Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„De ce să îmi fie frică? Dacă vrea Dumnezeu să mor, mor. Dacă nu, scăp.” Sătenii din Foeni, față-n față cu virusul

Foeni, Timiș, un sat mic, la granița româno-sârbă. Martie 2021.

Vă e frică de Covid?

Nu, nu.

- Știți că trebuie să purtați mască?

- Păi da.

- Și nu aveți mască...

- A, păi nu am luat-o, că am venit după pită și nu am luat-o.

- De ce să îmi fie frică? Dacă vrea Dumnezeu să mor, mor. Dacă nu, scăp.


- Ce știți despre Covid?

- Ce să știu... am auzit că îi, dar nu știu nimic...

- Dar mască de ce nu purtați?

- Nu suport.

Ce știți despre covid?

Nu știu nimic....

Dialogurile reporterului cu sătenii din Foeni, un sat din județul Timiș, sunt grăitoare pentru nivelul de cunoaștere pe care îl are mare parte din populația rurală, când vine vorba de pandemia de Covid-19.

„De cele mai multe ori, în mediul rural ne confruntăm cu rezerva oamenilor în a crede în existența Covid. Încercăm din răsputeri să le explicăm cât este de ucigaș acest virus”, spune Lucian Trif, director Crucea Roșie Română – Filiala Timiș.

Crucea Roșie Română face toate eforturile să îi informeze pe săteni și să îi ajute să lupte cu nemilosul virus.

Aproximativ 470 de voluntari de la Crucea Roșie din toată țara, instruiți prin sesiuni speciale de informare, au discutat în perioada octombrie 2020 – februarie 2021 cu oameni din 560 de localități, în special din mediul rural, sau în comunități aflate la risc de infectare cu coronavirus. În total 124.707 de adulți au aflat de la voluntari despre prevenția îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2. Tinerii voluntari au oferit sfaturi despre efectele psihologice ale pandemiei, despre reducerea stigmatizării asociate cu boala COVID-19 și despre modalitățile de reducere a stresului provocat de virus.

Tot în această perioadă voluntarii au susținut pentru 22.137 de elevi sesiuni de educație pentru sănătate și suport emoțional, atât fizic în școli, cât și în sistem online. 

Peste 8.100 de familii nevoiașe, ajutate în martie de Crucea Roșie Română

În martie, nu mai puțin de 8.122 de familii nevoiașe din țară vor primi de la Crucea Roșie pachete cu produse de igienă. Acțiunea face parte din campania națională de informare și de conștientizare a populației, în vederea limitării infectării cu virusul SARS-CoV-2, derulată de Crucea Roșie Română cu sprijinul financiar al organizației United States Agency for International Development (USAID), prin intermediul apelului global al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).

Fiecare pachet cu produse de igienă conține detergent, săpun, hârtie igenică, aparate de ras, pasta și periuță de dinți, detergent vase, dezinfectant universal, produse pentru igiena personala. Pachetele vor fi distribuite de voluntarii Crucii Roșii Române direct la domiciliul beneficiarilor, persoane nevoiașe, familii cu mulți copii, persoane în vârstă cu venituri foarte mici, persoane care locuiesc în zone rurale sărace sau izolate.

În cadrul campaniei de informare au fost distribuite 306.000 fly-ere și 30.450 de afișe cu informații structurate pe categorii de vârstă în unitățile școlare, în 751 de comunități – sate, cartiere mărginașe, comunități religioase, companii, platforme industriale, unități sanitare – și zone cu risc de infectare – piețe, târguri, gări etc. În mediul online au fost realizate zeci de materiale de informare care au ajuns la publicul larg.


Un plus al campaniei de informare a fost componenta de feedback comunitar prin care, în funcție de nevoile de informare ale populației, constatate la nivel local, filialele de Crucea Roșie au adaptat comunicarea punând accent pe aceste nevoi. Una dintre provocările cel mai des întâlnite a fost lipsa produselor de igienă și de curățenie pe care familiile nevoiașe să le folosească pentru a se proteja de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

„Igiena corectă reprezintă arma cea mai sigură cu care putem lupta pentru a preveni și limita infecția cu SARS-CoV2. Însă pentru familiile vulnerabile, procurarea produselor de igienă este uneori aproape imposibilă. Aceste familii se luptă zilnic pentru a-și acoperi nevoile de bază pentru a supraviețui. Distribuindu-le produse de igienă oferim acestora o șansă în plus pentru a se ține departe de virusul SARS-CoV-2”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.

Pentru publicul general, Campania națională de informare și conștientizare a populației în vedere limitării infectării cu virusul COVID-19 continuă în sistem online și pe rețelele de socializare prin publicarea de materiale și prin apelul la respectarea măsurilor de protecție și informații corecte și complete despre vaccinarea anti COVID-19 .

Societatea Națională de Cruce Roșie din România, organizația umanitară cu expertiză în prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor și intervenția în situație de dezastre, este în colaborare permanentă cu autoritățile centrale și locale și oferă sprijin logistic, uman și material pentru a consolida răspunsul țării noastre la amenințarea cu noul coronavirus (SARS-CoV-2). 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Fiecare intelege ce vrea din acest advertorial. Oamenii astia, asa inapoiati, habotnici si ignoranti (am citat din comentarii) au o simplitate, instincte si un echilibru interior pe care majoritatea papagalilor, vag scolarizati si urbanizati si atat de plini de ifose incat provoaca greata instantaneu, n-o sa-l atinga niciodata. Traiesc intr-o simbioza cu natura si cu Dumnezeu de inceput de lume. Moartea e ceva natural pana la urma. Conteaza sa traiesti normal si sa infrunti soarta sau sa traiesti ca un vierme ca sa eviti ceva ce pana la urma tot te ajunge?
    Poti sa-ti pui 3 masti, una peste alta, nu radeti am vazut cazuri, sa stai in masina personala cu masca pusa (cata minte tre sa aiba cei ce fac asa ceva?) si sa te igienizezi pana iti cade pielea din palme ca tot vei ajunge sa treci prin virus.
    Aceasta epidemie se va incheia cand marea majoritate a populatiei se va imuniza trecand prin boala. Restul sunt povesti, PR si o goana contra-cronometru a cinicilor ca sa ia banii naivilor. Ca intotdeauna.
    Sunt curios daca apare o epidemie cu adevarat ucigatoare, cum a fost ciuma din secolul XIV care a omorat in cativa ani cam jumatate din populatia Europei, la sfarsit cati ar mai fi atei?
    • Like 2
    • @ Adrian Ionascu
      epidemii ca in 1800 toamna nu vor mai aparea pt ca omenirea are acces la sapun, apa potabila si reguli de bun simt pt cresterea imunitatii (somn / miscare / alimentatie). Desi sunt cazuri de plaga bubonica (o forma de ciuma) in SUA, sunt in lumea celor homeless ...
      • Like 0
  • Am multa dragoste si respect pentru acesti oameni simpli (simpli ii considera cei care au fost indoctrinati in scoli), mult mai multa decat pentru cioclii apocaliptici, mincinosi ordinari, care sperie oamenii cu tot felul de aiureli. Le vad acestor oameni fata curata si luminoasa si nu o carpa prin care sa se sufoce. Acestia asteapta linistiti sa se intample ce-o vrea Dumnezeu, in timp ce unii medici ucid la propriu in spitale printr-un protocol doar recomandat dar ineficient (Kaletra, Redesivir etc), intubani, legati de pat fara posibilitatea de a avea la capatai pe cineva drag.... Este atata minciuna in tara si in lume incat chiar ca doresti sa se intample ce-o vrea Dumnezeu. Sunt medici romani excelenti "bagati sub pres" ca si cum ar fi vinovati ca sunt competenti si isi fac treaba cu real success, in timp ce altii apar la TV, sunt laudati de CTV care a ajuns mai competent decat medicii (asa poate crede Dlui) dar ne spun cum putem muri intr-un sistem de sanatate plin de "eroi". Eu am fost un biet prof univ, am predat tehnica PCR la studenti, am predat toxicologie, biochimie, dar constat ca stiinta pe care o stiam eu s-a schimbat profund si ucide oameni in loc sa-i ajute. Pacat. Respect pentru oamenii din tara aceasta la fel de calzi si buni care cei prezentati in art. Prof dr. Gabi Drochioiu
    • Like 3
  • Dorin check icon
    Ce o vrea Dumnezeu ?? Ăsta e nivelul de ignoranță și habotnicelă a multor concetățeni de o anumită vârstă, E cel mai ușor să te doară în cot de reguli și să spui că așa vrea Dumnezeu.Și ne mai mirăm de halul în care a ajuns țara asta.
    • Like 5
    • @ Dorin
      Delia MC Delia MC check icon
      Dumnezeu iti dă dar în traistă nu-ți pune. Îți dă si dezinfectante, si măști, si de toate. Dar deh, unii așteaptă pară mălăiață și să-i salveze Dumnezeu personal...
      • Like 0
  • Probabil toti acesti oameni, peste o anumita varsta, au fost deja vaccinati, nu? Daca s-a deschis vaccinarea pentru populatiea generala...Sau pe ei ii aparam cu spirt si campanii de informare?
    • Like 0
  • Îmi place sa fiu informata mereu cu noutățile pe care le publicați! Mulțumesc!
    • Like 0
  • check icon
    Foeni, Timis. 1760 locuitori, 100 inlocuitori. Sa se afle durata medie de viata.
    • Like 0
  • Bietii de ei, cate ignoranta.... Eu cred, Dumnezeu sa ma ierte, c tot efortul Crucii Rosii e in van. Romania rurala e inca foarte departe de civilizatie, din pacate. Si probabil sortita pieirii, ceea ce nu e mare paguba. O recunosc in mod inconstient si ei; nu le e frica de Covid si isi accepta soarta mai rau decat vitele la abator, pentru ca in subconstient stiu bine ca nu valoreaza doi bani. Ma gandesc ca poate macar copiii acestor oameni sa fie mai rasariti.....
    • Like 4
  • Rucs Rucs check icon
    Exact asa este - nu e prima oara cand oamenii simpli demonstreaza mai multa minte decat asa-zisii destepti sau intelctuali. Si nu e prima oara cand Romania s-a sprijinit si s-a mentinut prin ei, prin cei simpli, cu bun-simt si fara nebuloasa din cap pe care ti-o da aroganta.
    De altfel, manipularea prinde cel mai bine la cei cu o pojghita de cunoastere, la cei cu studii superioare! Este mai noua manipulare prin asa-zisa educatie. Vezi in sensul asta afirmatiile lui Sorin Vieru (scriitor, filosof, pianist la Paris) sau cartea “Sfarsitul competentei” a lui Tom Nichols.
    • Like 4
    • @ Rucs
      @Rucs
      Deci oamenii simpli neagă sau nu iau în seama pericolul virusului pentru că au "mai multa minte decat asa-zisii destepti sau intelctuali"?
      Dar când comune întregi trebuie să intre în carantină, tot pe seama oamenilor simpli cu mai multă minte mizăm? Dar când le mor cunoștințe, vecin, rude?
      Una e să ai bunul-simț al omului simplu, alta e să nu fi informat (său accepți elucubrațiile din latrine) și să pleci umil capul precum vitele la abator: "ce-o vrea ăl de sus"...
      • Like 0
    • @ Rucs
      Esti foarte amuzant chiar daca un pic agramat . Tom Nichols se referea tocmai la astia ca dumneata. Acum ce ai priceput dumneata din: “Never have so many people had access to so much knowledge, and yet been so resistant to learning anything” , nu se stie.
      • Like 2
    • @ Radu Bogdan
      Rucs Rucs check icon
      Tom Nichols afirma ca aceasta cunoastere (knowledge) nu e realmente accesata, ci oamenii doar plutesc pe deasupra ei, pescuind cate o idee care deja le confirma prejudecatile. Si ei au impresia ca le stiu pe toate, nu mai au nevoie de experti. Isi dau cu parerea despre orice, se iau de gat cu oricine, studiaza istoria din articolase de popularizare si wikipedia, un pic de politica de ici, un pic de filosofie si psihologie de dincolo etc. Pana iese un ghiveci de idei care ajunge cumva sa dinamiteze si putinele idei bune pe care omul le poate avea prin simpla ratiune (common sense). Omul sofisticat ajunge ca, printr-o retorica stramba, sa isi justifice in propriii ochi o multime de alegeri gresite si derapaje.
      E mult de discutat. Multumesc pentru radiografia dvs - agramat, desi am, cum zic francezii, un bac plus opt; amuzant - desi numele e o abreviere de la un prenume evident feminin. Altfel, cu drag sa va citesc.
      • Like 2
    • @ Rucs
      Delia MC Delia MC check icon
      "oamenii doar plutesc pe deasupra ei, pescuind cate o idee care deja le confirma prejudecatile" super, excelent spus.
      Dar dacă ne uităm sunt mai curând oameni fără pregătire și care au trecut prin școală ca gâsca prin apă. Și cei care înghit tot ce li se pune în blid și le lene să cerceteze, e adevărat ori nu. Un om sofisticat ajunge așa prin experiență pe care acumulând-o capătă niște instrumente plus vedere de ansamblu și nu mai poate așa ușor cădea în diverse capcane.
      Ca să judeci corect trebuie să fii neutru, să accepți orice variantă drept posibilă și să fii dispus nu numai să pescuiești ci să sapi temeinic. Să știi să identifici într-un text semnele minciunii ori manipulării. Asta este educația care lipsește și care ar trebui predată în școala primară. În principiu ei nu sunt vinovați că nu i-a învățat nimeni.
      • Like 0
    • @ Rucs
      Scuzele mele , probabil au fost greseli din graba. Toti le facem.
      Despre explicatie, este foarte corecta. Nu inteleg totusi de ce crezi ca educatia formeaza monstri. Este adevarat ca un om simplu de la tara este mult mai autentic si in cele din urma mai folositor, decat un pseudo-intelectual care prelucreaza informatia numai ca sa-si valideze niste idei preconcepute. Dar eu cred ca educatia este esentiala .
      • Like 2
    • @ Radu Bogdan
      Rucs Rucs check icon
      Ce dragut :)
      Odihnitor sa mai citesti ceva pasnic, desi e clar ca am discutat in contradictoriu.
      Da, pe aceeasi lungime de unda cu necesitatea educatiei.
      Fara legatura cu dialogul nostru: eu am avut covid si inca o forma urata, cu probleme de respiratie si reducerea mobilitatii (aproape ca nu ma puteam ridica din pat). Am luat un tratament destul de bun cam de la debut (azitromicina, dexa si injectii clexane) si am scapat. Deci nu sunt negationista. Atata doar ca si inainte de a face covid, si acum, am umblat nestingherita peste tot, mi-am vazut de viata mea aproape la fel ca inainte (cat mi s-a permis); nu mi se pare normal sa traim cu frica, cu grija permanente.
      • Like 0
    • @ Radu Bogdan
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu formează. Dimpotrivă, lipsa ei. Nu văd în regulă deloc demonizarea educației. Atunci când pe omul simplu îl expui la informații pică automat în capcană. Rămâne pur atâta timp cât stă izolat. Cum i-ai pus un televizor în față ori un telefon în mână s-a terminat cu puritatea. Nu poți sa-i ții în rezervații. Pe om trebuie să-l pregătești nu să-l tii departe de lumea nebună și dezlănțuită.
      • Like 0
    • @ Rucs
      otheh check icon
      Subscriu ! Bunica/miu a facut razboiul, a fost impuscat in spate, a stat 4 ani in lagar, la rusi, paralizat. Si uite ca s-a ridicat , s-a tarat acasa si si-a continuat viata. Nu s-a kkt atata pe el, nu s-a dat de ceasul mortii , si asta pentru ca , spre deosebire de noi, era barbat. Acum vad o gramada de fetizte cu mustatza care se k2k2ie atata de frica Kovidului - barbatzi in toata firea care n-au mai iesit din casa de 1 an de zile si fac teoria kibritului pe retelele de socializare -. Iti trebuie totusi putina indecentza a spiritului in viatza. Vrei sa te vaccinezi? Du-te nene si vaccineaza-te, dar nu mai face pe eroul, ca nu ai gasit piatra filozofala. Cum ne spune dl Popescu: merg cu Astrazeneca ! de parca ar zice - merg sa beau cucuta pentru umanitate -.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult