Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Tata a învățat un cuvânt nou…” Cum zăpăcești cu televizorul și cu Internetul un om de bună credință

Bătrân citește știrile

Foto: Guliver Getty Images

Tata a învățat un nou cuvânt. Îmi spune, la masă: „Cine, mă, haștagienii ăștia?”

Soroșiștii e deja fumat. Vorbește de oamenii ieșiți în stradă. „E imposibil să nu fie mulți dintre ei aduși acolo de cineva. De USR-iști, poate. De unde au USR-iștii ăștia bani? Eu asta vreau să știu. Poate de la Soroș”, zice și râde. Nici nu știu dacă glumește sau nu. Uneori evit să intru în amănunte ca să nu mă enervez.

Distribuie pe Facebook filmulețe manipulatorii și se întreabă dacă e adevărat. Îmi spune: „Uite ce zic ăștia, avem cea mai mare creștere economică.” Ne contrazicem pe tema îndatorării României. „Ieri am citit că avem cel mai mic nivel de îndatorare din nu știu câți ani”.

De multe ori, informațiile îi sunt livrate de site-uri obscure și al naibii de dubioase. Îl întreb: „Unde ai citit?” Zice „Pe net!” „Da, tată, dar unde pe net? Sunt o groază de site-uri dubioase pe net. Informațiile noastre se bat cap în cap. Care e sursa?” „Păi nu mai știu, dar eu așa am citit.” Problema, de fapt, e mult mai complicată. Tata, ca mulți alții de vârsta lui, e om de bună-credință, neobișnuit cu fake-news, cu site-urile conspiraționiste, cu ideea că niște indivizi pot minți cu atâta ușurință sau pot prelua știri false pentru că Internetul îi ajută să facă asta.

Alaltăieri vorbeam de Moromeții 2 și îmi spunea cum a citit pe net că Rebengiuc e supărat pentru că pe el și pe alți actori din primul film nu i-a întrebat nimeni dacă vor să joace. Realitatea e cu totul alta. Pentru că tata, însă, ne spune cu atâta convingere că a citit acum câteva zile chestia asta, începem să ne îndoim și noi de ce știam. Frate-meu intră pe net de pe telefon și îi citește o știre despre motivele pentru care Rebengiuc a renunțat. Eu găsesc una în care îi urează de bine lui Mălăele. Tata e foarte derutat. „Cum, naiba, că eu am citit altceva!” 

Cam așa se întâmplă și cu politica. La televizor nu prea se mai uită, dar mai citește pe net. Așa că îl aud vorbind de statul paralel, de Soroș, de haștagieni, de Rezist. Cel mai savuros subiect e Soroș, care pare să înlocuiască vechile discuțiile pe tema lui Dumnezeu dintre generații. Cine mai e și ăsta și cum a pus el stăpânire pe lume?

Nu-i place Dragnea, să înfunde pușcăria dacă a făcut ce a făcut. De gafele Vioricăi râde și el. „Hai că a găsit-o!” Dar ce e cu atâtea proteste nu înțelege.

„Voi vă plângeți de PSD, dar la vot ați ieșit? Așa e în democrație. Mergi la vot. Dacă nu îți convine, strânge din dinți până la următoarele alegeri. PSD mi-a mărit pensia, ceilalți ce au făcut pentru mine?” În unele privințe nu îl pot contrazice. Nu am multe bilețele cu „Votat” lipite pe spatele buletinului. Mi-o asum și înghit în sec.

Vorbesc cu o prietenă și văd că tatăl ei s-ar înțelege de minune cu al meu: „Ce caută diaspora să protesteze? Ei au plecat din țară, de ce vin acum să ne spună nouă cum să trăim?”

Dar furia mocnește în oamenii aceștia dezrădăcinați care speră că într-o zi va fi mai bine aici și vor putea veni înapoi. Mocnește în tinerii care nu mai suportă mocirla în care li se scaldă țara. Mocnește în românii gazați și loviți pentru că au avut îndrăzneala să protesteze pașnic. Mocnește în cei 100.000 de cetățeni scoși țapi ispășitori cu toții dintr-o încăierare a câtorva zeci de huligani cu forțele de ordine.

Membri ai partidului de guvernare și simpatizanți instigă la violență prin mesaje de o brutalitate atroce. Președintele țării face conferințe de presă pentru a spune ceea ce a fost deja spus. Iar oamenii nu mai au răbdare. Furia mocnește de prea mult timp.

Mame, tați, oameni de bună credință sunt prinși în caruselul propagandei guvernamentale, al televiziunilor de partid și al site-urilor conspiraționiste.

Închei discuția cu tata mai mereu în aceeași notă. Pensionari dragi, v-a crescut pensia cu un milion? Cât vă rămâne la finalul lunii din milionul vostru prețios? Facturile nu v-au crescut? Prețurile cum sunt? Aveți milionul în buzunar? Și copiii voștri sunt bine? Dar nepoții? La spital e bine?

Ce rezolvă protestele? Încă nu știm. Dar acolo, în stradă, românii sunt din nou frați. Sunt uniți. Și tot ce vor e o țară în care să poată trăi. Nu e nimic rău în asta, domnule Dragnea, stimată Jandarmerie, dragă tată.

Ne luptăm cu ei, dar ne luptăm și între noi. Copii cu părinți, nepoți cu bunici. Noi o să votăm. O să votăm, da. Dar și voi o să o faceți. Și știu că e greu, dar vă rugăm, dragi părinți și bunici, să nu ne vindeți viitorul pe o pensie. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adi check icon
    Un singur lucru puteai să-i spui lu tactu. După aia cu democrația, puteai sa-i spui că diaspora protestează tot de democrație. Se vede că nici tu nu prea ai educatie civică și nu prea ai citit. Cum ar putea cineva citit, cum nu e tactu, să voteze cu unii care sunt urmașii celor ce au omorât 1000 de oameni la Revoluție. Etc etc.
    • Like 0
  • sheicu check icon
    ”Nu am multe bilețele cu „Votat” lipite pe spatele buletinului. Mi-o asum și înghit în sec.”
    Stop! Am pierdut vremea, fir-ar sa fie!
    • Like 0
  • Diferențele dintre generații, au fost și sunt, membrii acestor generații diferite, aleg surse de informații diferite, nu caută informații din mai multe surse, și atunci sunt ușor de manipulat.
    Tatăl autorului, de o vîrstă comparabilă cu mine, 58 de ani, eu, a fost otrăvit pînă în 1989 de radio ,,Europa Liberă" un fel de Antena 3 de azi, dar și de propaganda din România, gen Scînteia, TVR, Radio, care era atît de prost făcută că parcă voia doar să nu fie credibilă...
    Oamenii sunt obișnuiți să le fie oferite informații ,,prelucrate" nu mai ies din casă, nu discută cu diferite persoane, chiar necunoscute, să afle, să convingă despre un anumit lucru pe care l-au observat ei, pe care l-au înțeles ei în un anumit mod.
    Posturi de televiziune generaliste, ziare sunt doar generatoare de propagandă politică în favoarea unui partid politic, a unei alianțe.
    Într-o situație eram la o secție de poliție, într-o cameră unde eram interogat, declarasem că mi se furase un GPS din mașină, era un TV care mergea, fusese setat pe caca3, într-o altă cameră unde trebuiau să îmi dea o dovadă că fusesem pe acolo, tv-ul care mergea era tot pe caca3, normal aș zice, bugetarii își iau ,,lumină" doar de la caca3 și guiță tv, care emit și debitează o enormă cantitate de propagandă de sorginte PSD, enormități de genul Băsescu a tăiat salariile bugetarilor cu 25% în 2010, dar nu se amintește că angajaților din privat li se întîmplase același lucru sau mai rău, pierduseră locurile de muncă, de prin 2008.
    Trăim într-o societate divizată de clasa politică, de o parte bugetarii, cu venituri mai mari cu 30% față de angajații din privat, și pensionarii + cei cu pensii speciale, circa 7 milioane de persoane, și de partea cealaltă cam 3,5 milioane de angajați din economia concurențială, pentru care nu se inventează de politicieni zile libere plătite sub fel de fel de motive, cum se întîmplă pentru bugetari...
    Am fost formați în timp să fim mințiți cu ușurință, așa și acum cu Soros-iștii, #haștagienii...
    Suntem noi urmașii unor modele de ,,curățemie morală sau socială"? În nici un caz. Simplul caz că un prinț moștenitor, Carol Caraiman, a dezertat și plecat din țară, și după 13 ani a fost adus în țară de PNȚ-iști să fie făcut rege, să,,domnească" spune mult. Și acest gunoi devenit rege a decis și ordonat asasinarea a 14 lideri ai unei mișcări politice cu priză în acea perioadă, cei 14 erau deținuți la un penitenciar și pe timpul transferării la un alt penitenciar au fost asasinați de 15 jandarmi...Au fost 14 asasini, subofițeri de jamdarmi și cel care i-a comandat, un maior, și el tot jandarm.
    • Like 0
  • Alex Mag check icon
    Buimăcirea legitima a tatălui, Sarmizegetusa in bermude versus noul manual de istorie sau cum sa mai trăiești după pensionare încă 30 de ani ca sa ai o pensie decenta.
    Din neantul Digi a mai apărut un canal. Travel Mix. Curios de reluarea acestui subiect altfel decât cu solemnitatea obișnuită, am vizionat puțin surprins mai mult imaginile recente ale Sarmizegetusei si cu îngăduință relativa explicațiile pe imagini statice, poticnite ale unui vorbitor care repeta detailat după prezentatoarea imaginilor, dar cu specific teleormanean, condimentat cu multe ă-uri, ceva despre terasa a 10-a după a 9-a care nu a fost terminata, pe unde curgea izvorul si de ce nu a mai curs, ce au făcut si nu au făcut dacii, daca avea acoperiș sau nu si ce au distrus romanii…. Dar îngăduința relativa s-a terminat in momentul in care CFR-istul a fost filmat in pantaloni scurți cu piciorul stâng ridicat falnic pe-un bolovan a lui Decebal per Scorilo. Astfel ca tot ce s-ar fi presupus ca as fi știut despre Sarmizegetusa s-a oprit intre terase (scris in latina). Așa ca privind chestiunea fake new-usurilor ii dau dreptate tatălui dvs., daca si cele care par a fi de mult bătătorite pot fi distorsionate de unii care li se pare mai important pe unde a curs izvorul si ca acesta este bun de băut si azi. Cât despre Dragnea nu am înțeles de ce nu îl iubește tatăl dvs. Acum 3 ani am ieșit la pensie după 42 de ani de munca si cu 16 ani de studii superioare cu pensia de 911 lei (yeeee nine one one). Acum după 2 ani sub Dragnea mi s-a sculat ridicat pensia la 1.150 lei. Un simplu calcul mi-a aratat t ca daca mai trăiesc 30 de ani cu Dragnea la putere voi avea o pensie de 1.000 de Euro. Liviu Dragnea te iubim ca ca tine nu găsim. La al 33-lea congres Liviu Dragnea reales.
    • Like 2
    • @ Alex Mag
      mere cu gaste pt ca asta presupune un raport leu euro constant timp de 30 de ani ce a ce nici dragnea nu ar crede
      • Like 1
  • Vedeti, eu sunt o pensionara - una dintre cele multe - care a participat si participa la proteste. Il inteleg pe tatal dvs. Inteleg si pozitia dvs. Ceea ce nu inteleg este, de ce nu incercam sa intelegem punctul de vedere al celuilalt? Stiti chestia aia cu moneda? cu doua fete si in plus, chiar si cu o muchie? Daca pornesc de la ideea ca numai eu am dreptate, iar celalalt, chiar bine intentionat, greseste, eu insami am o mare problema. Stiu ca pentru a duce tara aceasta inainte, e nevoie sa se tina seama de viitor, deci, de tineri. Parerea dvs. conteaza . Dar daca vreti sa va intelegeti cu noi, batranii, va rog mult, faceti efortul de a ne asculta si de a incerca sa vedeti de ce atata lume crede altfel decat dvs. Eu, de exemplu, desi am participat la mitinguri si am strigat in fata psd din orasul meu, nu sunt de acord ca "psd e ciuma rosie", nici cu "m... e psd". eu as vrea sa stam unii cu altii si sa discutam liber, nici noi, batranii sa nu va obligam pe dvs, tinerii sa credeti ce vrem noi, dar nici dvs sa nu ne obligati sa vedem totul prin prisma dvs. Multumesc.
    • Like 5
    • @ Maria Sarbu
      ””Ciúmă sf [substantiv masculin : ml cyma „umflătură”] 1 Boală infecțioasă și epidemică foarte gravă la oameni și la animale (mai ales la rozătoare), caracterizată prin febră mare, diaree, delir, tumefacții ale ganglionilor Si: pestă. 2 (Îrg; pan) Umflătură crescută pe tulpina porumbului.””

      Vreți să spuneți că poate fi altfel categorisită actuala adunătură care formează PSD-ul și ne târăsc la groapa istoriei ? De ce roșie ? Pentru că este inspirată din „profunda gândire marxist-leninistă” pe care întâmplător unul din principalii susținători ai lui Dragnea, o predă ca pe o materie de studiat...încă. Nu încape COMPARAȚIE între discutatul liber și obligația să-i credeți pe români că o duc rău, sunt asupriți, sunt sărăciți, suferă, nu au ce merită după 28 de ani de la moartea a peste 1300 de persoane, etc., etc., etc. Nu aveți pentru ce mulțumi.
      • Like 1
    • @ Maria Sarbu
      Delia MC Delia MC check icon
      Dragă Doamnă, nu vă obligă nimeni la nimic.Din păcate insa o conciliere nu-i posibilă, cu toate că dorim același lucru.Eu chiar doresc, ca pensionarii, chiar dacă nu merg pe același drum, sa-si primească pensia in continuare, mai mare dacă se poate!Dar tare mă tem că politica de aruncat cu bani în dreapta si-n stânga va duce in final la taieri de salarii si pensii.Si acum CCR e in majoritate psd, nu s-ar mai opune...Asta-i diferența, atât de simplu este!
      • Like 0
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Mie mi-e de altceva. Am ajuns sa ne uram intre noi. Societatea romaneasca s-a scindat. parca am trai in lumi paralele care au o singura zona comuna: conflictul. Vreau si eu sa dispara cei care conduc acum psd si profitorii lor constient perversi. Ceea ce nu vreau este aceasta ura personalizata intre doua aripi ale societatii romanesti. Ura care rupe familii in doua. Ma doare si mi-e frica de consecinte. La noi in Arad s-a propus sa se faca lista cu firmele detinute de psd-isti, ca sa fie boicotate. ok, dar cine e psd-ist? cum il definim? Nu vi se pare ca mergem prea departe?
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Raspunsul pentru dl Dorel Romica Palenciuc e si pentru dvs. Cu stima.
      • Like 0
    • @ Maria Sarbu
      Cine caută găsește și sperăm că segmentul pe care noi îl condamnăm nu îl urâm neapărat, este din ce în ce mai mic. Păi e simplu : piședist e cel ce își construiește fericirea lui pe nefericirea și sărăcia altora.
      • Like 2
    • @ Maria Sarbu
      Delia MC Delia MC check icon
      Stabilitate vrem toți, dar in timp ce unii se bazează exclusiv pe prezent, (de obicei pensionarii si unii bugetari)ceilalți se gândesc si la viitor, al lor, al copiilor, al părinților.E un fel de "mie sa-mi dea pensia mea" sau "iau acum salariul ăsta mare, cât pot" versus gandirea în şi pentru viitor.Aici e sciziunea şi nu (numai)pro sau contra unui partid!Care e exact numai si numai pentru acum, la fel ca si categoriile sociale care-l susțin .Singurul lucru care-i mai interesează e să mai fie aleși şi asta-i tot viitorul pentru ei.Dușmănia asta e totuși infinit mai acerbă la susținătorii psd si din cauza jignirilor si intrigii proferate la tv.Eu nu mă uit deloc, vine însă o rudă cu "Johannis e nazist, ba si Antifa e organizație nazistă! "Cum sa mai cred o iotă din ce spun?Sau articole in net ca "Hipsterul activist de Facebook", o contradicție in sine!Să ne uităm cine a contribuit la scizarea societății si vom avea o parte de răspuns!Si încă:sector privat vs bugetari, diaspora vs cei rămași, o catastrofă!Aveți dreptate, dar lipsește soluția...
      • Like 2
    • @ Delia MC
      sunt de acord cu dvs, pana la punctul in care constat ca si noi, cei "anti-psd" varsam venin pe inamicii nostri. Fiindca, din pacate, o facem. Si va mai spun ca si noi avem televiziunea noastra care baga batul prin gard, Realitatea cu asta se ocupa, cu nimic pozitiv. Daca va faceti putin timp sa-i urmariti, veti constata. Si tare multi ii mai asculta.
      Ar mai fi ceva: daca si cand reusim sa aducem o conducere demna si competenta in fruntea tarii (guvern), abia va incepe problema. Va trebui sa ne impacam uniii cu altii. Si tare greu mai e sa-l saluti pe cel care te-a terfelit inainte. Eu, de exemplu, nu am stomacul necesar.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      check icon
      @Delia MC: Comentariul dvs mi se pare foarte lucid. Sigur că nici eu nu pot fi de acord cu viziunea îngustă de tip "mie să-mi dea pensia mea/să iau acum salariul ăsta mare, cât pot" însă cred că înțeleg cum s-a ajuns aici.
      De vină sunt tot politicienii. Un exemplu: ni s-au impus în multiple rînduri fel de fel de taxe pentru drumuri și autostrăzi (de la ”aici sunt banii dvs” și pînă la acciza și mai apoi supra-acciza pe carburant). S-au încasat acei bani? S-au încasat! S-au făcut autostrăzi? Păi...
      Și atunci să ne mirăm că oamenii ajung să nu mai creadă în proiecte comune, de viitor? Că fiecare nu știe cum să agonisească mai repede și mai mult pentru sine, impasibil față de orice altceva?
      • Like 1
  • Cunosc situatia si fara a citi pana la sfarsit comentariul! Parintii si bunicii nostri au trait vremurile lor, noi le traim pe ale noastre, copiii nostri le vor trai pe ale lor! Dintotdeauna au existat neintelegeri intre generatii, multe au fost scrise si multe vor mai fi scrise....deci nu-i nimic nou sub soare!
    • Like 3
    • @ Luminita Ciocazan
      HMG check icon
      De data asta este ceva nou sub soare: acum părinții şi bunicii noştri vând viitorul copiilor şi nepoților noştri pe o sută două de lei, care oricum nu se simt datorită inflației, cum spunea şi autoarea articolului
      • Like 3
    • @ HMG
      Poate parintii si bunicii tai, parintii mei sunt inca cu capul pe umeri...din pacate bunicii s-au prapadit( bunicul meu era monarhist)! Chiar nu inteleg despre ce vanzare vorbesti, inca suntem multi oameni inteligenti carora ne pasa...,.chiar daca nu agream vulgul si obscenitatea! Eu p-aia cu m... n-o inghit, imi pare rau, cred ca-s mai culta de-atat!
      • Like 0
    • @ Luminita Ciocazan
      Deci ”HMG” făcea referință în general, nu se referea la bunicii și părinții lui. Era chiar așa de greu de înțeles ?
      • Like 1
    • @ HMG
      Nu uitati ca veti bdeveni si dvs, om batran si nu va va placea sa se vorbeasca asa despre si catre dvs. Mai ales ca nici macar dvs nu o veti merita.
      • Like 0
    • @ Maria Sarbu
      check icon
      Nu uitați că a deveni om bătrîn nu implică automat ”vînzarea viitorului copiilor şi nepoților pe o sută două de lei”.
      • Like 0
    • @
      Da si nu. Cand esti la pensie, esti la pensie. Alta sursa de venit cam nu ai. Mai castigi ceva facand ore, dar nimeni nu angajeaza un pensionar. Eventual la curatenie. Eventual. Deci pensionarul traieste din pensie. Asta nu e o rusine, fiindca pensia se plateste pe anii lucrati si cu darile platite. Eu nu am platit asigurari sociale vreo 2 ani, pe anii aceia nu am pensie.
      As vrea sa va puneti in situatia mea.
      Eu am iesit la proteste exact pentru ca ma pun in situatia celor mai tineri. Si pentru ca vreau sa traim intr-o tara frumoasa. Ajutati-ma si ajutati-va, sa traim intr-o tara frumoasa si buna!
      • Like 0
    • @ Maria Sarbu
      check icon
      În 2010 nu am fost de acord cu diminuarea pensiilor însă am fost de acord cu scăderea salariilor bugetarilor. Exact după raționamentul că, la o adică, un bugetar se poate transfera în sectorul privat (deși eu, lucrînd în sectorul privat, mă aflam în șomaj cu luni bune înainte ca Boc&Băsescu să exclame mirați ”care criză?! În Ro nu e nicio criză!” - ca mai apoi să-i lovească ”autobuzul” și pe ei) însă unui pensionar nici măcar teoretic nu i se poate pretinde așa ceva (omul a muncit în perioda sa de activitate și e corect să-și primească pensia căci a contribuit pt ea). Așa că am salutat decizia CCR ce a statuat neconstituționalitatea unei asemenea măsuri în ce privește pensionarii.
      În practică însă e clar că nu poți da de acolo de unde nu e, și problema nu poate fi rezolvată decît în alte două moduri:
      1. Inflație. Tipărirea de bani ar fi asigurat plata pensiilor și salariilor nediminuate în cuantum. Pe termen foarte scurt, merge. Însă firește că ar fi fost un furt al propriei căciuli, efectul fiind același (puterea de cumpărare ar fi scăzut). Presupun că singurul avantaj ar fi fost unul pur politic: acela de lipsi opoziția de atunci (PSD) să facă atît tam-tam pe seama diminuărilor.
      2. Împrumuturi din surse externe. Este ceea ce s-a făcut și atunci, se face și astăzi (chiar mai abitir, spun statisticile). Diferența e că atunci ne aflam în toiul unei crize economice globale, însă astăzi nu (ba chiar dimpotrivă).
      Or, să faci împrumuturi în ani ”buni” ca să impulsionezi sectorul bugetar (sector util, nimic de zis, dar... neproductiv) nu poate duce spre nimic bun pe termen mediu sau lung.
      • Like 1
    • @
      Sunt perfect de acord cu analiza dvs.
      In 2010 am adunat semnaturi pentru ca pensionarii sa nu-si vada pensiile reduse. Daca atunci, basescu/boc ar fi prezentat lucrurile ca pe un sacrificiu temporar si necesar si nu ar fi spus ca pensionarii sunt asistati social si nu si-ar fi etalat hotia ca mod de conducere, as fi fost de acord sa mi se reduca, temporar, pensia (tocmai devenisem pensionara). Noi suntem acum, victimele acelei tactici josnice de invrajbire a celor care produc , cu cei care nu mai produc. Cred ca nu sunt eu cea mai eroica pensionara si mai cred ca la nevoie, multi dintre noi ar fi dispusi sa faca concesii temporare. Dar psd are o tactica foarte eficace: la momentele cheie incepe sa tipe ca din cauza Presedintelui care nu face nu stiu ce sau a opozitiei care face alt nu stiu ce, pensiile nu vor mai putea fi date. Iar omul care n-a putut pune de-o parte nici un ban din pensia aceea de mizerie, se sperie. Cred ca daca o parte apeleaza la tehnici de manipulare, si cealalta parte este obligata sa se perfectioneze in aceste metode.
      • Like 0
  • Cunosc situatia si fara a citi pana la sfarsit comentariul! Parintii si bunicii nostri au trait vremurile lor, noi le traim pe ale noastre, copiii nostri le vor trai pe ale lor! Dintotdeauna au existat neintelegeri intre generatii, multe au fost scrise si multe vor mai fi scrise....deci nu-i nimic nou sub soare!
    • Like 0
  • fiecare isi imagineaza ca sursele lui sunt cele mai bune, cele care i-au cristalizat deja o parere si tinde sa evite sau sa desconsidere sursele care conduc la alte concluzii. se creaza un efect de tunel in care pur si simplu devii prizonierul manipularii de orice fel. Manipulare nu e numai la Antena 3! Este peste tot.
    Sfatul este sa citesti si sursele care nu-ti plac pentru ca pe langa tonele de neadevaruri si manipulari evidente s-ar putea uneori sa gasesti niste chestii care iti baga cuiul indiferent de cat de indoctrinat esti. Si daca ai minimul de deschidere si inteligenta acest cui iti sparge sau fisureaza "tunelul" si te face mai circumspect.
    • Like 5
  • Ai un tata de isprava daca stie sa foloseasca netul! Cat priveste sursele de informare tu ce surse folosesti!?
    • Like 1
    • @ Dan Apostol
      #
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult