Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ziua grațierii mascate: primii deținuti vor fi eliberați astăzi. „80% dintre cei care ies în aceste zile se vor întoarce într-un an în pușcărie”

Deținuților care au fost încarceraţi în celule prea mici, pline de igrasie sau lipsite de lumină naturalăli se vor scădea, începând de joi, şase zile din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate. Potrivit sindicaliștilor, astăzi vor fi eliberați primii condamnați care au stat în condiții precare în penitenciare, iar numărul acestora este estimat a fi între 50 și 100.

„80% dintre cei care ies în aceste zile se vor întoarce într-un an în pușcărie”, este de părere Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor. „Noi bănuim că va fi ca orice act de clemenţă. Se va întâmpla că, în această perioadă, vor pleca acasă un număr de deţinuţi, după care aceştia se vor întoarce”, a declarat el la Digi24.

Dumitrașcu spune că vor exista dificultăți în aplicarea acestei legi, pentru că angajații din penitenciare nu cunosc metodologia exactă după care trebuie calculate zilele scăzute din pedeapsă. „Domnul profesor Toader  s-a comportat ca un student nepregătit la acest examen al aplicării legii recursului compensatoriu. Asta îi vom transmite. Este un act normativ complex, presupune calcularea sau punerea în libertate a unor deţinuţi, presupune intervenţia pe foarte multe dosare de penitenciar, iar asta nu s-a avut în vedere. La nivelul sistemului penitenciar, probabil că astăzi ar trebui să dăm drumul la maximum 50-100 de deţinuţi”, a mai afirmat Dumitrașcu.

Potrivit sindicaliștilor, Ministerul Justiției va organiza de abia vineri o întâlnire cu angajații din închisori în care să se discute cum trebuie aplicată legea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • O altă brambureală generată de incompetența actualilor guvernanți și a actualei majorități parlamentare. O să iasă o porcărie. Speră să obțină voturi de la cei ca ei borfașii. Toader este un tembel.
  • Like 0
 • Cred că soluția cea mai bună a închisorilor supra-populate este arestul la domiciliu.
  Acesta face economie la buget și rezolva și problema patului.
  Să se impună un cod de respectare a unor reguli stricte in incinta domiciliul și în cea ce îl privește pe condamnat și cu asta basta.
  Bineînțeles că nu se poate aplica in cazul tuturor infracțiunilor dar în 40% din infracțiuni se poate pune o brățară la picior.
  Spre exemplu corupția să nu intre în acest regim de detenție, ea fiind considerată crimă.
  #coruptiaucide
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult