„De ce nu mai mănâncă generația millennials cereale cu lapte la micul dejun?” Oricât de hilară ar părea la o primă vedere, întrebarea pusă de publicația americană Business Insider are un fundament cât se poate de serios: în ciuda faptului că tot mai multă lume ia micul dejun, vânzările de cereale au scăzut cu 5 la sută în doar 5 ani, ceea ce înseamnă o schimbare radicală a obiceiurilor de consum ale tinerei generații. New York Times a mers mai departe cu întrebarea și a constatat că, potrivit unui sondaj, 40 la sută dintre milenariștii chestionați au spus că nu mai mănâncă cereale cu lapte deoarece nu vor să spele vasele după; în schimb, susțin că este mult mai comod să coboare la cafeneaua de la colț, pentru a lua micul dejun, sau să-și ia un covrig sau un croissant în drum spre muncă.
... Spre muncă, spuneam. Unde este însă acest loc de muncă? Generația părinților și bunicilor noștri mergea la uzină, la program fix, în schimburi. Azi nu este nimic nefiresc să vedem la orele prânzului cafenelele din centrul Bucureștilor sau al marilor orașe transformate în „serviciu”. Liber profesioniști, IT-iști, corporatiști, persoane fizice autorizate, antreprenori, milenariști sau nu - categoria românilor care merg la „birou în oraș” este în continuă expansiune.
Patronii s-au adaptat rapid, satisfăcând cererea tot mai mare de prize pentru laptopuri și telefoane mobile. „Ofertele” din oraș s-au diversificat la intrare după modelul vestic: „cafea și wifi”.
„Biroul meu este unde vreau. Am lucrat și de acasă, pe laptop. Apoi am căutat un loc în București unde să pot savura o cafea bună și să am o conexiune bună de wifi”, spune Ioana, 30 de ani, al cărei „birou” este de câteva luni una dintre cafenelele din zona centrală a Capitalei. După ce a renunțat la jobul într-o multinațională și a început un proiect pe cont propriu, a luat în calcul un hub sau alt spațiu comun de lucru, dar deocamdată se bucură de varianta de a lucra din cafenea.

„De ce să lucrez de acasă, când aici mă pot bucura de un mic dejun delicios, la un preț care mi se pare acceptabil”, zâmbește antreprenoarea, în timp ce răsfoiește meniul de la Paul, prezentat într-o formă nouă tip catalog fashion. Într-una din poze un fotomodel ține cu stil sub braț două baghete Paul.
Nu sunt puține cafenelele și ceainăriile business unde oameni din publicitate, marketing online sau alt domeniu își organizează sesiuni de lucru, întâlniri sau prânzuri de afaceri.

„Intimitatea, liniștea, netul wireless ok și mâncarea bună sunt ingredientele pe care le-am căutat și care mă fac să vin cu plăcere la biroul meu mobil și să lucrez de aici cu spor”, adaugă interlocutoarea mea. În plus, este într-o zonă centrală, de unde poate ajunge ușor la întâlniri. Asta dacă nu își invită partenerii de afacere chiar acolo, unde pot discuta într-un cadru mai relaxat și savura un mic dejun care pare că te poartă pe Champs Elysee...
Motive pentru zile pașnice și productive la Paul
Și, dacă mai era nevoie, iată câteva motive – identificate într-unul dintre cele mai citite articole de acum câțiva ani în fastcompany.com - pentru care și angajații cu birou fix ar putea încerca, măcar pentru câteva zile pe lună, să lucreze dintr-o cafenea:
- Schimbarea mediului stimulează creativitatea. Chiar și în cele mai cool birouri putem cădea într-o rutină. Iar rutina este inamicul creativității. Schimbarea mediului, chiar și pentru o zi, ne stimulează creativitatea și inspirația.
- Mai puține distrageri. Deși pare contraintuitiv, lucrul într-o cafenea plină de viață poate fi mai productiv decât să lucrezi dintr-un birou liniștit, unde există riscul să fii întrerupt din treabă de colegi.
- Comunitate și întâlnirea cu oameni noi. Cunoașterea unor noi persoane poate aduce idei proaspete, o perspectivă diferită asupra problemelor existente sau o legătură interesantă cu o persoană nouă care face ceva minunat ce te inspiră.

Iar unul dintre locurile care te pot inspira sunt restaurantele Paul. Aici produsele Paul din gama Petit Dejeuner a Porter devin accesoriile perfecte orice dimineață, fie că e vorba de o cafea, un croissant, o baghetă sau un delicios sandviș.

Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.