Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Voi spuneți că nu ne gândim la viitorul vostru. Dar voi vă gândiți la prezentul nostru?” O întrebare pentru momentul în care îi taxăm pe părinții și bunicii noștri pentru că au votat cu PSD

Pensionar la vot

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Mama și tata sunt pensionari. Nu știu cum ar vota la niște alegeri anticipate, dar sunt sigură că probabilitatea de a pune ștampila pe PSD este destul de mare. Avem fiecare bătrânii noștri și mulți îi muștruluim când trădează nostalgii după comunism sau ne zic „PSD-ul mi-a mărit pensia”. Îi învinuim că gândesc pe termen scurt, că nu se gândesc la viitor, la povara aruncată pe umerii copiilor de către măsurile populiste, dar fără fundament economic. Suntem părinți și copii scindați de către o societate care încă nu își găsește cursul, după 30 de ani de la o cotitură care ar fi trebuit să ne conducă spre mai bine.

În realitate, simțim că alergăm după fata Morgana și că osteneala căutării a devenit cronică. Ne învârtim într-un cerc al promisiunilor neîmplinite, devenite imortele electorale: promisiunea spitalelor noi, promisiunea politicienilor altfel, promisiunea autostrăzilor. Promisiunea unei vieți decente. 

În realitate, în luna septembrie, din aproape cinci milioane de pensionari, doar 22.555 au primit o pensie de peste 5000 de lei. În județul Dolj, 24% dintre beneficiari primesc pensia minimă. Un sfert din pensionarii unui județ de 600.000 de locuitori trăiesc, așadar, la limita subzistenței, cu o pensie de 704 lei. Până la 1 septembrie, se descurcau cu 640 lei. E ușor să aruncăm vina pe perspectiva lor îngustă. Am făcut-o și eu de multe ori. Apoi tata mi-a zis, într-o zi: „Da, da, voi spuneți că nu ne gândim la viitorul vostru. Dar voi vă gândiți la prezentul nostru? Noi trăim acum.” Și așa e. Nu e egoism. E simplul adevăr. Le cerem părinților noștri să se sacrifice, să înțeleagă că pentru echilibrarea situației e nevoie, uneori, și să strângi cureaua. Dar bătrânii noștri au strâns destul cureaua. Au trăit vremuri în care primeau pâine cu porția. Au făcut destule sacrificii și eforturi mari ca noi, generația tânără, să facem o facultate. Și-au dorit să fim mai deștepți decât ei și mai buni decât ei. Și probabil că suntem. Dar poate că azi, când suntem duri cu părinții sau bunicii noștri când ne spun că PSD-ul a făcut lucruri bune pentru ei, ar trebui să încercăm să fim și puțin înțelepți.

Da, poate că perspectiva lor e limitată. Dar asta pentru că nu mai au răbdarea și poate nici timpul de a aștepta schimbarea aceea consistentă pentru care noi milităm. Suntem o generație mai bună, suntem o generație în mâinile căreia stă această schimbare. Dar perspectiva se schimbă pentru că noi am avut accesul la educație și la o societate liberă. Copiii pe care îi vom crește vor fi, probabil, mai buni decât noi. Însă astăzi un guvern de opoziție nu va fi îmbrățișat de oameni care se tem că vor pierde și puținul pe care îl au. Chiar dacă vina pentru pensia mică pe care o au le aparține tot celor care le-au aruncat firimituri, ei au în minte un guvern Boc pe care nu îl vor ierta niciodată. Și imagini cu aprozare goale și cozi lungi.

Mai mult, trăiesc într-o lume în care „toți fură, important e să mai dea și la oameni”. Dar există o explicație și pentru asta. Pentru că, atunci când nu aveau ce pune pe masă în timpul lui Ceaușescu, oamenii se descurcau făcând lucruri interzise de regim. Aveam o vecină care lucra la carmangerie. Grație ei, aveam mai des carne. De ce? Pentru că înșela regimul. Înșelătoria a devenit parte din supraviețuire și oamenii s-au obișnuit cu ea.„Toți fură” are încă ecou. Dar ecoul se pierde la schimbarea generațiilor. Iată de ce timpul e atât de important în schimbarea pe care o căutăm.

Între timp, tata speră că nu îi vor tăia pensia și că își va primi mărirea anunțată. Și așteaptă cu mare interes ca noul guvern să elimine pensiile speciale. Ce-i drept, ar fi un pas mare în drumul către câștigarea simpatiei unei categorii reticente față de măsurile liberale. Și un semnal general că normalitatea e, cu adevărat, pe agenda politică. Rămâne de văzut.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In toate timpurile părinții s-au străduit să facă ceva că urmașii lor ,copii,nepoți, să să aibă condiții de trai mai bune decât au avut ei.(părinții).In vremea noastră ,Guvernele fac totul că urmașii,fii,nepoți, românilor să tragă din greu să achite datoriile înaintașilor.
    • Like 1
  • Nu stiu daca autoarea a intentional sa manipuleze emotional prin acest articol, sau nu si-a dat seama ca asta face.
    Argumentul tatalui nu are baza solida din nici un punct de vedere. L-as intreba pe tatal respectiv unde a mai vazut, in ultimii 30 de ani, cozi ca pe timpul comunismului, la produsele de baza, ca sa mai poata gandi ca acele vremuri s-ar intoarce. Totodata i-as face un calcul atat de simplu, incat oricine l-ar intelege de la prima citire, ca sa inteleaga cat de gresit gandeste:
    1. Pret paine-pensia veche vs. pret paine-pensia noua.
    2. Pret parizer/salam-pensia veche vs. pret parizer/salam-pensia noua.
    3. Pret utilitati-pensia veche vs. pret utilitati-pensia noua.
    4. Pret combustibil-pensia veche vs. pret combustibil-pensia noua.
    5. Pret medicamenele uzuale-pensie veche vs. pret medicamente uzuale-pensie noua.
    si exemplele pot continua cu orice alt produs pe care pensionarii il cumpara frecvent.
    Este adevarat ca au trait experiente dureroase in perioada comunismului, dar la fel de adevarat este si faptul ca, cei care acum sunt pensionari si continua sa voteze stupid PSD-ul, in decembrie 1989, cand aveau varsta de minim 40 de ani i-au lasat pe tineri sa iasa in strada, ei preferand sa stea in case.
    Este atat de usor de explicat ca o pensie marita fara sustenabilitate economica, nu ii face viata mai buna si mai usoara, dimpotriva! Cunosc pensionari, proveniti din randurile intelectualitatii, care, la fiecare marire populista de pensie, nu se bucurau deloc si oftau si comentau ca iar o sa trebuiasca sa isi refaca socotelile lunare, fiindca iar nu o sa le mai ajunga pensiile pentru "cosul zilnic".
    Pensionarii care se bucura la "va mai dau o suta de lei la salariu" (Pro memoria! - cine isi aduce aminte de aceste cuvinte), ori provin din niste medii sociale din clasele de jos (nu vreau sa supar pe nimeni, dar asta e realitatea), ori provin din vechile structuri de trista amintire, ori sunt atat de usor de manipulat, incat iti pui mari intrebari referitoare la nivelul lor de intelegere a realitatii. Din pacate, asta este realitatea actuala: psd-ul (intentionat cu litere mici) se bazeaza pe oameni cu cat mai putina carte, chiar analfabeti, pe cei din vechile structuri comuniste, usor de manipulat sau de santajat.
    Pana la convingerea pensionarilor de a vota cu orice alta formatiune politica, mai putin psd, solutie anevoioasa, grea, mare consumatoare de energie nervoasa si timp indelungat (vezi cei 30 de ani deja scursi), solutia este dizolvarea acestui partid sau scoaterea lui in afara legii, asa cum au facut-o si cu PCR-ul. Fiind un demn urmas al PCR-ului, s-ar putea incadra si aplica aceeasi lege.
    • Like 3
  • Aceasta gandire a pensionarilor denota analfabetism economic. Un guvern poate sa mareasca pensile mai mult ca altul prin 3 metode: tiparnita, imprumuturi sau taieri la alte ministere. Primele doua genereaza inflatie si ce ai castigat din cresterea pensiei o sa cheltui cand preturile cresc. Culmea e ca a treia metoda ii afecteaza cel mai mult tot pe pensionari. Banii de pensii se iau de la Min Sanatatii pe care pensionarii-l folosesc cel mai mult din cauza varstei, de la transporturi (cei mai multi pensionari n-au masina deci transportul public e vital pt ei), samd.
    Pensie min de 700 RON? Pai cand ai muncit toata viata pe salariul min pe economie, ce vrei pensie medie pe economie? Ma frapeaza cei de peste 70 de ani care au iesit la pensie la 50 si se plang ca e pensia mica dupa ce a platit taxe o viata. Pai tataie ai muncit 30 de ani si probabil o sa traiesti ca pensionar 40 cu o pensie la 70% din salariu pe care-l aveai cand te-ai pensionat, deci daca ar fi sa primesti pensie cat ai contribuit, ai primi jumate.
    • Like 2
  • Este un articol putin emotional si putin neadevarat! Am inteles ca”tatal” nu merge deloc la cumparaturi deoarece ar vedea cum cresterea accelerata a preturilor inghite,daca nu depaseste,bruma de marire oferita(pentru asta sunt vinovate multinationalele si sectorul privat,nu?) Putin neadevarat deoarece pe timpul lui Boc nu s-au taiat pensii mai ales ca a ”tatalui”,cea minima ci s-au impozitat pensii bunicele peste un anumit plafon (de ce....nu se mai spune,,,,,criza,pericol de incapacitate de plata,etc.) iar ”aprozare goale si cozi interminabile” nu am vazut. Rolul unui parinte adevarat este ca sa-si vada copilul mai bun,mai realizat,mai educat,este in legea firii.Nu sunt de acord sa se blameze batranii,pensionarii,bolnavii,etc dar ei trebuie sa vada realitatea care arata ca nu o duc mai bine cu toate aceste ”mariri”rapid anihilate de preturi si ca singura sansa este dezvoltarea acelor sectoare care vor aduce,destul de rapid, venituri fara marirea preturilor,Mentionez ca sunt pensionara cu pensie minima asta ca sa nu fiu acuzata ca nu inteleg......
    • Like 3
  • De pe vremea răzeșilor și a târgoveților marea majoritatea a populației a fost nevoită să se sacrifice pentru un viitor mai bun ( obligația mersului la război, mersul la război fiind de cele mai multe ori singura posibilitate de achiziționare a pământului ). După primul și al doilea război mondial o bună parte dintre țărani deveniseră „gazde” ( aveau o brumă de pământ care să le asigure existența lor și a familiei lor ), târgoveții deveniseră mici manufacturieri sau comercianți, dar a trebuit să se pună de un experiment social de masă ( comunismul în sfera de influență sovietică ) și „gazdele” au devenit chiaburi, iar târgoveții au devenit burghezi ( Ana, Luca și cu Dej au băgat spaima în burghezi, nu-i așa ) și au îngroșat rândurile dușmanilor de clasă fiind nevoiți să treacă la un egalitarism ... inechitabil. Cei care au supraviețuit luptei de clasă au devenit fie agricultori la CAP ( în special bătrânii și femeile ), fie muncitori pe șantiere, în fabrici și uzine, pentru cei mai mulți supraviețuirea fiind cea mai mare realizare ( anii 50 reprezentând cea mai neagră perioadă din toate punctele de vedere, economic, social și cultural ). După plata despăgubirilor de război și eliberarea de trupele sovietice ocupante a urmat o perioadă de relativă prosperitate și destindere. A urmat însă perioada „strângerii curelelor” și folosirea unei „haine mai groase și a unei plăpumi mai călduroase”, o hrană dietetică bazată pe soia și cicoare, totul pe altarul plății datoriei externe, perioada cântării conducătorului iubit și al partidului unic. În toată această perioadă s-au construit o serie întreagă de mecanisme de supraviețuire ( lanțuri trofice, noi ne facem că muncim ei se fac că ne plătesc, etc. ). A urmat schimbarea de regim din Decembrie 1989, schimbare care a presupus inclusiv sacrificiul suprem, o explozie de bucurie și speranță, spulberate pas cu pas până la dispariție prin lupta inegală și ilegală de achiziționare de capital necesar noii societăți capitaliste. În cei 30 de ani postdecembriști s-a răsturnat valori perene, s-au spulberat speranțele în dreptate și justiție, s-a divizat societatea pe fondul promovării urii și a unei noi forme de luptă de clasă prin care oricine are altă părere este dușman.
    • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Răspunsul este: pensiile normale trebuie să rămână întregi. Măsurile ar viza în primul rând STABILITATEA economică, fără de care cele maxim 100-200 de lei în plus la pensie și încă, s-ar duce pe apa...inflației și a scumpirilor. De fapt mai mult s-ar pierde numai prin măriri de pensii fără acele măsuri care să ducă la stabilizarea cât de cât a prețurilor și pieței. Măsuri pe care psd n-a fost niciodată dispus să le ia.
    Nu-i un conflict real ci unul de percepție căci mărirea pensiei e cât se poate de iluzorie.
    • Like 1
  • Ati putea sa rezolvati foarte usor problema cu parintii dumneavoastra, dandu-le, din salariul dumneavoastra, o suta sau doua sute de lei pe luna. Cam asta e suma pe care spera sa o primeasca in plus in urmatorii ani, daca alegerile vor fi castigate de PSD. Problema e ca fiecare vrea sa se sacrifice celalalt...
    • Like 2
  • Cred ca schimbarea pe care o cautam dateaza de pe undeva de la guvernarea conventiei democrate cu pnt-cd-ul in frunte si dl Ciorbea prim-ministru (actualmente pupator de psd) si a ramas o eterna "luminita de la capatul tunelului".
    Schimbarea nu va veni daca o parte a electoratului sta acasa si pe FB, asta include si o parte din generatia de care vorbeste autoarea articolului, aia care a mai ramas in Romania, ca o parte a plecat prin tari mai europene. Psd-ul a fost votat si de o parte de parinti-bunici si de o parte de tineri si de cei care au stat acasa !
    • Like 2
  • Tendința de a vota măsuri populiste va dispărea atunci când vor dispărea (fizic) actualele generații de pensionari duși cu pluta. Până atunci, cel putin încă 30 de ani vom mai asista cu toții la acest circ grotesc. Se descurcă fiecare cum poate. Si nici de la tinerele generații nu ai prea mari speranțe...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult