Deținuților care au fost încarceraţi în celule prea mici, pline de igrasie sau lipsite de lumină naturalăli se vor scădea, începând de joi, şase zile din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate. Potrivit sindicaliștilor, astăzi vor fi eliberați primii condamnați care au stat în condiții precare în penitenciare, iar numărul acestora este estimat a fi între 50 și 100.
„80% dintre cei care ies în aceste zile se vor întoarce într-un an în pușcărie”, este de părere Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor. „Noi bănuim că va fi ca orice act de clemenţă. Se va întâmpla că, în această perioadă, vor pleca acasă un număr de deţinuţi, după care aceştia se vor întoarce”, a declarat el la Digi24.
Dumitrașcu spune că vor exista dificultăți în aplicarea acestei legi, pentru că angajații din penitenciare nu cunosc metodologia exactă după care trebuie calculate zilele scăzute din pedeapsă. „Domnul profesor Toader s-a comportat ca un student nepregătit la acest examen al aplicării legii recursului compensatoriu. Asta îi vom transmite. Este un act normativ complex, presupune calcularea sau punerea în libertate a unor deţinuţi, presupune intervenţia pe foarte multe dosare de penitenciar, iar asta nu s-a avut în vedere. La nivelul sistemului penitenciar, probabil că astăzi ar trebui să dăm drumul la maximum 50-100 de deţinuţi”, a mai afirmat Dumitrașcu.
Potrivit sindicaliștilor, Ministerul Justiției va organiza de abia vineri o întâlnire cu angajații din închisori în care să se discute cum trebuie aplicată legea.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Acesta face economie la buget și rezolva și problema patului.
Să se impună un cod de respectare a unor reguli stricte in incinta domiciliul și în cea ce îl privește pe condamnat și cu asta basta.
Bineînțeles că nu se poate aplica in cazul tuturor infracțiunilor dar în 40% din infracțiuni se poate pune o brățară la picior.
Spre exemplu corupția să nu intre în acest regim de detenție, ea fiind considerată crimă.
#coruptiaucide