Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Misterul unui graffiti care a inundat România, explicat de George Simion: „Eu cu un grup de prieteni am vandalizat - așa o să apară știrile după emisiunea cu dumneavoastră - sute de pereți. Cel mai greu a fost pe Transfăgărășan. Nu ne-au prins niciodată”

Basarabia e romania

Foto: Clay Gilliland/ Wikipedia

„Basarabia e România” nu a fost doar un slogan, ci o acțiune de teren desfășurată de George Simion și un grup de prieteni. Într-un interviu la emisiunea „În fața ta, de la Digi24, președintele AUR și candidat la președinție a povestit cum au scris acest mesaj naționalist pe pereți din toată țara, inclusiv în locuri greu accesibile, precum Transfăgărășanul.

Ei au acționat pe timp de noapte, iar Simion susține că nu au fost niciodată prinși de autorități, punând asta pe seama norocului sau a unui sistem de monitorizare mai puțin vigilent.

Florin Negruțiu: Dumneavoastră ați scris prin toată țara „Basarabia e România”?

George Simion: Da. Eu cu un grup de prieteni am vandalizat - așa o să apară știrile după emisiunea cu dumneavoastră - am vandalizat sute de pereți.

Florin Negruțiu: Și cum făceați? Că am văzut inscripția asta prin cele mai inaccesibile locuri. Unde v-a fost cel mai greu să scrieți mesajul ăsta?

George Simion: Pe Transfăgărășan, pentru că există circulație masivă și în timpul nopții și era greu să treci neobservat. În alte locuri e mai ușor, că nu există flux continuu de mașini.

Florin Negruțiu: De câte ori v-au prins?

George Simion: Nu ne-au prins niciodată.

Florin Negruțiu: Serios?

George Simion: Da.

Florin Negruțiu: Cum ați reușit lucrul ăsta?

George Simion: Ori am avut noroc, ori nu suntem o țară atât de securizată.

Florin Negruțiu: Noaptea?

George Simion: Noaptea, sigur.

Florin Negruțiu: Cum era? Aveați graffiti?

George Simion: Aveam un spray de la magazinele specializate de graffiti, din București, e unul în spate la magazinul Cocor, ne achiziționam vopsea neagră, vopsea albastră și mergeam pe drumurile țării cu diferite ocazii, de exemplu la FânFest. De fiecare dată când ne duceam spre Munții Apuseni la Roșia Montană sau când ne întorceam spre București, mergeam pe Dealul Negru și pe șoselele cele mai frecventate.

Florin Negruțiu: Era singurul mesaj pe care îl scriați sau ați mai scris și alte mesaje în perioada aia?

George Simion: Doar acesta.

Emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • SIEmion minte cu nerușinare! Din cel puțin 3 puncte de vedere:

    1. Mesajul în sine este mincinos, fiindcă Basarabia NU E România, exact cum Austria NU E Germania: în ambele cazuri există 1 limbă cu 2 varietăți lingvistice, 2 popoare distincte și două țări distincte.

    2. Sloganul inept și mincinos nu apare întotdeauna singur cum zice SIEmion, deci încă o dovadă că el și gașca lui de aur_olaci nu au nicio treabă cu asta: în diverse locuri din Dobrogea, sloganul "Basarabia e România" apare însoțit de sloganul machedonesc "Armînlu nu ghiari", de unde rezultă etnia machedonească (aromână) a persoanei/persoanelor care a(u) realizat inscripția și

    3. inscripțiile cu pricina sunt vechi, realizate într-o vreme când partidul băsisto-CIAisto-neosecurist aur nici macar nu exista încă, însă exista și era pe val partidul pnr al machedonului becali, deci cel mai probabil că oricine a realizat inscripțiile a fost membru și/sau simpatizant al lui becali...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult