Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Nimeni nu le poate garanta în momentul actual celor care vor atinge vârsta pensionării peste 20 de ani că vor primi o pensie de la stat” - Ionuț Dumitru, În fața ta

Dacă sistemul public de pensii s-ar autofinanța, ceea ce nu este cazul în prezent, pensiile ar fi de câteva ori mai mici, în termeni de putere de cumpărare, comparativ cu cele aflate în plată. Situația este cu mult mai gravă însă, în condițiile în care doar două treimi din sistemul public de pensii se finanțează din contribuțiile angajaților, restul de o treime fiind acoperită prin împrumuturi sau alocări din alte surse bugetare. Nimeni nu le poate garanta în momentul actual celor care vor atinge vârsta pensionării peste 20 de ani că vor primi o pensie de la stat, spune președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

„Nu vă garantează nimeni. Sunt și calcule făcute pe proiecții demografice care arată că dacă pilonul 1 s-ar autofinanța, ceea ce ar fi o cerință obligatorie, ce nu e cazul acum, în momentul acesta se autofinanțează în proporție de două treimi, o treime sunt bani împrumutati, de la copiii și nepoții nostri, dacă s-ar autofinanța pilonul 1, calculele arată că pensia pe care aș putea-o primi eu astăzi care muncesc și contribui la buget, pensia mea va fi mult mai mică chiar și decât pensia celui de azi. În termeni de putere de cumpărare va fi de câteva ori mai mică decât e acum”, a spus marți seara președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, care a fost invitat al emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Trecerea contribuțiilor de la Pilonul II la Pilonul I ar fi „un mare pas înapoi”, crede Ionuț Dumitru. „Nu m-aș atinge de Pilonul II. Trebuie stimulate Pilonul II și Pilonul III și găsite formule, stimulente fiscale mai mari, deduceri fiscale mai mari. Oamenii trebuie să înțeleagă că declinul demografic ne pune într-o situație dificilă. Statul nu mai are resursele pe care le redistribuie”, spune Dumitru.

Președintele Consiliului Fiscal este de părere că pensiile publice se vor plăti, dar important este nivelul lor. 

„Dacă acum ni se pare o pensie mică, peste cinci ani va fi și mai mică, pentru că sistemul nu are resursele necesare. Sunt prea puțini contribuabili. Singura soluție fiabilă e a stimulării creșterii angajării din economie, adică să am mai mulți contribuabili. E foarte greu de făcut. Nu prea mai ai pe cine să angajezi. Foarte multe companii se plâng că nu au forță de muncă. Chiar azi citeam că nu știu ce companie nu avea pe cine angaja și au adus muncitori din Nepal”, a adăugat Dumitru.

„România are o problemă demografică, sunt 1,5 milioane de oameni care nu plătesc niciun fel de contribuții, muncesc la negru, 4 milioane care nu plătesc contribuții în România, muncesc în străinătate. Poate ei sau copiii lor mai beneficiază de asistență socială în România. E cinic să le spui « contribuie aici »  dacă ei nu beneficiază aici de asistență socială”, a mai spus președintele Consiliului Fiscal.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită de luni până joi la Digi24, începând cu ora 22.30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Dl Dumitru are dreptate pe fond, insa problema pensiilor este extrem de complexa si niciun partid nu o trateaza cum trebuie. De fapt, ar fi nevoie de o echipa alcatuita din specialisti in domeniu si politicieni din tot spectrul partidelor parlamentare. Intr-o economie de piata in care nimeni nu poate garanta NIMIC, sunt de parere ca pensiile se afla pe primul loc la "garantii". Pensionari sunt doar cei care au pensii pe contributivitate, ceilalti sunt orice, numai pensionari NU. Daca ii bagam pe toti la gramada, inclusiv pe cei care primesc ajutorul social de 520 de lei, nu este in regula. Din cate stiu, statul de pensionari adevarati il au cca 2,2 milioane de oameni.
    • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult