Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Lumina în care eu am văzut o Românie unită”. Revoluția luminii, în 13 imagini-simbol, surprinse de un fotograf independent

Ca fotograf independent, ca cetățean al Bucureștiului și iubitor al acestuia, am ieșit, încă din primele zile să suprind amploarea protestelor.

Copil fiind în anii '90 nu aveam mare acces la informație și la mijloace de verificare a acesteia, așa că am încercat în fotografiile mele să redau adevărul despre protestele din ultima perioadă, amploarea acestora, într-un mod fotojournalistic. Am fotografiat mulțimea la diferite intervale de timp și în diferite locuri, urmărind cu interes modul în care numărul protestatarilor creștea foarte rapid. Indiferent că ne place sau nu, indiferent de culoarea noastră politică, cele întâmplate sunt fapte reale ce vor rămâne în istoria Bucureștiului și a României, la care vreau să contribui cu câteva fotografii.

Apogeul a fost, după cum bine știți, în seara de duminică. Mă așteptăm, ce-i drept, la un număr foarte mare de protestatari, dar, chiar și așa, așteptările mele au fost întrecute. Mulțimea mi-a oferit câteva momente magice, de neuitat. Așa cum deja am mai spus, fotografia aceea în care toți din piață au aprins luminile este cel mai frumos moment surprins de mine până acum: o mare de oameni și lumina în care eu am văzut o Românie unită. Când zic o Românie mă refer la una singură - modul în care au intonat imnul și liniștea pe care au păstrat-o cei 300.000 de oameni vor rămâne adânc imprimate în memoria mea. Am putut vedea atât de multă lume la în loc, am putut vedea oameni din diferite clase sociale, de vârste și generații diferite, uniți într-un singur moment de aplauze. De la începutul protestelor, am cunoscut oameni pe stradă, am vorbit cu ei, i-am fotografiat. Mereu a fost o atmosfera caldă de înfrățire și unitate, nu am văzut nicăieri acea ură de care se tot vorbește. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Monumentale poze!
  Ar trebui incluse in cartile de istorie!
  • Like 0
 • check icon
  Eu cred
  • Like 1
 • Dragos check icon
  Omule, cu poza aia de pe 5 februarie, cu sute de mii de luminite aprinse, ai intrat in Istorie! Poza aia e de Life Magazine, e identica ca impact cu sarutul dintre marinar si asistenta in 1945, cu calugarul arzand in 1963 sau cu tipul care loveste cu barosul Zidul Berlinului in 1989. Nu glumesc, poza ta este absolut colosala. Felicitari!
  • Like 9
  • @ Dragos
   sau ca " Napalm girl" : https://www.flickr.com/photos/commongroundsproject/6099453914
   • Like 0
 • "'Am văzut lucruri pe care voi oamenii, nu le-ați crede.
  Nave de atac în flăcări de pe țărmurile lui Orion.
  Am văzut fascicule C
  sclipind în întuneric lângă Portalul Tannhäuser.
  Toate aceste momente se vor pierde ca lacrimile în ploaie.
  E vremea să mor.''

  Felicitari Domnule Balanescu. Explicati televiziunilor ca se protesteaza in Romania incepand cu 19 ianuarie 2017. Au uitat am repede periada dintre 19-30 ianuarie ( 12 zile) . Amnezie voita , cred eu. Ieri erau 22 zile de la inceperea protestelor , toate televiziunile scriau " a 10 zi de proteste" . Par o turma de oi manipulata.

  Frumoasa fotografia din 22 ianuarie! Bravo!
  • Like 1
 • Jos palaria!
  • Like 2
 • Mr.Oh check icon
  In fiecare tara exista coruptie. Pana azi coruptia din Romania a impiedicat dezvoltarea tarii insa de cativa ani incoace este o piatra de moara in calea progresului. Degeaba ai muncit in strainatae si ai adunat capital fiindca nu il poti folosi in tara. Nu poti muncii in tara fara sa te chinui in relatia cu administratiile de stat si locale. Cumperi un teren sa construiesti o cladire de birouri si ti se respinge proiectul invocandu-se tot felul de chichite. Nu ai dat mita. Iti vinzi terenul si dupa un an un altul construieste acelasi lucru. El a dat mita. Nu se mai poate asa ceva.
  Nu este transparenta la nici un nivel. Sunt multi romani care doresc sa fie mai mult decat simpli angajati. Sunt romani care vor macar sa incerce sa-si puna in practica ideile. Pot avea succes sau insucces. Nu este permis ca succesul in viata a unui om sau a tuturor angajatilor dintr-o companie sa depinda de coruptia din administratia publica. Nu mai putem suporta aceasta. Nu putem mari salarile din cauza corputiei din sistem. Ne consuma toata energia. Ne paralizeaza activitatea economica.
  • Like 4
 • IM check icon
  Frumoase imagini, într-adevăr! Când vezi însă răspunsul guvernanților, parlamentarilor, celeilalte părți a societății (care nu se află în Piața Victoriei și nici în alte Piețe ci la Academie, la Cotroceni, acasă) cei 300.000 de protestatari din București și cei 600.000 de protestatari din țară (duminică 5 feb.) par puțini și-ți induc un sentiment de tristețe resemnată. Sunt, după părerea mea, aceiasi care pe 11 dec. 2016 au votat altceva decât PSD-ALDE. Sunt cei care au votat PNL sau USR, cei cu votul cărora USR a putut intra în Parlament deși nu prea i se dădea nicio șansă.
  Pentru ca protestul lor să nu rămână doar o amintire frumoasă ar trebui mai multă organizare, putere de anticipare și contracarare a mișcărilor celor ce i-au adus acolo. Poate ar trebui să se mute și la Casa Poporului unde se hotărăște acum soarta ordonanțelor. Poate un sistem de înregistrare online a adeziunii tuturor celor care susțin protestul din Piața Victoriei dar, din diferite motive, nu pot participa direct ar menține viu protestul și nu l-ar lăsa să se stingă (cum dă semne) sau să se reducă până la insignifianță.
  Oricum, se conturează o confruntare de lungă durată care ar fi normal să mărească numărul adeptilor cauzei drepte, nu să-l micșoreze. Testul reușitei sau nereușitei acestor proteste va fi rezultatul referendumului (inclusiv numărul votantilor) și capacitatea societății de a-i determina pe aleși să aplice rezultatul chiar dacă el nu le va fi favorabil.
  • Like 6
 • Pacat ca o sa ramanem doar cu aceasta amintire frumoasa! Mare pacat!
  • Like 3
  • @ Lucian Cheosea
   A zis cineva ca renuntam ?? #rezist
   • Like 6
  • @ Theodor Ganescu
   Speri sa obtii mai mult? Dragnea tocmai ce a zis ca trebuie aprobata in regim de urgenta oug 14. Deci, conform obiceiului...
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult