Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Cu copiii care nu pot merge la școală și cu bonele blocate la domiciliu poate fi o provocare să rămâi productiv”. Microsoft Teams, pus gratuit la dispoziția celor care lucrează de acasă

Telemunca

Foto: Guliver/ Getty Images

După izbucnirea epidemiei de COVID-1, milioane de angajați chinezi au început să lucreze de acasă pentru prima dată. Virusul a schimbat relațiile sociale, rutinele create într-o viață, ierarhia priorităților, dar și relațiile de muncă. Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. 

Într-o scrisoare către clienții regionali, Lily Zheng, o angajată a Microsoft China, le povestea cum îi influențează munca de acasă viața și ce face pentru a reuși să își îndeplinească sarcinile ca înainte. 

„Ce spun când oamenii întreabă cum este să lucrezi acum în China? Ei bine, lucrul de la distanță a eliminat timpul pe care îl petreceam pentru a face naveta și, cu siguranță, nu ne mai facem griji ce haine să purtăm. Iar cu multe restaurante închise, ne punem la punct abilitățile de gătit. Dar cu copiii care nu pot merge la școală și cu bonele blocate la domiciliu poate fi o provocare să rămâi productiv”, spunea ea. 

Zheng crede că toți cei care lucrează de acasă trebuie să învețe 3 lecții. Prima, să aibă grijă de ei. „Munca de la distanță înseamnă protejarea sănătății noastre fizice prin minimizarea contactului cu virusul. Toată lumea înțelege acest lucru. Mai puțin evident este faptul că a lucra acolo unde trăiești poate crea un anume stres. Să faci exerciții fizice, să mănânci bine și să te bucuri de timpul petrecut departe de ecrane, este esențial pentru menținerea bunăstării mentale în timp ce lucrezi de acasă”, a scris ea. 

O a doua lecție, este să învețe să nu amâne și să continue să își țină întâlnirile unu la unu, ședințele cu mai multe persoane și chiar prezentările cu ajutorul instrumentelor digitale. Iar a treia este să își sprijine colegii de echipă. 

„Am aflat din această experiență și că sprijinirea celorlalți este cel mai bun mod de a rămâne pozitiv și plin de energie. Folosim instrumentele online nu numai pentru muncă, ci și pentru a rămâne conectați cu familia și pentru a păstra relațiile între noi pe parcursul zilei. Încurajarea reciprocă nu este bună doar pentru a menține moralul ridicat, ci și pentru a menține echipa unită atunci când lucrăm separat”, este de părere Zheng. Aceasta a învățat o serie de lecții și de la clienți.

Scrisoarea sa, care a circulat în interiorul companiei a ajuns și la Jared Spataro, Corporate Vice President pentru Microsoft 365. Acesta spune că a fost inspirat de poveste să pună platforma colaborativă Microsoft Teams la dispoziția tuturor celor care lucrează de acasă.

„Teams este parte din Office 365. Dacă organizația ta are licență pentru Office 365, deja îl ai. Dar vrem să ne asigurăm că toată lumea are acces la Teams în această perioadă”, a scris Spataro. Acesta a văzut cum a crescut utilizarea Teams în ultima perioadă în China. „De pe 31 ianuarie am văzut o creștere cu 500% în întâlnirile, apelurile și conferințele ținute în Teams acolo și o creștere cu 200% a utilizării pe dispozitivele mobile. În ciuda creșterii numărului de utilizatori, serviciul a fost fluid în timpul pandemiei”, a adăugat el.

Versiunea „freemium” oferă chat nelimitat, posibilitatea de a desfășura apeluri audio și video de grup și unu la unu, spațiu comun de stocare de 10 giga bytes de echipă și spațiu individual de stocare de 2 giga bytes pentru fiecare utilizator. Angajații vor putea folosi aplicațiile Office pentru web, inclusiv Word, Excel, PowerPoint și OneNote. De pe 10 martie, Microsoft a eliminat restricția referitoare la numărul maxim de utilizatori care pot folosi gratuit serviciul.

Articolul face parte din seria Alt Viitor, susținută de Microsoft România. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan I check icon
    Nu am văzut semnul de Publicitate alături de acest omagiu penibil adus unui nou fiasco marca MSFT.
    Am încercat de mai multe ori sa folosesc Teams, la fel si OneNote. Este imposibil!
    Comentariul Cristinei este cea mai buna sinteză.
    Am urmărit nenumărate tutoriale pentru ambele, și sunt convins că nici măcar angajații Microsoft nu le utilizează.
    Ca si catastrofa de Windows 8, ale carei rămășițe inca sunt prezente în W10, la fel ca Windows Phone, la fel ca Skype (cumpărat de MSFT și apoi distrus complet, de nu mai știu pe nimeni sa-l folosească), la fel ca nenumăratele update-uri ce lasa computerele nefuncționale, ori dau peste cap lucruri de bază... la fel cu mizerabila tehnică a dealarilor de droguri, care îți oferă gratis primele doze... asta e Microsoft. Lup îmbrăcat în blana de oaie a ofertelor de nerefuzat.
    Mizerabil!
    Dacă aveți nevoie de o platforma cu adevărat ușor de folosit, incomparabila ca facilități si performante cu Teams, va recomand cu căldură Zoom.
    Uite așa! Varianta gratuită permite video conferințe cu până la 100 colegi, timp de 40 minute, lucruri la care Microsoft nici nu visează... la planurile plătite de Office 365 & Teams.
    Va pup pe suflet! :-)
    • Like 4
    • @ Dan I
      Le-ai zis-o! :))))))))) Na că skype mai folosesc... dar am auzit numai de bine de Zoom, cred că arunc un ochi. ;)
      • Like 1
  • Microsoft Teams? Of, pe departe cel mai contraintuitiv lucru din lume... Nu stiu ce-au avut in cap scenaristii aplicatiei, ca nu gindeste nici un om normal asa cum cred ei.
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult