Sari la continut
Republica
All habits

„Cât de românesc este puloverul pe care îl purtați?” Răspunsul unei antreprenoare din industria textilă, care are o fabrică în Oradea

Amalia Saftoiu

Cu o afinitate încă din copilărie pentru firele naturale, antreprenoarea Amalia Săftoiu și-a transpus pasiunea într-un business 100% românesc de creație de tricotaje sustenabile. Tehnologia de producere a tricotajelor direct pe formă elimină pierderile de material, spune antreprenoarea, fiind un aspect important în efortul de a contribui la o modă sustenabilă.

„Am o afinitate foarte mare pentru fire naturale și rezonez cu ele foarte bine. Așa s-a construit acest puzzle și la un moment dat am știut că vreau să fie un business cu fire naturale, am știut că vreau să fie tricotaje. Cred foarte mult în tricotaje, pentru că sunt foarte sustenabile. Modul în care poți să produci un pulover poate să fie foarte sustenabil din punct de vedere al deșeurilor. În ultimii ani, toată lumea încearcă să se gândească cum să fie moda sustenabilă,. Ok, sunt foarte multe moduri de a aborda, dar tricotajul nu are waste, reziduu textil. Poți să tricotezi în forma pe care o dorești, nu să intri cu foarfeca într-un material larg și să faci forma pe care o dorești. Deci tricotezi direct pe formă, nu ai reziduuri și este foarte sustenabil", a spus antreprenoarea Amalia Săftoiu, invitată la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.

Întrebată „cât de românesc” este cardiganul pe care îl purta, invitata emisiunii a spus că acesta este gândit și creat de ea, programul a fost realizat în Oradea, este tricotat în fabrica din Oradea, firul este natural, produs în Italia, iar modelul este inspirat de Coloana infinitului.

De ce din lână din Italia și nu românească?

„În general, lâna provenită de la oile din Europa nu are calitățile să fie filată industrial. Auzim povești că cineva are câteva kilograme de lână de la oile lor... Dar ca să produci la nivel industrial, să vinzi peste tot în lume, filaturile au standarde tehnice pe care trebuie să le aibă firul, atât tehnic, cât și moliciune”, a explicat Amalia Săftoiu.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult