„Sunt la capătul unui drum, aproape de capătul unui drum foarte greu”, spune George.
„Primele semne au apărut undeva în 2019, la începutul anului. Dacă mi-aș fi făcut investigația, ar fi fost o treabă banală, simplă. O operație scurtă și după 3 zile puteam să merg la serviciu”, se destăinuie Florin Marin.
Dintre țările europene, România este pe ultimul loc în ceea ce privește programele naționale de screening a cancerului colorectal.
„Cancerul colorectal reprezintă o problemă importantă de sănătate publică. Este pe locul 3 ca incidență în lume, pe locul doi ca mortalitate și poate și mai important in Europa Centrala și de Est este pe locul 1 ca mortalitate”, explică Prof. Dr. Adrian Saftoiu, medic primar Gastroenterologie la Ponderas Academic Hospital.

„Un centru de excelență în chirurgie colorectală presupune o implicare multidisciplinară a unei echipe care are expertiză largă în diagnosticarea tratarea și urmărirea unui pacient care are o suferință numită cancer colorectal. Niciodată un pacient nu este orientat către o terapie, fie ea oncologică, fie chirugicală, fie pe cale endoscopică, robotică, laparoscopică sau prin chirurgie clasică, înainte ca acest caz sa fie analizat într-un Tumor Board multidisciplinar, care va identifica cele mai bune opțiuni pentru pacientul respectiv”, spune Prof. Dr. Cătălin Copăescu, chirurg de excelență în chirurgia colorectală în cadrul Ponderas Academic Hospital.

„Din păcate, în România se prezintă la spital pacienți cu cancer colorectal în forme avansate și asta ne spune că lipsește ceva in educația medicală a concetățenilor noștri”, completează el. „Da, să ne propunem sa identificăm cât mai repede aceste leziuni și să tratăm pacienții cu cancer colorectal în faze cât mai incipiente, în faza precoce a evoluție bolii în centre cu maximum de expertiză multidisciplinară, cu aplicarea ultimelor tehnologii cu posibilități de a urmări pacienții pe o perioadă nedeterminată de către echipa multidisciplinară.”
Primul program integrat de screening al cancerului colorectal în Românie se desfășoară la Ponderas Academic Hospital, prin distribuirea a 3000 de teste FIT gratuite. Testul FIT reprezintă o metodă de screening non-invazivă importantă și eficientă de detectare a cancerului colorectal.
„În cadrul spitalului Ponderas Academic Hospital, există o preocupare pentru programele de screening și în special pentru programul de screening colorectal. În acest sens, în cadrul centrului de excelență în chirurgie colorectală care este acreditat internațional, a fost inițiat primul program de screening colorectal din sistemul privat. Programul s-a desfășurat gratuit pe o perioadă de un an și va continua. O sa mă refer doar la primele 1500 teste FIT pe care le-am analizat statistic și pe care le-am comparat cu 1524 colonoscopii de screening efectuate la pacienți asimptomatici peste vârsta de 45 de ani”, spune Prof. Dr. Adrian Săftoiu. „Rezultatele studiului au fost publicate în revista Chirurgia și au fost extrem de interesante. De exemplu, la pacienții cu teste FIT, aproximativ 70% din pacienți au adus înapoi testele, deci complianța pacienților a fost de 70%. Însă o proporție mică de pacienți cu teste FIT pozitive au venit la colonoscopie, numai 20%”, remarcă el.
Cel mai important sfat al specialiștilor este să mergem la doctor, mai ales după depășirea unei vârste, atunci când crește riscul de a dezvolta o formă de cancer.
„Ne-am dori ca pentru tot mai mulți pacienți să putem spune la 5 ani de la primul eveniment terapeutic că nu am identificat forme evolutive consecutive. Adică nu avem metastazare, nu avem continuare de evoluție, nu avem recidive. Și atunci putem spune despre respectivul pacient ca s-a vindecat de cancer colorectal, ceea ce este posibil, pentru stadiile incipiente 1 si 2 pentru peste 90% dintre pacienți”, spune Prof. Dr. Cătălin Copăescu.
Vă invităm să faceți o călătorie în Ponderas Academic Hospital, într-un material realizat cu sprijinul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria. Poveștile pacienților care au această afecțiune, despre momentul în care au descoperit boala dar și ce a urmat după aceea, puteți afla în reportajul plasat la începutul acestui text.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Felicitari echipei Ponderas!