Sari la continut
Republica
All habits

„Cât de românesc este puloverul pe care îl purtați?” Răspunsul unei antreprenoare din industria textilă, care are o fabrică în Oradea

Amalia Saftoiu

Cu o afinitate încă din copilărie pentru firele naturale, antreprenoarea Amalia Săftoiu și-a transpus pasiunea într-un business 100% românesc de creație de tricotaje sustenabile. Tehnologia de producere a tricotajelor direct pe formă elimină pierderile de material, spune antreprenoarea, fiind un aspect important în efortul de a contribui la o modă sustenabilă.

„Am o afinitate foarte mare pentru fire naturale și rezonez cu ele foarte bine. Așa s-a construit acest puzzle și la un moment dat am știut că vreau să fie un business cu fire naturale, am știut că vreau să fie tricotaje. Cred foarte mult în tricotaje, pentru că sunt foarte sustenabile. Modul în care poți să produci un pulover poate să fie foarte sustenabil din punct de vedere al deșeurilor. În ultimii ani, toată lumea încearcă să se gândească cum să fie moda sustenabilă,. Ok, sunt foarte multe moduri de a aborda, dar tricotajul nu are waste, reziduu textil. Poți să tricotezi în forma pe care o dorești, nu să intri cu foarfeca într-un material larg și să faci forma pe care o dorești. Deci tricotezi direct pe formă, nu ai reziduuri și este foarte sustenabil", a spus antreprenoarea Amalia Săftoiu, invitată la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.

Întrebată „cât de românesc” este cardiganul pe care îl purta, invitata emisiunii a spus că acesta este gândit și creat de ea, programul a fost realizat în Oradea, este tricotat în fabrica din Oradea, firul este natural, produs în Italia, iar modelul este inspirat de Coloana infinitului.

De ce din lână din Italia și nu românească?

„În general, lâna provenită de la oile din Europa nu are calitățile să fie filată industrial. Auzim povești că cineva are câteva kilograme de lână de la oile lor... Dar ca să produci la nivel industrial, să vinzi peste tot în lume, filaturile au standarde tehnice pe care trebuie să le aibă firul, atât tehnic, cât și moliciune”, a explicat Amalia Săftoiu.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult