Ca fotograf independent, ca cetățean al Bucureștiului și iubitor al acestuia, am ieșit, încă din primele zile să suprind amploarea protestelor.
Copil fiind în anii '90 nu aveam mare acces la informație și la mijloace de verificare a acesteia, așa că am încercat în fotografiile mele să redau adevărul despre protestele din ultima perioadă, amploarea acestora, într-un mod fotojournalistic. Am fotografiat mulțimea la diferite intervale de timp și în diferite locuri, urmărind cu interes modul în care numărul protestatarilor creștea foarte rapid. Indiferent că ne place sau nu, indiferent de culoarea noastră politică, cele întâmplate sunt fapte reale ce vor rămâne în istoria Bucureștiului și a României, la care vreau să contribui cu câteva fotografii.
Apogeul a fost, după cum bine știți, în seara de duminică. Mă așteptăm, ce-i drept, la un număr foarte mare de protestatari, dar, chiar și așa, așteptările mele au fost întrecute. Mulțimea mi-a oferit câteva momente magice, de neuitat. Așa cum deja am mai spus, fotografia aceea în care toți din piață au aprins luminile este cel mai frumos moment surprins de mine până acum: o mare de oameni și lumina în care eu am văzut o Românie unită. Când zic o Românie mă refer la una singură - modul în care au intonat imnul și liniștea pe care au păstrat-o cei 300.000 de oameni vor rămâne adânc imprimate în memoria mea. Am putut vedea atât de multă lume la în loc, am putut vedea oameni din diferite clase sociale, de vârste și generații diferite, uniți într-un singur moment de aplauze. De la începutul protestelor, am cunoscut oameni pe stradă, am vorbit cu ei, i-am fotografiat. Mereu a fost o atmosfera caldă de înfrățire și unitate, nu am văzut nicăieri acea ură de care se tot vorbește.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ar trebui incluse in cartile de istorie!
Nave de atac în flăcări de pe țărmurile lui Orion.
Am văzut fascicule C
sclipind în întuneric lângă Portalul Tannhäuser.
Toate aceste momente se vor pierde ca lacrimile în ploaie.
E vremea să mor.''
Felicitari Domnule Balanescu. Explicati televiziunilor ca se protesteaza in Romania incepand cu 19 ianuarie 2017. Au uitat am repede periada dintre 19-30 ianuarie ( 12 zile) . Amnezie voita , cred eu. Ieri erau 22 zile de la inceperea protestelor , toate televiziunile scriau " a 10 zi de proteste" . Par o turma de oi manipulata.
Frumoasa fotografia din 22 ianuarie! Bravo!
Pentru ca protestul lor să nu rămână doar o amintire frumoasă ar trebui mai multă organizare, putere de anticipare și contracarare a mișcărilor celor ce i-au adus acolo. Poate ar trebui să se mute și la Casa Poporului unde se hotărăște acum soarta ordonanțelor. Poate un sistem de înregistrare online a adeziunii tuturor celor care susțin protestul din Piața Victoriei dar, din diferite motive, nu pot participa direct ar menține viu protestul și nu l-ar lăsa să se stingă (cum dă semne) sau să se reducă până la insignifianță.
Oricum, se conturează o confruntare de lungă durată care ar fi normal să mărească numărul adeptilor cauzei drepte, nu să-l micșoreze. Testul reușitei sau nereușitei acestor proteste va fi rezultatul referendumului (inclusiv numărul votantilor) și capacitatea societății de a-i determina pe aleși să aplice rezultatul chiar dacă el nu le va fi favorabil.