Până la ora la care scriu, s-au adunat 1900 de răspunsuri la întrebarea pusă aseară cititorilor: „Ce părere aveți despre discursurile din Parlamentul României ale domnilor Florin Cîțu, Marcel Ciolacu, Volodimir Zelenski, Nicolae Ciucă?”.
Analizând cantitativ și calitativ acest eșantion, se desprind următoarele opinii dominante:
●Jena produsă de prestația tehnică a organizatorilor, la nivel de rușine națională: începutul intervenției președintelui Zelenski cu sonorul amuțit, vocea traducătorului greu inteligibilă, prin neajustarea volumului în raport cu vocea președintelui, iar când s-a auzit mai clar, mai bine ar fi tăcut de tot – românii au priceput mai degrabă ucraineana lui Zelenski, decât româna de școală ajutătoare a nefericitului.
●În pofida acestor condiții catastrofale, adresarea președintelui Zelenski către români a fost considerată excepțională de către majoritatea covârșitoare a cititorilor. Luptătorul din Ucraina a reușit să străpungă toate barierele din cale (unii comentatori au scris cuvântul sabotaj), transmițând emoție, recunoștință, solicitare disperată, dar demnă și rațională, de ajutor, necesitatea solidarității dintre România, Ucraina și Moldova sub atacul agresorului rus, ale cărui crime asupra populației civile ucrainene ne-au fost aduse în fața ochilor, în toată grozăvia lor. Comentând și eu, cred că discursul președintelui Zelenski din 4 aprilie 2022 este istoric, înseamnă enorm pentru viitorul relațiilor dintre poporul român și cel ucrainean. Nu și pentru Grindeanu sau Kelemen Hunor, care, unul rânjea, celălalt butona telefonul în timp ce vorbea Zelenski, după cum au observat cititorii.
●Cuvântările „Excelențelor”, șefii Parlamentului și prim-ministrul, sunt considerate net inferioare celei a lui Zelenski – nu era mare pagubă dacă ar fi lipsit.
●Totuși, între ele se distinge cea a lui Marcel Ciolacu, apreciat ca deasupra lui Cîțu și Ciucă. Mulți au fost surprinși când subsemnatul am calificat drept o premieră, un moment marcant în istoria partidului, atitudinea liderului PSD de a propune excluderea fără drept de apel a râncedului nationalist-ceaușist Coarnă, ploconar la ambasada rusă. Cu acest discurs, dl Ciolacu întărește declararea apăsată a orientării pro UE și NATO a PSD, marginalizarea componentei nationalist-xenofobe, care tarează de decenii, anormal, acest partid de stânga. Semnificativ este și faptul că mulți dintre „votanții” lui Ciolacu precizează că nu sunt fani ai lui sau ai PSD, dimpotrivă, sunt nevoiți să îl aprecieze pozitiv, cu surprindere, din păcate, à contrecoeur.
●Vorbirea lui Cîțu a fost percepută „pe persoană fizică”, despre el însuși, el era eroul, nu despre Ucraina, România sau război, în încercarea de a-și da importanță după ce a fost șutat pe scări de partid. N-au trecut neobservate zicerile sale aberante, „onorată instanță”, „Excelența Sa”, precum și stâlcirea numelui Volodimir. Are și câțiva susținători pentru afirmația „Putin este un criminal”.
●Gen. Ciucă a înregistrat un record de note proaste și foarte proaste la această „simulare de examen de capacitate”. Echivalat cu Veorica Dăncilă în materie de stupiditate, analfabet functional, 100 de cuvinte în vocabular, și la plagiat a avut nevoie să fie ajutat. Câțiva au notat pozitiv condiționarea tejghetărească din finalul lecției sale de citire – „noi avem grijă de refugiații voștri, să aveți și voi, în contrapartidă, grijă de românii din Ucraina”.
●În afara discursului președintelui Zelenski, singurul lucru bun petrecut în „ședința solemnă” a Parlamentului României a fost considerat de cititori, aproape în unanimitate, cu ușurare , absența zbieretelor lui Șoșoacă, Simion și gașca.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp