgile, infumurarile și prostia voastră agresiva. Va blestem sa muriți stind la coada, sa trăiți din salariu și sa va petreceți bătrânețea cu o pensie obișnuita, intr'un oraș obișnuit, cu doi copii obezi și beți in sufragerie și cu părinții in întreținere pe veci. Sint obosit și drumul nu se mai zărește.”

    Cu bune și rele...DUMNEZEU sa-l ierte!....si pe noi!....Pe ei NU!
    • Like 1
  • Ionel check icon
    Nu stiu cati ani aveau parlamentarii USR in 2004 dar cred ca ar fi trebuit sa stie ce s-a intamplat atunci. Tariceanu si Basescu,liderii aliantei DA, au pus presiune pe guvernul Nastase ca numirile de sefi in magistratura, judecatori si procurori, sa fie facute de CSM si nu de politicieni, ministru justitiei si presedinte. Au reusit schimbarea legilor in sensul dorit de ei. 2005 : Basescu devine presedinte si Monica Macovei ministrul justitiei. Este modificata legea si schimba tot, sefii Parchetului General si sefii DNA, desi CSM -ul a dat aviz negativ. Ce parere au domnii de la USR de asta ??
    • Like 0
    • @ Ionel
      care este mesajul!?
      • Like 0
    • @ Ionel
      Asa si care e concluzia? Pentru ca unii au facut marlanii in trecut sa-i lasam si pe cei din prezent sa faca marlanii?
      • Like 1
    • @ Ionel
      Cristi check icon
      Daca ar avea caracter, ma gandesc ca, ar avea o parere proasta in legatura cu felul de a face politica al d-lui Basescu. Eu, unul, nu cunosc un alt politician roman care sa se "razgandesca" atat de des. Ramane sa ne raspunda USR-ul, pentru a sti si noi daca sunt altfel, precum banuiesc ca se proclama, sau au doar o imbracaminte mai moderna..
      • Like 1
    • @ Ionel
      Ionele , mi-era dor de tine.
      Deci parerea ta este ca parlamentarii USR sunt prea tineri si habar nu au ce au facut in trecut amicii lu Dragnea , Tariceanu si Basescu . Ionele astia sunt niste hoti toti trei , ca sa fim bine intelesi . Cum ii imparti tu pe tabere si afinitati, nu mi-e clar.
      USR face ce trebuie sa faca : opozitie ... asa este nu au ei mare impact ,ca sunt vai de mama lor : n-au bani , n-au televiziuni , n-au ziare , mai vorbesc si prostii din cind in cind ... au numai scoala si meserii onorabile , aproape toti . Si cu scoala si munca , nu ajungi departe in Romania.
      Acum revenind la vestita comisie , cred ca ar trebui sa ne uitam la problema limitarii atributiilor presendintelui in alta gama : nu este in regula in nici o democratie ca o institutie cu legitimitate si nivel de incredere mai mic sa " restructureze" alta institutie cu legitimitate si nivel de incredere mai mare , numai pentru ca poate.
      Motivul este simplu , institutia prezidentiala cu prerogativele de azi , se bucura de o incredere aproape de 3 ori mai mare decit institutia parlamentului . Numarul doi, persoana votata ca presedinte al Romaniei a fost votata de 2 ori mai multi votanti decit majoritatea parlamentara. Deci pe scurt o porcarie din lungul sir de porcarii semnate de coalitia la putere.
      Daca-i lasi pe unii sa faca porcarii fie ca sunt ai tai sau ai altuia , peste 4 ani o sa vina ceilalti si o sa dreaga porcaria sau sa faca alta porcarie , si tot asa parlamentul cu 10% procent de incredere , ne va da cu capul de toti peretii pina nu va mai ramine nimic.
      Daca tot vorbim de democratie , Ionele. , chestiile astea nu ar trebui facute fara consultare publica , cum ar fi referendum.
      Intr-o tara normala parlamentul ar fi trebuit sa-si dedice activitatea ( sau o mare parte din energiile sale creatoare) pentru a-si reface credibilitatea institutiei , prin moderatie si integritate si construind legi de interes national : educatie , sanatate , infrastructura . Cu justitia si presedentia ar trebui s-o lase mai usor cel putin pina isi ridica un pic nivelul de incredere , deci de pe la 10% pe la 30% ...macar...
      • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Ionel check icon
      Eu nu am vorbit despre hoti si nu am impartit in tabere si afinitati. "Nu este in regula in nici o democratie ca o institutie cu legitimitate si nivel de incredere mai mic sa " restructureze" alta institutie cu legitimitate si nivel de incredere mai mare , numai pentru ca poate". Sa inteleg ca un parlament restructureaza !!! eu cred ca legifereaza, iar legitimitatea si nivelul de incredere sunt variabile in timp, oscilante. Un parlament nu legifereaza functie de gradul de incredere. Crezi ca un presedinte isi pastreaza votantii pe toata perioada mandatului in timp ce parlamentul ii pierde in timp !? Absolut de acord cu ultima fraza, pana la justitie si presedintie. Sa vezi ce bine va fi extragerea presedintelui din numirile pe justitie cand se va schimba presedintele. ALTERNANTA LA PUTERE ESTE UNA DIN MARILE CASTIGURI INTR-O DEMOCRATIE. Ce ar fi fost daca in ultimii 14 ani ar fi fost un presedinte de stanga ? Sunt sigur ca dreapta ar fi actionat in aceiasi directie in care a actionat in 2004, adica numirile sa fie facute exclusiv de CSM.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult