Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Am făcut o mare greșeală!” Verdict pentru Maria Sharapova, după ce a fost depistată pozitiv la testul antidoping: doi ani de suspendare

Jucătoarea de tenis Maria Sharapova a fost suspendată doi ani pentru dopaj, a anunțat, miercuri, Federația Internațională de Tenis.

Sharapova, câștigătoare a cinci trofee de Grand Slam, a anunțat, în luna martie a acestui an, că a fost depistată pozitiv la un control antidoping efectuat la Australian Open. Sportiva de origine rusă a recunoscut atunci că a luat meldonium, un medicament care a fost încadrat, la începutul acestui an, pe lista produselor interzise.

În comunicatul remis presei internaționale de Federația Internațională de Tenis se arată că suspendarea sportivei va fi instituită începând cu 26 ianuarie 2016, data controlului pozitiv la medonium, ceea ce înseamnă că rezultatul acesteia de la Australian Open va fi anulat și că nu va mai putea să joace tenis la nivel profesionist până la începutul anului 2018.

În martie, fostul nr. 1 mondial declara pentru ediția electronică a New York Times că „a făcut o mare greșeală”, precizând că nu s-a dopat, ci că a luat un medicament care conține meldonium pentru a lupta împotriva diabetului zaharat de care suferă de mai mulți ani. Ea a precizat că ia medicamentul respectiv încă din anul 2006. Potrivit publicației The Guardian, rusoaica a primit pe e-mail o listă actualizată a substanțelor interzise în luna decembrie a anului trecut, însă – potrivit spuselor ei – nu a consultat-o înainte de Australian Open.

Ultilizat, în principal, pentru a îmbunătăți circulația sângelui, prevenția infarctului, dar și reducerea simptomelor stresului mental și fizic, meldonium a fost încadrat de către Agenția Mondială Antidoping în categoria hormonilor și a modulatorilor metabolici, grupa S4, după ce efectele sale asupra corpului uman au fost monitorizate timp de un an. Meldonium a fost folosit intens și de către cicliști, fapt care a dus la încadrarea lui mai rapidă pe lista substanțelor dopante și în tenis.

După ce a fost testată pozitiv, rusoaica a pierdut contracte de publicitate în valoare de milioane de dolari cu nume importante care produc echipamente sportive (Nike), mașini (Porsche) sau ceasuri de lux (Tag Heuer), veniturile ei din ultimul an scăzând cu aproape 8 milioane de dolari.

Sharapova a ocupat timp de 11 ani la rând primul loc în ierarhia celor mai bogate femei de tenis, realizată de publicația economică Forbes, iar în luna februarie a acestui an a fost desemnată cea mai bogată femeie din tenis, cu o avere de 195 de milioane de dolari, într-un top al celor mai bogați oameni din sport publicat de Gazette Review.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Foarte draguta povestea cu dopatul, dar termenul imi cam displace. Femeia se trata de diabet. Imi amiteste de intamplarea cu amic care s-a vindecat de diabet (diabetul fiind o boala incurabila): Asociatia Americana de Diabet a ridicat brusc limita si el s-a trezit sub linie. Teoretic nu mai avea diabet, practic avea. Oricum, boala a progresat si a sarit repede peste linie.
  • Like 0
  • @ Valentin
   Tudor check icon
   Si pe deasupra mai tinea si caini intr-un tarc la bloc de isi deranja toti vecinii!
   • Like 3
  • @
   Valentin check icon
   Daca vrei putem continua, dar mi-e ca anumite persoane sunt deranjate de acest subiect, asa ca iti propun sa-l inchidem. Nu mi se pare prea haios, mai ales ca implica si pierderi de vieti omenesti, printre care si trei copii. Ce zici, il inchidem?
   • Like 0
  • @ Valentin
   Doar ca medicamentul in discutie nu prea are treaba cu diabetul... Initial a acuzat o afectiune cardiaca pentru care si-l administra si (probabil) dandu-si seama ca asta poate fi usor (re)diagnozata a dat-o-n diabet ca-i iesise glicemeia maricica in ultima vreme... Povestea prietenului e regretabila, insa in cazul Sharapovei a fost hotie!
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult