Sari la continut
Republica
Sustenabilitate

„O viață cu mai puține deșeuri se învață ușor, dar se realizează mai greu”. Despre primul curs online de colectare separată

Seneca EcoLogos a lansat în premieră cursul online Colectarea separată. Prin informații științifice într-o formă ușoară și cu legislația la zi, cursul reprezintă primii pași de aplicat acasă și la serviciu pentru colectare separată.

Oricine își poate testa mușchiul de ecologist și elucida misterul unei vieți cu mai puține deșeuri accesând www.cursuri.ecologos.ro.

Am povestit cu Anastasia Staicu și Alexandra Teleucă de la Centrul de Educație Ecologică Seneca Ecologos despre ce poti face dacă te simți neputincios, sau pur și simplu dorești o schimbare și nu știi de unde să începi. Cursul online Colectarea separată durează aproximativ 3 ore și jumătate și arată primii pași pentru soluții practice și răspunsuri la întrebările De ce și Cum. Cursul ajută pe oricine să treacă la acțiune fără să se simtă vinovat sau copleșit de situația deșeurilor.

Profesorul Garbolog împreună cu Monica, Luca, Dl. Popescu și Alexandra sunt personajele din curs care ghidează cursanții pe parcursul celor 4 lecții astfel încât să treacă cu succes de cele 8 teste.

Centrul de Educație Ecologică Seneca Ecologos organizează și susține cursuri și ateliere interactive pentru adulți și copii în școli, instituții și companii și din 2016 a organizat peste 260 de cursuri pentru 6789 participanți.

Invitați oamenii să își încerce mușchiul de ecologist pe site-ul cursului online de colectare separată. Ce înseamnă asta?

E un mușchi ascuns, unul ne-exersat, cel care te ajută să recunoșți resursele naturale în orice obiect de care te bucuri. Este un mușchi care odată ce începi să-l foloseșți aduce buna dispoziție.

Din 2016 Centrul de Educație Ecolo Seneca EcoLogos a organizat peste 260 de cursuri pentru 6789 participanți. Cum ați ajuns să realizați cursul online Colectarea separată?

A fost un pas firesc odată cu creșterea numărului de solicitări pentru cursul offline. Prin cursul online ne-am propus să răspundem nevoii din ce în ce în ce mare din partea companiilor.

Cursul promite că în trei ore și jumătate publicul va ști cum să trăiască o viață cu mai puține deșeuri. Care este experiența de învățare? La ce să ne așteptam?

O viață cu mai puține deșeuri se învață ușor, dar se realizează mai greu. Mai știți cele 12 munci ale lui Hercule? Una dintre ele era pentru o viață cu mai puține deșeuri: curățarea grajdurilor regelui Augias. Nu s-a folosit doar de puterea mușchilor săi, ci și de cunoștințele științifice. A schimbat cursul celor două râuri. Asta vor încerca și cursanții noștri. Chiar în prima lecție apar două “fluvii”, iar tu le poți schimba cursul cu “drag and drop”.

Este primul curs de ecologie cu pisici. Fără glumă! Pisicile ajută la amenajarea spațiilor de colectare din locuință, îți dau sfaturi practice de unde să procuri recipientele potrivite pentru apartamentul tău. Este un curs interactiv, pe alocuri cu umor și distractiv.

Campania de lansare a cursului este din perspectiva amicilor reciclabili, care pe bună dreptate ne întreabă "Pe cine faci tu gunoi?". De ce sunt revoltați și cum ne vor ajuta acești amici?

La începutul oricărui curs facem un joc de cunoaștere. Închidem ochii și numărăm obiectele de pe noi. Tot ce am așezat pe corp: de la ciorapi până la telefonul din buzunar. Apoi fiecare alege obiectul preferat, spune materialul din care este făcut și mediul natural de unde a venit.

De exemplu: Sunt Anastasia și azi am pe mine 11 obiecte, iar cel preferat este inelul din sticla. Îi mulțumesc nisipului pentru inelul meu.

Este metoda cea mai simplă de a înțelege că orice obiect reprezintă o resursă naturală valoroasă. Ea devine deșeu doar atunci când eu cu mâna mea il trimit la groapă de gunoi.

De cât timp faceți atelierele de colectare separată în firme? Care au fost reacțiile și concluziile?

Din 2017 avem parteneriate cu companii pentru care cuvântul dezvoltare durabilă nu este doar un slogan de marketing. Una dintre concluziile principale era că degeaba vorbeșți oamenilor de sustenabilitate, dacă tu nu ai făcut nimic în acest sens. 

Faptul că Asociația SNK are prima editură verde din Romania și-și calculează amprenta de carbon, apoi plantează copaci, dă credibilitate discursului nostru. La fel și faptul că sfaturile noastre sunt bazate pe experiență personală, ajută cursanții să treacă la acțiune mai mult decât statisticile oficiale. În afară de cunoștințe oamenii au nevoie de îndrumare în implementarea primilor pași și oferim asistenta în acest sens.


În ce măsură reușește mediul business să se reinventeze pentru a-și reduce amprenta ecologică?

Nu pot răspunde decât pentru companii cu care am lucrat noi. Aceste companii implementează măsuri de reducerea amprentei și monitorizează rezultatele. Nu are cum să nu-ți iasă dacă iți propui obiective realiste și măsurabile.

Cum l-ați recrutat pe profesorul Garbolog? Și care este rolul lui în curs?

L-am descoperit lucrând la cursul nostru online în timpul documentării. L-am “găsit” la groapa de gunoi citind ziarul “Scânteia” din anul 1973. Noi, știind că hârtia se descompune în maxim trei ani, am rămas surprinși și l-am abordat pe Domnul profesor. Așa am aflat despre o nouă știință, garbologia. Mai multe se vor afla în curs! 

Cursul online Colectarea separată este gândit și creat în echipa Ecologos, iar personajele care ne ghidează prin lecții sunt inspirate din realitate. Cine sunt ei mai exact și ce profiluri de consumatori portretizează?

Domnul Popescu, 49 de ani, CEO al unei multi-naționale

Domnul Popescu gândește global și este preocupat de probleme de mediu, dar și de perfomanță comercială. Deși compania sa are o strategie de reducere a deșeurilor, gestionarea lor depinde foarte mult de fiecare angajat. Ca director general, nu poți să stai să verifici pubelele, în loc să discuți cu investitorii.

Luca, 36 de ani, Key Account

Prioritățile la Luca la muncă se tot schimbă, au targhete mari de vânzări, KPI-uri pe tot felul de activități. Și iată, l-au mai și certat ca pe un copil mic pentru că a aruncat sticla de chefir la gunoi, fără să o spele. Colac peste pupăză, tensiunea plutește în aer: șefii vor să reducă din personal.

Monica, 28 de ani, HR-ul unui lanț de librării și voluntar în Grupul de inițiativă civică

În timpul pandemiei, a devenit voluntar într-o campanie de ajutorare a vârstnicilor. Împreună cu câțiva colegi, pregătea pachete cu alimente pentru 30 de persoane. Prima dată când au făcut pachete, a rămas cu o grămadă de ambalaje de carton și folie în sufragerie. Parcă o durea inima să le pună în aceeași pubelă cu cojile de cartofi. Atunci a decis pe loc să găsească un centru unde să le predea pentru că la ea în bloc toate deșeurile se aruncă la grămadă.

Cursul de Colectarea separată este doar unul din multele proiecte ale voastre. Ce planuri de viitor aveți cu Centrul de Educație Seneca EcoLogos?

Avem multe planuri! Urmează cursuri noi în platforma Seneca Ecologos. Ne mărim echipa de traineri și creatori de conținut. Echipa de raportare CSR crește și ea.

Și sperăm că ne vom împlini visul anul acesta – deschiderea Muzeului Interactiv de Mediu Seneca Ecologos la Bucureșți. Chiar facem și angajări. Muncim din greu. Nu creăm drame, dar punem în scenă spectacole!

Toți banii strânși din vânzarea cursului Colectarea separată contribuie la o cauza. Ne puteți povesti mai multe despre aceasta?

Vom retipări cartea Atlas 2038 – Viitorurile lumii. Cartea această este precum o fereastră deschisă asupra lumii, hărțile, graficele și colajele din această lucrare îl invită pe cititor să exploreze dimensiunile posibile, acolo unde viitorul se alege, departe de prejudecăți și de vechile obiceiuri. Atlasul 2038 este un exercițiu prospectiv, estetic, umanist, de a conecta marile mize mondiale și de a decide cum va arăta ziua de mâine. Viitorul ca o carte deschisă. Așa cum îl vom construi noi.

Din vânzările cursului online de colectare separată, Seneca EcoLogos va reedita "Altasul 2038. Viitorurile lumii". Ca să facem pași împreună, oferim 40% discount pe toată perioada lunii mai: www.cursuri.ecologos.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult