Sari la continut
Republica
All habits

„Cât de românesc este puloverul pe care îl purtați?” Răspunsul unei antreprenoare din industria textilă, care are o fabrică în Oradea

Amalia Saftoiu

Cu o afinitate încă din copilărie pentru firele naturale, antreprenoarea Amalia Săftoiu și-a transpus pasiunea într-un business 100% românesc de creație de tricotaje sustenabile. Tehnologia de producere a tricotajelor direct pe formă elimină pierderile de material, spune antreprenoarea, fiind un aspect important în efortul de a contribui la o modă sustenabilă.

„Am o afinitate foarte mare pentru fire naturale și rezonez cu ele foarte bine. Așa s-a construit acest puzzle și la un moment dat am știut că vreau să fie un business cu fire naturale, am știut că vreau să fie tricotaje. Cred foarte mult în tricotaje, pentru că sunt foarte sustenabile. Modul în care poți să produci un pulover poate să fie foarte sustenabil din punct de vedere al deșeurilor. În ultimii ani, toată lumea încearcă să se gândească cum să fie moda sustenabilă,. Ok, sunt foarte multe moduri de a aborda, dar tricotajul nu are waste, reziduu textil. Poți să tricotezi în forma pe care o dorești, nu să intri cu foarfeca într-un material larg și să faci forma pe care o dorești. Deci tricotezi direct pe formă, nu ai reziduuri și este foarte sustenabil", a spus antreprenoarea Amalia Săftoiu, invitată la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.

Întrebată „cât de românesc” este cardiganul pe care îl purta, invitata emisiunii a spus că acesta este gândit și creat de ea, programul a fost realizat în Oradea, este tricotat în fabrica din Oradea, firul este natural, produs în Italia, iar modelul este inspirat de Coloana infinitului.

De ce din lână din Italia și nu românească?

„În general, lâna provenită de la oile din Europa nu are calitățile să fie filată industrial. Auzim povești că cineva are câteva kilograme de lână de la oile lor... Dar ca să produci la nivel industrial, să vinzi peste tot în lume, filaturile au standarde tehnice pe care trebuie să le aibă firul, atât tehnic, cât și moliciune”, a explicat Amalia Săftoiu.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult