Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ziua grațierii mascate: primii deținuti vor fi eliberați astăzi. „80% dintre cei care ies în aceste zile se vor întoarce într-un an în pușcărie”

Deținuților care au fost încarceraţi în celule prea mici, pline de igrasie sau lipsite de lumină naturalăli se vor scădea, începând de joi, şase zile din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate. Potrivit sindicaliștilor, astăzi vor fi eliberați primii condamnați care au stat în condiții precare în penitenciare, iar numărul acestora este estimat a fi între 50 și 100.

„80% dintre cei care ies în aceste zile se vor întoarce într-un an în pușcărie”, este de părere Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor. „Noi bănuim că va fi ca orice act de clemenţă. Se va întâmpla că, în această perioadă, vor pleca acasă un număr de deţinuţi, după care aceştia se vor întoarce”, a declarat el la Digi24.

Dumitrașcu spune că vor exista dificultăți în aplicarea acestei legi, pentru că angajații din penitenciare nu cunosc metodologia exactă după care trebuie calculate zilele scăzute din pedeapsă. „Domnul profesor Toader  s-a comportat ca un student nepregătit la acest examen al aplicării legii recursului compensatoriu. Asta îi vom transmite. Este un act normativ complex, presupune calcularea sau punerea în libertate a unor deţinuţi, presupune intervenţia pe foarte multe dosare de penitenciar, iar asta nu s-a avut în vedere. La nivelul sistemului penitenciar, probabil că astăzi ar trebui să dăm drumul la maximum 50-100 de deţinuţi”, a mai afirmat Dumitrașcu.

Potrivit sindicaliștilor, Ministerul Justiției va organiza de abia vineri o întâlnire cu angajații din închisori în care să se discute cum trebuie aplicată legea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O altă brambureală generată de incompetența actualilor guvernanți și a actualei majorități parlamentare. O să iasă o porcărie. Speră să obțină voturi de la cei ca ei borfașii. Toader este un tembel.
    • Like 0
  • Cred că soluția cea mai bună a închisorilor supra-populate este arestul la domiciliu.
    Acesta face economie la buget și rezolva și problema patului.
    Să se impună un cod de respectare a unor reguli stricte in incinta domiciliul și în cea ce îl privește pe condamnat și cu asta basta.
    Bineînțeles că nu se poate aplica in cazul tuturor infracțiunilor dar în 40% din infracțiuni se poate pune o brățară la picior.
    Spre exemplu corupția să nu intre în acest regim de detenție, ea fiind considerată crimă.
    #coruptiaucide
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult