Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Andreea, tânăra care face cărțile „frumoase”. Chiar și Constituția României

Atunci când aleg o carte, unii oameni nu sunt interesați deloc cum arată, ci doar de conținutul ei. Alții cumpără cărți doar pentru că „dau bine” în bibliotecă. Sau ca sursă de inspirație. Sunt însă multe persoane pentru care în alegerea unei cărți un rol important îl joacă designul și modul cum este transpus vizual textul, pentru ca el să fie cât mai lizibil. Citirea unei cărți bine făcute nu îți dă bătăi de cap, nu te încurcă. Nici nu știi când ai terminat-o.

Pasiunea Andreei Mihaiu este legată de cărți. O interesează toate aspectele unei cărți, însă cumpără și cărți doar pentru conținutul extraordinar, deși spune că se străduiește să treacă peste aspectele care o deranjează.

Povestea Andreei, pe care vă invităm să o citiți mai jos, face parte din campania #surprindeesența susținută de Silva, prin care vă arătăm oameni care și-au transformat pasiunea în meserie.

Andreea are 30 de ani, este designer grafic, co-fondator al studioului de design Grapho_Mat. Am găsit-o lucrând la proiectul „Cele mai frumoase cărți”, un concurs pentru care echipa din care face parte a creat în acest an identitatea vizuală. Proiectul premiază modele pozitive de design de carte și își propune să formeze standarde, să educe gusturi și dorințe.

Grapho_Mat este un studio de design pornit în 2014 de trei tineri, dintr-o pasiune comună pentru design de carte, branding, imprimerie, legătorie de carte, papetărie. Alături de Andreea Mihaiu, echipa îi cuprinde și pe Andra Pavel și Mihai Popescu, toți absolvenți ai Universității Naționale de Arte, la specializări diferite.

(Foto: Facebook/Grapho_mat)

„Studioul nostru a pornit din pasiunea mea pentru cărți, pe care le-am insuflat-o și colegilor mei, treptat. Avem destul de multe proiecte de design grafic, studioul a început să crească mai mult în zona aceasta”, povestește Andreea Mihaiu care are licența și master în design de carte.

Totul a pornit de fapt de la profesorii săi din facultate, asist. univ. drd. Radu Manelici și prof. univ. dr. Dinu Dumbrăvician, care i-au transmis „virusul” pentru designul de carte.

Echipa Grapho_Mat își alege să lucreze proiecte cu care rezonează, la care celor trei le face plăcere să lucreze și pentru realizarea cărora să nu fie nevoiți neapărat să se grăbească. Pentru că așa se întâmplă de obicei și în lumea designului, totul pe repede înainte, spune Andreea Mihaiu. „Nu prea apuci să respiri, trebuie să faci totul foarte rapid. Noi încercăm, prin proiectele pe care le luăm, să ne acordăm timp de gândire, ca să le facem cât mai bine”, punctează designerul.

Grapho_Mat

Iar inspirația poate veni din orice. Poate fi un weekend la munte, departe de haosul din București. Sau poate un fel de mâncare. „Pentru că lectura este tot o hrană. O hrană a sufletului”. Sau din natură. „Cred că cel mai bine ne liniștim când ne plimbăm prin natură, asta chiar contează foarte mult pentru noi. Dacă rămânem blocați în oraș, mie mi se pare că mă «pierd», începe să nu mă mai inspire mai nimic”, mărturisește artista.

Găsește inspirație în orice carte pe care o vede și o răsfoiește.

„Zece dintre cei mai bun graficieni din România au luat capitolele Constituției și le-au ilustrat”

„Comunicarea dintre noi și comisionar este esențială în reușita unui proiect. Din ce am observat, dacă nu reușești să comunici, dacă nu ești pe aceeași lungime de undă, proiectul poate eșua chiar înainte să înceapă. Ne dăm seama de la început de acest lucru, pentru că nu vrem să ajungem în punctul critic”, detaliază Andreea modul de selecție a proiectelor la Grapho_Mat.

Un alt proiect la care au lucrat cu drag a fost Constituția României pentru copii, derulat de Asociația Funky Citizens. Zece dintre cei mai bun graficieni din România au luat capitolele Constituției și le-au ilustrat, iar Grapho_Mat a avut misiunea de a aduce totul la un numitor comun, din punct de vedere al designului.

„Când au venit la noi cu proiectul Constituției pentru copii mi s-a părut cumva greu de realizat, un plan foarte grandios. Propunerea celor de la Funky Citizens a fost să luăm 10 ilustratori, fiecare să ilustreze câte un capitol. Când am auzit asta mi s-a părut ceva foarte complicat, pentru că fiecare ilustrator are stilul lui și atunci ca designer ești pus în situatia în care ar trebui să iei acele decizii încât totul să iasă unitar, dar să ai grijă și să păstrezi din specificul fiecărui grafician.

 

La început m-am speriat de ideea asta, însă după ce am avut întâlniri cu toți ilustratorii și cu cei de la Funky Citizens și am discutat și am generat tot felul de idei și gânduri, apoi mi-am luat un pic de timp să mă gândesc și să analizez situația, am ajuns la concluzia că da, are sens să facem chestia asta, are sens să dăm dinamism fiecărui capitol tocmai printr-o diversitate. Și am ajuns la concluzia că cel mai fain ar fi să uniformizăm toată cartea asta prin culoare. Iar legat de formatul ilustrațiilor, deși cartea e micuță, mi-am dorit ca ilustrațiile să fie destul de măricele și atunci am ajuns la acea pliere”, povestește Andreea Mihaiu.

Pasiunea cu care lucrează, grija pentru materialele folosite, grija față de oameni și față de ce anume vor să transmită prin munca lor consideră Andreea că sunt atuurile Grapho_Mat pe piața locală de design grafic.

Acest articol face parte din campania #surprindeesența, oferită împreună cu Silva.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult