Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Revoluția luminii

Piața - Dan Mihai Bălănescu

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Istoria nu-i va reține pe Dragnea, Iordache, Grindeanu. Își va aminti, în schimb, de noaptea de 5 februarie 2017, când în România s-a înfăptuit Revoluția luminii. Cei 300.000 de oameni din Piața Victoriei și ceilalți 300.000 din toate orașele țării vor uita cu timpul de ordonanța 13, dar vor spune privind imaginea de mai sus: Am fost acolo, uite, punctul ăla de lumină sunt eu!

În întunericul care ne înconjoară, oamenii aceștia luminoși au dat un semn sublim de existență. Pe planeta România părăsită în valuri în ultimul deceniu deoarece aerul devenise irespirabil, câteva sute de mii de oameni au învins frigul, întunericul, frica, devenind din nou un popor, ca în urmă cu 27 de ani.

Ca să înțelegem mai bine asta, ar trebui să ne privim din afară. România este breaking news la marile televiziuni ale lumii, iar surpriza pe care poporul român o face unei Europe în care abundă veștile rele este uriașă. 

Poporul român care a ieșit în această săptămână în stradă și-a salvat țara de la impresia catastrofală pe care a lăsat-o un grup de borfași care a dat o spargere de Românie în crucea nopții. Presa internațională a reflectat ce s-a întâmplat în acea noapte ca pe ceva normal într-una dintre cele mai sărace și mai corupte țări europene. Însă protestul oamenilor, amplificat de la o zi la alta, i-a luat pe toți prin surprindere, cu atât mai mult cu cât vorbim despre una dintre puținele revoluții morale din lume. Iar faptul că românii au ieșit într-un număr atât de impresionant în stradă nu ca să ceară salarii și pensii, ci ca să apere idei ca dreptate, justiție, cinste, adevăr face acestei țări un serviciu uriaș. Imaginea acestei Românii este de nerecunoscut.

Românii sunt priviți de lume cu o curiozitate crescândă și cu un început de simpatie. Oamenii aceștia nu sunt - iată - hoții Europei, majoritatea sunt oameni cinstiți, harnici, inteligenți, dispuși să-și sacrifice timpul ca să se opună abuzului, aroganței, sfidării, capabili să rebranduiască chiar ideea de protest în lume. Felul în care românii s-au bătut pentru ideile lor într-un mod pașnic, neviolent, vorbește despre potențialul uriaș de inventivitate și de creativitate pe care românii îl pot dărui lumii.

Românii au descoperit aseară, fiecare în felul lui, un concept murdărit deseori de politicieni: dragostea de țară.

Îmi pare sincer rău de cei care, din diferite motive, nu s-au putut bucura alături de românii din stradă. Au ratat un moment poate irepetabil.

Dragostea de țară nu se urlă, nu se declamă, nu se strigă pe stadioane la manifestări electorale, nu se pune pe afiș. Este un punct mic de întâlnire cu sine, pe o hartă cu milioane de lumini.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ma pregatesc....
  • Like 0
 • check icon
  Spectacol de lumini şi frig, doar atât. PSD deja a început restauraţia. Saga Ordonanţei 13 se poate titra "Adio, dar rămâi cu mine". Ordonanţa 14 are "cuiele" necesare prin care, în Parlament, PSD-iştii să legifereze hoţia. În rest – rating pentru televiziuni şi emoţie. Un nou Colectiv. Păcat!
  • Like 1
 • Bună ziua! Vă urmăresc din Sardegna! Lucrez de 15 ani departe de țara mea de tot ce am mai drag în țară! Trebuia să plec să fac ceva pentru familie și pentru mine o pensie mai decentă! Nu mi-e ușor! Mi-e dor de țară de dvs. de tot poporul meu român!
  • Like 5
 • Despre ultimul articol al Ruxandrei:

  2 lumi.
  Una iese in strada de disperare și exasperare din cauza abuzului, iar cealalta pentru că președintele a spus "oamenii mei" și că a ieșit în stradă cu protestatarii.
  A doua lume nu ar ieși in mod normal in stradă doar pentru aceste argumente...
  Înțeleg scopul anti-ura a articolului, respect asta, dar îmi pare superficial...
  • Like 1
 • M-am simtit vinovata ca eu nu am putut sa fiu alaturi de acesti romani dragi mie; frumosi si educati!. ...acele luminite sa ne aduca liniste si pace! Impreuna vom reusi sa smulgem tara din mainile murdare ale politicienilor corupti si mafioti!
  • Like 2
 • Am fost si eu alături de fica mea si prietenii ficei mele in acea seara de 5 februarie. De atunci noi toti din piatà suntem o familie mare
  • Like 4
 • check icon
  FORTA SA FIE CU TINE, ROMANULE!

  incep cu acest salut din STAR WARS, deoarece pur si simplu ne aflam intr-un moment in care batalia dintre bine si rau, dintre lumina si intuneric este foarte clara .
  Astazi orice om de bun simt si cu minima pregatire , dar cu gandire logica ,isi da seama ca o tabara este formata din oameni care cred ca pot trai furand si mintind ..avand probabil motivatia interna ca numai asa pot supravietui... ei fiind constienti de limitele lor ... socio profesionale ..
  in cealalata parte se afla oamenii activi ai societatii, cei care practic produc astfel incat sa aibe stanga ce sa redistribuie ... alaturi de cei care sunt educati, chiar si mai putini educati , dar cu bun simt si cu onoare.
  In cartea sa "Contractul social" - Jean Jack Rousseau arata foarte clar ca odata ce ne-am trezit vii pe lumea asta si traim intr-o comunitate ... care se numeste , sat , oras ,tara...trebuie sa fim de acord ca trebuie sa existe niste reguli dupa care sa convietuim .. altfel - data fiind natura umana , va fi inevitabila ajungerea la conflicte mari si distrugeri, stagnare chiar involutie . Astfel au inteles toti ca ne trebuie drumuri pe care sa mearga toti, piata unde sa se faca schimburi ..mancare , spitale , politie impotriva hotilor, pompieri care sa stinga focul devastator, functionari publici..etc. Astfel o societate evoluata in care educatia, stiinta economia , sa stea la baza determinarii unei evolutii , are si legi puternice clare si stabile ...ei bine ..acesti mediocrii , politicieni infractori dovediti...au inteles ca pot modifica aceasta paradigma .. dar iata ca o parte covarsitoare din societate este de parte DREPATATII eu spun a FORTEI !!! pana la urma BINELE VA INVINGE! FITI INCREZATORI!!!
  • Like 3
 • Ma intreb de cate lanterne si telefoane e nevoie ca alungam intunericul din mintea celor din PSD ??
  • Like 1
 • a fost impresionant ! Bravo ROMANIA !
  • Like 2
 • "Istoria nu-i va reține pe Dragnea, Iordache, Grindeanu". Pai nici nu e de datoria istoriei sa-i retina. Aia e de datoria DNA!
  • Like 13


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult