Foto: presidency.ro
Iașul, noul Silicon Valley al României? La concurență cu Clujul...
Cum se poate dezvolta orașul în jurul conceptului de pol al industriei IT? Și cum se poziționează piața muncii din IT în raport cu oferta universitară? Sunt doar câteva dintre întrebările la care au încercat să găsească răspunsul cei 200 de participanți, reprezentanți ai companiilor IT, ai mediului academic și studenți, la dezbaterea „Capitala Moldovei ca pol major de creștere tehnologică a României”, dezbatere la care a participat și președintele României, Klaus Iohannis.
În numai doi ani, numărul angajaților din sectorul IT s-a dublat la Iași. În 2013 erau 6.000, în 2016 sunt peste 12.000. În Iași, sunt peste 800 de firme de IT şi outsourcing active. Sunt printre cei mai mari angajatori din județ.
Nu e totul roz. Reprezentanții firmelor din IT au vorbit la Iași despre criza de resurse umane. La zece posturi în industria IT scoase pe piața muncii, se ocupă șase. Iașul nu este orașul care oferă cel mai mare rezorvor de resurse.
De altfel, resursa umană este principala provocare a unei piețe în care cererea de personal este mai mare decât oferta. Salariile pornesc de la 4.500 de lei net lunar pentru un programator fără experiență și ajung să depașească 9.000 de lei lunar net pentru un programator senior. Sunt însă și alte variabile în salarizare: locul, notorietatea companiei, dar și abilitățile celui ofertat. Cei aproape 1.100 de absolvenți din sistemul formal și informal de învățământ superior din domeniu IT sunt însă insuficienți pentru a acoperi nevoile domeniului. Ar trebui dublat numărul, au spus aproape în unanimitate reprezentanții companiiilor IT din Iași prezente la dezbatere. Președintele României a mărturisit că a venit la Iași pentru a da un mesaj de încurajare „acestui nou Silicon Valley” care începe să devină Iașul. Industria pe care o reprezintă contribuie semnificativ la dezvoltarea unor centre urbane, a explicat Klaus Iohannis, care a precizat: „A depășit 3 miliarde de euro cu o creștere anuală peste medie, iar până în 2010 sectorul IT se apropie de 5 miliarde de euro dacă vom încuraja dezvoltarea și cercetarea. Iașul este unul dintre principalele huburi din țară și dacă aceste centre au șanse de a deveni povești de succes în viitor mizând pe IT, atunci toată lumea va avea de câștigat”.
Estul României, rupt de Europa în lipsa unei autostrăzi
Reușita pe termen lung în IT, o industrie care poate crea locuri de muncă în una dintre cele mai sărace zone din România depinde însă de infrastructură. Președintele a subliniat că industria IT nu poate performa fără infrastructură. Autostrada care să lege Moldova de Transilvania și de Europa este un argument pentru modernizarea Estului României, a precizat Klaus Iohannis, care s-a declarat nemulțumit de termenele lungi și de amânările repetate ale acestei autostrăzi.
O altă provocare: cum pot rămâne în țară tinerii bine pregătiți? Traian Luca de la i Gemini CAD Systems a explicat că, din punctul lui de vedere, „acel exod de intelect” din urmă cu ceva timp nu se mai produce pentru că industria oferă acum oportunități și în România. S-a întâmplat acum cinci ani, a continuat el, explicând că acum mai pleacă doar două mici categorii: „o zonă de vârf”, extrem de bine plătită, pe care industria IT locală deocamdată nu o poate ține, și „o zonă dezgustată” de ceea ce se întâmplă în România. „Zona de mijloc o ținem aici. Iașul poate reține două mii de absolvenți, ceea ce înseamnă bani la bugetul local”, a încheiat Traian Luca.
Decanul Facultății de Informatică din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza a atras atenția că „tinerii specialiști nu mai vor să intre în sistemul de învățământ universitar. IT-ul a venit cu salarii mari, iar învățământul oferă salarii mici. În ultimii 5 ani, am scos posturi pentru asistenți și lectori, rar au venit candidați, doar câte unul la concurs. Din 60 de posturi, doar câteva s-au ocupat. Din 48 de profesori, avem 36 acum. Nu avem intrări și nu acoperim ieșirile din sistem, dar vom fi nevoiți să micșorăm numărul de studenți dacă nu se intervine”. Reprezentanții firmelor s-au arătat dispuși să suporte salariile profesorilor, dar pentru ca acest lucru să fie posibil legislația trebuie modificată.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
- după o scurtă pregătire, să zicem 6 luni, cel mult un an, tânărul deja poate fi introdus în fluxul de producție
- acesta va câștiga în două moduri, pe de o parte va primi un salariu pentru munca prestată, iar pe de altă parte va învăța făcând, metodă care mie mi se pare superioară învățării teoretice care se practică în facultăți, mai ales în domeniul IT ( tânărul va fi mult mai motivat să învețe pe bani, decât pe note )
- va câștiga și anagjatorul, deoarece va avea într-o primă fază o forță de muncă bine pregătită exact pe ce are nevoie, dar ieftină
- îi va fideliza pe acești tineri, iar ei vor rămâne mai mult timp în firmă producâd valoare
- să investești în oameni cu potențial probabil că este una dintre cele mai bune investiții pe care o multinațională le poate face
Acest model mi se pare o variantă win-win pentru toți cei implicați, sau chiar win-win-win, dacă luăm în considerare și statul...
În UK se întâmplă asta de multă vreme. Copiii pot munci în ateliere de studiu încă de la 14 ani.
Mulți învață meserie direct în companiile private de la vârsta de 16 ani sau 18 de unde ies calificați şi câştigă şi ceva bani pe perioada uceniciei.
Există trepte de salarizare cu minim stabilit în funcție de grupa de vârstă până la 24 de ani când au minimul pe economie garantat.
Ideea este că acestor tineri nu li se cere să facă productivitate pe timpul uceniciei, ci să acumuleze cunoştințe şi să îşi dezvolte abilitățile prin practică.
Eu personal, sunt curios ce o să se întâmple când bula IT se va sparge. Pentru că este în natura lucrurilor să se întâmple aşa. Ce portiţe de creştere fulminantă vom avea?
1800-2000 e de plecare.
Doamna Cincu, va rog frumos informati-va inainte de a scrie asa ceva. Ori e vorba despre alt oras, ori ati dat un copy-paste la alt aricol si ati inlocuit numele orasului in cauza cu Iasi. Nu stiu daca e greseala sau cifrele sunt intentionat puse in articol, dar e total pe langa din punctul asta de vedere.
Pacat...aveam alte asteptari de la un articol de pe aceasta platforma.