România se află la începutul fazei expansioniste a unui nou ciclu economic, iar în funcție de acest aspect se poziționează și piața bursieră, având o perspectivă de creștere economică în următorii ani, este de părere Horia Braun, CEO Erste Asset Management, fost economist-șef al BCR.
Bursele în general anticipează evoluțiile economice viitoare. Nu neapărat ce se întâmplă azi în economie se și reflectă în prețurile activelor financiare de pe piețele de capital. Astfel se explică tendința ascendentă de pe piețele externe din ultimele luni.
„Investitorii în general nu prea au răbdare și se uită înainte cu o lună, un an, poate mai mulți ani, în funcție de tendințele pe care le anticipează și tranzacționează deja luând în calcul acele tendințe din viitor. În momentul de față vedem că în ultimele 6 luni bursele au fost pe o tendință ascendentă și optimistă, pentru că s-au uitat la perspectiva unei reveniri economice. Faptul că revenirea economică va fi mai lentă sau mai rapidă asta reprezintă doar o diferență de nuanță. Dar au privit înainte, la luminița de la capătul tunelului”, punctează Horia Braun.
În prezent, în sesiunea de toamnă a pandemiei Covid-19, piețele se uită la perspectiva apariției unui vaccin, a unor tratamente mai eficiente împotriva Covid-19 și reluarea unei tendințe de creștere economică.
Un rol foarte important în reluarea creșterii economice, pe lângă ajutoarele directe date de guverne, îl au și băncile centrale, care au inundat piața cu lichidități și au orchestrat o lume a dobânzilor mici, care va rămâne cu noi probabil în următorii ani.
„Deja avem indicii că banca centrală din SUA va întârzia orice creștere de dobândă în acest ciclu economic, până după ce inflația va crește peste nivelul de 2%. Trăim într-o lume în care există lichidități abundente, dobânzile sunt scăzute, iar atunci investitorii care își doresc randamente mai mari, vrând nevrând, trebuie să își asume riscuri mai mari și să se orienteze către active în concordanță cu acest risc mai ridicat - în speță obligațiuni mai riscante sau acțiuni, care au un risc mai ridicat”, punctează Horia Braun.
Oportunitățile crizei. Cei cu nervii tari, câștigători în pandemie
Sunt două feluri de oportunități din care se poate profita în criză, spun analiștii. Pe de o parte, fluctuațiile pieței pot crea oportunități. În primăvara acestui an, la debutul pandemiei, când piețele bursiere au cunoscut o scădere a cotațiilor, cei care au avut nervii tari au putut profita de astfel de oportunități, investind la niște prețuri foarte reduse.
În funcție de evenimentele la nivel mondial, o astfel de oportunitate de investiții ar putea să mai apară, deși nu atât de pronunțată, mai ales dacă orizontul unui investitor este ceva mai lung.
„Următorul ciclu economic va fi unul verde”
Pe de altă parte, pe lângă astfel de oportunități, care pot sau nu pot să apară, în funcție de conjuctură, Horia Braun subliniază că este nevoie ca cei care vor să investească pe piața de capital să se uite la tendințele pe termen lung care vor domina economiile și piețele în următorii 10 ani. Iar un pariu care s-ar putea dovedi câștigător pe termen lung e reprezentat de investiția în acțiuni ale companiilor din domeniul protecției mediului.
„Părerea noastră este că următorul ciclu economic va fi un ciclu verde. Vedem tot mai mult orientarea către investiții responsabile - responsabilitate față de mediu, responsabilitate socială, responsabilitate față de investitori. Aceasta este o tendință care a început să se afirme tot mai mult pe piață și care e foarte probabil să continue și în următorii ani. Or investitorul mai are încă oportunitatea de a urca pe acest trend și de a profita de o astfel de tendință. Evident că nu e ușor, trebuie să găsești companiile cele mai potrivite care să profite de investițiile tot mai mari care se fac în zona de protecția mediului și de impact asupra zonelor climatice. E nevoie de specialiști aici. Există fonduri de investiții specializate în aceste domenii”, punctează Horia Braun.
Cu ochii pe companiile din tehnologie și din industria farma
Alte tendințe care se manifestă și care vor continua sunt cele de digitalizare a proceselor economice, dar este nevoie de o anumită selectivitate în alegerea investițiilor care profită de acest trend.
Pe de altă parte, evoluțiile viitoare de pe piețele financiare vor fi influențate de China, care este tot mai prezentă și mai importantă în relațiile economice. Companiile chinezești sunt tot mai dinamice pe piețele financiare.
O altă tendință care se manifestă este cea demografică. Îmbătrânirea populației, pe termen lung, va influența ce se va întâmpla în economie și pe piețe. De exemplu, pe lângă impactul acestei pandemii, îmbătrânirea populației aduce nevoi suplimentare în zona de protecție a sănătății, industria farmaceutică.
Activele imobiliare și aurul, oportunități de investiții
Nu în ultimul rând, fostul economist șef al BCR remarcă o schimbare de paradigmă în zona de politică fiscală. Dacă în criza precedentă se vorbea despre necesitatea unei rebalansări a bilanțurilor firmelor și populației, pentru că existase o îndatorare prea mare și inclusiv în cazul statelor se punea problema austerității, acum nu mai vorbim de aceleași lucruri. Dimpotrivă.
„Reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) au vorbit, în cele mai recente rapoarte și în ultima conferință regulată, mai degrabă despre necesitatea unei expansiuni fiscale, a unor noi măsuri de sprijinire a economiei pe cale fiscală. Or dacă aceasta politică se va manifesta în special în cazul țărilor dezvoltate, în continuare e posibil să vedem apariția inflației la un moment dat și asta cu siguranță că va influența și evoluția unor active financiare, probabil acțiunile, activele imobiliare și aurul putând profita de o astfel de tendință”, punctează Horia Braun.
„Suntem pe drumul cel bun, dar încă nu am făcut decât un prim kilometru pe acest drum”
Piața de capital din România are, din 21 septembrie, statutul de „piaţă emergentă”, în urma unei decizii luate de agenţia de evaluare financiară FTSE Russell.
Analiștii economici au comparat promovarea României la statutul de piaţă emergentă, din punct de vedere economic, cu ce a însemnat politic aderarea la Uniunea Europeană. Decizia echivalează cu deschiderea bursei pentru fonduri chiar și de o sută de ori mai mari decât cele care vin pe piețele de frontieră, iar efectele se vor simți treptat.
„Efectul direct l-am văzut în acele zile când a avut loc includerea a două companii româneşti în indicii relevanți de Piaţă Emergentă ai FTSE Russell, respectiv Banca Transilvania şi S.N. Nuclearelectrica. Lichiditatea bursei a crescut semnificativ. De atunci, investitorii s-au poziționat deja. Nu vedem un efect direct și imediat foarte semnificativ, dar cu siguranță că efectul acesta va fi cumulat în timp. Practic acest pas ne duce pe drumul cel bun, dar încă nu am făcut decât un prim kilometru pe acest drum”, punctează Horia Braun.
E nevoie să vedem companii din IT și comunicații „mult mai bine înfipte în podeaua bursei”
Drumul acesta duce către o relevanță tot mai mare a pieței de capital locale, din perspectiva investitorului global, iar sumele investite pe piața autohtonă vor crește din ce în ce mai mult, apreciază analiștii. Pentru a putea valorifica această atenție mai mare a investitorilor străini este nevoie ca și autoritățile să facă noi pași pe plan local. „Trebuie să venim cu «marfă nouă» (noi companii listate – n.n.) pe bursă”, punctează CEO Erste Asset Management.
„Statul are oportunități de a veni pe bursă cu câteva companii, dând un semnal pentru sectorul privat, care este cel reprezentativ pentru economia românească. În momentul de față nu avem la bursă companii care să reprezinte suficient de bine toată economia. Când vom avea o diversificare suficient de bună din punct de vedere sectorial, vom vedea și o ascensiune mult mai mare a bursei. Ca exemplu, nu avem sectorul tehnologic reprezentat foarte bine la bursă și atunci nu putem beneficia foarte bine de acest val pozitiv pe care l-a manifestat acest sector în perioada pandemiei, deși în economia românească acest sector, tehnologie și comunicații, este din ce în ce mai important. Trebuie să vedem și reprezentanți ai acestui sector mult mai bine «înfipți în podeaua bursei», să spunem”, vede fostul economist șef al BCR.
El a dat exemplu UiPath, o poveste de succes, compania care preferă să se listeze pe o piață de capital americană, unde are acces la o finanțare mult mai importantă.
„Ar fi bine să avem câțiva jucători din sectorul tehnologie care să vină și pe bursa locală”, spune Braun, convins că există capital și interes suficient pentru a oferi finanțare unor astfel de companii. „Sunt convins că în timp se va întâmpla acest lucru”, spune el cu optimism. De altfel, noul upgrade al pieței la statutul de piață emergentă înseamnă automat o reevaluare a tuturor companiilor pe bursă.
„Fiind mai mulți bani în joc, mai mulți investitori care se uită la piața noastră, încet piața va deveni mai eficientă. Piața din România este ieftină față de alte piețe bursiere din Europa, dar acest decalaj de evaluare, încet încet va dispărea, iar în momentul acela și noi companii care vor dori să se listeze vor avea acces la evaluări mult mai bune, și investitorii inițiali vor putea face un exit mult mai profitabil. Suntem la început de drum, mai avem nevoie de alte companii care să fie listate, care să intre în indicii emergenți – pe lângă Banca Transilvania și Nuclearelectrica. Probabil de anul viitor există șanse să mai fie și alte acțiuni incluse în indicii emergenți”, crede Horia Braun. În plus, reclasificarea a fost făcută până acum doar din partea unui furnizor de indici (FTSE Russell – n.n.), însă există și alți furnizori de indici unde companii listate la Bursa de Valori București sunt lista de așteptare.
„S-ar putea să te duci în poiană să savurezi soarele, dar s-ar putea să vezi poiana plină, pentru că deja toată lumea este acolo. Este mai bine să îți rezervi locul de dinainte, când încă e un pic de furtună”
Este un moment bun să investești acum pe Bursa de Valori București (BVB)? „Dacă avem încredere că în următoarele trei luni va exista o claritate mai mare în ce privește politicile economice din România, probabil că e un moment bun. Acțiunile de pe bursa românească nu stau rău din perspectiva evaluării, spre deosebire de campionii pandemiei din sectorul tehnologic din Statele Unite, unde evaluările sunt foarte ridicate. În general piața europeană a rămas puțin în urmă din perspectiva creșterilor bursiere, iar piața românească este undeva în zona aceea. În plus are această atractivitate a dividendelor oferite de multe companii care sunt destul de ridicate, comparativ cu prețurile de cumpărare”, spune Horia Braun.
„Din perspectiva unui investitor pe termen lung, cu siguranță că investiția pe piața bursieră are sens economic. Poate cei care sunt temători cu privire la volatilitate eventual ar putea aștepta 2, 3 luni să se clarifice, să avem alegerile parlamentare, să avem un nou guvern, să vedem o nouă politică fiscală, să vedem că agențiile de rating își mențin evaluarea cu privire la România și eventual atunci să investească. Dar în general investitorii la bursa anticipează. S-ar putea să te duci în poiană să savurezi soarele, dar s-ar putea să vezi poiana plină, pentru că deja toată lumea este acolo. Este mai bine să îți rezervi locul de dinainte, când încă e un pic de furtună”, explică Horia Braun, CEO Erste Asset Management.
Informații despre cum pot trece mai ușor prin actuala perioadă, despre soluții de finanțare, precum și lecții și sfaturi practice de business pentru antreprenorii aflați la început de drum, dar și pentru cei experimentați, care pot învăța cum să își completeze abilitățile native și simțul afacerilor cu cunoștințele necesare pentru a avea un business inteligent pot fi accesate pe platforma online BCR Școala de Business. Platforma, lansată în februarie 2020, a depășit 8.500 de utilizatori. Aceasta cuprinde 4 cursuri, ce au în total 30 de capitole, 37 de materiale video și 40 de teste. Pe scurt, un mini-MBA despre antreprenoriat, management, soluții de finanțare și management de criză.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.