Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Pe 10 august, diaspora vine acasă. Imaginea zilei: Mașini cu steaguri tricolore traversând Canalul Mânecii în drum spre România. Vocile diasporei, în Republica!

Români la Dover

Foto: Facebook Mario Mocan

„Cu fiecare kilometru, mai aproape și mai mulți, vă așteptăm pe toți să vă alăturați nouă, să încercăm să facem o schimbare în viitorul nostru, al tuturor”, a scris pe Facebook Mario Mocan, un român care trăiește în Anglia. Alături de mesajul său fotografii ale mașinilor cu steaguri tricolore, care se pregăteau să traverseze Canalul Mânecii pentru a ajunge în România.

Pe 10 august are la loc „mitingul diasporei”. August este luna în care mulți români stabiliți în străinătate vin în țară pentru a-și vedea familiile și prietenii rămași acasă. De această dată ei își vor face și vocea auzită și vor striga împotriva direcției în care guvernarea PSD-ALDE duce țara. 

Fizicianul Cristian Presura, care în „Fizica povestită” traduce noțiuni complicate din știință pe limba nespecialiștilor, a postat pe Facebook biletul său de avion de la Eindhoven la București. „Bilet spre Piața Victoriei”, a scris pe Facebook Presură, care și-a luat doctoratul la Universitatea din Groneningen și este cercetător la una dintre marile companii de tehnologie ale lumii. 

Indiferent dacă luați sau nu parte la protestul din 10 august vă invităm, dragi prieteni ai Republicii din diaspora, să scrieți la secțiunea de comentarii sau pe pagina de Facebook. Vrem să aflăm cum vedeți astăzi România pe care ați lăsat-o în urmă și de ce credeți că are ea nevoie pentru a merge înainte.

„Este nevoie de un protest simplu, decent, non-violent”

Mirela Oprea scrie astăzi, în Republica, „Mahalagii din toată țările, uniți-vă!”. „Ca să spun pe şleau şi să mă raportez la o dispută creată de o doamnă politolog (cred că e politolog, nu?), în urma periplurilor mele între România și Italia, nu numai că am devenit mahalagioaică, dar am devenit mahalagioaica desăvârşită şi mândră de statutul ei de mahalagioaică pentru că în inima ei mare iubeşte atât mahalaua-România în care s-a născut, cât şi metropola-Europa din care ştie că face parte, pentru că ce ar fi oare marile metropole fără mahalalele şi invers… Pentru că vedeţi voi, un lucru pe care l-am învăţat în anii de pribegie e că nimeni nu te poate discrimina şi jigni dacă tu nu accepţi să fii discriminat şi jignit. Şi că orice insultă se poate transforma într-un punct de orgoliu, dacă nu îţi e nici frică şi nici ruşine de propriile vulnerabilităţi. Că oare, mă-ntreb şi eu, ce e mai grav sau mai bine în lumea globalizată de azi: să fii „mahalagiu” sau „politolog”?

Din păcate, nu o să pot să particip la evenimentul din 10 august. Dar precizez că am participat la alte evenimente, când diaspora nu a fost. V-am ţinut locul, iar acum vă rog mahalageşte să mi-l ţineţi voi mie. Mahalagii şi mahalagioaice din toate ţările, să ne unim în cuget şi-n simţiri!” 

Stabilit în Japonia, scriitorul George Moise, autor al cărții „Iertați-mă că nu sunt japonez”, atrage atenția că sintagma „mitingul diasporei” ar putea accentua diviziunea din România, dar și că va fi un protest „vânat de adversari mai mult decât oricare altul”. „Le sticlesc ochii la orice derapaj, cât de mic. Le-ar conveni de minune niște mișcări de stradă cu violențe împotriva instituțiilor statului, un mic război civil, să justifice orice abuz de putere după. De aceea, mai mult decât la orice alt protest, cel din 10 august are nevoie să fie unul simplu, decent și non-violent. Simplu, pentru că orice alt artificiu va fi speculat de psd și portavocile lor media. Decent, pentru că într-un dialog, e greu de crezut că cel căruia i te adresezi mai ascultă vreun argument, fie el și pertinent, după ce îl înjuri. Non-violent, din motive pe care sper că nu mai e nevoie să fie scrise”, scrie George Moise.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihaela check icon
    Călin Petrar, redactor-șef Times New Roman o da in judecata pe Viorica Dancila, la sfatul avocatului sau, pe motiv ca ''ea îmi tăvălește imaginea și demnitatea de român încă din 21 ianuarie 2009, în calitate de europarlamentar și din 29 ianuarie 2018 în calitate de prim-ministru al României' (sursa: https://www.realitatea.net/dancila-data-in-judecata-in-concediu_2158613.html).
    Vroiam sa impart stirea cu voi, chiar daca acest comentariu nu e strict la subiectul de mai sus, dar e in acelasi context mai larg.
    Aceast pas facut de redactor mi se pare correct si foarte bine venit. Exact asta a facut si face Dancila pentru toti romanii:ne face de rusine si ne murdareste imaginea, si asa fragila. Poate toti ar trebui sa o dam in judecata...
    • Like 0
  • Mihaela check icon
    Conform coanei Pippidi, romanii din diaspora nu reprezinta Romania. Conform Romaniei, politicienii nu reprezinta Romania. E clar cine are dreptate, nu?
    Nu voi putea fi presenta pe 10 august, dar voi fi acolo cu sufletul si voi urmari fiecare moment. Ma bucur de aceasta initiativa si am toata incredera ca toti cei care vor fi acolo pentru ca isi doresc o schimbare in mai bine vor fi decenti, respectuosi si pasnici. Hai Romania!
    • Like 0
  • Sunt mult prea ridicati in slavi , asa zisii membri ai diasporei. E un curent la moda, acum! Am spus-o si repet au devenit obositori. In alte tari sunt multi plecati la munca in afara tarii, dar nu fac din asta o tragedie. Noi romanii ,stim sa ne victimizam din orice. Si cei ramasi in tara traiesc, isi iau casa , isi iau masina, e o chestiune ce tine de profilul fiecaruia. Cei din strainatate nu sunt cu nimic mai eroi ......
    • Like 1
    • @ m_taramoiu_p
      Pai cine a zis ceva de eroi. Nu ii considera nimeni eroi si nici macar ei nu se vad asa. Sunt oameni care au avut curaj, s-au bazat pe fortele lor si au plecat undeva unde rezultatele muncii sunt vizibile.
      Cine se victimizeaza ? Poate unii care spun ca au obosit. Sunt plecati din tarile lor si cehi, si italieni si pakistanezi. Puținor însă le este rușine de guvernul care le conduce țara natală. Putini sau niciunul dintre reprezentanții altor națiuni evită să mărturisească cărei țări aparțin. Si asta datorită politicienilor ce s-au perindat pe la putere din 89 incoace, având grijă să nu ofere poporului posibilitatea (sau obligatia) de a evolua. I-au vrut prosti si multi, ca să aiba cine-i vota in continuare.
      • Like 3
  • Victor check icon
    Citind articolul Alinei M. P. gustul amar care vine, pentru ca vine citindu-l credeti-ma, este dat de diferenta reala dintre psd si m...psd. Ceea ce infiereaza doamna AMP ca fiind alternativa gresita la psd ne aduce de fapt, un adevar brutal. Judecand ca este important ce ramane dupa fiecare, si asta ar trebui sa fie criteriul alegerilor noastre, avem un instrument simplu: adunarile populare! dupa adunarile m...psd ramanea curat sau relativ curat. Dupa marea adunare psd au ramas tone de gunoi. Cetateni, ganditi si alegeti!
    • Like 3
    • @ Victor
      O sa fie la fel de data asta! gunoi si gunoaie! printre oamnii de buna credinta multe gunoaie, care abia asteapta sa isi expuna ura si obscenitatile !!!Urat, foarte urat!! Am obosit , ma oboseste cuvantul Diaspora.
      • Like 0
  • Am invatat deja sa nu-mi pun sperante prea mari in ceea ce priveste viitorul, dar imaginea masinilor cu tricolor m-a impresionat. Sper sa fie un protest mare, pasnic si frumos. Nu cred ca se va schimba radical mentalitatea politicienilor marunti care ne hotarasc soarta, dar macar sa-i scuturam nitel. Ridiculizarea s-ar putea sa-i doara mai rau decat alte critici. Hai sa-i facem de ras pana inteleg si ei ca sunt prosti! Nu avem alternative, tot cu astia vom ramane pe cap, dar poate se mai scutura partidul asta si scapa de lepre si lichele.
    • Like 3
  • D check icon
    George a punctat bine. Avem nevoie de decență și dialog. Pentru a merge înainte, România are nevoie de spirit.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult