Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Cazul Delia”: Sunt de condamnat femeile care decid să nu facă copii? Ce răspunde Atena Boca, „mama” comunității La Primul Bebe

Delia și Atena Boca

„Tu când faci un copil?” O întrebare extrem de intruzivă este pusă de multe ori femeilor cu lejeritate de rude, vecini sau cunoștințe. Anul trecut, cântăreața Delia a spus că nu își dorește să devină mamă, iar declarația ei a stârnit o serie de reacții puternice.

Invitată în emisiunea „Scena Deschisă”, de la Digi24, Atena Boca, fondatoarea comunității „La Primul Bebe”, a fost întrebată dacă sunt de condamnat femeile care nu își doresc copii.

„Le-aș lua în brațe pe femeile care decid să nu facă copii. Le-aș lua în brațe, pentru că mi se pare un curaj și o asumare și un adevăr pe care eu mi-aș dori să le am în multe părți ale vieții mele. De ce ar fi de condamnat? Și de ce ar trebui să facem toți copii? Eu nu mi-aș permite să întreb niciodată pe nimeni. Tu când faci copii? Dar de ce nu faci copii? Ai făcut unul, dar de ce nu faci doi?

De multe ori se ascund foarte multe lucruri dureroase în spate. Eu am în comunitate foarte multe femei care își doresc să fie mame și nu reușesc. Infertilitatea este o problemă foarte mare la nivelul țării noastre și nu numai la nivelul țării noastre. Cum să-mi permit eu să adresez această întrebare? Când poate acel om duce o luptă și are o suferință în spate pe care eu ce fac? Doar o zgândări? De ce aș face asta? Cine sunt eu?”, a spus Atena Boca.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu înțeleg, e vor a despre femeile care DECID sa nu facă copii sau care NU POT.
    România se depopulează într-un ritm amețitor. Economia se dezintegrează și la fel și societatea pt ca în lipsa copiilor nu exista nici o motivație de a lupta pt "mai bine".
    Nu exista nimic mai important decât viitorul.

    O lume fără copii este o lume fără viitor.
    As fi curios despre "motivațiile" acestor femei.
    Cariera?
    Care om regreta pe patul de moarte ca nu a stat mai mult la birou lucrând?
    Suprapopulare?
    Din 2050 lumea va cunoaște un colaps demografic cum nu s-a mai văzut în istorie. Totul cauzat de sociopati maltuzieni adepți a ecologismului radical conform căruia "existenta omenirii e o crima împotriva naturii"
    (recomand Merchants of Despair de Robert Zubrin)
    Cost?
    Asta e singurul motiv REAL. Caz în care statul ar trebui sa se implice SERIOS.

    Restul e abureala. Încă se poate rezolva problema dar nu mai e mult timp.
    Și and se va prăbuși societatea și toți mocofani ăștia "childfree" or sa urle ca nu e nimeni sa le servească o cafeluta, sa le repare mașina, etc

    Fără oameni nu exista societate.
    • Like 2
    • @ Adrian Limbidis
      Louie check icon
      Restul e aburealã masculinã și de la TV. Lumea asta nu e niciun paradis. Poate cã un om care nu vrea sa faca copii a priceput ca viata asta nu e un dar ci o lupta si n-are chef sa-si transfere traume si drame pe o alta fiinta. Comentariul de mai sus e obtuz si e bazat pe presiuni sociale gen cine are grija de mine la bătrânețe sau hai sa dezvoltãm marea noastră societate. E de-a dreptul absurd. O femeie are tot dreptul sa nu faca copii fiindcă nu dorește si atat. Nu datoreaza nimănui vreo explicație. Daca vreti să cunoașteți oameni in asentimentul dvs. Mutați-vã in China, unde rația de copii e stipulata clar.
      Ca ultima precizare,apropo de costul unui copil si de ajutorul statal, culmea e că tocmai oamenii needucați si cu o stare materială proastã fac o mulțime de copii și nu invers.
      Am menționat toate acestea fiindca ati spus ca in afara de punctul obtuz de vedere pe care l-ati enunțat alte motive nu vedeți sa mai existe.
      • Like 0
    • @ Adrian Limbidis
      Daca nu stiati unde va inselati, asta e partea -> în lipsa copiilor nu exista nici o motivație de a lupta pt "mai bine".

      Exista oameni, barbati si femei, care sunt foarte motivati sa lupte pentru mai bine chiar daca nu au sau nu vor copii.

      Iar mocofanii sunt oamenii care descopera motivatia pentru asta abia dupa ce fac copii :) Bine macar ca ii activeaza ceva.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult