Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

CCR a avizat pozitiv ințiativa celor 3 milioane de români privind definirea familiei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie

Curtea Constituţională a avizat pozitiv, miercuri, iniţiativa de modificare a Constituţiei lansată de Coaliția pentru Familii, care a cerut ca în legea fundamentală să se stipuleze explicit că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, nu pe cea între soţi. Judecătorii CCR au constatat că proiectul întrunește criteriile unei inițiative cetățenești și își poate continua traseul legislativ.

Coaliția pentru Familie a depus la Parlament o inițiativă susținută de trei milioane de semnături pentru schimbarea definiției de familie, considerând-o vagă pe cea actuală.

Miza este, evident, aceea de a împiedica în viitor posibilitatea ca persoanele de același sex să se poată căsători în România.

Tot miercuri, Curtea Constituțională a României a dezbătut o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la nerecunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în străinătate și a hotărât să amâne adoptarea unei decizii pentru luna septembrie.

Excepţia a fost ridicată de un cuplu căsătorit în Begia format dintr-un român și un american. „Această nerecunoaştere nu trece testul constituţional. Singurele argumente sunt prejudecăţile care persistă în societate", a declarat avocata Iustina Ionescu, potrivit Digi24. 

„Avem de-a face cu un drept atins, dreptul la viaţă privată şi familie, pe baza unui criteriu apărat de lege, orientarea sexuală, iar diferenţierea rezultă din comparaţia a două categorii de persoane: cuplurile heterosexuale căsătorite în Belgia şi cuplurile homosexuale căsătorite tot în Belgia. Primelor li se recunosc efectele juridice ale căsătoriilor deja încheiate, celorlalţi nu", a mai spus aceasta.

Adrian Coman, cetăţeanul român care a ridicat excepţia de neconstituţionalitate, le-a cerut judecătorilor să ţină cont de drepturile fundamentale ale omului. „Am încredere în justiţie. Trăiesc de mulţi ani într-o altă ţară, în care există o cultură juridică şi mult respect pentru drepturile omului şi pentru decizie. Noi vom respecta decizia dumneavoastră, indiferent care va fi, dar sperăm să vă bazaţi decizia pe drepturile fundamentale ale omului şi pe Constituţie", a spus el.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, a spus că statul român nu are în acest moment nicio formă de reciunoaștere a dreptului la viața de familie pentru persoanele gay. „CEDO nu poate obliga statele să legalizeze căsătoriile, dar există obligaţia de o anumită recunoaştere. În Codul civil nu avem nicio formă de recunoaştere a acestui drept de viaţă de familie. Aici este problema majoră şi o încălcare a demnităţii umane", a declarat acesta.

Guvernul României a considerat, într-un punct de vedere emis pe această temă, că argumentele avocaților care susțin excepția de neconstituționalitate nu se susțin. În opinia Executivului, faptul că un anumit stat nu recunoaște căsătoriile între persoanele de același sex reprezintă o expresie a diversității sistemelor juridice, în funcție de valorile morale ale fiecărei societăți.

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, declara cu câteva luni în urmă la Digi 24, că, deși Constituţia nu ar interzice în mod explicit acest gen de căsătorii, interdicţia este specificată clar în Codul civil.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Trei milioane..... dar cate milioane au votat referendumul si nimeni nu tine CONT de el ! Pana cand ?
    • Like 0
  • bluenavy check icon
    Tuturor ni s-a intamplat sa ni se spuna ca anumite lucruri "trebuiesc pentru ca asa a zis tata/seful" ca mai apoi sa ne dam seama ca el, cand il intrebam, nici macar nu stia despre ce e vorba. La fel facem si cu "a zis Dumnezeu". In definitiv, numai cine-L poate intreba va putea afla daca e adevarat sau nu. Dumnezeu nu are nevoie de cuvinte, nici majoritatea Creatiei sale: Universul, planetele, mineralele, plantele, vietatile... legile firii... Doar oamenii au nevoie de cuvinte. Cand citam din Biblie, pe cine citam de fapt? Cand citam din Quran, pe cine citam de fapt? Cand citam din Vede pe cine citam de fapt? Dumnezeu e Unul si se exprima prin Creatia sa si prin armonia in care aceasta evolueaza. Cand armonia inceteaza apare distrugerea si moartea. E atat de simplu si evident ca si un copil de sapte ani intelege. Cuvantul omului e singurul contradictoriu si fixat in timpul in care a fost scris.
    • Like 0
    • @ bluenavy
      check icon
      in scoala, poate ca religia ar trebui sa fie o "istorie a religiilor", muzica o "istorie a muzicii", desenul o "istorie a picturii" ... personal m-am documentat, dar cand explic par un anunnaki de pe nibiru :)
      • Like 1
  • Dumnezeu , când a creat omul ,a creat un bărbat și o femeie, nu doi bărbați,iar apoi a creat una din cele mai importante instituții "casatoria". Atenție !!! Căsătoria intre un bărbat și o femeie, nu intre doi bărbați ! "De aceea va lăsa omul pe tatăl sau și pe mama sa, și se va lipi de femeia lui și vor fi un singur trup". (Geneza 2;24)
    • Like 0
    • @ Micky Dragan
      check icon
      pana aici este bine ! dar ce facem cu celelalte religii ? ele nu se pot exprima in romania ? mai departe vine intrebarea legata de legatura dintre sula, prefectura si mitropolie :) adica ce probleme are religia cu primaria ? exista o lege care ne face pe toti arondati la o biserica ? daca DA, atunci sa se dea si o lege sa ne arondam toti la ac curva :) ... dar ce zic eu aici, lumea este plina de idioti, iata chiar eu, ca intru in ac discutie :)
      • Like 0
    • @ Micky Dragan
      bluenavy check icon
      Atunci poate ne spuneti si noua numele si adresa celor care au fost de fata cand a creat Dumnezeu omul, sa-i intrebam si noi de ce au putut scrie atat de exact, clar si definitiv atatea Geneze diferite.
      • Like 0
  • bluenavy check icon
    Ceea ce creaza Dumnezeu seamana cu EL: divers, multi-potential, autoreglant, tinzand spre armonie. Ceea ce creaza omul seamana cu el: uniform, marunt, fara autocontrol, tinzand spre distrugere. Daca tot ceea ce e creat seamana cu al sau creator, atunci va intreb cine a creat religia si cine familia?
    • Like 0
    • @ bluenavy
      check icon
      foarte interesant ! deci, cine este sotia lui Dumnezeu ? in legenda zeilor (sa pomenim de mitologia greaca care este mai apropiata) lucrurile sunt ok, avem sotii (hera), tiitoare (aegina, calisto, io, ...), si intamplari ( Alcmenei, mama lui hercules). dar iisus cu cine era casatorit ?
      • Like 0
    • @
      bluenavy check icon
      ... si acestea sunt doar cateva intrebari pe care trebuie sa ni le punem, daca vrem sa avem pretentia ca am cunoaste cu adevarat ce e lege, ce e religie, ce e unealta si ce e cu adevarat Dumnezeu (nu, nu nenea cu barba alba pe care-l definim ca un fel de Mos Craciun in timpul liber: acolo doar sa ne dea...).
      • Like 0
    • @ bluenavy
      check icon
      si mai este o problema, ce a rugaciunii : aproape toti se roaga lui Dumnezeu ca sa omoare capra vecinului, sa-l ajute la examene (ponta), sa-l salveze de la arest (parlamentarii), sa-l ajute la furat (becali), sa-i ajute cu sanatatea, sa-i ajute ... dar nimeni, aproape nimeni nu se duce in fata lui Dumnezeu ca sa-i multumesca pt nimicul care este si putinul care-l stapaneste ! oare de ce ? din vanitate sau din prostie ?
      • Like 0
    • @
      bluenavy check icon
      Pai domnii experti in religie "stiu ei ca Dumnezeu iti da". Mos Craciun e mic copil, ca ala vine doar o data pe an si numai la copiii cu parinti. Asta mare si imbracat in alb e de garda 24/7. Poti sa-i ceri orice, sa faci orice, ca e suficient sa te spovedesti o data si... dupa aceea poti sa o faci din nou in liniste, poate chiar mai breaza. Doar te mai spovedesti o data, faci din varful buzelor ceva canon, si gata. Nu e nevoie sa fii cuminte, nu e nevoie sa fii bun, nu e nevoie sa fii om, sau, Doamne-fereste! sa gandesti. Doar esti fiul risipitor, deci ramai cu tot la urma, nu? Tot ce e nevoie e sa te dai cat mai credincios.
      • Like 0
  • Eu nu sunt un om 100% 'liber', deoarece nu pot sta la masa unei familii de poponari. Adica, pot sa stau, dar nu sunt in stare sa mananc ce a gatit 'doamna'. Sunt poate de acord ca homosexualii sunt oameni si ei, sunt chiar inteligenti si mai educati decat multi hetero, insa nimic nu se compara cu mainile unei femei care framanta cu mainile goale o placinta pentru copii, pentru familie si pentru prieteni. Va rog sa incetati dragi poponari cu 'casatoria' dintre voi, in tara mea de mamici femei si de barbati tatici, in care nu as dori sa confund parul de pe piept cu mararul din ciorba.
    • Like 3
    • @ Valentin Stütz
      Cu alte cuvinte tu spui ca numai femeile gatesc bine si prin excludere , locul lor este la bucatarie? Insemna ca toata mancarea buna de la restaurante este facuta de femei travestite in bucatari(barbati) grasi :))
      Toata situatia asta cat si articolul este o porcarie, nu mai exista aparent dreptul la intimitate si aparent nici principiul "dreptul meu se opreste acolo unde incepe dreptul tau"
      Penibil, diversitate si toleranta in romania = Zero
      De aia suntem mai in buda decat ce se afla la coada vacii. Ne interseaza mai mult ce face capra vecinului decat ce facem noi.
      • Like 2
    • @ Tiberiu Mocanu
      Domnule Tiberiu, modalitatea de a aborda variante ale sexului, sunt multe, de la homosexualitate la zoofilie și de aici la necrofilie, plus o seamă de „secvențe” care se pot încadra la „perversiuni” sau nu. Totuși, în ciuda diversității de gusturi, NORMALITATEA rămâne una singură și, în acest context, normalitatea a atras după sine și termenul de FAMILIE. Prin urmare, dacă o minoritate sexuală dorește să schimbe înțelesul unui termen, dorește schimbarea VALORII unui termen și majoritatea se opune, înseamnă că nu este... tolerantă?... Majoritatea asta nu dorește o prigoană a minorității, dorește doar ca minoritatea să nu intre în valorile ei sacre, să nu prezinte anormalul ca fiind un firesc. Nu faptul că există o minoritate e deranjant, cât mentalitatea injustă a acestei minorități.
      • Like 3
    • @ Lucian Dumbravă
      Corect. Asta e esenta problemei. Restul discutiilor sunt vorbe goale.
      • Like 1
    • @ Lucian Dumbravă
      Te rog sa imi explici, normalitatea este definită de către cine si mai ales de ce unii au un drept si altii sunt privați de acel drept? FYI homosexualitatea a existat si a fost acceptata inca din antichitate, grecii. si exista si in lumea animalelor, inclusiv schimbarea sexelor.
      Ca ne bazam pe o dogma religioasa si prohibitiva inseamna realitate, normalitate? Suntem un stat laic si drepturile trebuie sa fie egale pt toti.
      • Like 0
    • @ Valentin Stütz
      check icon
      exact ac "sentiment" il am cand sunt invitat la masa de unele doamne, doamne ce gatesc mai ales dupa ce rezolva anumite "probleme" ... oral, pe cale bucala ! deci ce vorbim aici ? de homosexualitatea practicata la greu in manastirile ortodoxe ? sa ma inchin si sa pup poala popii ?
      • Like 1
    • @ Tiberiu Mocanu
      Punând aceea primă întrebare, efectiv puneți în discuție legitimitatea termenului „normalitate”. Dacă răspund că „normalitatea” o stabilesc „bunul-simț” și „dreapta-rațiune”, mă veți întreba cine stabilește normele acestor repere?... Domnule Tiberiu, așa precum este cinstit, reperele acestor valori le stabilește POPORUL. El are acest drept, de a se ghida după bunul-simț pe care el îl înțelege ca fiind bun-simț. Poporul român, domnule, nu e un popor de homosexuali, de xenofobi, de travestiți, de infractori, de homofobi sau de pedofili. Există, desigur, în România, astfel de categorii cu înclinații... mai altfel, dar ei nu sunt POPORUL și, prin urmare, nu pot fi reprezentanți ai poporului român. Acest popor își are normele lui de valori, domnule, anume acelea ale „normalității” și „omeniei” (ca mai toate popoarele de astăzi, dealtfel) și nu își dorește decât să fie lăsat „în legea lui”, să nu se pervertească termenii care exprimă valori sacre și să nu se intre cu neobrăzare în această sferă de valori. Așa este, homosexualitatea este cam dintotdeauna, dar ce nu înțelegeți dumneavoastră este că A PRACTICA o fantezie sexuală este una, și a PROMOVA FANTEZIA, a o introduce în sfera unor valori de sine stătăoare - e cu totul altceva. Niciodată în istoria omenirii nu s-a amestecat fantezia sexuală de acest fel, cu valorile esențiale, cum ar fi „familia”. Și nici de adopții de copii nu s-a pus problema... Cei care practicau, își asumau o stare mai... altfel, fără să încerce murdărirea unor baze ale societății (cuvântul „fantezie” l-am folosit în sensul larg).
      • Like 0
    • @ Lucian Dumbravă
      Tocmai prin atitudinea asta se demonstreaza homofobia. Iar homosexualutatea nu are nici o legatura cu lipsa de bun simt sau neobrazare si nu are nici o legatura de altfel cu demonstrarea nationalitatii. Iar valorile amintite de dumneavoastea sunt posibil apreciate sau tot mai putin apreciate odata cu dezvoltarea societatii, care este normala de altfel.
      • Like 0
    • @ Tiberiu Mocanu
      Domnule, nepăstrarea acelor valori, diluarea înțelesului acelor valori nu duce decât la o stare de anarhie. Nicio societate nu poate funcționa cum trebuie fără o bază de valori înțeleasă de majoritate. Și a intra peste valorile unui neam, a unui popor, este lipsit de bun-simț. Sunt convins că aveți și dumneavoastră cel puțin o valoare sacrală, să-i spun așa, o sensibilitate pentru un ceva anume și nu cred că v-ar conveni ca un altcineva să încerce să deformeze aceea valoare la care dumneavoastră țineți. Gândiți-vă că, din pricina acestei lipse de bun-simț, în unele locuri s-au înlocuit termeni de factură esențială, domnule. De pildă: În loc de „mamă” și „tată” - „părinte 1” și „părinte 2”. Sau, pe diverse documente de școală, pe spațiul unde scria înainte „semnătură părinte”, acum scrie „semnătura responsabilului cu educația”. Puteți să vă imaginați ce înseamnă înlocuirea unor termeni esențiali, cu termeni reci, tehnici?... Ce înseamnă pentru un părinte, zic. Că într-o familie de homosexuali, un copil nu poate crește ca într-un mediu normal, unde e „mamă” și „tată”, puteți înțelege? Nu e nevoie de școli de specialitate pentru a înțelege diferențele de mediu și impactul asupra psihicului unui copil. Gândiți-vă doar la faptul că un bărbat, prin natura lui, este lipsit de „instinct maternal”, prin urmare nu poate înlocui o mamă... Iată doar câteva efecte indiscutabil nocive, domnule, ale demersurilor pe care această minoritate le face. Și, desigur, mai sunt multe, dar, cine nu poate fi obiectiv în analize dar, totuși, dorește adevărul, poate găsi, cu destulă ușurință, opinii ȘI a unor sociologi și psihologi cinstiți. Și... via-a-vis de dezvoltarea societății, ea este normală (dezvoltarea) numai atunci când această dezvoltare se face cu asumarea că, dincolo de starea de Om, există și starea de Uman. Dacă nu este așa, dacă dezvoltarea nu se face pe criterii umane, firești, morale, cinstite, drept-înțelese, nu mai e „dezvoltare normală” ci decadență. Este tragic atunci când o societate nu mai crede în Valori, domnule, sau atunci când nu le mai poate înțelege...
      • Like 0
    • @ Lucian Dumbravă
      check icon
      "reperele acestor valori le stabilește POPORUL" :) maestre Lucian Dumbravă, ai dobarat standardele psd :) adica POPORUL a stabilit ca la bac sa se obtina din ce in ce note mai mici, a stabilit ca sri sa jefuiasca romania, a ales in parlament toti idiotii din romania, a ... " Acest popor își are normele lui de valori" :) , care valori neicusorule ? alea care este ele pe persoana fizica ? de la nea caragiale incoace nu m-am mai distrat asa de tare cu discursurile alesilor, cu numaratul steagurilo, a paturilor de spitale si a prostilor ca matatle :) sa ne traiesti ca ne trebuiesti maestre Lucian Dumbravă ! ma gandesc sa te propun presedinte ca este posibil sa intram in criza, iliescu se simte rau, basica nu mai vrea, pas-cu-pas nu mai apuca ... deci matale ... esti pe sufletul romanului :)
      • Like 0
    • @
      Nu ați priceput nicidecum contextul discuției. Articolul de față nu are legătură cu politica, cu bacalaureatul sau cu politicienii. Vorbeam despre norme de valori în contextul subiectului abordat în articol. Și „poporul” nu sunt politicienii corupți și nici unii adolescenți care preferă să caute pokemoni în loc să învețe. Regret să constat că ori nu faceți diferența între oile negre și cele albe ori vă jucați de-a termenii, fără să aveți și conștiința înțelesului lor. Și cel mai rău mi-ar părea să aveți chiar o părere atât de proastă despre poporul român, pe cât expuneți aici. Expresia „proști ca matale” dovedește sărăcia în argumente și limbaj.
      • Like 0
    • @ Lucian Dumbravă
      check icon
      sa inteleg ca dumneavostra sustineti cu o bogatie de argumente (limbajul este de lemn si nu-l recunosc) ca: 1. politicienii nu se trag din popor, se nasc separat, untr-un loc necunoscut muritorilor si cad direct in cap in sediile partidelor 2. politicienii nu sunt alesi de popor sa-l conduca, se aleg singuri functie de gruparea mafiota (partidul) din care fac parte 3. ca adolescentii pokemonizati si bacalaurizati de astazi, nu sunt poporul idiot de maine, ei vor dispare fiind inlocuiti de clone zombizate 4. o minoritate nu poate ajunge majoritate, adica o majoritate se naste instantaneu majoritate, precum inteleptii se nasc direct maturi 5. ca numai "NOI" (eu sunt exclus pt ca nu inteleg cine suntem "NOI") stim care este scara de valori adevarata, corecta, traditionala, ortodoxa, zamolxista ... asa ceva ca tabelul lui mendeleev, ori ce adaugare il anuleaza nu-l copleteaza 6. dumneavostra credeti ca laptele si cacarezele difera dupa culoare oilor, cetatenia stapanului si nationalitatea berbecului, precum rahatul unui presedinte fata de rahatul unui vatman 7. ca exista un document (banuiesc dacic, aflat in subteranele masonice ale vaticanului) care sta la baza natiei romane si rrome in care "reperele acestor valori le stabilește POPORUL" ... citesc de 50 de ani sf dar asemenea BAZACONII nici asimov nu a avut curajul sa le asocieze umanitatii ... deci ramana asa maestre Lucian Dumbravă : PRESEDINTE ! nu de alata, dar altul nu mai gasim asa usor :) si pana la urma scapam macar de 1 :), ca pe restul ii alegem in parlament sa-i stim gramada (adica in turma) si sa fie paziti de ziaristi :) ps. am aceasi parere despre romani ca si tutea !
      • Like 0
    • @
      Am citit ndin comentariile dumneavoastră. Folosiți tactica nihilistului. De pildă, încă nu am văzut să vă expuneți opinia limpede față de subiectul articolului, în schimb comentați, cu ironie, comentariile altora, dar nici aici nu sunteți constructiv, pentru că sunteți axat pe ironie și nu pe argumente. Dumneavoastră nu dezbateți, principial, idei, dumneavoastră doar vorbiți. În general, astfel de oameni sunt ori complexați care, din frustrări, critică pe oricine, ori sunt infatuați ce consideră că le știu pe toate și că nu merită să explice și celor din „prostime”. Vă jucați de-a cuvintele, de-a conversația, și nu sunt dispus la discuții cu dintre aceia care nu caută dreptatea, ci să AIBĂ dreptate. Locul la Președinție vi-l cedez, nu pentru că atare situație ar fi „de bine”, ci pentru că e greu de crezut că mai rău decât este - se poate. P.S. Și dumneata, ca și politicienii, tot din popor te tragi, dar asta nu înseamnă că și reprezinți poporul, din moment ce ai o părere atât de proastă despre el („el”, adică poporul construit de o majoritate, nu aliniat unei minorități).
      • Like 0
    • @ Lucian Dumbravă
      check icon
      A. stimate domn exista o zicala : numai prostul e sigur si categoric, inteligentul are o multime de indoieli ! deci nu caut dreptatea, caci am mari indoieli asupra a cea ce este drept pe lume. B. trecand acum la minoritati, o sa te ia rasul : 1. termenul roman - romania este inventata si ales de marile imperii din vestul europei, in detrimentul imperiului rus, pe la 1800 2. tot din 1800 incepe si re-latinizarea limbii care sub presiunea rusiei se indrepta catre slava 3. in perioada cuceriri romane acestia au adus cu ei populatii straine zonei (iudeii in oltenia) 4. in secolelor III-V (goții, hunii, gepizii, vandalii, francii, anglo-saxonii, avarii, slavii, pecinegii, cumanii, tătarii), VI-IX (avari, slavii - apuseni, sudici, răsăriteni -, bulgarii, normanzii, maghiari). peste teritoriul de astazi al romaniei se revarsa o multitudine de popoare migratoare 5. daci au fost astfel amestecati si imprastiati : cei de la nord (daco-romanii), au fost separaţi de cei de la sud, care s-au deplasat spre vestul şi sud-estul Peninsulei Balcanice (aromânii, megleno-românii şi istro-românii). 6. românii de la sud de Dunare au fost pentru prima dată mentionaţi în sursele istorice (sec. X), sub numele de vlahi sau blahi (valahi), asta in timp ce Géza al II-lea (1141-1162) al Ungariei coloniza Sași in transilvania la care se vor adauga ceva germani (franci), valoni și flamanzi adusi ca si cavaleri teutoni 7. acum putem adauga pe turci, greci, (tara romaneasca), tatari, rusi si polonezi, (moldova) la care se adauga colonizarea si maghiarizare transilvaniei si Între 1718-1740 are loc primul val de colonizări cu svabi a banatului, numit și „Colonizarea carolină” (Karolinische Ansiedlung), după numele împăratului Carol al VI-lea. ... ce sa mai intindem vorba, matale esti tot atat de roman precum cainele lup, lup salbatec :), deci daca matale ai macar 10% ceva dac in gene esti intradevar exponat de muzeu. deci, Lucian Dumbravă te rog sa-ti revi la normalitatea, cumintenia si intelepciunea poporului in mijlocul caruia i-ti duci viata si sa respecti cu adevarat pe toti acei minoritari care de-a lungul timpului au fost strabunii tai !
      • Like 0
    • @
      Drăguț să-mi etalați istoria așa cum o știți dumneavoastră. Problemă este trecută și-n comentariul meu anterior: nu sunteți în subiectul articolului. Eu n-am vorbit de minorități etnice, pentru că nici articolul nu vorbește. Nu o minoritate e deranjantă, ba din contră, poate fi o minoritate minunată; ce e deranjant este că o minoritate cu... gusturi „mai altfel” pentru ce înseamnă „sex”, are cerințe nefirești, cerințe care încalcă „bunul-simț”. Cine stabilește reperele bunului-simț?... Poporul :)
      • Like 0
    • @ Lucian Dumbravă
      check icon
      maestre recidivezi (poporul ne judeca vorbele) si gratierea poate intarzia (cazul meu, candamnat la pribegie :)) :) eu tocmai asta ziceam prin isiruirea istoriei pe care nu o cunosti matale (in afara de violatorul vadim, restul politicienilor sunt varza, pardon legume la ac subiect). deci revin : cine suntem noi, eu, tu, el, ... sa stabilim ce este „bunul-simț” ? adica noi care scuipam seminte si arunca sticle si ambalaje din mersul automobilului (adica sticla verde este eco si trebuie sa moara in natura), trenului, autocarului si infestam cursul raurilor cu gunoaiele menajere (noi hranim pestii, pasarile si animalele salbatice - vezi ursii) ? sau cei care intelegem sexul ca viol in grup (nu se poate legifera in romania pt ca este membra ue) si ne deranjeaza nesimtita de victima cand face reclamatie (oricum o condamnam pentru indecenta publica si pornografie) ? sau cei care transforma nuntile in scene de crima (adica ne gandim la suprapopularea planetei si simtim sa facem loc viitorului copil al tanarului cuplu) ? vin strainii sa faca pipi dupa usa liftului, sa rupa bancile in parc, sa blocheze masinile parcate, ... ? nemtii astia sunt istrizati de cateva crime (30 intr-o saptaman), pai sa se duca in romania in perioada nuntilor :) ... revin, cine ne da noua dreptul sa stabilim "reperele bunului-simț" ? sau ne scundem in spatele sintagmei "poporul", ca niste politicieni si militari versati care de plictiseala omoara cateva milioane si se chiama razboi apoi i-si dau decoratii, scutiri de impozite si pensii, ca s-au pus in slujba natiei si poporului, mari patrioti, morali si sobri, curvari si betivi cu averile ascunse in occident si neplatitori de taxe ... deci de aceea te propun : "Lucian Dumbravă presedinte", asa de bine le intorci din vorbe neicusorule, ca acest popor (pomenit mai sus prin faptele de buna crestere, aleasa educatie si bun simt colectiv) te merita :)
      • Like 0
    • @
      Tot n-ați spus nimic despre subiectul articolului. Ați prins spațiu pentru comentarii și vă vărsați aici tot năduful creat de diverse frustrări, supărări, numai de articol nu ziceți nimic concis. În țara pe unde ați ales să pribegiți, poporul se bucură de faptul că cei gay au primit dreptul la căsătorie și adopție? Vulgul, „prostimea” sau cum numiți dumneavoastră ceea ce noi ăilalți numim „popor”. În țara unde ați ajuns, s-a dat curs acestor cerințe ale acelei minorități? Dumneavoastră v-ați căsătorit? Ați adoptat vreun copil? Sau sunteți doar la stadiul de „logodnă”? Dacă tot ați spus că un om inteligent caută mereu, ar fi bine să începeți prin a găsi cercul de valori a ceea ce înseamnă „bun-simț”. Bunul-simț el prin eșl însuși. Dacă-i veți descoperi valențele de bază, de-acolo încolo vă va fi mult mai ușor să înțelegeți multe.
      • Like 0
    • @
      Cum spuneam, începeți de la a recunoaște valențele bunului-simț.
      • Like 0
    • @ Lucian Dumbravă
      check icon
      cred ca dumneavostra va lipseste limita bunului simt ! eu ma oprisem in idea in care intelege fiecare cititor ce doreste, dar dumnneavostra pana nu mancati tot, dar tot, nu va astamparati. legat de opinia mea verificati la Anca Paduraru 2016-07-21 10:23:10, verificati si datele la care am facut postarile. altfel in opinia mea, care nu-i simpatizez pe poponari, consider ca ligai si sugatorii ca dumneavostra sunt undeva si mai jos ca poponarii si politicienii care fura de la gura copiilor institutionalizati, si tocmai asta este limita pe care o depasiti.
      • Like 0
    • @
      Nu ați reușit să înțelegeți bunul-simț, nu-i așa? Mi-e milă și v-aș ajuta cu plăcere. Uitați, pasul 1 ar fi să începeți să vorbiți frumos cu oamenii. Unele ironii bine formulate, merg, dar varianta brută nu merge. Sigur, nu e mult, dar dacă reușiți asta, înseamnă că ați făcut un mic prim-pas și puteți avea așa, o mândrie personală. Dacă reușiți (și știu că puteți!) scrieți-mi și vă spun care ar fi următorul pas. Încet-încet, copăcel, veți ajunge să înțelegeți și valențele bunului simț. Cu răbdare, că nimic nu se face de pe-o zi pe alta. Succes!
      • Like 0
    • @ Lucian Dumbravă
      check icon
      Este o limită care pe de o parte este rezultatul exersării libertăţii, iar pe de alta se constituie într-un obstacol a exercitării puterii limbajului, este astfel creată încât să participe la toate nivelurile de realitate, materială, nematerială şi divină. si eu pun stop aici conversatiei ! multumesc !
      • Like 1
  • mai! cititi si incercati sa pricepeti, inainte de a comenta si, mai ales a scrie titluri si articole inepte. CCR, dupa cum scrieti chiar in primul paragraf "a constatat că proiectul întrunește criteriile unei inițiative cetățenești și își poate continua traseul legislativ." adicatelea exact ce zice acolo si nimic mai mult; mai simplu spus: dati-i bataie, baieti, sa vedem ce va iesi; absolut deloc, dar absolut deloc NU "a avizat pozitiv ințiativa celor 3 milioane de români privind definirea familiei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie"
    • Like 6
    • @ Anca Paduraru
      check icon
      corect ! dar trebuie sa se intretina o atmosfera tensionata si de nemultumire in cadrul societatii, si in general normalitatea sa fie vazuta ca anormalitate.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult