Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„România pare să o ia pe urmele Greciei din anul 2009”. Însă Ciolacu nu ascultă pe nimeni

Marcel Ciolacu Foto - gov.ro

Foto - gov.ro

„România pare să o ia pe urmele Greciei din anul 2009” - asta spun majoritatea finanțiștilor și economiștilor de la noi din țară de câteva zile.

Însă Ciolacu nu ascultă pe nimeni și se gândește strict la interesul partidului său, PSD, care se bazează pe un electorat ce se bucură atunci când aude că se cresc pensiile cu 40%, chiar dacă această creștere este lipsită de sustenabilitate financiară și produce un impact enorm asupra bugetului de stat.

De ce ar crește un guvern pensiile cu 40% într-un singur an? Ei bine, răspunsul la această întrebare este simplu: pentru că în 2024 sunt alegeri, iar PSD vrea să-și mobilizeze masa de votanți.

Concret, pensiile vor crește anul viitor de două ori: prima dată la 1 ianuarie prin indexarea cu 13,8% și a doua oară la 1 septembrie în urma finalizării procesului de recalculare conform legii, după cum a spus joi premierul Ciolacu. 

Aceste două creșteri nu sunt nimic altceva decât mită electorală mascată. De ce? Pentru că a două creștere ar urma să aibă loc de la 1 septembrie 2024, adică foarte aproape de alegerile parlamentare.

Tehnic vorbind, după cum explică și jurnalistul economic Constantin Rudniţchi pentru RFI, este o lipsă de responsabilitate să crești pensiile cu 40%, mai ales într-un moment în care situația bugetară este foarte proastă.

Am scris încă din vară, când eram la Bruxelles, că guvernul se luptă anul acesta să reducă deficitul bugetar. Însă se pare că nu reușește. Iar în acest caz nu avem cum să nu ne întrebăm, pe bună dreptate, cât de mare va fi deficitul la finalul lui 2023 și mai ales care sunt așteptările pentru anul 2024.

Calculele Ministerului Finanțelor (condus de un reprezentant PNL) arată că în condițiile aplicării legii în forma adoptată de guvern, deficitul bugetar pentru anul 2024 nu va mai fi de 4,9% din PIB, ci de 5,5% din PIB. Iar în anul 2025 deficitul va fi și mai mare. Altfel spus, România nu va putea să revină la un deficit bugetar de sub 3% din PIB nici până în anul 2027. De altfel, Consiliul Fiscal a estimat încă din luna august că deficitul bugetar va ajunge la finalul anului 2023 la peste 6%.

În acest caz, consecințele pot fi dezastruoase pentru economia României, dacă ne gândim că UE are un pachet de sancțiuni pentru statele care nu respectă calendarul de revenire la un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB. De fapt, în acest moment, România este singurul stat european aflat sub procedura de deficit excesiv.

Adoptarea legii pensiilor avea termen de adoptare luna martie din acest an, iar de finalizarea ei depinde cererea de plată numărul trei din PNRR, care însumează trei miliarde de euro, după cum explică Europa Liberă.

Noua lege va crește cheltuielile cu pensiile publice cu 30 de miliarde lei în 2024 față de 2023, potrivit calculelor Băncii Mondiale. Ministerul Muncii a prezentat însă un impact de peste 55 de miliarde, adică 3% din PIB, ceea ce a generat cearta între PSD și PNL și l-a făcut pe Boloș să scrie cu stiloul, lângă semnătura de pe proiectul legislativ: „Doar cu asumarea măsurilor din adresă! În caz contrar, avizul este negativ”.

Potrivit Băncii Mondiale, chiar și cu un plus de 30 de miliarde de lei, bugetul total al sistemului public de pensii va ajunge la 146 miliarde lei în 2024.

Pe lângă majorările consecutive, bugetul de pensii va pierde alte patru miliarde de lei de la 1 ianuarie, când va scădea contribuția obligatorie la Pilonul I. Problema este că majorarea bugetului pentru pensiile publice va avea loc în contextul în care cel al asigurărilor de stat este într-un deficit cronic generat de numărul mare de pensionari raportat la persoanele active, mai transmite Europa Liberă.

Potrivit Casei Naționale de Pensii, în octombrie 2023, erau înregistrați aproximativ 4,6 milioane de pensionari, cu o pensie medie lunară de 2.008 lei. Acestor date trebuie să le coroborăm informația potrivit căreia populaţia activă a României era, în martie 2023, de circa 8,1 milioane de persoane, din care crica 7,6 milioane erau ocupate şi circa 471 de mii erau şomeri, după cum a precizat Institutului Naţional de Statistică. Asta înseamnă un pensionar la 1,6 angajați.

În altă ordine de idei, este clar că ar fi fost necesar ca procesul de recalculare să aibă loc într-un an mai liniștit din punctul de vedere al presiunilor bugetare, nu în unul în care sunt patru rânduri de alegeri.

Prin urmare, ceea ce face Ciolacu nu mai e social-democrație (și nici nu a fost vreodată), ci populism menit doar să atragă voturi care să consolideze mufara PSD-iștilor la resursele statului. Altfel spus, Ciolacu câștigă alegerile pentru că îi păcălește pe oameni, dar în următorii ani riscăm să intrăm în faliment, căci pare a fi doar o chestiune de timp până la o criză bugetară majoră.

Ce nu înțelege Ciolacu este că atunci când iei o decizie de politică economică, nu o iei pe termen scurt, pentru mâine, ci o iei pentru că vrei să te asiguri că acel sistem pe care îl creezi este sustenabil și va funcționa.

Iar cel mai clar exemplu de „așa NU” este Grecia, care în anii 2009-2010 intra în incapacitate de plată. De ce? Pentru că plătea de la buget mai mult decât îți putea permite. Așa a ajuns la fundul sacului și a intrat în colaps. Criza de atunci nu a atins doar Grecia și pe greci, ci întreaga zona euro, i-a lovit pe creditori, a zdruncinat reputația agențiilor de rating și a instituțiilor financiare internaționale și a adus în discuție teme delicate precum vinovăția finanțatorilor și cea a statului care a primit banii.

Asta e direcția spre care se îndreaptă și România, o țară condusă de un premier ce vorbește de creșteri la câteva zile după ce vorbea de austeritate. Desigur, măsurile de austeritate nu afectează electoratul captiv al PSD, ci doar pe restul românilor care muncesc în țara asta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De la băsescu-petrov încoace, România este un stat-marionetă al Americii imperialiste, iar marioneta ciolacu ascultă de stăpânii lui: păpușarii imperialiști de la washington...

    Cât despre Grecia, pe urmele căreia cică am lua-o, se știe cine a "ajutat-o" să ajungă unde a ajuns: mai întâi organismele financiar-bancare imperialisto-amerloace în frunte cu Goldman Sachs și mai apoi "troika"...
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      du-te fa ceva pe stoc, tocmai la Vladivostock
      • Like 0
  • Probabil şi-au făcut deja calculele cu pilonul II jefuit (manevră pentru care vor trebui spanzuraţi cu propriile intestine la ferestrele Palatului Victoria). Iar to'arşu' general de operetă a scăpat porumbelul din guşă, zicand că dacă nu reuşesc în lupta cu evaziunea (şi nu luptă deloc) mai pun un bir pe privaţi.
    Pregătiţi-vă hainele groase, în iarna asta o să cam avem treabă pe-afară...
    • Like 0
  • Nu inteleg de ce trebuie ca PSD sa falimenteze Romania ca sa le ia voturile la fraieri? Ca tot pe ei ii votau, la atata manipulare cat pompeaza de 33 de ani canalele lor media?! Poate ca singura explicatie este ca vor sa demonstreze ca nu ne merge bine cu UE si vor sa ne traga afara din UE, ca asa primeste PSD instructiuni de la Moscova!!!
    • Like 4
  • Era de asteptat in an electoral ca,psd-ul sa-si ,,cumprere ca de obicei ,, electoratul pensionarilor ,, In rest nu conteaza ,ce si cat costa afacerea !
    --Era foarte normal si corect ,daca-i desfiinta ,,pe nesimtitii speciali ,
    --In acest fel ,prevad iar ca vom ajunge ,de unde am plecat la milioane in buzunar si fara valoare ,Daca vor face pensia medie de 4 mii ,, si benzina 10-15 lei iar de aici vor sari in aer toate preturile ,
    Caci ,daca ,,gaura din buget ,se va mojora ,,cam asta ne asteapta ,la majorari de preturi ,taxe-impozite ,acize ,tva ,atc..
    • Like 0
  • Evident că deficitul bugetar e scăpat de sub control dar nu numai din cauza deficitului de la pensii. Pensionarii sunt cei mai oropsiți dintre români , ei au fost masa de sacrificiu la explozia inflației. Spre deosebire de salariați și speciali pensiile normale nu pot fi renegociate anual și atunci orice creștere de prețuri se transformă automat într-o reducere a nivelului de trai. Ei sunt cei mai afectați de inflație. Tot corul ăla de bocitoare din mediul privat a avut grijă să scape fie prin majorarea în cascadă a prețurilor ( ramura antreprenorială) fie prin renegocierea salariilor ( ramura forței de muncă angajate) iar pensionarii speciali au creșterea pensiei legată nu numai de inflație dar și de creșterea salariului mediu din ramură respectivă. Toți șmecherii ăștia cu care s-a lăudat Ciolacu că s-a terminat s-au pus la adăpost de inflație în secunda doi în timp ce pensionarii normali ăia de peste 65 de ani ( nu de 40 ca la speciali) trebuie să aleagă între hrană și medicamente iar încălzirea o reportează pentru anul următor ( dacă vor mai trăi). Evident că nu ajung banii de la buget mai ales din cauza exodului tinerilor spre vestul Europei ( determinat mai ales de politica salarială din mediul privat preocupat mai degrabă de rata și CASCO la BMW decât de managementul strategic al forței de muncă) precum și de politicile publice ale guvernului de favorizare a unor categorii speciale care au venituri mult peste posibilitățile economiei românești iar în cazul magistraților chiar peste unele ale unor țări mult mai dezvoltate. Ca să poți ieși cu masuri de austeritate în fața poporului trebuie mai întâi să asanezi astfel de privilegii și apoi să poți aloca un procent rezonabil pentru creșterea pensiilor. Altfel să păstrezi toate aceste anomalii și sa crești și pensiile cu 40 % e drumul sigur spre faliment. Evident că după alegeri toate aceste cheltuieli deșănțate vor fi tăiate drastic și pensionarii își vor vedea iar veniturile ciuntite. Parcă am mai trăit momentul ăsta în 2009 cănd Băsescu a tăiat salariile bugetarilor cu 25 % și pensiile cu 15% ( chiar dacă CCR a respins partea cu pensiile) in timp ce camarila lui se îmbogățea din afaceri cu statul și se traficau șpăgi enorme. Nu poți cere austeritate doar pentru proști și cei de la conducere să se pună la adăpost. Cu ipocrizie nu poți câștiga alegerile și nici cu populisme de genul după mine potopul. Trebuie desființate toate pensiile speciale și toate sinecurile care nu sunt necesare țării după care le poți explica pensionarilor că un procent de 12-15 % creștere a pensiilor care să acopere inflația e rezonabil. Evident că pensionarii nu pot înghiții galușca ministrului de finanțe liberal că nu sunt bani la buget pentru ei în timp ce se pompează 500 mil lei lunar din fondul de rezerva al guvernului către speciali cu pensii între 1500 -5000 de Euro. Nu poți ajunge la un deficit de sub 3 % când numai pensiile speciale reprezintă deja 1 % și tinde să ajungă la 3 % în mai puțin de 5 ani.
    • Like 3
    • @ Rusu Liviu
      Vor sa dea vina pe apartenenta la UE. Ea, mafia PSD&Co are asigurat viitorul, ca a furat cat a putut, asa ca a falimenta Romania intra in instructiunile de la Moscova, pentru a induce ura fata de UE maselor manipulate de 33 de ani impotriva occidentului....
      • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult