Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„În Olanda, rata de supraviețuire în leucemii este de 94%. Am ajuns la acest procent concentrând în același loc toți specialiștii în onco-pediatrie și toate resursele”. Ce înseamnă pentru Spitalul Marie Curie colaborarea cu cea mai mare clinică de oncologie pediatrică din Europa

dr. Rob Pieters

Foto credit: Banu Ștefan

Cu cât faci mai des un lucru, cu atât îl faci mai bine, le-a spus prof. dr. Rob Pieters, directorul Medical al Prinses Maxima Center, cel mai mare centru de tratare a copiilor bolnavi de cancer din Europa, celor peste 140 de medici care au participat la prima ediție a evenimentului Children’s Call for Hope, organizat de Dăruiește Viață în parteneriat cu Spitalul Clinic de Urgență „Marie S. Curie”. În urmă cu 5 ani, acesta a reușit să unească toate cele șapte centre de oncologie pediatrică din Olanda sub același acoperiș, demers care a avut un impact semnificativ în îngrijirea pacienților, dar și în ceea ce privește gestionarea banilor pentru terapii inovative și cercetare.

Principiul enunțat de dr. Pieters îl știm cu toții, iar aplicarea lui în tratarea copiilor bolnavi de cancer a generat rezultate spectaculoase la clinica pe care o conduce. Acest lucru este însă posibil atunci când există colaborare.

„Childrens’ Call for Hope este un eveniment despre viitor, despre ce putem face împreună și despre cum putem crește rata de supraviețuire a copiilor diagnosticați cu cancer în România.

Tur ghidat în noul spital. Foto credit: Banu Ștefan

Adesea mă sună câte o mamă și mă întreabă unde e locul cel mai bun unde ar putea să-și trateze copilul. Și singurul aspect pozitiv pe care îl identific este că acel copil are alături o mamă care să-l ajute să facă față iadului în care intră atunci când află că are cancer. Și nu e doar iadul dat de boala în sine, ci de faptul că au acele toalete la comun în spitale din țară, că nu întotdeauna există medicamente. E iadul pe care trebuie să-l suporte în fiecare zi pentru că trebuie să se mute dintr-un spital în altul atunci când au nevoie de o intervenție chirurgicală și se află într-o secție de oncologie în care nu are acces nici măcar la un compartiment de terapie intensivă, pentru că sunt secții de adulți. Când nu ai acces la medicamente, la infrastructură, la o echipă multidisciplinară, la cercetare, nu poți spune că medic că ai făcut totul. Poți spune doar că ai încercat. 

Partea pozitivă este că avem acest proiect care ne-a adus împreună 350.000 de oameni și 8.000 de companii, medicii de la Marie Curie și din țară, medicii din străinătate, și care ne fac să visăm. Pentru că această infrastructură nu va salva vieți de una singură. E nevoie de această colaborare”, a spus Carmen Uscatu, fondatoare Dăruiește Viață.

„Misiunea noastră este să vindecăm fiecare copil cu cancer și să le oferim cea mai bună calitate a vieții. În Olanda, mulți spun că o rată de vindecare de 100% este imposibilă. Dar o să vă arăt că este posibil. În anii ’70, rata de supraviețuire în leucemii era de 4%. Câțiva oncologi tineri de atunci au spus că dacă poți vindeca 4%, poți vindeca și 8%. Au adaptat protocolul și au obținut 32%. Pe ultimul nostru protocol, pe care l-am finalizat acum câțiva ani, rata de supraviețuire a fost de 94%. Așadar, dacă poți trece de la 0% la 94% în 50 de ani, poți ajunge de la 94% la 100% în 20 de ani, să zicem. Niciodată să nu spui că 100% este imposibil. Am ajuns la acest procent colaborând, concentrând în același loc toți specialiștii în onco-pediatrie și toate resursele noastre.

Protocolul de colaborare pe care îl avem cu Spitalul Marie Curie și cu Dăruiește Viață este unul strategic pentru Prinses Máxima Center și este un pas important către obiectivul nostru de 100% șanse de supraviețuire pentru copiii care primesc acest diagnostic (...) Marie Curie este locul unde se poate oferi tratament complet pentru copiii cu cancer”, a spus dr. Pieters. 

„De ce am cheltui toți banii și toate resursele noastre doar pentru copiii din Olanda?”

Răspunsul concret la ceea ce pare o întrebare retorică este angajamentul Prinses Máxima Center de a colabora cu spitale din alte țări europene. În Olanda, 600 de copii sunt diagnosticați anual cu cancer și toți sunt tratați în același centru. La nivel european, în jur de 35.000 de copii au primit acest diagnostic.

În urmă cu an, Dăruiește Viață au început colaborarea cu Prinses Maxima Center, în urmă căreia medici și asistente de la Spitalul Marie Curie au vizitat centrul și au participat sesiuni de formare și instruire în cadrul clinicii din Olanda.

„O echipă întreagă a venit să ne ajute să reorganizăm munca în noul spital și să ne ajute cu planurile de relocare. După această primă vizită, am avut șansa să discutăm cazurile dificile în tumor board-urile de la Prinses Maxima, ceea ce pentru noi a fost de mare ajutor. Apoi, medici și asistente de-ale noastre au făcut instruire sau au mers să observe și să identifice oportunități de colaborare. Ca urmare a acestui lucru, începând din februarie, putem trimite probe pentru testele biomoleculare și genetice în tumori solide, inclusiv pentru a doua opinie.

De asemenea, un medic de-al nostru face un stagiu de neuro-oncologie la St. Jude Children's Research Hospital, și are misiunea începe programul de neuro-oncologie la Marie Curie. Cu ajutorul Prinses Maxima Center, ea a organizat deja o echipă de neuro-oncologie cuprinzătoare”, a detaliat dr. Ruxandra Vidlescu, șeful secției de oncologie de la Marie Curie.

Colectiv de medici de la Marie Curie, credit foto: Banu Ștefan

În aprilie, o echipă de la clinica din Olanda va vizita secția de patologie în vederea îmbunătățirii activității, iar apoi un medic de la Marie Curie va merge la Prinses Maxima pentru a analiza posibilitățile creării unei unități de transplat de celule stem.

„Față de acum 5-6 ani, în cadrul tumor board-urilor avem nu doar oncologul și patologul, ci și cercetătorii și persoanele care au date din studiile clinice. Ceea ce este foarte important pentru că pentru acei pacienți pentru care nu mai sunt tratamente disponibile, știm ce terapii experimentale sunt disponibile. Dar dincolo de împărtășirea acestor lucruri, este important ca oamenii să se cunoască între ei. Dacă Radu (director medical Marie Curie -n.r) discută acum despre un pacient cu colegii noștri de la chirurgie, ei se cunosc, iar relațiile personale sunt extrem de importante”, a subliniat dr. Pieters. 

„Cred că am auzit de cel puțin 100.000 de ori ‘Nu se poate’!”

Dăruiește Viață a finalizat construcția Spitalului de la Marie Curie anul trecut și se află în posesia statului român de câteva zile. Pentru eliberarea autorizației de funcționare, care să permită efectiv începerea activității în spital, este nevoie de transferul echipamentelor și tuturor obiectelor din contabilitatea asociației în cea a spitalului, un proces greoi care poate dura câteva luni.

„Mă uit în spate și încă nu-mi vine să cred că am ajuns aici. Dacă ne-ați fi întrebat acum 15 ani, v-am fi zis și noi că nu se poate. Cred că am auzit asta de cel puțin 100.000 de ori în acești ani. Acest proiect ne-a învățat pe noi și pe echipa de la Marie Curie, și a învățat, de fapt, România că putem, că avem dreptul să visăm și să credem că suntem în stare (...)

Carmen Uscatu, Oana Gheorghiu și Radu Spătaru, foto credit: Banu Ștefan

Pe 10 martie 2023 am pus pe masa Ministerului Sănătății un proiect pilot prin care ne propuneam să testăm împreună cu spitalul Marie Curie un nou tip de face management, deocamdată la nivelul secției de radioterapie. Pentru că aceste secții sunt pietre de moară pentru spitalele publice în loc să fie surse de venit, așa cum sunt în sistemul privat. Este imposibil să găsești personal pentru centre de radioterapie din sistemul public pentru că ele se luptă pentru resursa umană cu centrele private, iar centrele private care sunt bine gestionate își permit să plătească corect. Am promis expertiză, am promis finanțarea proiectului și abia acum suntem în faza de colabora în niște grupuri de lucru. Am făcut un pas, ne-a luat un an. În câteva luni am putea avea un proiect bun de implementat”, a spus Oana Gheorghiu, fondator Dăruiește Viață.

„Pentru Spitalul Marie Curie, anul acesta este o dublă sărbătoare – 40 de ani de funcționare, plus marcarea unui moment important în evoluția noastră, prin parteneriatul încheiat cu Dăruiește Viață și noua infrastructură de care beneficiem prin implicarea societății civile. Ce îmi doresc pentru anii următori este să redefinim ideea de normalitate, pentru că multidisciplinaritatea este normalitate, la fel și colaborarea și cooperarea. Normalitate înseamnă să facem tot ceea ce este omenește posibil pentru copiii care suferă de boli crunte, precum cancerul”, a spus Daniel Buzatu, manager SCUC „Marie S. Curie”. 

La prima ediție a evenimentului Children’s Call for Hope au mai participat Prof. Dr. Saiful Huq (fizician medical, fost președinte al Asociației Americane a Fizicienilor în Medicină), Prof. Martin Persson (Universitatea din Kristianstaad, Suedia), Arh. Raluca Șoaita (arhitecta din spatele inițiativei #NoiFacemUnSpital), reprezentanții colectivului S.C.U.C. „Marie S. Curie” – Prof. Dr. Radu Spătaru (director medical), Dr. Ruxandra Vidlescu (șef secție oncologie), Dr. Alin Nicolescu (șef secție cardiologie), Dr. Sorin Târnoveanu (șef secție neurochirurgie), Dr. Radu Tăbăcaru (șef secție ATI) și reprezentanții celor mai mari sponsori ai inițiativei #NoiFacemUnSpital.

E.S. Kathleen A. Kavalec, foto credit Ștefan Banu

De asemenea, invitate de onoare au fost E.S. Kathleen A. Kavalec (Ambasadoarea SUA) și E.S. Willemijn van Haaften (Ambasadoarea Țărilor de Jos). Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, și Președintele St. Jude Global, Carlos Rodriguez-Galindo, au avut o intervenție video. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult