Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

„Speranța e cea mai mare curvă”

Iohannis la Iași

Foto: Casian Mitu/ Inquam Photos

- Ai auzit? A ajuns Iohannis la Iaşi!

- E la Palatul Culturii cu Doamna!

E vineri seara. După ora 19. Jurnaliştii se strâng repede. Primarul muncipiului Iaşi, cu cocarda şi un buchet de flori în mână, îl aşteaptă pe preşedintele Klaus Iohannis, care e însoţit de Carmen Iohannis.

SPP tranşează clar. Preşedintele nu vrea să fie deranjat!

- O fi ciufulit! zâmbeşte un jurnalist.

Sâmbătă dimineaţă, zâmbetul preşedintelui tronează pe un banner imens care îmbracă clădirea centrului Providenţa. În parcarea de la două blocuri distanţă, un grup de liberali plecaţi de dimineaţă de acasă iau micul dejun direct din portbagaj.

- Nu mai sunt locuri de parcare, se plânge un consilier local liberal implicat în organizare.

- Dacă au venit toţi cu maşinile!

Nu v-am spus de ce e forfotă în Iaşi! Preşedintele Klaus Iohannis, candidat la al doilea mandat de preşedinte se întâlneşte cu liberalii din Moldova. Jurnaliştii se ceartă cu staff-ul evenimentului. Nu au voie cu camera cu stativ. Cine poate ţine o cameră mai bine de trei ore pe umăr? După ce ameninţă că vor boicota evenimentul, camerele de filmat cu stativ au voie în sala de conferinţe. Membrii PNL curg în valuri în Providenţa, care îi înghite pe toţi.

Oare ce aşteptări au de la Klaus Iohannis?

- Sunt primarul comunei Comarna, îmi spune iute bărbatul în costum la care m-am repezit cu reportofonul.

- Aşteptările?

- Noi sperăm să îl avem aproape de noi, ca cetăţeni. A fost un preşedinte model pentru România. Cu guvernarea PSD, eu, la nivel de comună, am fost ajutat… zero, zero, zero. Nu am mulţumire deloc. Noi o ducem foarte greu. OUG 114 ne-a încâlcit de ne-a zăpăcit. Avem probleme la nivel local de ajungem să rămânem fără salarii şi salariaţi. Am actualizat un deviz de 18 miliarde. Abia am găsit un constructor. La grădiniţă, școală, dispensar. Sunt comune care rămân fără salarii.

În alt grup de liberali din Moldova se spun glume.

- Ştii că nu politica e cea mai mare curvă, ci speranţa. Te culci cu ea, te trezeşti cu ea şi tot ea te îngroapă.

Bărbaţii râd. Doamnele încearcă să meargă drept pe tocuri. Gata a venit momentul organizării. Toată lumea înăuntru. Culoarul e făcut în faţa clădirii. Un bătrân de 85 de ani din Tîrgu Neamţ, comuna Răuceşti. Vasile Pintilii spune că are 80 de ani bătuţi. Are un cadou pentru preşedinte. Un toiag.

- Toiagul e moştenire de la părinţi. Să facă dreptate în ţara asta. Dacă nu se poate cu vorba bună, să facă ca Ştefan cel Mare! E o vrajbă între noi.

Un tablou din Republica Moldova, o cămaşă brodată manual, mere… şi lista cadourilor continuă.


- Vineeeeee!

Activiştii ieşeni pentru A8 au întins bannerul. Îi reamintesc lui Klaus Iohannis de promisiuni.

Preşedintele de mână cu prima doamnă se apropie.

E tema centrală, autostrada!

- Nu s-a făcut nimic pentru Moldova, spun activiştii.

- Cine nu a făcut nimic? răspunde Klaus Iohannis. Noul guvern va primi mesaje foarte clare în acest sens şi atunci lucruile se vor schimba. Vă doresc numai bine!

Preşedintele are nevoie de 20 de minute pentru a intra în Centrul Providenţa. E sufocat de jurnalişti, iar un liberal strigă către presă să îl lase să respire. În urale şi scandări, Klaus Iohannis intră în sala de conferinţe. Uşile se închid. E şi Flutur de la Suceava, și Alexe de la Iaşi, şi Rareş Bogdan, şi Ludovic Orban. Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a uitat să-şi deschidă cabinet la Iaşi, aşa cum a promis în campanile. Se cer infrastructură, spitale, oprirea exodului. Rareş Bogdan îi dă preşedintelui cadou o carte cu Bismarck. Şi urmează discursul preşedintelui. Taie în carne vie. Liderii din primul rând se ridică în picioare periodic. Parcă fac sport. În spatele sălii oamenii au obosit să se ridice. În timpul discursului se fac selfie-uri, transmisii în direct.

- De ce credeţi că am decis să candidez din nou?întreabă retoric Klaus Iohannis.

- Aşa a vrut Dumnezeu. V-a ales! îi răspunde un membru din sală. Lumea râde. Preşedintele continuă. Gata! Urale, aplauze. Scandări. Lumea iese buluc. Se aranjează pe organizaţii. La poză cu preşedintele. Răbdător, Klaus Iohannis nu uită pe nimeni. Apoi pleacă. Rareş Bogdan testează o trotinetă. Oamenii merg spre maşini şi apoi prin oraş. La Mall.

Am uitat încărcătorul în sala de conferiţe.

Sub un scaun se odihnesc, părăsite, câteva steguleţe. Pentru o Românie normală!


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Păi hai să vină odată cineva...măcar alții, că de liberali știm foarte bine că sunt la fel de „patrioți” ca pesedeii.
  Măcar SPERĂM că nu sunt la fel de incompetenți și ridicoli.
  • Like 1
 • Prima foto arata surprinde prin expresia faciala a celor din primul rand esenta politichiei romanesti. Felicitari fotografului, un Banski al camerei digitale!
  • Like 1
 • Corina check icon
  Multe mulțumiri și felicitări pentru unul dintre cele mai vii reportaje citite.
  • Like 0
 • Văd în prim plan un toată viața bugetat /bugetar cu înalte pile și cățărări pe partid PNL /USL și tat-su după absolvire facultate : Bodea Marius .( CCCF, Prot Cons, Aeroport , deputat , iliberal în texte publice )
  Relu Fenechiu e încă activ , Cîrlan e la PSD, ca și madamele Popa și Gavrilă.
  Oprea e blegul lui Blaga de pe lista Iași .
  • Like 2
 • Și PNL de Iași e o curvă, de 30 de ani. Ați uitat să le spuneți căProvidența e în proprietatea BOR-mitropolie ...
  • Like 3


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult