Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Noi facem un spital”. Câți bani au dat românii în ultimele 3 săptămâni pentru primul spital construit exclusiv din fonduri private destinat copiilor cu cancer

Aproape trei milioane de euro în trei săptămâni. Atât au donat companiile private care au activitate în România și cetățenii pentru construcția primului spital construit exclusiv din fonduri private de asociația Dăruiește Viață. Unitatea spitalicească de oncologie și radioterapie pediatrică va fi ridicată în curtea spitalului Marie Curie din București și este gândită de fondatori să răspundă tuturor exigențelor medicale de ultimă oră și celor mai noi circuite de tratament multidisciplinar al pacienților. Proiectul- evaluat la opt milioane de euro- a fost realizat împreună cu experți străini și va fi prevăzut cu circuite securizate septic la standarde europene. Noul spital va avea secții separate de chirurgie, radioterapie și chimioterapie. 

„21 de avize de obținut de la 21 de instituții. E singurul lucru care ne-a speriat un pic în acest proiect. Toți cei din jur ne spuneau că va fi greu, că birocrația e o piedică greu de trecut. N-a fost ușor, dar n-a fost de netrecut. A durat 6 luni până am obținut toate cele 21 de avize și autorizația de construcție. În aceste luni, am fost la ISU (n.r. Inspectoratul pentru Situații de Urgență) săptămâni la rand, în audiență, până am ajuns la soluția optimă și care să respecte normele, atât cele medicale, cât și cele privind siguranța la incendii. Am insistat până la exasperarea funcționarilor din unele instituții cerând respectarea întocmai a termenelor prevăzute de lege pentru eliberarea documentelor. Și a functionat. Primirea autorizației e unul dintre momentele deosebit de importante în realizarea acestui proiect”, spune Oana Gheorghiu, fondator al asociației Dăruiește Viață


„Noi facem un spital. E salutul de dimineață pe care-l spun când ajung la birou și este exact ce spun fiecărui om pe care îl întâlnesc pentru prima dată. Nu e o laudă, e un îndemn. Adresat companiilor și oamenilor care vor să se implice. Să devină fondatorii primului spital de oncologie și radioterapie pentru copii. Pentru că împreună am dovedit până acum că se poate. Luna decembrie 2017 a adus împreună peste 500 de companii din diverse arii de activitate și peste 45.000 de persoane fizice, donatori prin sms sau pe www.bursadefericire.ro. Aceștia, oameni și companii, ne-au adus mai aproape de construcția spitalului cu aproape 3 milioane de euro. Mulțumim pentru că împreună reușim să construim ceea ce statul nu a reușit să facă în ultimele trei decenii de democrație. Pentru că el, statul roman, niciodată nu s-a gândit că acești copii au dreptul să trăiască, pentru că el, statul roman, până acum, nu s-a gândit că are obligația să ofere acestor copii și părinților lor speranța că ei, copiii lor, se vor face bine. Acest spital le va arăta politicienilor că se poate dar mai ales ne va arăta nouă că se poate. Și ne va învăța să cerem celor pe care îi votăm si celor cărora le dăm în administrare banii noștri, impozitele noastre. Să cerem spitale, școli, autostrăzi. Și apoi să le primim. Acest spital e al nostru și e doar începutul”- Carmen Uscatu, fondator Asociația Dăruiește Viață, pentru Republica.

În prezent, România este una din țările cu cele mai ridicate rate ale mortalității între copiii bolnavi de afecțiuni oncologice. Cei mai mulți (peste jumătate) nu supraviețuiesc- de multe ori- din cauza lipsei medicamentelor pe durata tratamentelui sau complicațiilor care apar din cauza condițiilor proaste în care sunt îngrijiți.

Spre exemplu, la spitalul Marie Curie din București, 31 de copii și 31 de părinți împart 2 toalete și două dușuri, iar secția se află pe același palier cu secția ORL, în timp ce secția de terapie intensivă o deservește, pe lângă alte secții, și pe cea de oncologie. Aceste lipsuri conduc în foarte multe cazuri la infecții intraspitalicești ce pot fi fatale copiilor cu imunitate extrem de scăzută.

Cum arată astăzi un salon de la Marie Curie, destinat copiilor mici cu afecțiuni oncologie, puteți vedea aici.

Conceptul care stă la baza proiectului este copacul vieții, iar spitalul este construit astfel încât să le creeze copiilor care sunt internați percepția că intră într-un joc. Pe lângă radioterapie, chimioterapie și chirurgie, spitalul va avea o bibliotecă, planetariu și cinematograf. „Fiecare etaj va avea câte un spațiu de joacă, iar la etajul 3, unde este și secția de transplant, vom avea mai multe săli de joc tematice dar și terasă în aer liber", spune arhitecta proiectului, Raluca Șoaită.

Persoane publice, artiști și jurnaliști s-au implicat în susținerea construcției Spitalului de Oncologie și Radioterapie din București.

Cei care doresc să finanțeze lucrările de construcție a primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România au la dispoziție mai multe modalități. Proprietarii de firme pot contribui fără nici un cost prin direcționarea a 20% din impozitul pe profit către această cauză. Procedura durează câteva minute și presupune completarea unui contract și virarea sumei aferente celor 20 de procente către asociația Dăruiește Viață, până la data de 31 decembrie 2017. Contractul de sponsorizare se poate descărca de pe bursadefericire.ro. În România, dacă toate companiile care înregistrează profit ar redirecționa 20% din acesta către ONG-uri, suma adunată ar fi de 400 de milioane de euro.

Pe Bursa de Fericire – platforma asociației Dăruiește Viață de strângere de fonduri- sunt înregistrate toate proiectele realizate și cele în desfășurare. Anul acesta va fi finalizat proiectul de reconstrucție a Clinicii de Oncologie Louis Țurcanu din Timișoara, cu o investiție de peste 1.100.000 euro

Persoanele fizice pot contribui cu 2 euro pe lună trimițând un SMS cu mesajul SPITAL la 8844 și / sau pot investi online pe Bursa de Fericire.

În clipul de la finalul textului puteți urmări simularea grafică 3D a primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bună-ziua, după cum știți pe Facebook exista posibilitatea sa faci anumite donații, atunci cind cineva are o aniversare și poate strânge fonduri ca și donație pentru aniversarea cuiva... Urmează aniversarea mea și am fost invitat sa deschid o strângere de fonduri dar spre dezamăgirea mea nu am găsit fundația Dăruiește Viață... Poate se poate face ceva în aceasta privință.
    • Like 0
  • Asta este calea, puterea exemplului. O unitate privata, dovada concreta a diferentei in calitate a actului medical. Azi una, maine poate alta. Ca tot vorbesc unii de statul paralel. Se pare ca multa lume nu pricepe in ruptul capului ca "asteptam vremuri mai bune:" implica schimbari, trebuie facut ceva la modul concret. In lipsa schimbarilor oricat de mici suntem prinsi pe vecie intr-o bucla repetitiva a mizeriei romanesti.
    • Like 0
  • Imaginea caracatiței care încearcă sa-l ștranguleze este premonitorie pentru soarta spitalului din momentul in care va fi predat statului. Da știu că se vrea arbore ocrotitor, dar dacă ne bazăm doar pe faptul că energia pozitivă acumulată cumva în temelia si zidaria lui va putea îmblânzi caracatița, fără supărare, dar este o naivitate la fel de mare precum încrederea în homeopatie.
    • Like 0
  • Ar fi bine de ştiut cine va administra acest spital după punerea în funcțiune, pentru că o evenduală donare către stat ar fi un dezastru, toată zbaterea voastră s-ar duce de râpă. "Statul" şi-a pierdut credibilitatea (cel puțin deocamdată), nici unul din guvernele de până acum nu a dat dovadă de competență (poate unul singur a fost un picuț mai responsabil, dar nu suficient). Înainte de a-l construi ar fi bine să aveți o strategie în acest sens. Felicitări pentru inițiativă şi succes maxim !
    • Like 0
  • Am auzit la un moment dat ca spitalul va fi donat statului.Este adevarat?Sincer nu ma incanta ideea cu donatia la stat.Poate ar fi mai bine tot prin felul in care a fost construit sa fie si administrat.
    • Like 2
  • Multumim acestor doua Doamne, acestor doua femei grozave carora le datoram recunostinta pt binele pe care il putem face doar printr-un efort atat de mic, descarcand un formular care mută iată, nu doar banii dintr-un cont in altul, dar muta și munții din loc. Cu o perseverență rară au reușit să mobilizeze oameni, instituții greu de urnit pt acest scop cu adevărat nobil. Vă doresc tuturor un an cu mult mai bun decât acesta!
    • Like 0
  • Există posibilitatea redirecţionării a 2% din impozit pentru spital?
    • Like 0
  • Un sincer Bravos!Pentru că se poate și la noi....
    • Like 0
  • Persoana care s-a ocupat de implemetarea acestui proiect merită cu prisosință postul de Ministru & Responsabil al sistemului medical din ROMÂNIA, și nu doar pentru 4 ani cât durează o investire politică ci pe viață, ca să poată începe și termina tot ceea ce demonstrează cu brio că știe să facă :-)
    • Like 0
  • Are rost să spunem că dacă era făcut cu bani de la buget spitalul costa "de la" 20 de milioane de eur? Păi pentru doar 8 milioane, statului nici nu îi merită să vină la servici, frate! De unde să trăiască și el?
    Lucruri mari pe bani puțini. Felicitări!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult