Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Primele semne au apărut undeva în 2019, la începutul anului. Dacă mi-aș fi făcut investigația, ar fi fost o treabă banală, simplă”. Orchestra de sănătate

„Sunt la capătul unui drum, aproape de capătul unui drum foarte greu”, spune George. 

„Primele semne au apărut undeva în 2019, la începutul anului. Dacă mi-aș fi făcut investigația, ar fi fost o treabă banală, simplă. O operație scurtă și după 3 zile puteam să merg la serviciu”, se destăinuie Florin Marin.

Dintre țările europene, România este pe ultimul loc în ceea ce privește programele naționale de screening a cancerului colorectal. 

„Cancerul colorectal reprezintă o problemă importantă de sănătate publică. Este pe locul 3 ca incidență în lume, pe locul doi ca mortalitate și poate și mai important in Europa Centrala și de Est este pe locul 1 ca mortalitate”, explică Prof. Dr. Adrian Saftoiu, medic primar Gastroenterologie la Ponderas Academic Hospital.

„Un centru de excelență în chirurgie colorectală presupune o implicare multidisciplinară a unei echipe care are expertiză largă în diagnosticarea tratarea și urmărirea unui pacient care are o suferință numită cancer colorectal. Niciodată un pacient nu este orientat către o terapie, fie ea oncologică, fie chirugicală, fie pe cale endoscopică, robotică, laparoscopică sau prin chirurgie clasică, înainte ca acest caz sa fie analizat într-un Tumor Board multidisciplinar, care va identifica cele mai bune opțiuni pentru pacientul respectiv”,  spune Prof. Dr. Cătălin Copăescu, chirurg de excelență în chirurgia colorectală în cadrul Ponderas Academic Hospital.

„Din păcate, în România se prezintă la spital pacienți cu cancer colorectal în forme avansate și asta ne spune că lipsește ceva in educația medicală a concetățenilor noștri”, completează el. „Da, să ne propunem sa identificăm cât mai repede aceste leziuni și să tratăm pacienții cu cancer colorectal în faze cât mai incipiente, în faza precoce a evoluție bolii în centre cu maximum de expertiză multidisciplinară, cu aplicarea ultimelor tehnologii cu posibilități de a urmări pacienții pe o perioadă nedeterminată de către echipa multidisciplinară.”

Primul program integrat de screening al cancerului colorectal în Românie se desfășoară la Ponderas Academic Hospital, prin distribuirea a 3000 de teste FIT gratuite. Testul FIT reprezintă o metodă de screening non-invazivă importantă și eficientă de detectare a cancerului colorectal.

„În cadrul spitalului Ponderas Academic Hospital, există o preocupare pentru programele de screening și în special pentru programul de screening colorectal. În acest sens, în cadrul centrului de excelență în chirurgie colorectală care este acreditat internațional, a fost inițiat primul program de screening colorectal din sistemul privat. Programul s-a desfășurat gratuit pe o perioadă de un an și va continua. O sa mă refer doar la primele 1500 teste FIT pe care le-am analizat statistic și pe care le-am comparat cu 1524 colonoscopii de screening efectuate la pacienți asimptomatici peste vârsta de 45 de ani”, spune Prof. Dr. Adrian Săftoiu. „Rezultatele studiului au fost publicate în revista Chirurgia și au fost extrem de interesante. De exemplu, la pacienții cu teste FIT, aproximativ 70% din pacienți au adus înapoi testele, deci complianța pacienților a fost de 70%. Însă o proporție mică de pacienți cu teste FIT pozitive au venit la colonoscopie, numai 20%”, remarcă el.

Cel mai important sfat al specialiștilor este să mergem la doctor, mai ales după depășirea unei vârste, atunci când crește riscul de a dezvolta o formă de cancer. 

„Ne-am dori ca pentru tot mai mulți pacienți să putem spune la 5 ani de la primul eveniment terapeutic că nu am identificat forme evolutive consecutive. Adică nu avem metastazare, nu avem continuare de evoluție, nu avem recidive. Și atunci putem spune despre respectivul pacient ca s-a vindecat de cancer colorectal, ceea ce este posibil, pentru stadiile incipiente 1 si 2 pentru peste 90% dintre pacienți”, spune Prof. Dr. Cătălin Copăescu.

Vă invităm să faceți o călătorie în Ponderas Academic Hospital, într-un material realizat cu sprijinul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria. Poveștile pacienților care au această afecțiune, despre momentul în care au descoperit boala dar și ce a urmat după aceea, puteți afla în reportajul plasat la începutul acestui text.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt printre fericiții care operați de cancer de 2 ori pot spune că am scăpat sigur. Dar un coleg, chirurg oncolog (ginecolog) a făcut un cancer colono - rectal și nu a scăpat. Nu știu dacă prin anii2008 se făceau la noi testele citate în articol.
  • Like 0
 • Multi medici din Romania nu au habar medicina, inclusiv la Regina Maria Brasov (medici care sunt tot cam aceiasi din spitalele de stat, ca asta e). Acesta e prima catastrofa. Abia apoi ca pacientii ar veni tarziu. Adica, de exemplu 4 medici de la Regina Maria Brasov habar nu au ca sideremia si hemoglobina mici la barbati care nu sunt impuscati, sa sangereze, sunt urgenta gastrica si cel mai des semn de tumora gastrica. In schimb, acesti asa zis medici ignora total alarmarea pacientului la vizite repetate (!!!) si observatiile lui intemeiate ca nu dieta vegetariana e la originea sideremiei mici. Acesti asa zis medici prescriu ca idiotii fier intravenos, cica pentru ca e sideremeia mica. Asta e ca si cand daca plesneste o teavă în baie, instalatorul, în loc să astupe gaura, mărește presiunea la apă. Numai ca instalatori asa prosti nu am văzut, dar medici, la care se plateste scump consultatia inutila, cu ghiotura. Cand pacientul stie si intuieste mai multe decat asa zisul medic, si acesta din urma îi spune răstit că e anxios și să meargă la psihiatrie, aia nu e medicina. E ori spaga la examene, ori prostie si indiferenta criminale.
  • Like 2
  • @ Octavian Razvan
   Da. Medici din ce în ce mai slab pregătiți. O nepoată din Sibiu, aprox. 50 ani merge la medicul de familie și la Oncologie în Sibiu, cu ganglioni axilari măriți. Dg. adenita axilara, o tratează cu antibiotice. I se spune ca e oaranoică. Când deja formează o masă compactă vine la Cluj. Dg. carcinom mamar. E tratată serios la Medisprof, e îndepărtată chirurgical și tumora și ganglionii axilari, face Radioterapie și de un an e bine, nu are metastaze. Rușine medicilor sibieni care ziceau că are ea o psihoză.
   • Like 1
 • Da ,am fost operata in acest spital in decembrie 2016 de cancer colorectal stadiul 3 prin metoda laparoscopica de catre dr Tomulescu Victor in fata caruia "ma inclin".In patru zile am fost acasa,intr o luna eram la sala de sport.
  Felicitari echipei Ponderas!
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult