La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?
De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!
„Nu eliberați hoții care ne fură viitorul”. Am fotografiat oamenii și am găsit „ingredientul secret” al protestului de duminică din București
Protestul de duminică din București a strâns aproximativ 30.000 de persoane și parcă a adus și câteva noutăți, mai puțin vizibile la celelalte proteste.
În primul rând am remarcat o isterizare iscată înainte de protest (conspirații Colectiv/Bamboo, servicii, lovitură de stat, atacuri mediatice și pe facebook), care depășește precedentele manifestații și o tentativă a celor care erau împotriva protestului de a trece în plan secund subiectul: conținutul OUG aflată în dezbatere publică care prevede amnistia și grațierea deținuților.
Al doilea aspect e legat de numărul impresionant de copii, care cel mai probabil vor avea drept de vot abia in 2029 (daca nu se modifica constituția). Mă întreb dacă în cabina de vot, când vor vota prima dată își vor mai aminti de protestul de aseară.
Cel de-al treilea lucru pe care l-am observat aseară, în stradă, e decența, ingredientul secret care nu se găsea absolut deloc în discuțiile contradictorii de pe facebook de zilele acestea.
Mai jos sunt fotografii de aseară, cu mențiunea că simpla vizionare a unor imagini nu înseamnă experiența autentică a unui protest.
Astazi am decis sa scriu! Incep cu sincere multumiri pentru toti membrii fondatori si pentru multi contributori carora le citesc articolele cu mare drag! Tin totusi sa recunosc, desi nu am premeditat sa se intample aceasta, il urmaresc cu deosebita atentie si admiratie pe dl. Cristian Tudor POPESCU . Uneori, cand il ascult sau citesc , incerc sa gasesc macar ceva cu care sa fiu in dezacord cu dumnealui si nu reusesc. Si pentru ca am constatat ca aceasta platforma corespunde intru totul ideilor si valorilor morale pe care si eu le imparasesc din tot sufletul, cred ca e de datoria mea sa contribui pentru obtinerea acelei mase critice care poate rasturna situatii in care non valorile sa nu mai prolifereze. Va multumesc pentru ca existati !
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.
Cu ocazia lansării mult așteptatului iPhone 16, Flip.ro a decis să nu urmeze tiparul obișnuit al retailerilor de tehnologie. În loc să promoveze obsesia pentru ultimul model, compania a lansat o campanie inovatoare care pune în centrul atenției sustenabilitatea și importanța alegerilor responsabile.
100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.