Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Nimeni nu le poate garanta în momentul actual celor care vor atinge vârsta pensionării peste 20 de ani că vor primi o pensie de la stat” - Ionuț Dumitru, În fața ta

Dacă sistemul public de pensii s-ar autofinanța, ceea ce nu este cazul în prezent, pensiile ar fi de câteva ori mai mici, în termeni de putere de cumpărare, comparativ cu cele aflate în plată. Situația este cu mult mai gravă însă, în condițiile în care doar două treimi din sistemul public de pensii se finanțează din contribuțiile angajaților, restul de o treime fiind acoperită prin împrumuturi sau alocări din alte surse bugetare. Nimeni nu le poate garanta în momentul actual celor care vor atinge vârsta pensionării peste 20 de ani că vor primi o pensie de la stat, spune președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

„Nu vă garantează nimeni. Sunt și calcule făcute pe proiecții demografice care arată că dacă pilonul 1 s-ar autofinanța, ceea ce ar fi o cerință obligatorie, ce nu e cazul acum, în momentul acesta se autofinanțează în proporție de două treimi, o treime sunt bani împrumutati, de la copiii și nepoții nostri, dacă s-ar autofinanța pilonul 1, calculele arată că pensia pe care aș putea-o primi eu astăzi care muncesc și contribui la buget, pensia mea va fi mult mai mică chiar și decât pensia celui de azi. În termeni de putere de cumpărare va fi de câteva ori mai mică decât e acum”, a spus marți seara președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, care a fost invitat al emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Trecerea contribuțiilor de la Pilonul II la Pilonul I ar fi „un mare pas înapoi”, crede Ionuț Dumitru. „Nu m-aș atinge de Pilonul II. Trebuie stimulate Pilonul II și Pilonul III și găsite formule, stimulente fiscale mai mari, deduceri fiscale mai mari. Oamenii trebuie să înțeleagă că declinul demografic ne pune într-o situație dificilă. Statul nu mai are resursele pe care le redistribuie”, spune Dumitru.

Președintele Consiliului Fiscal este de părere că pensiile publice se vor plăti, dar important este nivelul lor. 

„Dacă acum ni se pare o pensie mică, peste cinci ani va fi și mai mică, pentru că sistemul nu are resursele necesare. Sunt prea puțini contribuabili. Singura soluție fiabilă e a stimulării creșterii angajării din economie, adică să am mai mulți contribuabili. E foarte greu de făcut. Nu prea mai ai pe cine să angajezi. Foarte multe companii se plâng că nu au forță de muncă. Chiar azi citeam că nu știu ce companie nu avea pe cine angaja și au adus muncitori din Nepal”, a adăugat Dumitru.

„România are o problemă demografică, sunt 1,5 milioane de oameni care nu plătesc niciun fel de contribuții, muncesc la negru, 4 milioane care nu plătesc contribuții în România, muncesc în străinătate. Poate ei sau copiii lor mai beneficiază de asistență socială în România. E cinic să le spui « contribuie aici »  dacă ei nu beneficiază aici de asistență socială”, a mai spus președintele Consiliului Fiscal.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită de luni până joi la Digi24, începând cu ora 22.30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Dl Dumitru are dreptate pe fond, insa problema pensiilor este extrem de complexa si niciun partid nu o trateaza cum trebuie. De fapt, ar fi nevoie de o echipa alcatuita din specialisti in domeniu si politicieni din tot spectrul partidelor parlamentare. Intr-o economie de piata in care nimeni nu poate garanta NIMIC, sunt de parere ca pensiile se afla pe primul loc la "garantii". Pensionari sunt doar cei care au pensii pe contributivitate, ceilalti sunt orice, numai pensionari NU. Daca ii bagam pe toti la gramada, inclusiv pe cei care primesc ajutorul social de 520 de lei, nu este in regula. Din cate stiu, statul de pensionari adevarati il au cca 2,2 milioane de oameni.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult