Curtea Constituţională a avizat pozitiv, miercuri, iniţiativa de modificare a Constituţiei lansată de Coaliția pentru Familii, care a cerut ca în legea fundamentală să se stipuleze explicit că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, nu pe cea între soţi. Judecătorii CCR au constatat că proiectul întrunește criteriile unei inițiative cetățenești și își poate continua traseul legislativ.
Coaliția pentru Familie a depus la Parlament o inițiativă susținută de trei milioane de semnături pentru schimbarea definiției de familie, considerând-o vagă pe cea actuală.
Miza este, evident, aceea de a împiedica în viitor posibilitatea ca persoanele de același sex să se poată căsători în România.
Tot miercuri, Curtea Constituțională a României a dezbătut o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la nerecunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în străinătate și a hotărât să amâne adoptarea unei decizii pentru luna septembrie.
Excepţia a fost ridicată de un cuplu căsătorit în Begia format dintr-un român și un american. „Această nerecunoaştere nu trece testul constituţional. Singurele argumente sunt prejudecăţile care persistă în societate", a declarat avocata Iustina Ionescu, potrivit Digi24.
„Avem de-a face cu un drept atins, dreptul la viaţă privată şi familie, pe baza unui criteriu apărat de lege, orientarea sexuală, iar diferenţierea rezultă din comparaţia a două categorii de persoane: cuplurile heterosexuale căsătorite în Belgia şi cuplurile homosexuale căsătorite tot în Belgia. Primelor li se recunosc efectele juridice ale căsătoriilor deja încheiate, celorlalţi nu", a mai spus aceasta.
Adrian Coman, cetăţeanul român care a ridicat excepţia de neconstituţionalitate, le-a cerut judecătorilor să ţină cont de drepturile fundamentale ale omului. „Am încredere în justiţie. Trăiesc de mulţi ani într-o altă ţară, în care există o cultură juridică şi mult respect pentru drepturile omului şi pentru decizie. Noi vom respecta decizia dumneavoastră, indiferent care va fi, dar sperăm să vă bazaţi decizia pe drepturile fundamentale ale omului şi pe Constituţie", a spus el.
Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, a spus că statul român nu are în acest moment nicio formă de reciunoaștere a dreptului la viața de familie pentru persoanele gay. „CEDO nu poate obliga statele să legalizeze căsătoriile, dar există obligaţia de o anumită recunoaştere. În Codul civil nu avem nicio formă de recunoaştere a acestui drept de viaţă de familie. Aici este problema majoră şi o încălcare a demnităţii umane", a declarat acesta.
Guvernul României a considerat, într-un punct de vedere emis pe această temă, că argumentele avocaților care susțin excepția de neconstituționalitate nu se susțin. În opinia Executivului, faptul că un anumit stat nu recunoaște căsătoriile între persoanele de același sex reprezintă o expresie a diversității sistemelor juridice, în funcție de valorile morale ale fiecărei societăți.
Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, declara cu câteva luni în urmă la Digi 24, că, deși Constituţia nu ar interzice în mod explicit acest gen de căsătorii, interdicţia este specificată clar în Codul civil.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Toata situatia asta cat si articolul este o porcarie, nu mai exista aparent dreptul la intimitate si aparent nici principiul "dreptul meu se opreste acolo unde incepe dreptul tau"
Penibil, diversitate si toleranta in romania = Zero
De aia suntem mai in buda decat ce se afla la coada vacii. Ne interseaza mai mult ce face capra vecinului decat ce facem noi.
Ca ne bazam pe o dogma religioasa si prohibitiva inseamna realitate, normalitate? Suntem un stat laic si drepturile trebuie sa fie egale pt toti.