Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Președintele, față cu cealaltă Românie: aici un salariu de 9000 de RON nu e ceva neobișnuit, iar oferta de joburi depășește cu mult cererea

Klaus Iohannis la Iași

Foto: presidency.ro

Iașul, noul Silicon Valley al României? La concurență cu Clujul...

Cum se poate dezvolta orașul în jurul conceptului de pol al industriei IT? Și cum se poziționează piața muncii din IT în raport cu oferta universitară? Sunt doar câteva dintre întrebările la care au încercat să găsească răspunsul cei 200 de participanți, reprezentanți ai companiilor IT, ai mediului academic și studenți, la dezbaterea „Capitala Moldovei ca pol major de creștere tehnologică a României”, dezbatere la care a participat și președintele României, Klaus Iohannis.

În numai doi ani, numărul angajaților din sectorul IT s-a dublat la Iași. În 2013 erau 6.000, în 2016 sunt peste 12.000. În Iași, sunt peste 800 de firme de IT şi outsourcing active. Sunt printre cei mai mari angajatori din județ.

Nu e totul roz. Reprezentanții firmelor din IT au vorbit la Iași despre criza de resurse umane. La zece posturi în industria IT scoase pe piața muncii, se ocupă șase. Iașul nu este orașul care oferă cel mai mare rezorvor de resurse.

De altfel, resursa umană este principala provocare a unei piețe în care cererea de personal este mai mare decât oferta. Salariile pornesc de la 4.500 de lei net lunar pentru un programator fără experiență și ajung să depașească 9.000 de lei lunar net pentru un programator senior. Sunt însă și alte variabile în salarizare: locul, notorietatea companiei, dar și abilitățile celui ofertat. Cei aproape 1.100 de absolvenți din sistemul formal și informal de învățământ superior din domeniu IT sunt însă insuficienți pentru a acoperi nevoile domeniului. Ar trebui dublat numărul, au spus aproape în unanimitate reprezentanții companiiilor IT din Iași prezente la dezbatere. Președintele României a mărturisit că a venit la Iași pentru a da un mesaj de încurajare „acestui nou Silicon Valley” care începe să devină Iașul. Industria pe care o reprezintă contribuie semnificativ la dezvoltarea unor centre urbane, a explicat Klaus Iohannis, care a precizat: „A depășit 3 miliarde de euro cu o creștere anuală peste medie, iar până în 2010 sectorul IT se apropie de 5 miliarde de euro dacă vom încuraja dezvoltarea și cercetarea. Iașul este unul dintre principalele huburi din țară și dacă aceste centre au șanse de a deveni povești de succes în viitor mizând pe IT, atunci toată lumea va avea de câștigat”.

Estul României, rupt de Europa în lipsa unei autostrăzi

Reușita pe termen lung în IT, o industrie care poate crea locuri de muncă în una dintre cele mai sărace zone din România depinde însă de infrastructură. Președintele a subliniat că industria IT nu poate performa fără infrastructură. Autostrada care să lege Moldova de Transilvania și de Europa este un argument pentru modernizarea Estului României, a precizat Klaus Iohannis, care s-a declarat nemulțumit de termenele lungi și de amânările repetate ale acestei autostrăzi.

O altă provocare: cum pot rămâne în țară tinerii bine pregătiți? Traian Luca de la i Gemini CAD Systems a explicat că, din punctul lui de vedere, „acel exod de intelect” din urmă cu ceva timp nu se mai produce pentru că industria oferă acum oportunități și în România. S-a întâmplat acum cinci ani, a continuat el, explicând că acum mai pleacă doar două mici categorii: „o zonă de vârf”, extrem de bine plătită, pe care industria IT locală deocamdată nu o poate ține, și „o zonă dezgustată” de ceea ce se întâmplă în România. „Zona de mijloc o ținem aici. Iașul poate reține două mii de absolvenți, ceea ce înseamnă bani la bugetul local”, a încheiat Traian Luca.

Decanul Facultății de Informatică din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza a atras atenția că „tinerii specialiști nu mai vor să intre în sistemul de învățământ universitar. IT-ul a venit cu salarii mari, iar învățământul oferă salarii mici. În ultimii 5 ani, am scos posturi pentru asistenți și lectori, rar au venit candidați, doar câte unul la concurs. Din 60 de posturi, doar câteva s-au ocupat. Din 48 de profesori, avem 36 acum. Nu avem intrări și nu acoperim ieșirile din sistem, dar vom fi nevoiți să micșorăm numărul de studenți dacă nu se intervine”. Reprezentanții firmelor s-au arătat dispuși să suporte salariile profesorilor, dar pentru ca acest lucru să fie posibil legislația trebuie modificată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Esate imbucurator ca presedintele vorbeste, m-a lovit o emotie crunta. Dar se parae ca nu vorbeste unde trebuei intara salariului minim nu stie sa vorbeasca si nici in tara somajului. Dar bine ca poate sa vorbeasca, Dar oare vorbeste?
    • Like 0
    • @ Florin Jescu
      Esti rau . Si nu-i cunosti pe ardeleni .
      • Like 0
  • Parca am mai citit asa ceva!....Altceva interesant nu mai este de postat, nu?
    • Like 0
  • Cine da salarii de 4500 RON net pentru cei fara experienta? Media e mult mai jos chiar sub jumatate. Mai cititi inainte sa publicati un articol.
    • Like 0
    • @ Mihai Deaconu
      Exact , nimeni nici chiar din IT nu plătește salarii de 4500 net ( 1000 de euro) pentru juniori. IT-ul este plătit bine dar doar de la middle spre seniori iar asta presupune mii de ore de aplicații practice , de căutat pe forumuri rezolvarea unor probleme de care te-ai lovit bug-uri și excepții de tratat pentru că din păcate cu excepția multinaționalelor nici o firmă locală nu își bate capul cu juniori care deși au asimilat cunoștințele teoretice mai au mult drum de parcurs până la aplicații practice ( cele mai importante). Ei nu aduc profit din secunda 2 cum vor patronii autohtoni și nimeni nu vrea să-și bată capul cu ei până asimilează cunoștințele practice și atunci să nu ne mire că după ce se chinuie singuri ( din păcate există și un mare neajuns printre IT-iști anume că sunt foarte individualiști în special cei de la politehnică , nimeni nu vrea să-ți arate rezolvarea unei probleme trebuie să te chinui singur eventual să cauți pe forumuri sau dacă ai noroc și ai un prieten mai apropiat printre seniori) și atunci după luni/ani de căutare și chin pentru rezolvarea unor probleme după ce ajung mai experimentați e logic să plece unde sunt plătiți mai bine de regulă afară sau la multinaționale. Dacă vă uitați pe platformele de resurse umane rar veți găsi posturi pentru juniori sau internshipuri plătite în companiile autohtone din motivele enumerate mai sus. În ceea ce privește pornirea unui business la 20 de ani ține mai mult de capitalul deținut pentru că altfel trebuie să fi extrem de talentat ( mulți studenți se angajează din anul 1 nu atât pentru bani cât pentru a acumula experiența necesară care e mai importantă decât diploma obținută în IT) iar ca junior pur și simplu nu ai experiența necesară pentru realizarea unor servicii revoluționare pe piață.
      • Like 0
  • Achtung ! Copiii Moldovei sunt în Italia ! Nu par să se fi şcolit prea mult ; nici româneşte nu au învăţat !
    • Like 0
  • Părerea mea este că, foarte curând, marile corporații își vor deschide propriile "facultăți" interne. Vor lua tinerii cu potențial care au terminat liceul și-i vor forma. Mă mir că asta nu s-a întâmplat mai devreme. Mi se pare că are oricum mai mult sens, din mai multe puncte de vedere:

    - după o scurtă pregătire, să zicem 6 luni, cel mult un an, tânărul deja poate fi introdus în fluxul de producție
    - acesta va câștiga în două moduri, pe de o parte va primi un salariu pentru munca prestată, iar pe de altă parte va învăța făcând, metodă care mie mi se pare superioară învățării teoretice care se practică în facultăți, mai ales în domeniul IT ( tânărul va fi mult mai motivat să învețe pe bani, decât pe note )
    - va câștiga și anagjatorul, deoarece va avea într-o primă fază o forță de muncă bine pregătită exact pe ce are nevoie, dar ieftină
    - îi va fideliza pe acești tineri, iar ei vor rămâne mai mult timp în firmă producâd valoare
    - să investești în oameni cu potențial probabil că este una dintre cele mai bune investiții pe care o multinațională le poate face

    Acest model mi se pare o variantă win-win pentru toți cei implicați, sau chiar win-win-win, dacă luăm în considerare și statul...
    • Like 1
    • @ Adrian Ionescu
      check icon
      Fii serios. Asta ar implica niște costuri. Marile corporații nu urmăresc decît profitul. Totuși, ceva se poate face. Școli profesionale pe lîngă unele mari companii industriale. De exemplu pe lîngă Dacia. Din păcate astea au dispărut din peisaj.
      • Like 0
    • @
      Orice implică niște costuri, important este care va fi raportul costuri/beneficii și mai ales costurile oportunităților ratate din cauză de lipsă de personal calificat.
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Eşti în urmă de tot !
      În UK se întâmplă asta de multă vreme. Copiii pot munci în ateliere de studiu încă de la 14 ani.
      Mulți învață meserie direct în companiile private de la vârsta de 16 ani sau 18 de unde ies calificați şi câştigă şi ceva bani pe perioada uceniciei.
      Există trepte de salarizare cu minim stabilit în funcție de grupa de vârstă până la 24 de ani când au minimul pe economie garantat.
      Ideea este că acestor tineri nu li se cere să facă productivitate pe timpul uceniciei, ci să acumuleze cunoştințe şi să îşi dezvolte abilitățile prin practică.
      • Like 1
    • @
      Dacă România a peferat să renunțe la şcolile profesionale în dauna unei programe şcolare cu teorie exacerbată, numai profil de umanism şi puțin spre deloc cu proful tehnic.
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Teo check icon
      Daaaa...daca se doreste producerea de meseriasi IT (sau in orice domeniu, inclusvi educatie) fara capacitatea de absorbire si EVALUARE a noului (adica adoptare sau respingere), usor manipulabili, greu adaptabili...un fel de proletariat IT cam cum erau ceferistii in anii 50...
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      se intampla si in romania. Pe inginerie exista firme ce ii iau, specializeaza contra unor costuri, cursurile si calificarile dureaza 6-12 luni in tara sau in strainatate. Angajatul ramane blocat prin contract 24-36 luni si daca pleaca in perioada asta plateste cursul de zeci de mii de euro. Evident ca salariul ii este inghetat la nivel de angajare, programul de munca este infernal, uzura psihica mare, burnout inca nu e boala profesionala in Romania.
      • Like 0
  • O ţară două sisteme. Varianta vlaho-moldavo-transilvană. Da, avem oraşe mari pe harta IT. Da, în aceleaşi oraşe se simte influenţa financiară a unei clase asimilabile celei de mijloc. Dar nu din biţi trăim. Nu din consum. Nu din pomenile plătite de domeniile private şi performante ale economiei. Vrem educaţie? Pentru asta avem învăţământ pedagogic. Sau ar trebui ... Vrem specialişti din lumea reală în faţa catedrei, asta presupune proiecte europene pentru a putea plăti decent, nu la nivel de negru, pe tinerii care se implică. Sau parteneriate private mutual benefice.

    Eu personal, sunt curios ce o să se întâmple când bula IT se va sparge. Pentru că este în natura lucrurilor să se întâmple aşa. Ce portiţe de creştere fulminantă vom avea?
    • Like 0
    • @ Tiberiu Szocs-Mihai
      check icon
      Mai e pîna atunci. Societatea evoluează în sensul favorabil IT-iștilor. Se infantilizează și crește expoențial fuga de gîndire. De aceea va fi mereu nevoie de IT-iști. Și cînd se vor generaliza roboții, și dronele, tot de IT-iști va fi nevoie. Mai e de viitor și biofizica și biochimia. Iar pentru ceilalți - slujbe prost plătite subcalificate. Asta dacă va mai rezista capitalismul. Eu, optimist fiind, cred că nu. E o societate criminală.
      • Like 0
    • @ Tiberiu Szocs-Mihai
      check icon
      Mai e pîna atunci. Societatea evoluează în sensul favorabil IT-iștilor. Se infantilizează și crește expoențial fuga de gîndire. De aceea va fi mereu nevoie de IT-iști. Și cînd se vor generaliza roboții, și dronele, tot de IT-iști va fi nevoie. Mai e de viitor și biofizica și biochimia. Iar pentru ceilalți - slujbe prost plătite subcalificate. Asta dacă va mai rezista capitalismul. Eu, optimist fiind, cred că nu. E o societate criminală.
      • Like 0
    • @ Tiberiu Szocs-Mihai
      check icon
      Mai e pîna atunci. Societatea evoluează în sensul favorabil IT-iștilor. Se infantilizează și crește expoențial fuga de gîndire. De aceea va fi mereu nevoie de IT-iști. Și cînd se vor generaliza roboții, și dronele, tot de IT-iști va fi nevoie. Mai e de viitor și biofizica și biochimia. Iar pentru ceilalți - slujbe prost plătite subcalificate. Asta dacă va mai rezista capitalismul. Eu, optimist fiind, cred că nu. E o societate criminală.
      • Like 0
    • @ Tiberiu Szocs-Mihai
      check icon
      Mai e pîna atunci. Societatea evoluează în sensul favorabil IT-iștilor. Se infantilizează și crește expoențial fuga de gîndire. De aceea va fi mereu nevoie de IT-iști. Și cînd se vor generaliza roboții, și dronele, tot de IT-iști va fi nevoie. Mai e de viitor și biofizica și biochimia. Iar pentru ceilalți - slujbe prost plătite subcalificate. Asta dacă va mai rezista capitalismul. Eu, optimist fiind, cred că nu. E o societate criminală.
      • Like 0
    • @ Tiberiu Szocs-Mihai
      check icon
      Mai e pîna atunci. Societatea evoluează în sensul favorabil IT-iștilor. Se infantilizează și crește expoențial fuga de gîndire. De aceea va fi mereu nevoie de IT-iști. Și cînd se vor generaliza roboții, și dronele, tot de IT-iști va fi nevoie. Mai e de viitor și biofizica și biochimia. Iar pentru ceilalți - slujbe prost plătite subcalificate. Asta dacă va mai rezista capitalismul. Eu, optimist fiind, cred că nu. E o societate criminală.
      • Like 0
  • Alex Alx Alex Alx check icon
    chestia asta e la fel cu olimpicii.bagi in fata cativa in timp ce restul tarii moare de foame.
    • Like 0
  • Dezinformare totala, de unde ati scos aceasta suma colosala de start?
    1800-2000 e de plecare.
    • Like 3
    • @ Sergiu Vidrascu
      Nu e nicio dezinformare. Eu am plecat anul trecut in afara de la un salariu de 5800 ron net. N-am plecat pt Si nu sunt programator, dar sunt in IT. Acum, colegul meu care era in aceeasi companie cu mine, la fel, nu programator, dar tot in IT (cloud) a ramas in Romania si lucreaza pentru o firma din Timisoara, plecand de la 6100 ron net de la firma veche si acum are undeva la 9500 ron net. Ce facem noi se numesc servicii in IT, care au mai putina valoare adaugata decat codingul care produce la propriu niste produse pe care le poti folosi in diferite domenii de activitate si este normal ca programatorii sa fie platiti mai bine decat restul IT-istilor, exceptand expertii in securitate informatica care sunt la fel de bine platiti , dar "learning curve-ul" este mult mai lung , certificarile sunt scumpe, etc. Adevarat ca nu poti sa ai niste hub-uri de IT care produc, iar restul moare de foame, dar e o sansa buna pentru dezvoltarea industriilor conexe. Bineinteles, cu un DN2 care produce 6 morti pe saptamana, si cu zboruri Tarom la Iasi care costa cat Wizz Air-u pana in Dubai, nu vad ce altfel de dezvoltare se va intampla in zonele astea.
      • Like 1
    • @ Radu Andrei Malica
      check icon
      Ba e dezinformare. Tu dezinformezi crezînd că ești un caz normal. Halal statistică. Pe două exemple.
      • Like 0
    • @
      raimond check icon
      Stai linistit, omu' nici nu cred ca a inteles despre ce e vorba. El a plecat de la 5800 lei... afara! Nici macar nu zice ca a fost angajat din prima cu 5800. Deci am dubii chair si ca astea doua exemple sunt corecte :)
      • Like 1
  • "Salariile pornesc de la 4.500 de lei net lunar pentru un programator fără experiență"...UAU !!!
    Doamna Cincu, va rog frumos informati-va inainte de a scrie asa ceva. Ori e vorba despre alt oras, ori ati dat un copy-paste la alt aricol si ati inlocuit numele orasului in cauza cu Iasi. Nu stiu daca e greseala sau cifrele sunt intentionat puse in articol, dar e total pe langa din punctul asta de vedere.
    Pacat...aveam alte asteptari de la un articol de pe aceasta platforma.
    • Like 2
  • Kevin check icon
    Macar sa fi inteles ceva din intalnirea asta. As vrea insa sa salveze si Valea Siliconului din Bucuresti care este de 10 ori mai mare si a carui infrastructura e bataie de joc pentru angajati insa mana cereasca pentru primarii care primesc atatea impozite. Vezi infernul din Pipera/Aurel Vlaicu. Eu refuz din start oferte de job din zona aia.
    • Like 1
    • @ Kevin
      Partea buna e ca firmele din zona aia te lasa sa lucrezi de acasa :) Cel putin asa am facut eu din 2013 in 2015, cand NU era chiar atat de rau, adica la metrou asteptai vreo 2 trenuri ca sa te poti urca, in jurul orei 18:00 dar, daca plecai cu 30 de minute mai devreme sau mai tarziu era bine, acum e nasol tot timpul.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult