Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Nimeni nu le poate garanta în momentul actual celor care vor atinge vârsta pensionării peste 20 de ani că vor primi o pensie de la stat” - Ionuț Dumitru, În fața ta

Dacă sistemul public de pensii s-ar autofinanța, ceea ce nu este cazul în prezent, pensiile ar fi de câteva ori mai mici, în termeni de putere de cumpărare, comparativ cu cele aflate în plată. Situația este cu mult mai gravă însă, în condițiile în care doar două treimi din sistemul public de pensii se finanțează din contribuțiile angajaților, restul de o treime fiind acoperită prin împrumuturi sau alocări din alte surse bugetare. Nimeni nu le poate garanta în momentul actual celor care vor atinge vârsta pensionării peste 20 de ani că vor primi o pensie de la stat, spune președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

„Nu vă garantează nimeni. Sunt și calcule făcute pe proiecții demografice care arată că dacă pilonul 1 s-ar autofinanța, ceea ce ar fi o cerință obligatorie, ce nu e cazul acum, în momentul acesta se autofinanțează în proporție de două treimi, o treime sunt bani împrumutati, de la copiii și nepoții nostri, dacă s-ar autofinanța pilonul 1, calculele arată că pensia pe care aș putea-o primi eu astăzi care muncesc și contribui la buget, pensia mea va fi mult mai mică chiar și decât pensia celui de azi. În termeni de putere de cumpărare va fi de câteva ori mai mică decât e acum”, a spus marți seara președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, care a fost invitat al emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Trecerea contribuțiilor de la Pilonul II la Pilonul I ar fi „un mare pas înapoi”, crede Ionuț Dumitru. „Nu m-aș atinge de Pilonul II. Trebuie stimulate Pilonul II și Pilonul III și găsite formule, stimulente fiscale mai mari, deduceri fiscale mai mari. Oamenii trebuie să înțeleagă că declinul demografic ne pune într-o situație dificilă. Statul nu mai are resursele pe care le redistribuie”, spune Dumitru.

Președintele Consiliului Fiscal este de părere că pensiile publice se vor plăti, dar important este nivelul lor. 

„Dacă acum ni se pare o pensie mică, peste cinci ani va fi și mai mică, pentru că sistemul nu are resursele necesare. Sunt prea puțini contribuabili. Singura soluție fiabilă e a stimulării creșterii angajării din economie, adică să am mai mulți contribuabili. E foarte greu de făcut. Nu prea mai ai pe cine să angajezi. Foarte multe companii se plâng că nu au forță de muncă. Chiar azi citeam că nu știu ce companie nu avea pe cine angaja și au adus muncitori din Nepal”, a adăugat Dumitru.

„România are o problemă demografică, sunt 1,5 milioane de oameni care nu plătesc niciun fel de contribuții, muncesc la negru, 4 milioane care nu plătesc contribuții în România, muncesc în străinătate. Poate ei sau copiii lor mai beneficiază de asistență socială în România. E cinic să le spui « contribuie aici »  dacă ei nu beneficiază aici de asistență socială”, a mai spus președintele Consiliului Fiscal.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită de luni până joi la Digi24, începând cu ora 22.30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Dl Dumitru are dreptate pe fond, insa problema pensiilor este extrem de complexa si niciun partid nu o trateaza cum trebuie. De fapt, ar fi nevoie de o echipa alcatuita din specialisti in domeniu si politicieni din tot spectrul partidelor parlamentare. Intr-o economie de piata in care nimeni nu poate garanta NIMIC, sunt de parere ca pensiile se afla pe primul loc la "garantii". Pensionari sunt doar cei care au pensii pe contributivitate, ceilalti sunt orice, numai pensionari NU. Daca ii bagam pe toti la gramada, inclusiv pe cei care primesc ajutorul social de 520 de lei, nu este in regula. Din cate stiu, statul de pensionari adevarati il au cca 2,2 milioane de oameni.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult