Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Te fac un quest în weekend?” Cum poți descoperi Londra sau Roma în rolul de asistent al lui Sherlock Holmes ori în pielea lui Robert Langdon, personajul din pelicula Angels & Demons

Alex Govoreanu

„O veche legendă săsească spune că Sibiul și Bistrița, două dintre cele mai importante orașe din Transilvania, s-au luat la întrecere într-o încercare de a construi cea mai înaltă biserică din regiune. Auzind că biserica din Bistrița are cel mai înalt turn, sașii sibieni au trimis în secret doi meșteri să măsoare înălțimea turnului cu o funie.

Ajunși în toiul nopții în Bistrița, cei doi au întins o funie din vârful turnului și au măsurat înălțimea acestuia. Apoi, în drum spre casă au poposit la un han din împrejurimi, unde din nefericire pentru ei, vinul le-a dat puțin drumul la gură și i-a făcut să își dea în vileag misiunea care ar fi trebuit să rămână secretă. Drept urmare, bistrițenii s-au răzbunat și le-au tăiat sibienilor doi metri din funie în timp ce aceștia dormeau. Așa se face că astăzi, turnul din Bistrița este mai înalt, având 75 metri față de doar 73 și un pic, cât are turnul din Sibiu."

Aceasta este una dintre poveștile care pot fi descoperite explorând jocurile - quest - din Questo, aplicația care te ghidează să afli locuri și povești fascinante din diferite perioade istorice. Jucătorii explorează orașe, rezolvând provocări și ghicitori în împrejurimile lor, astfel deblocând noi locuri și poveștile acestora.

Articolul face parte din campania „Youniverse” susținută de Dell Technologies. XPS încurajează performanța, provocarea statu-quo-ului și depășirea limitelor, pentru a livra cea mai bună calitate în afaceri, dar și în viața de zi cu zi. XPS a fost catalogat în cadrul CES2020 drept „Best in show” – cel mai bun laptop de 13’’ în categoria sa.

„Vedem orașele ca fiind cel mai mare loc de joacă al omenirii, dar nefolosit”

Mii de turiștii și locuitori din peste 100 de orașe din lume, din România, până în Germania, Franța, Italia, Marea Britanie, Israel sau SUA, petrec săptămânal timp de calitate alături de cei dragi, descoperind locuri, povești și noi informații despre zone îndrăgite.

Foto captura Facebook Questo

Întocmai ca într-un film, odată ce intri în „misiune”, primești un rol. Poți fi un asistent al lui Sherlock Holmes, care rezolvă misterul unei crime în Londra, sau un extraterestru care s-a prăbușit în orașul sfânt Ierusalim și are nevoie să își încarce bateria navei, pentru a se întoarce. Dacă te afli la Roma, poți intra în pielea lui Robert Langdon, principalul personaj din celebra Angels & Demons, pelicula după celebrul roman al lui Dan Brown, care trebuie să descopere indicii și să rezolve puzzle-uri, ca să oprească o conspirație.

„Questul este ca un film în lumea reală, în care tu ești actorul principal. Vei primi o misiune pe care trebuie să o duci la bun sfârșit. Pentru a face asta te duci la un punct de start, fizic, în oraș, acolo vei primi prima ta provocare. Odată rezolvată, te va duce într-un alt loc din oraș unde vei descoperi o poveste, după care vei primi provocări de-a lungul quest-ului pe care le rezolvi”, explică Alex Govoreanu, unul dintre fondatorii Questo.

Foto captura Facebook Questo

Partea care unește totul este scenariul quest-ului. Nu te duci la aceste locuri aleatoriu, ci ai mereu de urmat un fir narativ. La fel ca într-un film, sau ca într-o carte, quest-urile urmăresc the hero's journey, iar tu ești eroul.

Important este că jucătorii se pot opri când vor din joc și îl pot relua după ce au băut o cafea la un restaurant sau după ce au vizitat locul unde i-a dus jocul. Acesta este, spune Alex, avantajul față de ghizii clasici – nu ești condiționat să urmezi un itinerariu foarte strict.

Aplicația a fost descărcată deja de peste 100.000 de utilizatori din întreaga lume, iar ținta celor doi tineri fondatori, Alex Govoreanu și Claudiu Petria, este să ofere jocuri de explorare a orașelor în cele mai vizitate locuri din lume în anii următori. Firma își propune să fie prezentă în 200 de orașe până la sfârșitul anului 2021, iar acum atenția se concentrează cu precădere pe piața din Statele Unite.

„Vedem orașele ca fiind cel mai mare loc de joacă al omenirii, dar nefolosit”, spune antreprenorul.

Finanțări de 2,2 milioane de dolari

Startup-ul, care a creat platforma de city exploration game, a reușit să atragă de la business angels și fonduri de investiții finanțări totale de 2,2 milioane de dolari. În plină pandemie, Questo a obținut nu mai puțin de două runde de finanțare.

Cea mai recentă, în valoare de 1,5 milioane de dolari, atrasă la începutul acestui an, va fi folosită în două direcții. Prima ține de consolidarea echipei, numărul de angajați din firmă dublându-se în ultimele șase luni. În prezent echipa cuprinde 22 de persoane, 10 din ele lucrează, de acasă, din România, iar restul din Ucraina, Spania, Olanda, Marea Britanie și Franța.

A doua destinație a fondurilor atrase este pentru scalarea produsului. „Momentan focusul nostru este pe a crește. Avem un produs stabil, care știm că satisface o nevoie foarte clară a oamenilor, aceea de a explora și a petrece timp de calitate în orașe. Vrem să îl facem cât mai popular, inclusiv cu ajutorul unor celebrități la nivel global”, spune tânărul antreprenor.

Scenariști Netflix și Hollywood

Scenariile din quest-uri sunt scrise de creatori de conținut. Numărul lor a depășit 200, iar fondatorii aplicației sunt în căutare de noi colaboratori.

Questo colaborează cu scenariști de la Netflix, iar în ultimele luni au început să colaboreze chiar cu scenariști ce scriu pentru filme de la Hollywood, care creează acum quest-uri din zona Los Angeles, San Francisco, San Diego. Pe lângă ei, sunt și storytelleri amatori, oameni care aplică să creeze un quest în orașul lor.

„Le dăm un test, le verificăm portofoliul, vedem ce experiență au, ce pot să facă, apoi le dăm acces la tool-urile noastre, la rețeta noastră de quest-uri. Întregul proces de elaborare de quest este o colaborare, un parteneriat. Creatorii noștri nu scriu singuri quest- ul, îi ajutăm, le dăm feedback. Când e gata, îl testăm cu oameni reali. După ce un quest e gata, îl facem public și invităm oamenii să se joace”, explică Alex Govoreanu.

Creatorii sunt remunerați cu 150 de euro pentru un quest finalizat și testat pe teren de prieteni, apoi ei primesc un comision pe toată durata de viață a quest-ului, din vânzarea fiecărui quest.

„Am vrut să îmi instalez mai multe jocuri pe el și am început să șterg fișierele de windows”

Toți angajații Questo lucrează de acasă, iar acum fondatorii se gândesc să păstreze acest sistem. Tot ce au nevoie – un calculator performant și o conexiune la internet de mare viteză. Alex Govoreanu își aduce amninte că prima sa interacțiune cu un calculator a fost atunci când avea 10-11 ani.

„Eram în clasa a V-a, când părinții au cumpărat un calculator. În prima seară deja îl stricasem, pentru că am vrut să îmi instalez mai multe jocuri pe el și am început să șterg fișierele de windows din el și după aceea, când l-am pornit, mi-a apărut mesajul invalid system disk. Nu am mai pornit calculatorul vreo 3 - 4 zile, iar mama se gândea deja: măi, ce idee proastă, copilul ăsta nu e pasionat de calculatoare, am dat banii de pomană. Dar de fapt mie îmi era frică să îl deschid, ca să nu afle ea că l-am stricat”, povestește zâmbind Alex Govoreanu.

I se părea „magie” tot ce se putea face cu calculatorul, iar PC pe care i-l cumpăraseră părinții săi era prietenul său: „Calculatorul cred că era prietenul meu, în perioada aia, că nu am fost o fire foarte sociabilă când eram copil. Mai ieșeam afară, dar nu eram copilul ăla care nu mai avea răbdare să iasă afară, iar calculatorul era prietenul meu, simțeam că parcă comunic cu el, mă joc cu el, învăț de la el. Îl foloseam pentru teme, scriam, calculam, desenam. Era un partener”.

Ce caracteristici trebuie să aibă calculatorul ideal, pentru munca sa de acum? „Viteză. Calculatorul azi este un tool pe care îl folosești ca să-ți faci munca și vrei ca acest instrument să nu se blocheze, să nu îți îngreuneze munca, să meargă așa cum te aștepți. Din perspectiva asta, viteză și atât, asta vreau de la el, să pot să mă bazez pe asta. În munca mea, am nevoie doar de un calculator și o conexiune bună la internet și pot să lucrez de absolut oriunde, totul e în regulă”, spune tânărul antreprenor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult