Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Șobolanul și mai mult ca Primarul” – a CîNîNî Production

Manipulare groasă ca căcatul de bivol la Antena3 CîNîNî. Canalul, care dă pe dinafară de ceaușiști travestiți în atlantiști, prezintă o serie de filmulețe cu aspecte „umane” din viața candidaților la Primăria Capitalei.

Primul, Nicușor Dan. Primarul „care este” e ținta unei rafale de secvențe scurte, montate alert, selecționate și prelevate cu penseta, sub sloganul „Șobolanul”: N. Dan cu părul vâlvoi, ca sculat din somn, N. Dan în slip, cu o găletușă în mână, pe malul mării, imagine cu șobolan singuratic pe stradă, N. Dan vorbind foarte greu într-un moment de oboseală mentală (știu bine cum vine asta), imagine cu șobolan singuratic pe stradă, N. Dan zâmbind, imagine cu șobolan singuratic pe stradă, probabil același, N. Dan promițând duș cu apă caldă pentru bucureșteni, din nou șobolanul, etc. Dacă ar fi știut, propagandăii CîNîNî puteau să dea în final secvența cu mii de șobolani năpădind străzile orașului, din Nosferatul lui Herzog, cu Klaus Kinski, și îl făceau total de spital pe N. Dan. 

Apoi, Piedone. Colajul e compus, de data asta, din cadre cu primarul „haiduc” plimbându-se prin piață ca Ceaușescu, întâmpinat de oameni cu „Să trăiți, domprimar!”, „A venit regele!”, „Scăpați-ne, domPiedone, că nu mai putem cu Nicușor Dan!”, „Trebuie să fiți primar, șefu, pentru că e clar!”. Popular și haios, Piedone degustând niște șorici direct de la producător, Piedone tăindu-și o felie de slană, spărgând cu podul palmei o ceapă babană, mârâind de plăcere când mușcă din ea și neuitând să precizeze că el mănâncă produse tradiționale românești. Alternativ, sunt inserate alte replici „istorice” ale candidatului.

În urma vizionării celor două producțiuni, N. Dan ar trebui să intre în depresie și să se arunce de la etaj, Piedone să fie pus direct, fără alegeri, primar al Bucureștiului, iar A3 CîNîNî să mai ia vreun premiu pentru jurnalism superior prin America.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult