Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Discurs al lui Zelenski în Parlamentul României după masacrul de la Bucea: De la Odesa e un pas până în Moldova/ Sunt convins că România și firmele românești vor participa la reconstrucția Ucrainei

Zelenski în Parlamentul României

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski s-a adresat luni seară parlamentarilor români, la câteva ore după ce a văzut cu ochii săi atrocitățile de la Bucea. În timpul discursului au existat o serie de probleme tehnice. Mai întâi nu s-a auzit Zelenski, apoi nu s-a auzit traducerea, apoi traducerea s-a auzit slab.

Zelenski și-a început discursul cu imaginile greu de privit ale masacrului comis de militarii ruși: „Vreau să va arăt ce am văzut eu  la Bucea, îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea la fel de dură. Vă rog frumos să priviți aceste imagini”, a spus președintele ucrainean.

Principalele idei din discursul lui Zelenski:

- Mașini au fost strivite de tancuri. Fete și femei au fost violate. Nu avem încă toate dovezile. Au fost oameni torturați

- Numele orașului nostru Bucea va rămâne în istoria omorârii oamenilor. Peste 300 de oameni simpli dintr-un oraș simplu au fost torturați, legați cu mâinile la spate, împușcați în ceafă sau în ochi. Exact ce au făcut ei la Bucea vor să facă pe tot teritoriul Ucrainei.

- RIA Novosti justifica genocidul. Spunea: „ce ar trebui să facă Rusia cu Ucraina”? Ei doresc deucrainizarea și de-europenizarea Ucrainei. Moartea a cât mai mulți oameni e de dorit pentru ei.

- Au fost omorâți profesori, învățători care aveau în casă drapelul Ucrainei și stema Ucraina. De ce ei (nr. rușii ) nu se ascund, nici acum când lumea a înțeles foarte bine?

- Dacă poporul nostru nu s-ar fi apărat, rușii ar fi făcut un masacru la fel ca la Bucea pe tot teritoriul Ucrainei.

- Ei sunt convinși că liderii europeni nu va putea să-i oprească

- În 1989 și-a încheiat viața Nicolae Ceaușescu, era foarte clar că această persoană era inadecvata. Acel regim se baza doar pe înfricoșare, presiuni, putere. Poporul român s-a ridicat și s-a apărat doborând un regim inadecvat. Ceaușescu și soția lui și anturajul lui nu puteau fi convinși de nimic. La fel cum nu pot fi convinși de nimic cei care propagă războiul în Ucraina. Sunt dispuși să sacrifice milioane de vieți pentru a-și pune în practic ideile nebunești.

- Doamnelor și domnilor, stimați români, împreună trebuie să-i oprim pe cei care doresc genocid în Europa. Fiecare în parte trebuie să înțeleagă că Ucraina nu e ultima țină. Vor să treacă de Mykolaiv ca să ajungă la Odesa și de la Odesa este un pas până la Moldova. Este important să apărăm statalitatea Moldovei. În prezent în Ucraina se decide securitatea Central-europeană și a Dunării.

= Rusia trebuie să caute pace, trebuie privată de toată resursele. Trebuie să închideți porturile pentru navele rusești, nu importați resurse energetice din Rusia. 

= Fiecare stat trebuie să susțină sub orice formă Ucraina prin armament

- Acum se decide cine va câștiga în Europa: libertatea sau tirania

- Sunt convins că România și firmele românești vor participa la reconstrucția Ucrainei

- Avem nevoie de susținere. Mulțumesc întregului popor român pentru ajutorul acordat refugiaților. Această experiență de susținere și ajutor reciproc ne va apropia.

- Când situația va permite vreau să încep un dialog cu România pentru protecția minorităților.

Discursul integral al președintelui Volodimir Zelenski

Ambasada Ucrainei în România a publicat pe Facebook traducerea discursului președintelui Zelenski: 

Adresarea Președintelui Ucrainei, domnului Volodymyr Zelenskyy, către poporul și politicienii români în Parlamentul României

Stimate domnule Președinte al Camerei Deputaților!

Stimate domnule Președinte al Senatului!

Stimate domnule Prim-ministru!

Doamnelor și domnilor deputați și senatori!

Dragi prieteni!

Drag popor român!

Sunt recunoscător pentru această oportunitate de a mă adresa dumneavoastră și tuturor oamenilor dumneavoastră.

Acum câteva ore m-am întors din orașele eliberate din regiunea Kyiv – din apropierea capitalei noastre.

Din teritoriile din care i-am alungat pe ocupanții ruși și am văzut ce făceau pe pământul nostru cu ucrainenii.

Și vreau ca să vedeți aceasta acum. Aceea ce ocupanții au lăsat în urma lor. Îmi pare rău - videoclipul este dur, dar aceasta este realitatea...

Numele orașului nostru Bucia este acum pentru totdeauna în istoria mondială. În istoria crimelor de război. În istoria exterminării oamenilor.

Până în prezent, se cunoaște de peste 300 de civili torturați, împușcați sau uciși în alt mod la Bucia. Locuitori obișnuiți ai unui oraș obișnuit din apropiearea Kyivului. Încătușați la spate, împușcați în ceafă sau în ochi și uciși pe străzi. Zdrobeau vehiculele civile cu echipamente militare. Cu oameni în ele! Violau femei și fete...

Și aceasta este doar începutul anchetei. Nu toate dovezile au fost strânse încă. Nu toate înmormântările au fost încă descoperite. Nu au fost încă inspectate toate subsolurile în care militarii ruși au torturat oamenii.

Există toate motivele să credem că numărul locuitorilor uciși din Bucia și din alte orașe ucrainene din apropiere va fi mult mai mare decât ceea ce cunoaștem astăzi.

De ce militarii ruși au comis aceasta?

În aceeași zi, 3 aprilie, când lumea a fost îngrozită să vadă cadavrele celor uciși la Bucia, pe site-ul agenției de știri de stat ruse RIA Novosti a fost publicat un articol care justifică genocidul ucrainenilor.

Numele lui este destul de elocvent, citez: „Ce trebuie să facă Rusia cu Ucraina”. Nu este doar un text. Aceasta este una dintre dovezile pentru viitorul tribunal împotriva criminalilor de război ruși.

Articolul descrie o procedură clară și calculată de distrugere a tot ceea ce face din ucraineni ucraineni și poporul nostru însuși. Pe cei care nu-i vor putea înfrânge și îngenunchea.

S-a spus că trebuie efectuată „de-ucrainizarea” și „de-europenizarea” Ucrainei. Se spune că până și numele statului nostru trebuie șters.

De fapt, se spune că uciderea cât mai multor dintre oamenii noștri în război este doar binevenită. Vreau să subliniez încă o dată: acesta este site-ul agenției de știri de stat din Rusia, unde în condițiile cenzurii de stat deschise, poate fi publicat doar ceea ce corespunde poziției ideologice oficiale privind războiul împotriva Ucrainei. Orice lucru care nu corespunde unei astfel de poziții pur și simplu nu ar fi trecut prin filtru de cenzură.

Adică vreau să mă înțelegi: ei nici măcar nu se ascund. Ei vorbesc deschis despre scopul invaziei pe teritoriul Ucrainei.

Dacă armata noastră nu ar fi rezistat, dacă poporul nu s-ar fi ridicat în apărarea statului, aceștea ar fi făcut ceea ce au făcut la Bucia - dar pe tot teritoriul Ucrainei.

Cunoaștem despre uciderea deliberată a profesorilor și educatorilor în teritoriile temporar ocupate. Cunoaștem despre teroarele deliberate împotriva tuturor celor pe care ocupanții i-au văzut ca activiști, ca oameni conectați cu armata.

Chiar și simpla prezență în apartamentul unei persoane a simbolurilor naționale ale Ucrainei, steaguluiu statului și stemei, prezentau deja un motiv pentru ca ocupanții să ucide această persoană sau cel puțin s-o amenințe că o vor ucide.

Dar de ce ei nu se ascund?

De ce chiar și acum, când totul este clar pentru lume, spun deschis cum vor să distrugă poporul întreg?

Există două răspunsuri la această întrebare.

Pe primul îl veți înțelege foarte bine.

În 1989, Nicolae Ceaușescu și-a încheiat în sfârșit viața. De mulți ani a fost limpede că acest om își pierduseră adecvarea.

Era clar că el, soția lui, cei apropiați de el, „Securitatea” lui trag țara voastră și oamenii în jos - spre suferință, spre sărăcie, spre izolare nu doar de lume, dar și de tot cel mai avansat din lume.

Acel regim se baza doar pe intimidare și represiune, brutalitate și înșelăciune. Nu era nimic luminos în acesta. Poporul român s-a revoltat și s-a apărat, s-a salvat. După ce a răsturnat puterea inadecvată.

Pentru că aceasta era singura cale. Ceauşescu, soţia, cei apropiați de el şi Securitatea lui nu au putut fi convinşi.

De asemenea, este imposibil să-i convingi pe cei care promovează războiul în Rusia acum. Pe cei care dau ordine criminale. Pe cei care elaborează planuri pentru genocidul poporului ucrainean și distrugerea Statului Ucrainean.

Acești oameni sunt inadecvați. Au pierdut orice legătură cu realitatea și sunt dispuși să sacrifice milioane de vieți pentru a-și realiza ideile sale nebune.

Iar al doilea motiv pentru care Rusia apelează în mod deschis la genocid și din cauza căruia crimele ocupanților, pe care le-a văzut toată lumea la Bucia sunt posibile, este încrederea oficialilor de vârf ai Rusiei că liderii europeni sunt slabi. Că Europei îi lipsește un leadership. Și că națiunile europene nu sunt capabile să apere valorile care au unit continentul.

Doamnelor și domnilor!

Drag popor român!

Împreună trebuie să-i oprim pe acești oameni inadecvați care sunt obișnuiți cu impunitatea și, prin urmare, au decis că li se permite absolut totul. Împreună, trebuie să-i oprim pe cei care vor genocid în Europa.

De ce ar trebui să facem aceasta împreună?

Fiecare dintre voi înțelege că Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii ruse.

Trupele ocupanților încearcă cu încăpățânare să ocolească orașul nostru Mykolaiv pentru a încerca să captureze Odesa. Și de la Odesa este un pas până în Moldova.

Propagandiștii de stat ruși au spus de multă vreme că Moldova este și ea o țintă pentru expansiunea Rusiei.

Prin urmare, apărarea de către ucraineni a propriului stat este o condiție fundamentală pentru securitatea și independența Republicii Moldova. Și deci o condiție prealabilă pentru pace în întreaga regiune mare a Dunării.

Acum pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe de Est și Centrală și a regiunii Mării Negre. Astfel, de a apăra libertatea Ucrainei și a ucrainenilor înseamnă a garanta securitatea Europei.

Ce trebuie de făcut?

Da, au fost impuse sancțiuni Rusiei pentru acest război. Dar războiul pentru libertatea noastră durează de 40 de zile deja. După 8 ani de război în Donbas.

Aceasta înseamnă că doar sancțiuni nu este suficient.

Rusia trebuie să caute pacea cu Ucraina și cu întreaga Europă. Pentru a face acest lucru, Rusia trebuie să fie lipsită de toate resursele. În primul rând, financiar și economic.

Uniunea Europeană trebuie să ajungă în sfârșit la o decizie de principiu și să închidă porturile pentru navele rusești.

Să oprească tranzitul de mărfuri și orice activitate economică cu Rusia. Limitarea fluxului de bani pentru sursele de energie rusești nu are o alternativă.

Se poate discuta care ar trebui să fie formatul: un embargo complet asupra proviziilor sau un program precum „petrol în schimbul produselor alimentare” – dar aceasta este necesar.

Dar nu numai aceasta.

Fiecare politician dintr-o lume democratică trebuie să apere necesitatea de a oferi Ucrainei toate armele necesare. Pentru că pe câmpul de luptă se decide cine va fi învingător în acest război - libertatea sau tirania.

Toți cei de care depinde acest lucru trebuie să facă tot posibilul pentru a aduce rapid și inevitabil în fața justiției pe toți militarii ruși și liderii lor care sunt vinovați de comiterea crimelor împotriva civililor pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei.

Astăzi, am convenit cu Uniunea Europeană acordarea unui sprijin financiar și tehnic echipei de investigare Eurojust, a statelor membre ale UE și Curții Penale Internaționale.

Cred că leadership-ul României va fi unul dintre factorii decisivi în restabilirea dreptății și protejarea vieții normale atât în regiunea noastră, cât și în Europa în ansamblu.

Sunt încrezător că România și companiile românești vor participa și la programul de reconstrucție postbelică al Ucrainei. Invităm partenerii noștri din Europa să preia patronajul asupra unui oraș, regiune sau industrie care a suferit în urma agresiunii Rusiei.

Potențialul vostru, puterea voastră interioară pot crea un nou exemplu de leadership în construirea unei vieți civilizate și pașnice.

Sunt sincer recunoscător întregului popor român pentru atitudinea amabilă fața de ucrainenii deplasați care și-au găsit siguranța pe pământul dumneavoastră. Sper că împreună vom reuși să creăm cât mai curând astfel de condiții, când Rusia va renunța la război și astfel poporul nostru se va putea întoarce acasă, în Ucraina.

Și această experiență de asistență în situații extreme, respect reciproc, bunăvoință între oamenii noștri a devenit deja o bază a unei și mai mari apropieri a statelor noastre.

De îndată ce situația va permite, vreau să lansez un dialog cu dumneavoastră asupra unui nou acord atotcuprinzător care să garanteze protecția absolută și dezvoltarea cuprinzătoare a minorităților noastre naționale – comunității ucrainene din România și comunității române din Ucraina.

Pentru că destinul nostru este să fim atât de aproape cât de mult putem. Destinul nostru este să fim apărători ai libertății în regiunea noastră. Destinul nostru este să fim împreună în Familia Europeană.

Și cred că foarte curând mă voi putea adresa către dumneavoastră și cu cuvinte de recunoștință pentru sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Slavă României!

Slavă Ucrainei! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mă scuzați... , dar Ucraina e țara aia care, prin 2014, lua cu arcanul etnicii români din Bucovina de Nord ca să-i trimită în linia întâi în est? Ucraina e țara aia unde s-a interzis învățământul în limba română? Ucraina e țara aia care a săpat un canal, Bîstroe, ca să ne f..tă transportul maritim pe Sulina și Delta ? Ucraina e țara al cărei președinte în 2020, urla că românii au ocupat Bucovina de Nord, care, așadar NU este teritoriu românesc furat de sovietici?
  Și-atunci ce plm vă faceți atâtea griji pentru ei? Să le arate și rușilor c..aiele alea mari pe care le arătau României...
  • Like 3
  • @ Mihai Micutu
   Da , ai mare dreptate , asa e si in septembrie 1939 , grupuri de ucrainieni si bielarusi au atacat in estul poloniei , omorand 2500 de civili si 300 de militari !asta e ucraina , in discursul lui zelenski in fata Knesset-ului , a spus ca poporul lui a salvat evrei in ww 2, in realitate , trenurile ucrainiene transportau evrei in lagarele de concentrare nemtesti ,deci a invatat la scoala alta istorie decat cea reala , sau e un mascarici analfabet , care , daca il ia dna-ul la puricat , n-o sa stie pe unde sa scoata camasa , justificand averile !
   • Like 2
  • @ Mihai Micutu
   Da, aia este !
   Cu un pic luciditate, fără lozinci și patriotisme ieftine, se pot discuta subiectele:
   1. Nu cred ca în 2014 Ucraina a recrutat DOAR etnici români .... Sigur că cei din neamul nostru (dar, practic, cetățeni ucrainieni) nu au fost deloc încântați, poate pe bună dreptate. Ipotetic, în caz de agresiune externă, România nu ar trebui să "ia cu arcanul" etnici maghiari, germani, etc ? În atare situație, cum ați comenta ?
   2. Metodele de purificare etnică prin învățământ în limba oficială sunt reminiscențe geo-politice ale secolelor anterioare când, periodic, se mutau granițe, se strămutau populații... Din păcate, se mai aplică ... În Serbia, românii sunt destul de oprimați cultural, de exemplu.
   3. Canalul Bîstroe e o chestiune veche de pe vremea sovieticilor, cumva explicabilă din punctul lor de vedere: brațul Chilia devenea încet-încet ne-navigabil spre mare și au căutat o soluție tehnică discutabilă din punctul nostru de vedere sau al mediului... Noi, slavă Domnului, mai avem 2 brațe ale Dunării și un canal artificial prin Dobrogea...
   4. Președintele lor, din punctul de vedere al declarației din 2020, se dovedește un incult sau pur și simplu o victimă a educației istorice precare pe care a căpătat-o în școala de tip sovietic (la destrămarea URSS, el avea 13 ani...)

   Deci toate astea pot și trebuie discutate, calm cu argumente, dar ce relevanță au în situația groaznică actuală prin care trec vecinii noștri ?
   Și, în final, nu te supăra, dar ai dat-o-n bară ! Ucrainienii chiar au c...aie mari ! Fac cumva și le țin piept criminalilor de la răsărit !
   • Like 6
  • @ Costel Iordanescu
   Nenea Costel, iar te-ai aprins ?
   De ce tot analizăm fapte de-acum 70-80 de ani ? Nu am mai evoluat deloc de-atunci ?
   De ce nu ne rușinăm oleacă (de exemplu) și de acțiunile foștilor jandarmi români (preponderent olteni) care au făcut prăpăd prin Basarabia în perioada interbelică ??
   • Like 2
  • @ Mihai Micutu
   Te-ai plictisit cu copy-paste la povestea cu ciobanul vrâncean și o dai pe analize dăștepte ?
   • Like 2
  • @ razvan.novac@gmail.com
   au pe naiba c....oaie mari , i-au facut rusii varza tocata si carne de mici , dar presa tine cu ei si nu informeaza corect , ca sa nu supere pe jandarmul mondial care a luat bataie in toate razboiaele , s-au facut de cacao , numai in vietnam , de exemplu , au venit acasa cu coada'ntre picioare si cu soldati care mai apoi s-au sinucis ,n-au mai fost bagati in seama de societate , si-au ratat vietile , numai nenorociri si tragedii !
   • Like 3
  • @ Costel Iordanescu
   Nemernic josnic ce ești, rromân împuțit mâncător de varză și mici !...
   Cum de te (vă) suportă pământul ?
   • Like 2
  • @ razvan.novac@gmail.com
   Delia MC Delia MC check icon
   O idee despre contextul în care a spus Zelenski ce-a spus în 2020:
   https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/cum-explica-istoric-roman-declaratia-controversata-despre-bucovina-presedintelui-ucrainei-vrut-zica-fapt-zelenski-1_622723eb5163ec4271ec33e8/
   index.html
   Cu luciditate despre cei doi: s-au băgat la ordin fiind cel mai suculent articol, neapărat de trolat.
   • Like 2
  • @ Mihai Micutu
   Vezi Winter On Fire Ukraines Fight For Freedom (2015) sau Iarna in Flacari pe Netpix.. Sa vedeti ce inseamna Preot, nu Patriarh. Si sa vedeti de ce nu-i vor pe rusi, cum ii vrem noi.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Nu știam, se pare că am căzut și eu pradă dezinformărilor, mulțumesc mult pentru lămuriri.
   • Like 0
 • Sunt Eu Sunt Eu check icon
  Este devreme de vorbit despre reconstrucția Ucrainei, deși ea va trebui să vină și se va întâmpla, la un moment dat. De așteptat până când se va opri tăvălugul rus. Pentru Putin este totul sau nimic, probabil că este conștient de asta, scena internațională va fi închisă pentru el. Sunt curios, totuși, ce va însemna "totul", după ceea ce am văzut cu toții, deja este aproape cam "nimic". Singurul as din mânecă va rămâne posibilitatea unei lovituri nucleare (ultimul lucru "exersat" înainte de invazie). Sigur, Orban a fost pus în gardă ... Ar putea da o lecție. Ucraina? Polonia? România? Depinde de ce/cât va avea de pierdut ulterior.
  • Like 0
 • „nu importați resurse energetice din Rusia”? Hehe, oare cîți ani trebuie să stea la răcoare Dragnea DE FAPT?
  • Like 4
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Incepand cu iliescu si camarila lui de bolsevici retardati, nastase, ponta, ciorbea, vacaroiu si mai toti guvernantii si nu numai de la 1989 incoace.
   • Like 1
 • Văzând cele ce se întâmplă în Ucraina, filmul Katyn, a lui Adrzej Wajda, este mai actual ca oricând. Televiziunile ar trebui să-l difuzeze în fiecare zi, în buclă.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult