Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Bilet Eindhoven - București, 10 august”. Fizicianul Cristian Presură: „Suntem aproape 4 milioane de români plecați în străinătate. La ultimele alegeri, au votat 300.000. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă ar vota toți”

Cristian Presură

Foto: Octavian's Photography Corner

„Bilet spre Piața Victoriei”, a scris pe Facebook fizicianul Cristian Presură deasupra tichetului pe care stă scris Eindhoven - Bucharest, 10 august. Cu un doctorat în fizică obținut la Universitatea din Groningen, Cristian Presură s-a stabilit ani în Olanda și este cercetător la o mare companie de tehnologie, unde a inventat și introdus pe piață primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici. Deși a plecat din țară în urmă cu mulți ani, cercetătorului îi place să scrie în limba română despre resorturile care pun în mișcare lumea în care trăim și să le traducă oamenilor, într-un limbaj simplu, explicațiile complexe din spatele fenomenelor fizice. Multă vreme acest lucru i-a fost suficient, spune autorul cărții „Fizica Povestită”. Însă acum s-a decis să acorde mai multă atenție lucrurilor care trec dincolo de granițele științei. „Eu vorbesc, și pe pagina de Facebook, și la conferințe de fizică și am observat că sunt ascultat, că oamenii mă urmăresc. Atunci m-am gândit că o persoană ca mine poate să influențeze. Poate cineva va lua hotărârea să facă ceva bun, poate se va decide să voteze la alegeri”, spune Cristian Presura. De ce va fi pe 10 august în Piața Victoriei? Pentru că „partidul aflat la putere poate să facă foarte mult rău României pe termen lung”, spune fizicianul într-un interviu pentru Republica. 

Un fizician descrie relațiile dintre cauze și efectele lor. Dacă ne uităm la ce se întâmplă astăzi în România, care credeți că sunt cauzele care ne-au adus aici?

Eu am o profesie, îmi place fizica, oamenii în general nu vor să asculte numai politică, ci sunt interesați și de lumea pe care trăiesc ei. Din această cauză, îmi place să le explic fizica foarte bine, iar din partea de politică înțeleg atât cât înțelege un om obișnuit. Sunt două răspunsuri: de ce nu a mers bine în ultimii 30 de ani și de ce nu merge bine în ultimii doi ani. Povesteam într-un articol scena din sufrageria mea în momentul în care, în 1990, am votat pentru prima dată. Tot blocul meu a votat cu Ion Iliescu, eu am fost singurul care nu a votat cu Ion Iliescu și toți vecinii râdeau de mine. De ce nu a mers bine România în ultimii 30 de ani? Pentru că această mentalitate a la Ion Iliescu a fost continuată în România: Lasă că ne descurcăm noi, lasă că mai furăm pe aici pe acolo că nu se vede, lasă că e ok așa. În Olanda, regăsesc mentalitatea: Măi, ai o treabă, o faci! Avem o țară de îmbunătățit, o îmbunătățim! Avem autostrăzi de construit, le construim! Nu mai stăm să ne justificăm.

În Olanda, democrație înseamnă că partidele politice, indiferent care câștigă, trebuie să apere un anumit set de valori democratice. Nu înseamnă că cine câștigă alegerile face ce vrea, înseamnă că, în acel stat pe care noi îl numim democratic, sunt niște legi, valori comune, iar statul trebuie să le apere.

Cum vi se pare că s-au schimbat lucrurile în ultimii doi ani?

Eu am învățat un lucru aici în Vest, că democrația nu înseamnă că cine câștigă la vot poate să facă ce vrea în țară. În Olanda, democrație înseamnă că partidele politice, indiferent care câștigă, trebuie să apere un anumit set de valori democratice. Nu înseamnă că cine câștigă alegerile face ce vrea, înseamnă că, în acel stat pe care noi îl numim democratic, sunt niște legi, valori comune, iar statul trebuie să le apere. Eu nu sunt analist politic, dar am auzit odată pe cineva care povestea despre posibilul pericol al mexicanizării României. 

Și în Mexic, oamenii votează, dar cum se face că în Mexic, îi votează tot timpul pe cei corupți? Și m-am gândit: au trecut 30 de ani cu țara asta și n-am făcut nimic și în loc să facem o Olanda din ea, facem un Mexic! Atunci când a apărut ordonanța 13, am spus: Wow, dar asta chiar duce la mexicanizarea României, faptul că tu ai sub control justiția. Și atunci am fost și eu la Amsterdam, împreună cu românii din Eindhoven, și asta m-a făcut pe mine să mă deschid către politică, acum sunt implicat în RO 100. Pericolul cel mai mare este că după alegerile de acum doi ani, partidul aflat la puterea are capacitatea de a face foarte mult rău României și a duce România pe această cale a mexicanizării care ar fi un dezastru. E mult mai mult decât un simplu partid care ajunge la putere și face ceva, e un partid care poate să facă foarte mult rău României pe termen lung.

Sunteți în legătură cu mulți tineri care au plecat peste hotare. Ce vă spun, s-ar mai întoarce în România așa cum arată ea acum?

Eu pot să răspund folosindu-mă de chestiuni factuale. Am o prietenă în Olanda, care e certată cu bunica ei și i-a spus: Nu mai vota cu PSD, că PSD m-a dat afară din țară. Mi-a zis: Eu chiar am luat o hotărâre, foarte dureroasă, mă stabilesc definitiv în Olanda. E programatoare, foarte bună în meseria ei, este în anii ei cei mai productivi. Au angajat-o la o firmă foarte bună în Olanda, iar șeful este și el român. Sunt foarte mulți studenți români în Olanda, care mă abordează pe chestia cu fizica, și toți decid ca după terminarea facultății să rămână în Olanda. 

Din toate interacțiunile pe care le am văd că tinerii vor să rămână în străinătate. Joacă un rol nu numai bunăstarea materială, ci și mentalitatea tinerilor. Ei spun: toți românii pleacă în străinătate, hai să mă duc și eu că poate e mai bine acolo, ceea ce nu e neapărat așa. Din cauza asta, mulți dintre ei or să aibă o dezamăgire, că nu e chiar așa de simplu, nu umblă câinii cu covrigi în coadă.

Sunt aproape 4 milioane de români plecați în străinătate. La ultimele alegeri, au votat 300.000. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă ar vota toți

Ce credeți că ar trebui făcut ca lucrurile să se schimbe?

Ceea ce cred eu că trebuie făcut este să împiedicăm actualul partid de la guvernare să aibă un control total asupra României. Cum îl realizezi: nu ai decât alegerile la dispoziție. Sunt următoarele alegeri și, dacă la următoarele alegeri se poate forma o coaliție guvernamentală de dreapta, e un început. Multă lume spune: dar nici ăia nu au făcut nimic. Ok, ok, dar măcar ai deviat direcția spre care se duce acum România. În mod practic, trebuie ajuns la oameni, trebuie vorbit, trebuie convinși. România este divizată, am prieteni pe Facebook care mă înjură tot timpul. Am încercat să vorbesc cu ei, sunt oameni. Ce-i face să gândească altfel, de ce au fost ei mexicanizați vreau și eu să înțeleg. Poate ei au pe undeva dreptate și atunci intru în discuții deschise cu ei și încerc să aflu ce i-a convins.

Societatea este extrem de divizată și, de fapt, la ora actuală bătălia se dă pe oamenii care sunt nehotărâți. Și aici intervin probleme de care noi ne lovim. Sunt aproape 4 milioane de români plecați în străinătate. La ultimele alegeri, au votat 300.000. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă ar vota toți, mai ales că ei au în general opinii de dreapta. Ar fi o schimbare uriașă, la ora actuală partidul de la guvernare nu facilitează sub nicio formă votul în străinătate. Și atunci noi trebuie să vedem cum ne organizăm. La ora actuală, diaspora e insuficient reprezentată, toată diaspora, de patru milioane are, dacă nu mă înșel, 6 reprezentanți în Parlament. Bucureștiul are 40 de parlamentari.

Cei care au plecat în străinătate nu s-au rupt de România, mulți fac lucruri pentru România, trimit bani în țară. Nu este adevărat că sunt ăia răi care au plecat și nu-i mai interesează. Există cazuri și cazuri, dar în general diaspora e legată de locul din care a plecat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vanu Vanu check icon
    cei care si au pastrat cetatenia, pot veni in concedii in perioadele alegerilor
    macar la cele parlamentare si prezidentiale
    adica de 2 ori in 4 ani
    pt o tara, pt viitor
    e prea mult ?:)
    • Like 0
  • Nu s-ar intâmpla nimic ,nu avem pe cine să votăm iar ,,oferta" politică Muie PSD e de toată jena . Doar nu credeți că o să votez un partid care-mi oferă ca alternativă la PSD ,,programul politic" Muie PSD. Asta e de fapt problema reală şi de aici forța PSD-ului ,nu există la ora asta opoziție , PNL-ul e un PSD mai mic şi mai prost dar la fel de corupt ,USR-ul e un ,,partid" de băieței finutzi cărora nu le-aş da pe mână nici măcar un chioşc iar ,,partidul" lui Cioloş incă nu există cu adevărat. Restul sunt lozinci ridicole .
    • Like 2
  • Ionel check icon
    https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2018/07/19/o-radiografie-extrem-de-precisa-a-situatiei-natiunii-romane-la-o-suta-de-ani-de-la-marea-unire/
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Stiam ca in tara este multa prostie, insa nu ma asteptam la asa ceva din partea unor intelectuali plecati din tara. Ma uit la unele comentarii si vad ca unii nu au facut gramatica elementara, dar stiu sa ne dea lectii. Am mai spus ca nici eu nu il inghit pe acest lider al psd-ului, dar nu asa se procedeaza. Sa vedeti cum vor interpreta strainii ce va fi la Bucuresti !! Instabilitate,haos, caderi ale bursei, dobanzi majorate la imprumuturi, etc..dupa care ei pleaca de unde au venit si noi, cei care ramanem, ne afundam si mai mult.
    • Like 0
    • @ Ionel
      Da, diaspora asta proasta e de vina, nu PSD. Niciodata PSD.
      • Like 0
  • Avem nevoie de votul electronic dar sunt dispusi sa legifereze asta?Poate un referendum .
    • Like 0
  • Aveti dreptate...Din anii '90 si pina acum, cei care ne-au condus s-au gandit cum sa-i pacaleasca pe cei de la parlamentul european, autoritatile americane, cu spoiala de democratie de la noi, incurajand pe de alta parte abuzurile asupra cetateanului simplu. Asa s-a ajuns ca majoritatea aleasa sa-si creeze legi favorizante, iar daca cineva a protestat i s-a bagat pumnul in gura. Cetatenii care au parasit tara datorita saraciei ar trebui sa-si spuna povestile si cine i-a determinat sa plece.
    • Like 0
  • Pana la urma exista o organizare pentru 10 august sau nu? se perinda atatea vesti in media...
    • Like 0
    • @ Manuela Militaru
      Problema organizarii este una falsa, posibil inventata de agitprop-ul pesedist. Toate protestele de pana acum nu au avut "organizatori" ci doar, in cel mai bun caz si doar de cateva ori (din cate stiu), a fost cineva care si-a asumat raspunderea.
      • Like 0
  • Un partid de exroci,poate nu toti,dar varfurile sigur,un condamnat cu doua condamnari si alte dosare pe rol,trei guverne de ministri incompetenti,nu au cum sa faca ceva bun pentru tara.Acest individ care i se spune Dady,putea foarte bine sa-si rezolve problemele cu justitia,asa cum au facut si alti,vezi Blaga,Orban si altii,lista e lunga,ca slava domnului mai avem destui judecatori corupti,dar nu,el a vrut la adapostul celor 18% de votanti sa sfideze o natiune lucru care ia atras mania romanilor care nu accepta asa ceva si ura a crescut tot mai mare si mai vadita Ultimele semne de rau augur s-au vazut cand ipochimena de Firea a vrut sa iasa pe stadion la primirea deja celebrei noastre tenismene,galeriile a doua echipe de fotbal dusmani de moarte pe teren,au hulit la unison acest partid de mafioti si mai sunt si alte semne ca romanii nu mai suporta aceasta mafie partinica.Si daia spun ca e suficient ca jandarmeria sa comita un mic gest necugetat si totul se poate transforma in lupte de strada.Bine zice domnul Presura ca trebuie sa schimbam directia spre care ne indreptam sau cel putin sa oprim tavalugul degringoladei si sa ne mai tragem sufletul si apoi sa stabilim directia pe care vom merge.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult