Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Breaking news. Victorie pentru Laura Codruța Kovesi la Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorii au revocat controlul judiciar impus de Secția specială a Adinei Florea

Codruța Kovesi la secția de investigare a magistraților

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a judecat miercuri contestația Laurei Codruța Kovesi împotriva măsurii de control judiciar impus de Secția specială pentru investigarea magistraților. ÎCCJ a revocat controlul judiciar în cazul lui Kovesi.

„Am arătat în contestație toate motivele de nelegalitate, de netemeinicie, O să vedem motivarea. Nu vă voi povesti ce s-a întâmplat în sală. Acum pot să părăsesc și țara. S-a revocat controlul judiciar, s-au revocat toate măsurile, mi s-a admis contestația”, a spus miercuri Laura Codruța Kovesi. 

Fosta șefă a DNA, care candidează pentru postul de procuror șef european, poate părăsi țara și nu mai are interdicție să vorbească despre dosarul în care este anchetată.

Secția pentru anchetarea magistraților a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că a început urmărirea penală împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă. Fosta șefă a DNA a fost atunci plasată sub control judiciar pentru 60 de zile. Kovesi nu putea să părăsească țara fără încuviințarea procurorului de caz, nu avea voie să își desfășoare activitatea de procuror la Parchetul General și nici să vorbească cu presa despre dosarul său.

Dosarul în care este anchetată Kovesi a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie. Ghiţă susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară, cu un avion, din Indonezia, a lui Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oooo, doamna Veorica chiar a început sa creadă ca e PM! :))) Auzi, nu o sa permită!
    Adică va trebui sa-i dea voie genialul colecționar de tablouri păstrate in galeriile din cimitire, Valcov, precum și stăpânul domniei sale, daddy cel cinstit, sa nu permită! Ori o fi luat-o gura pe dinainte ori o fi primit un sms cu aprobarea!

    • Like 1
  • Asa, acu dati cu soros, bruselu care intervine in trebilii interne, etc. etc. etc. :D
    Sau o fi Iohannis de vina? A, nu, stiu! Basescu!
    • Like 1
  • Sunt foarte curioasa să văd ce spun specialiștii despre cazul Doamnei Kovesi, nu a fost cumva un abuz acest control judiciar și toata această presiune?
    • Like 1
  • Pai si cu profesionista Adina Florea cum stam ? Dupa tot circul asta , protejata lui 2Dorel ma asteptam sa aiba probe temeince fie ele si falsificate despre vinovatia lui Kovesi. Ia uite ca ii ridicara interdictia la ICCJ ceea ce imi spune ca Floricica procuroarea s-a grabit cu masurile represive . Sau tot statul paralel este de vina , daca ar fi judecat Lia Savonea altfel stateau lucrurile .
    Partea buna din aceste intimplari este ca "profesionistii" PSD isi cam dau in petec ceea ce sper sa vada si bizonul roman.
    In alta ordine de idei a crescut inima in mine ( in sfirsit !!!) ca procurorul ala de la Constanta i-a dat in judecata pe Gidea si pe mizerabilii aia de la EVZ .
    De obicei urmaresc si presa cu care nu sunt de acord, caci chiar vreau sa inteleg ce se intimpla . EVZ refuz sa-l mai deschid dupa ce gruparea de deontologi Andronic , Curea , Ionescu & Cristoiu , au facut marea descoperire ca Sebastian Ghita ar fi imprumutat-o pe Kovesi pentru avans ca sa-si ia pe lease o Skoda Octavia ... asta este de talia gainii cu pui vii . Dupa aia au lasat-o moarta imediat dintr-un motiv numai de ei stiut.
    Nu m-ar deranja deloc o lege despre calomnie . O comiti de mai multe ori, pai mergi lichea la puscarie sa te racoresti !
    Asa toti scapa cu o amenda pe care o platesc borfasii din bani furati. A3 au pierdut peste 8 procese de calomnie pina acum...
    • Like 2
  • Valentin check icon
    Şampanie!
    • Like 1
  • Ce s-a intamplat a fost viol in grup, marca PSD. Pentru ca numai niste frustrati pot sa faca asa ceva dupa ce Laura a fost votata ca si sef european.

    Ramasite ale nazismului sau comunismului inca exista in Romania.

    Si eu am activat in organizatii internationale si am trecut prin astfel de frecusuri, dar le-am considerat ca lipsite de simt democratic. Fie o dictatura personala, fie o dictatura de gasca.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult