Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Mami, trebuie să îți mărturisesc ceva...” Ce spune mama românului care cere recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex

Camelia Coman

Adrian și Clai, românul și americanul care s-au căsătorit în 2010 în Belgia și care cer statului român recunoașterea căsătoriei lor, vorbesc despre viața lor împreună, începută cu 14 ani în urmă, la New York. 

Alături de ei se află avocata Iustina Ionescu, cea care le-a pledat cauza în fața Curții Constituționale și o doamna, trecută de 60 de ani. 

Se numește Camelia Coman și face parte din poveste: este povestea fiului său, Adrian, și nu s-a dezis de ea în nicio clipă a vieții sale.

La început nu a cunoscut-o întru totul. „Am înțeles mai târziu că el spre 16 ani a putut definit cât de cât ce se întâmplă cu el, dar informațiile pe care le avea erau foarte puține. El a fost un copil sincer de mic și era frustrat că nu poate să îmi spună și el a considerat că mă minte”, povestește Camelia Coman. Mai târziu, Adrian Coman a primit o bursă în Spania, unde a vorbit pentru prima oară în viața lui cu un psiholog. 

„Nu ai nimic de făcut decât ceea ce stă în puterea unei mame. Să-l iubești și să-l înțelegi. Atât”

În seara când a ajuns înapoi în România i-a spus mamei sale: „Știi, mami, trebuie să îți mărturisesc ceva, dar nu știu cum să încep”, i-a spus el. „Începe cu începutul”, i-a răspuns ea. Atunci a înțeles momentele de introvertire ale acestui copil de altminteri vesel, atunci și-a dat seama că au fost atâtea situații în care băiatul ei nu putea comunica ce simte. „Mi-au dat lacrimile, și mie, și lui și asta a fost mărturisirea”, își amintește Camelia Coman. Ce a făcut după aceea? „Nu ai nimic de făcut decât ceea ce stă în puterea unei mame. Să-l iubești și să-l înțelegi. Atât. Am avut cunoștință despre un băiat pe care părinții l-au internat în spital, l-au dus la popi. Copilul acela a ajuns să aibă atacuri de panică, se simțea hăituit, neiubit și părerea mea ca mamă este că părinții sunt cei care creează o dramă din această situație a copiilor lor”, spune Camelia Coman. Cum recaționează când aude că homesexualitatea este un păcat sau o boală? „Cum să fie o boală? Copilul meu este o binecuvântare. Este om inteligent, serios, corect. Nu mi-a făcut niciodată în viața lui nicio problemă”, spune aceasta.

„Este obositor să pretinzi că ești ceea ce nu ești”

La sfârșitul anilor '90, Adrian Coman lucra ca profesor de chimie și de fizică în Târgoviște. Nu se simțea discriminat, pentru că nimeni nu știa că este gay. „Nu lăsam nicio urmă prin care cineva ar fi putut să își imagineze. De multe ori, oamenii nu sunt discriminați pentru că reușesc să se ascundă. Dar nu este deloc confortabil să pretinzi că ești ceea ce nu ești, e foarte obositor”, spune Adrian Coman. A fost unul dintre motivele pentru care a plecat din Târgoviște la București unde s-a angajat mai întâi la Comitetul Român Helsinki pentru apărarea drepturilor omului, iar apoi la alte organizații non-guvernamentale printre care ACCEPT. În anul 2002, a câștigat la loteria vizelor și s-a mutat la New York. 

„Mie mi-a zis: Mami, dacă rămân aici, murim amândoi de foame. Eu, care îl iubesc foarte mult, i-am spus, dincolo de ce era în interiorul meu: Du-te. Este singurul lucru pe care poți să-l faci dacă îl iubești. Să-l lași să facă binele pe care îl dorește, poate chiar și dacă dă cu capul și se lovește. Dar doar așa înveți să lupți să lupți cu viața și să câștigi. Multe mame greșesc când spun: Dar pe mine cui mă lași, eu ce fac, asta e o frână clară pentru copil”, spune la Coman.

„Statul New York ne tratează ca pe o familie și ne taxează ca pe o familie”

Chiar atunci, în 2002, Adrian l-a cunoscut la New York pe actualul său partener de viață, Clai, cu care a început o relație. „Ceea ce a fost foarte special era că am simțit multă afecțiune din prima zi și era totul foarte simplu și confortabil”, își amintește Adrian. Și-au dorit dintotdeauna să se căsătorească, însă statul New York interzicea acest lucru, chiar dacă, începând cu 2006, recunoștea căsătoriile între persoane de același sex oficializate în alte țări. „Prin 2000 și ne-am gândit chiar să ne căsătorim în Canada, însă am renunțat pentru că ar fi fost prea complicat. Statul New York ar fi recunoscut căsătoria, însă nu și statul federal și am fi fost în situația ridicolă de a depune la Fisc declarație ca familie pentru statul New York și ca persoane fizice pentru statul federal”.

Foto: Adrian și Clai, arhivă personală

După în timp, Adrian s-a angajat la Parlamentul European și s-a mutat în Belgia, țară care permitea oficializarea căsătoriilor între persoanele de același sex încă din anul 2003. Clai rămăsese în SUA, iar într-o zi, în anul 2010, în timp ce vorbeau pe Skype, Adrian l-a cerut în căsătorie. „Știam că acest lucru este posibil, discutaserăm despre asta înainte și nu am ezitat nicio secundă”, povestește Clai. Iar un an mai târziu, în 2011, și statul New York a început să permită oficializarea căsătoriilor între persoanele de același sex. „Statul New York ne tratează ca pe o familie și ne taxează ca pe o familie, iar impozitul pe care îl plătim la comun este mai mare decât cel pe care îl plătim separat”, spune Adrian.

„M-am dus la ghișeu și când au văzut cererea au închis un pic geamul”

În 2012, contractul lui la Parlamentul European s-a încheiat, iar în lunile în care rămăsese fără serviciu avea două posibilități: să se întoarcă la New York sau să se întoarcă, împreună cu Clai în România. Atunci s-a dus la Consulatul României de la Bruxelles unde a cerut recunoașterea căsătoriei încheiate în Belgia, pentru ca partenerul său de viață să poată obține, în virtutea acesteia, dreptul la rezidență în România. „Consulatul are o procedură de transcriere a documentelor emise de alte state. M-am dus la ghișeu și când au văzut cererea au închis un pic geamul. Mi-au spus că regretă, dar că nu îmi pot accepta cererea pentru că România interzice recunoașterea persoanelor de același sex înceiate în alte state. Le-am zis să îmi dea în scris. Mi-au dat în scris”, povestește Adrian Coman. Invocând directiva europeană privind libera circulație a persoanelor, transpusă în legislația românească, Adrian a scris Inspectoratului General pentru Imigrări întrebând cum poate Clai, cu care se căsătorise în Belgia, să obțină rezidența în România, ca soț al unui cetățean român. „Mi-au răaspuns că nu poate, pentru că România nu recunoaște căsătoriile între persoanele de celași sex”, spune Adrian.

Avocat: Este lezat dreptul la viață privată și familie

Acesta acontactat-o apoi pe avocata Iustina Ionescu, specializată în drepturile omului. „Întorcându-se din Belgia în România, împreună cu familia sa, trebuia să i se respecte dreptul de a-și aduce familia, chiar dacă soțul nu era cetățean european. Conforma directivei și conform legislației românești, nu ar fi trebuit să existe un impediment în faptul că ei sunt cuplu de același sex. Așa că răspunsul Inspectoratului general pentru Imigrări ne-a surprins și dovedea atitudinea dscriminatoria a autorităților românești, care în ciuda faptului că și-au asumat obligații prin directivă și prin transpunerea directivei, totuși aleg să nu le respecte”, spune Iustina Ionescu. 

Foto: Rudolf Costin

În toamna lui 2013, Adrian Coman și Robert Clabourn Hamilton au dat în judecată, la Judecătoria sectorului 5 Inspectoratul General pentru Imigrări și Ministerul Afacerilor Interne pentru că „a discriminat pe criterii sexuale în ceea ce privește dreptul la liberă circulație a unui cetățean UE și dreptul la viață de familie, garantat de Constituție și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului”. 

Timp de aproape doi ani și jumătate ani, instanțele românești au dezbătut cine are competența de a judeca acest caz. Curtea de Apel București a decis că această sarcină îi revine primei instanțe sesizate, Judecătoria Sectorului 5. În fața judecătoriei Inspectoratul General și-a justificat refuzul de a recunoaște statutul de membru de familie lui Clai și au invocat art. 277 aliniatul 2 din Codul Civil. Atunci cei doi au cerut CCR să analizeze constituționalitatea aliniatelor 2 și 4 din articolul 277, care se referă la care se referă la interzicerea recunoaşterii pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în afara graniţelor, respectiv la libera circulaţie în cadrul Uniunii Europene. Avocata Iustina Ionescu a argumentat în fața judecătorilor Curții că „avem de-a face cu un drept atins, dreptul la viaţă privată şi familie, pe baza unui criteriu apărat de lege, orientarea sexuală, iar diferenţierea rezultă din comparaţia a două categorii de persoane: cuplurile heterosexuale căsătorite în Belgia şi cuplurile homosexuale căsătorite tot în Belgia. Primelor li se recunosc efectele juridice ale căsătoriilor deja încheiate, celorlalţi nu". 

La rândul său, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Astzalos Csaba, a vorbit despre încălcarea dreptului la demnitatea umană. „CEDO nu poate obliga statele să legalizeze căsătoriile, dar există obligaţia de o anumită recunoaştere. În Codul civil nu avem nicio formă de recunoaştere a acestui drept de viaţă de familie. Aici este problema majoră şi o încălcare a demnităţii umane", a declarat acesta.

„Singura cale de a nu mai fi căsătoriți ar fi să divorțăm”

Întâmplarea a făcut ca excepția de neconstituționalitate invocată de Adrian și Clai să ajungă la CCR în acceași zi cu inițiativa Coaliției pentru Familie de a modifica schimbarea noțiunii de familie din Constituție. În cazul inițiativei de modificare a Constituției, CCR a decis că aceasta își poate continua traseul legislativ. „problema cu aceast inițiativă este faptul că este abuzivă, în sensul în care o majoritate ajunge să voteze pentru suprimarea drepturilor unei minorități. Și problema este că ceea ce se dorește a fi redefinit, dintr-o perspectivă religioasă este familia. Familia înseamnă mult mai mult decât două persoane căsătorite. Familie însemană și un părinte care își crește singur copiii, înseamnă și două persoane de sex opus care trăiesc împreună, dar înncă nu s-au căsătorit. Familia este și familia extinsă: nu poți să vii în constituție să faci această restrângere, pentru că nu vei mai putea după aceea să dai dreptul acestor familii, monoparentale, extinse etc, familii care nu sunt căsătorite”, crede Iustina Ionescu.

În cazul lui Adrian și Clai, CCR a amânat decizia pentru luna septembrie și indiferent de cum va arăta aceasta cei doi vor merge mai departe în instanță cu procesul împotriva Inspectoratului General pentru Imigrări și MAI. „Orice s-ar întâmpla, noi suntem căsătoriți. Singura cale de a nu mai fi căsătoriți ar fi să divorțăm”, spune Adrian Coman.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din punct de vedere legal nu exista nicio diferenta intre un cuplu heterosexual si unul homosexual. Sunt doua persoane adulte care si-au dat consimtamantul pentru a se casatori civil, iar un stat mult mai avansat dpdv legislativ a recunoscut acest act pe care l-a si legalizat. Vine acum Romania si spune ca nu e chiar asa. Pe ce se bazeaza? Simplu: pe pozitia BOR, care in mod CONSTITUTIONAL nu are nicio putere legislativa in Romania, o tara definita constitutional ca laica. Daca Romania ar fi avut Constitutia Arabiei Saudite, atunci da, BOR ar fi putut decide dpdv legal, si probabil seful Bisericii ar fi fost si in fruntea Guvernului. Atunci Romania ar fi fost un stat fundamentalist religios si cu siguranta nu ar fi intrat in UE. Dar cat timp Romania nu este Arabia Saudita, face parte din UE, respecta legislatia CEDO, trebuie sa se lepede de influenta neconstitutionala a BOR si sa legifereze casatoriile intre persoane de acelasi sex, asa cum au facut-o multe alte tari de la care Romania are multe de invatat, din toate punctele de vedere, nu numai legislativ.
  • Like 0
 • GS check icon
  Articolul este interesant.
  Autoarei i-as recomanda sa fie obiectiva, sa scrie despre toate "dedesupturile" acestui caz (eventual intr-o serie de mai multe articole) si sa nu mai incerce manipularea cititorilor (in loc de "exploziv", "incredibil", folosesti "mami, trebuie sa-ti spun ceva" - mi se "inmoaie sufletu' " din titlu, practic m-ai programat la empatie. Republica este singurul ziar pe care il mai citesc, iar genul asta de "injectare subliminala" ma face sa imi pun intrebari la modul in care se face ziaristica aici. Totodata acest articol ma trimite cu gandul la un alt articol al lui CTP ("ce aveti, dom'le, cu homosexualii...?" postat in urma cu 2 luni sau pe acolo). Se incearca "nivelarea creierului" pentru impunerea / acceptarea anumitor idei?
  Un lucru nu am inteles din articol. Care este pozitia tatalui lui Adrian?
  O alta intrebare ar fi daca mama, care este atat de "deschisa" (felicitari pentru asta, lucru la care a contribuit si fondurile primite de la organizatiile care se ocupa cu promovarea homosexualitatii, doar nu ar fi sa credem ca cei doi barbati au luat "viata-n piept" sau in alta parte, fara nici un ajutor), care l-a sfatuit sa plece - si de frica a ceea ce vor spune vecinii, familia, colegii ei, practic alungandu-si fiul pentru ca acesta sa nu-i strice imaginea de "mama singura, care s-a zbatut sa-i asigure un trai decent, iar el se comporta "indecent" - ar accepta sa mearga la psiholog in Romania (asa cum a facut el, in Belgia, tara in care procentul numarului de homosexuali este mare, iar homosexualitatea a devenit o normalitate)? Pentru ca acest copil a fost crescut de mama, inainte de Revolutie, cand accesul la informatie (si mai ales la acest gen de informatie) nu era atat de facil. De unde "apucaturile homosexuale"?
  Nu am nimic cu homosexualitatea, nu am nimic cu anormalitatea - unde "natura", Dumnezeu, Creatorul, Universul ti-a dat un loc prin care iti elimini materialele care sunt daunatoare organismului introduci organul prin care procreezi, practic aruncand viata la "gunoi". Tind sa cred ca va deveni o "normalitate" la un moment dat, iar apoi vom suporta consecintele. Legea echilibrului si a alegerii - "arunci" viata, inseamna ca nu ai nevoie de ea.
  • Like 0
 • check icon
  Parerea mea este ca se exagereaza si de aceasta data;
  Teoretic nu as fi impotriva ( atata timp cat nu se bate moneda) insa lucrurile au derapat groaznic in aceasta masura;
  Evident ca mama nu ar putea spune ceva impotriva "puiului" ei; Mic, urat, mare si frumos, vanat sau alb, bolnav sau sanatos, e totusi puiul ei;
  Insa- cred ca se confunda "marfa cu ambalajul" De ce nu as solicita sa ma casatoresc legal cu o lampa; Imi place foarte mult una de birou- stil american library, cu marmura verde; Sau cu o capra? ( stim- nu-i asa?! - ca exista si relatii intre oameni si animale:) - poate fi o dragoste curata?! Unde se opreste aberatia?
  treaba cu "in intimitatea lor" este depasita; Intimitatea lor este in fiecare nenorocit de film american ( si nu numai) expusa cum nu se poate mai plenar; Si eu- personal- nu sunt -nici dispus sa vad asa ceva- nici dornic sa explic copiilor ce se intampla si de ce; Problema se pune astfel: exista atata expunere incat, sincer, ma tem de viitor; Care poate fi sumbru; Dictatura poliically corectness (ului) precum si a minoritatilor avantajate este din ce in ce mai fatisa;
  Recte: au tiganii locuri separate in facultati? Au angajatorii beneficii ( transferabile) daca angajeaza "minoritati" considerate defavorizate?
  Maine- poimaine vor fi recunoscute doar casatoriile gay- celelalte fiind abandonate; Evolutia politica arata...( plecand de la greci si terminand cu politicile din prezent) ca astea-s puseuri care apar, istoric, la anumite intevale de timp; Curba evolutionista insa arata ceva clar ( indiferent de recunoastere sau infirmare): daca nu mai apar copii, atunci ajungem la extinctie.
  Deocamdata suntem la definirea anormalului ca fiind normal;
  Interesante vremuri traim ( vorba chinezului)
  • Like 3
  • @
   Leo check icon
   Atât timp cât le este permis persoanelor de acelai sex să formeze cupluri în cadrul cărora să întrețină acte sexuale trebuie să le fie permis orice drept pe care îl au cuplurile heterosexuale, iar căsătoria (și adopția - pentru că acesta reprezintă un alt subiect tabu în cadrul societății noastre) este unul dintre ele.
   • Like 0
 • Daca homosexualitatea este normalitate atunci heterosexualitatea ce este?
  • Like 4
  • @ Ioan Sichet
   o normalitate majoritara. va propun o alta intrebare, la care inca nu s-a gasit un raspuns concludent dpdv stiintific: de ce procentul de homosexuali in societate ramane relativ constant? din punct de vedere evolutiv, ei ar fi trebuit sa dispara, nu?! de ce nu au disparut? natura elimina intotdeauna exemplarele redundanta, dar se pare ca de homosexuali are nevoie, pentru ca ei continua sa apara, in procente relativ constante, si evident provenind din relatii heterosexuale ...
   • Like 0
  • @ Ioan Sichet
   Si una si alta sunt normale ! Anormalul este la tot pasul in Romania ! Anormal e ca in Romania sec 21 sa mai exista sclavi, anormal e ca autoritatile locale care stiau de asta sa ia doar o amenda, anormal e ca in spitalele din Romania se poate muri, anormal e gradul de saracie din Romania, anormal e o pensie de catva lei, anormal e "normalul" din Romania ! De ce ????
   • Like 2
  • @ Anca Paduraru
   Natura are nevoie de homosexuali??? Adica relatiile heterosexuale trebuiesc echilibrate?
   • Like 0
  • @ Ioan Sichet
   BogdanM check icon
   Nu stiu daca are nevoie sau nu are nevoie natura de homosexuali dar natura ii produce (fact!). Sa te impotrivesti impotriva naturii este o pierdere de timp.
   • Like 1
  • @
   Multa intelepciune ! Asa e, nimeni nu incearca sa manance cele 2 feluri de mancare cu altceva decat cu gura. Dar mai stii.. or fi unii ale caror drepturi tocmai le incalcam.
   • Like 0
  • @ Anca Paduraru
   GS check icon
   Tinand cont de faptul ca societatea este in crestere (ca numar de membri), iar raportul este constant (sau procentul), inseamna ca numarul de membri homosexuali este in crestere.
   Dpdv evolutiv multi indivizi ar fi trebuit sa dispara pe motiv de neadaptabilitate. Omul (ca animal evoluat) are cea capacitatea de a se adapta la "natura si conditiii de mediu", dar folosind mijloace articiciale. In aceasta adaptare artificiala, (isi) distruge natura, creand inclusiv mutatii genetice, care contravin dezvoltarii "in armonie cu natura". Asta inseamna ca mediul uman devine creeaza si devine "natura", iar asta este, dupa mine, rau, pentru ca omul nu reuseste sa gaseasca echilibrul interior, ca individ, nemaivorbind de echilibrul in societate. Cei doi barbati de mai sus incearca sa impuna o "normalitate proprie" sau a unui grup, incercand "sa rastoarne" legile naturii. Cand vorbim de crearea mutatiilor genetice in laborator, a virusilor, a fenomenelor atmosferice, spunem ca nu e moral si contravine legilor naturii. Cand este vorba de om, ca individ, si trairile lui, il categorisim la capitolul "drepturile omului". Si natura are anomalii (ideea la care te refereai), dar aceste anomalii dispar datorita interventiei naturii, nu a omului.
   • Like 0
 • In serialul The West Wing (Viata la Casa Alba) este o afirmatie care imi place foarte mult - "We shouldn't define love. Moreover, we shouldn't ill-defining it." Cat de importanta este homosexualitatea astazi? As spune ca noi vrem sa o facem importanta. Daca un barbat iubeste alt barbat, sau o femeie o alta femeie, cu ce sunt ei mai prejos de restul? Despre Iulius Caesar se spunea ca "este barbatul tuturor femeilor si femeia tuturor barbatilor". Daca X este homosexual, credeti ca un detaliu intim si personal il impiedica sa isi faca datoria? Sa munceasca si sa isi plateasca taxele? Si vorbim aici DOAR despre uniuni civile si nu religioase. Pentru ca atat timp cat X este homosexual, munceste si isi plateste taxele catre stat se bucura de exact aceleasi drepturi si indatoriri ca oricare alt cetatean. In Romania, acum, homosexualii sunt "ceilalti"....au fost evreii, au fost ungurii acum e randul altora. Pentru ca, simtim nevoia de superioritate falsa fata de cei din jur. "Sa vina poponelul ala la mine in tara sa imi impuna mie ce sa fac. Ca eu sunt aici de 2000 de ani! Si mai e si negru!". In loc, sa ne vedem de barna din ochiul nostru cautam in jur betele altora numai din dorinta de a ne simti superiori. Fortand nota, romanii par a fi uneori talibanii Europei. Infieram homosexualitatea dar un mic viol 7 la 1 este pe deplin acceptat (daca nu intervine presa nationala), adolescente de clasa a8a sunt mai mult la maternitate decat la evaluarea nationala (dar, sa te impinga pacatul sa spui ca este nevoie de educatie sexuala in scoli. Caci in mintea noastra bolnava, credem ca adolescentii se vor uita 40 de min la filme porno).
  • Like 4
  • @ Lucian Chiriloi
   nu stiu cu cine vorbiti; cine e "noi, noastra"?! daca tot combateti un punct de vedere, este bine sa precizati si interlocutorul; in plus, este contraproductiv sa ne chemati pe toti la apel cand, de fapt, este vorba doar despre UNII; multi, dar prosti - se poate; prosti, dar multi - si asta se poate ...
   • Like 1
 • Ma umple de scarba cand vad cata atentie se acorda anormrmalitatii. Sunt alte cazuri la are cei in masura sa faca ceva,in bine,ar trebui sa reactioneze. In ultimul timp suntem ingroziti de ce se intampla in tara(vezi domeniul medical) si nu vad nicio opinie publica sa reactioneze sau forurile indreptatite sa ia o atitudine transanta pentru a rezolva problema,la felsi in cazul cu scavia de la Berevoiesti. In schimb, pe noi ne preocupa 2 homosexuali. De ce nu au ramas in tara tuturor libertatilor,SUA,si au venit aici,sane impuna noua recunoasterea? Nu le spune nimenica ar trebui sa fie discreti si nu ostentetivi. Nu trezesc decar repulsie. Aratau penibili si dizgratiosi. Au mai pus insituatie penibila si pe biettii parinti ai romanului. Au deranjat si CCR-ulcu falsa lor problema. Rusine ca dam atentie unor astfel de "probleme".
  • Like 3
  • @ Zugravu Mircea
   de ce scarba, domnule? ce are a face ce fac homosexualii intre ei, in intimitatea lor, cu intimitatea dvs? sau va bateti ca de muste, sa nu va prinda microbul?
   • Like 4
  • @ Zugravu Mircea
   Leo check icon
   Cu ce este mai anormal sexul oral făcut de un cuplu homosexual de sexul oral făcut de un cuplu heterosexual?
   • Like 0
  • @ Anca Paduraru
   GS check icon
   In vacanta, in Spania, mi s-a facut scarba. Nu e normal sa vezi flacai de 20 de ani, etaland bucile ostentativ in public si "lingandu-se", mai ceva ca in filmele porno, pe unde apuca. Nu se in tampla "in intimitatea lor", era in plin spatiu public. Nu am nimic cu ei, doar cu modul in care se afiseaza.
   • Like 0
 • Da. Frumoasa si demna de respect povestea. Sincer, fiecare are dreptul sa se iubeasca unde si cum vrea. Literalmente. Dar am si eu o intrebare : in statul federal american au făcut plangeri, petitii, scrisori sa le fie acceptata casatoria? Pana când statul american nu a recunoscut mariaju' au avut vreo sansa? Nuuuuu. Au plecat in Belgia. Si atunci, de unde strofocarea pentru legislatia din România? Nu inteleg dublă masura.
  • Like 8
  • @ Florin Tudosie
   raspunsul la intrebarea dvs de final este in text: s-au casatorit abia in 2011, cand statul Ne York a permis acest lucru; asadar, nu aveau de ce sa petintioneze statul pentru recunoastereaa a ceva ce inca nu exista ...
   • Like 1
  • @ Anca Paduraru
   Nuuuuu. S-au casatorit in Belgia tocmai pentru ca NY nu recunoștea casatoria. Iar intrebarea mea era alta.
   • Like 2
  • @ Florin Tudosie
   check icon
   Pana la urma, la o lectura mai atenta, intelegem ca cei doi isi consuma povestea de dragoste, traiesc in cuplu, au libertatea vietii personale (in acceptia a ceea ce inseamna "personal"). Ce revendica ei sunt anumite beneficii, facilitati administrativ financiare oferite pentru familiile in sensul clasic (cuplu- eventual cu copii in intretinere) gen reducere de impozite. Din cate stiu, aceste reduceri au fost concepute de societati pentru a degreva familia cu copii (sau potential de a-i face) de niste costuri mari legate de impozitare. In scopul clar de a le lasa un plus de bani in buzunar celor ce cresc si ingrijesc copii. 18 ani sau cel mai adesea, mai mult. Acesti copii fiind surse noi de venit pt societate, mai tarziu. Cuplul prezentat poate deci sa-si traiasca liber viata personala, sexuala, dar fara beneficii financiare tipice unui cuplu cu copii. Din perspectiva aceasta, si celibatarii care traiesc cate 2 in acelasi apartament (ca si simpli colegi de impartit chiria/ costurile vietii sau in concubinaj) ar putea pretinde statului scutiri de impozite. Demers inutil, sentimentele lor pot fi consumate, viata traiata. Mici beneficii financiare ratate. Traiesc in cea mai buna si mai libera lume din toate timpurile, lumea occidentala, care le da cu adevarat dreptul la viata personala. Restul sunt detalii, articole corect politice, lobby etc.
   • Like 2
 • O poveste care chiar nu te poate lasa indiferent. Multa putere de lupta pentru Adrian si Claim si felicitari Raluca pentru articol.
  • Like 4


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult