Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Sâmbăta devine zi lucrătoare”. Ce prevede în realitate proiectul PNL care a atras mânia PSD

angajati - Getty Images

(Foto Guliver/Getty Images)

Un proiect de modificare a Codului Muncii stabilește că sâmbăta ar putea să devină zi lucrătoare, la alegerea angajaţilor, care ar lucra astfel plătiţi sau la schimb cu o altă zi liberă din timpul săptămânii.

„Îi dăm dreptul salariatului să opteze dacă vrea să presteze ore suplimentare doar în timpul săptămânii sau vrea să vină și sâmbăta. Asta este tot ce prevede acest proiect de lege. Deci, practic, în momentul de față, legea nu permite nici salariaților, nici angajatorilor să presteeze ore sâmbăta fără să obțină sau să i se dea ulterior o zi liberă (recuperare). Aveți 8 zile libere și veți avea în cont 8 zile libere. Dacă dumneavoastră doriți ca sâmbăta să lucrați și să primiți un salariu cu 75 la sută spor este strict opțiunea dvs”, a explicat la Digi24 deputatul PNL Dan Vîlceanu, unul dintre inițiatorii proiectului care vizează modificarea Legii nr. 53 din 2003.

„Articolul 137 alin. (2) se completează şi va avea următorul cuprins:

În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa şi doar financiar, dar durata ei nu poate depăşi 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minim 24 de ore”, se arată în proiectul menționat.

Proiectul își propune să clarifice problema regimului juridic al muncii prestate cu caracter ocazional în zilele de repaus săptămânal - sâmbătă şi duminică -, se arată în expunerea de motive a documentului.

Propunerea liberatului Vîlceanu a atras imediat comentariile dure ale fostului ministru PSD al Muncii Lia Olguța Vasilescu. Ea a considerat că explicațiile lui Dan Vîlceanu sunt „halucinante și nesimțite”. „Stiti ce au inteles toti haBARNistii astia si altii ca ei din votul din 26 mai? Ca romanii s-au saturat de cresteri de pensii si salarii si vor pe unii care sa puna ordine in tara asta! Nici comunistii nu indrazneau sa spuna ca vin oamenii de drag la munca... Asa ceva?”, a mai scris Lia Olguța Vasilescu, într-o postare pe Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adi check icon
    statul trebuie sa-si ia mana depe economie, sa elimine codul muncii, salariu minim garantat si protectia sociala!
    • Like 1
  • AlexisZ check icon
    Se stie ca legislatia muncii de la noi, cu mici exceptii (vezi concediul de maternitate) nu este prea binevoitoare cu angajatul. Evident ca in bresa asta noua care se anunta, tot sectorul privat se va buluci si se va folosi de noi chichite, pe langa cele deja existente fie in legislatie, fie in contractul colectiv, fie in cel individual. Mai concret, cei care au muncit pana acum vor munci si mai mult, iar cei care au huzurit pana acum vor huzuri si mai mult. Sa nu-mi spuneti mie ca sectorul public cu ai sai bugetari care au saptamana de lucru de 3 zile mai degraba, se vor ingramadi sa aplice aceste posibile noi prevederi. La noi cresc incontinuu cheltuielile cu asistența socială. Deja in primele șapte luni ale lui 2019, statul a cheltuit cu 11,4% mai mulți bani pentru plata pensiilor, alocațiilor pentru copii și a ajutoarelor sociale fata de 2018. Statul trebuie să asigure peste 3 miliarde de lei până la finalul anului, doar pentru a achita pensiile majorate de la 1 septembrie. Dacă scoatem din calcul copiii, elevii și studenții, datele oficiale arată că România are 6,2 milioane de pensionari și persoane care beneficiază de ajutor social, casnice sau persoane aflate în altă situație. Asta înseamnă că, statistic, unei persoane care muncește îi revin 1,25 persoane inactive. DJ Orlando, Veo Robotzilà si Olguta cu Punguta dau mereu asigurari ca nu sunt probleme, sa fim linistiti, situatia e sub control. Cum ? Cu ce mijloace ? Nu poti plàti incontinuu doar intr-o parte, luand din cealalta. Boborul deja incepe sa se dezbine, urban versus rural, privat contra public, tineri contra batrani, activi contra pasivi. Simplu. Ne indatoram; si asta intr-o spirala ametitoare, credite dupa credite cu scadente pana in 2030 sunt anuntate de catre chiparosul de la finante ca mari succese din activitatea sa. Pe bune ? Asta numesti tu succes cand imprumuti de la copii tai si-i indatorezi deja de pe-acuma ? In anii '80 ne'am chinuit cu sacrificii uriase sa platim o amarata de datorie de 10-11 miliarde de parai, care cu dobanzile o fi ajuns cu totul pe la 13-14. Acum suntem la peste 100 ! Grecia cu o datorie de 350 miliarde de € a fost ajutata si pasuita, pentru ca un eventual colaps al sistemului lor bancar si declararea statului in incapacitate de plata ar fi tras dupa sine prin efectul dominoului toate celelelte tari din zona euro. Era deci in interesul Europei sa o salveze si sa nu se compromita ideea de moneda europeana. In schimb noi nu suntem in euro; deci sa nu ne asteptam sa ne bucuram de acelasi tratament ca si Grecia. Ba din contra; se stie ca lupii ataca doar cand prada e in genunchi, iar vulturii incep sa smulga bucati doar cand hoitul incepe sa puta ! Deci in concluzie, da, e bine ca cei care vor sa munceasca mai mult sa castige mai mult. Dar cu conditia ca pretul pentru sudoarea muncii lor sa ajunga tot in buzunarul lor si nu pe mana unui guvern completamente incompetent si inconstient !
    • Like 2
  • In realitate problema nu este legea, ci modul in care este aplicata si respectata. Totusi, este foarte interesant cum se schimba atitudinea romanului in functie de diversi parametri. In România, românii privesc munca cu mai mult sau mai putin dezgust; in schimb, cand pleaca sa munceasca in alte tari, muncesc pe rupte, fac si ore suplimentare, muncesc si sambata si duminica. Exista vreun studiu sociologic cu privire la acest fenomen?
    • Like 1
  • Să ne amintim că întreprinderile cu "foc nestins" nu se opreau nici la 23 august.Este nedrept că sa ajungi la spital ,din motive de boala,vineri seara și aștepți până luni când vine medicul specialist să stabilească tratamentul.
    • Like 2
  • check icon
    Pe 27 mai, imediat după ,,victoria zdrobitoare,, au anunțat că reintroduc part-time-ul de 2 ore. Eu sunt unul din cei peste 1 milion de romani care din 2010 a muncit 9 ore dar pontat doar 2 ore. Probabil că urmează să muncesc și sâmbătă pentru că patronasii sunt într-o mare foame. Muie pnl
    • Like 0
    • @
      Nu cred că există prosti care lucrează 9 ore și plătiți doar 2 ore.Dupa ultima propoziție parca totuși există!
      • Like 2
    • @
      Directia de munca ce pazeste? Nu legea e problema ci felul cum se aplica si cum e controlata . Banuiesc ca amenintarea "sunt mii ca tine la usa care abia asteapta sa iti ia locul" se mai foloseste inca , desi patronatul se plange pe toate caile ca trebuie sa aduca forta de munca din Asia de SE. Nu cumva vi s-a adus argumentul ca aveti productivitate scazuta si ati indeplinit sarcinile doar pt 2 ore? Se obisnuieste....Si cred ca lucrati in mediul privat, unde patronul angajeaza cativa sclavi si isi trece in acte toata familia (evident aceeanu calca pe la servici, semneaza doar statul de plata) Se poate intampla si la bugetari, ca si acolo sunt unii doar pe stat si lucreaza "pe la partide" ....Pana pe 27 mai , ziceti ca va plateau 8 ore, si acum v-au redus la 2 ore?
      • Like 1
    • @ Stefan Grozav
      check icon
      M... și ție!
      • Like 0
    • @ Mirela Drajneanu
      check icon
      Guvernul Tudose a desființat part-time-ul. Ăștia, pnl, promit că-l reintroduc. La 2 ore pe salariul minim angajatorul plătea doar 200 de lei taxe/angajat.
      • Like 0
  • Înțelegem că și "duamna" Olguța merge în scârbă la "servici".
    E bine de știut...!
    • Like 2
    • @ Paul Vădeanu
      Da' ce ati crezut vreo clipa ca a lucrat onorific drept consilier al primului ministru?! Onorific e doar drumul expres Craiova Pitesti ( mult promisul) din care exista doar o piatra de bordura in mijlocul campului.
      • Like 1
  • Liberalii își dau cu stângul în dreptul! Au dreptate Firicel și Celentano. Bă ești prost? Bă ești nebun?
    • Like 2
  • Ionel check icon
    Stiati ca in momentul de fata legea permite angajatorilor sa tina la serviciu angajatii 9 ore pe zi !? Adica, au program sa zicem 9-18 cu o ora pauza de masa intre 12-13 !!??? Evident ca ora respectiva este de cele mai multe ori folosita in...interesul muncii !!!
    • Like 3
  • Orele / zilele de munca ar trebui reduse, nu marite, si asa cele 8 ore standard pe zi sunt o aberatie, oare cat % din oameni pot sa fie concentrati pe munca lor 8 ore pe zi, cum viseaza umed patronii? Eu cred ca e imposibil daca nu-ti place ce faci, si cat % din oameni sunt in situatia norocoasa ca ceea ce le place sa fie si ceea ce produce bani? In mod clar, pentru binele societatii, trebuie gasit un echilibru mai bun intre timpul liber si timpul de sclaveala...
    • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Și totuși...dacă oamenilor nu le place deloc munca lor, înseamnă că merg la scârbiciu nu la serviciu. Înseamnă că doamna Lia Olguța Vasilescu este pentru munca mai mult sau mai puțin în silă...Oamenii nu s-au săturat de măriri de salarii și pensii. Oamenii se tem că prin politica nesustenabilă de creșteri de salarii odată vor rămâne cu jumătate din salariu sau chiar pe dinafară. Oamenii chiar pricep că nu poate merge așa la infinit.
    Să fim serioși, patronii nu vor vrea să plătească sporul de 75%.
    Lucrul in weekend se practică și e bine așa în restaurante, hoteluri, locuri de agrement, magazine, firme de curierat care lucrează și sâmbăta, etc, desigur după legea actuală.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult