Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ziua grațierii mascate: primii deținuti vor fi eliberați astăzi. „80% dintre cei care ies în aceste zile se vor întoarce într-un an în pușcărie”

Deținuților care au fost încarceraţi în celule prea mici, pline de igrasie sau lipsite de lumină naturalăli se vor scădea, începând de joi, şase zile din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate. Potrivit sindicaliștilor, astăzi vor fi eliberați primii condamnați care au stat în condiții precare în penitenciare, iar numărul acestora este estimat a fi între 50 și 100.

„80% dintre cei care ies în aceste zile se vor întoarce într-un an în pușcărie”, este de părere Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor. „Noi bănuim că va fi ca orice act de clemenţă. Se va întâmpla că, în această perioadă, vor pleca acasă un număr de deţinuţi, după care aceştia se vor întoarce”, a declarat el la Digi24.

Dumitrașcu spune că vor exista dificultăți în aplicarea acestei legi, pentru că angajații din penitenciare nu cunosc metodologia exactă după care trebuie calculate zilele scăzute din pedeapsă. „Domnul profesor Toader  s-a comportat ca un student nepregătit la acest examen al aplicării legii recursului compensatoriu. Asta îi vom transmite. Este un act normativ complex, presupune calcularea sau punerea în libertate a unor deţinuţi, presupune intervenţia pe foarte multe dosare de penitenciar, iar asta nu s-a avut în vedere. La nivelul sistemului penitenciar, probabil că astăzi ar trebui să dăm drumul la maximum 50-100 de deţinuţi”, a mai afirmat Dumitrașcu.

Potrivit sindicaliștilor, Ministerul Justiției va organiza de abia vineri o întâlnire cu angajații din închisori în care să se discute cum trebuie aplicată legea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • O altă brambureală generată de incompetența actualilor guvernanți și a actualei majorități parlamentare. O să iasă o porcărie. Speră să obțină voturi de la cei ca ei borfașii. Toader este un tembel.
  • Like 0
 • Cred că soluția cea mai bună a închisorilor supra-populate este arestul la domiciliu.
  Acesta face economie la buget și rezolva și problema patului.
  Să se impună un cod de respectare a unor reguli stricte in incinta domiciliul și în cea ce îl privește pe condamnat și cu asta basta.
  Bineînțeles că nu se poate aplica in cazul tuturor infracțiunilor dar în 40% din infracțiuni se poate pune o brățară la picior.
  Spre exemplu corupția să nu intre în acest regim de detenție, ea fiind considerată crimă.
  #coruptiaucide
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult