Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Cea mai mare creștere economică din istoria României”. Înghițită pe nemestecate, e greu de digerat

Bucuresti - Foto: Andrei Pungovschi / AFP / Profimedia

Foto: Andrei Pungovschi / AFP / Profimedia

Adjectivele sunt mai multe decât cifrele din comunicatul oficial: spectaculoasă, surprinzătoare, uimitor de rezistentă. E vorba desigur de creșterea economică a României din primul trimestru 2021. “Cea mai mare creștere economică din istoria țării”, dixit premierul. Lucru greu de contestat, evident. Analiza dinamică îi dă probabil dreptate. Doar că nu este singurul tip de analiză pe baza căruia să îți fundamentezi riguros concluziile și, în consecință, deciziile. Analiza comparativă (de tip benchmarking) este cel puțin la fel de importantă. Cu media la nivelul Uniunii Europene, dacă chiar ai ca obiectiv reducerea decalajelor României față de Uniunea Europeană.

Datele statistice centralizate la Comisia Europeană permit realizarea analizei comparative cu ușurință. Pe această cale aflăm că indicele producției industriale în martie 2021 față de martie 2020 a înregistrat o creștere medie la nivelul UE de 11,0%, în cazul României fiind de 10,8%. Sub media europeană deci. Sigur, veți spune că nu de acolo a venit creșterea economică “spectaculoasă”. A venit din consum. Institutul Național de Statistică va confirma acest fapt. Iar creșterea consumului a fost susținută de importuri. La nivelul primului trimestru al anului în curs valoarea acestora s- a ridicat la 23 miliarde euro, în timp ce exporturile au totalizat numai 17,5 miliarde euro. Deficit comercial de 5,5 miliarde euro, mai mare cu peste 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. Comunicatul Comisiei Europene se încheie sec “În martie 2021 față de martie 2020, toate țările membre ale Uniunii Europene au înregistrat creșteri ale exporturilor extracomunitare, cu excepția a patru țări: Cipru, Irlanda, Lituania și, România”.

Așadar, nu numai creșterea economică e în V, ci și deficitul comercial. Câtă vreme competitivitatea economiei locale este limitată, orice creștere economică se va construi pe deficite. Ceea ce va antrena adâncirea dezechilibre macroeconomice.

Va urma foarte probabil o revenire, tot în V, a turismului internațional. Care va pune presiune suplimentară din moment ce balanța outcoming-incoming este net deficitară. La un sector bugetar supradimensionat, care asociază cheltuieli bugetare fixe cu salariile personalului.

Ca o concluzie a celor de mai sus: creșterea economică este benefică cât timp nu se bazează pe majorarea deficitelor (bugetar, de cont curent, comercial, etc.). În caz contrar, cu cât nivelul său este mai mare, cu atât acest lucru antrenează o dinamică la fel de “spectaculoasă” a dezechilibrelor macroeconomice.

Un singur motiv de optimism din partea subsemnatului: faptul că Banca Națională promovează ecologia și, nu, nu mă refer la bancnotele verzi.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Foarte bun articol. Scurt si foarte la obiect. Felicitari autorului.
  P.S. Finalul articolului este epic! :-)
  • Like 0
  • @ Aurel Popescu
   Multumesc frumos pentru apreciere, numai bine!
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult