Foto: Guliver Getty Images
Tata a învățat un nou cuvânt. Îmi spune, la masă: „Cine, mă, haștagienii ăștia?”
Soroșiștii e deja fumat. Vorbește de oamenii ieșiți în stradă. „E imposibil să nu fie mulți dintre ei aduși acolo de cineva. De USR-iști, poate. De unde au USR-iștii ăștia bani? Eu asta vreau să știu. Poate de la Soroș”, zice și râde. Nici nu știu dacă glumește sau nu. Uneori evit să intru în amănunte ca să nu mă enervez.
Distribuie pe Facebook filmulețe manipulatorii și se întreabă dacă e adevărat. Îmi spune: „Uite ce zic ăștia, avem cea mai mare creștere economică.” Ne contrazicem pe tema îndatorării României. „Ieri am citit că avem cel mai mic nivel de îndatorare din nu știu câți ani”.
De multe ori, informațiile îi sunt livrate de site-uri obscure și al naibii de dubioase. Îl întreb: „Unde ai citit?” Zice „Pe net!” „Da, tată, dar unde pe net? Sunt o groază de site-uri dubioase pe net. Informațiile noastre se bat cap în cap. Care e sursa?” „Păi nu mai știu, dar eu așa am citit.” Problema, de fapt, e mult mai complicată. Tata, ca mulți alții de vârsta lui, e om de bună-credință, neobișnuit cu fake-news, cu site-urile conspiraționiste, cu ideea că niște indivizi pot minți cu atâta ușurință sau pot prelua știri false pentru că Internetul îi ajută să facă asta.
Alaltăieri vorbeam de Moromeții 2 și îmi spunea cum a citit pe net că Rebengiuc e supărat pentru că pe el și pe alți actori din primul film nu i-a întrebat nimeni dacă vor să joace. Realitatea e cu totul alta. Pentru că tata, însă, ne spune cu atâta convingere că a citit acum câteva zile chestia asta, începem să ne îndoim și noi de ce știam. Frate-meu intră pe net de pe telefon și îi citește o știre despre motivele pentru care Rebengiuc a renunțat. Eu găsesc una în care îi urează de bine lui Mălăele. Tata e foarte derutat. „Cum, naiba, că eu am citit altceva!”
Cam așa se întâmplă și cu politica. La televizor nu prea se mai uită, dar mai citește pe net. Așa că îl aud vorbind de statul paralel, de Soroș, de haștagieni, de Rezist. Cel mai savuros subiect e Soroș, care pare să înlocuiască vechile discuțiile pe tema lui Dumnezeu dintre generații. Cine mai e și ăsta și cum a pus el stăpânire pe lume?
Nu-i place Dragnea, să înfunde pușcăria dacă a făcut ce a făcut. De gafele Vioricăi râde și el. „Hai că a găsit-o!” Dar ce e cu atâtea proteste nu înțelege.
„Voi vă plângeți de PSD, dar la vot ați ieșit? Așa e în democrație. Mergi la vot. Dacă nu îți convine, strânge din dinți până la următoarele alegeri. PSD mi-a mărit pensia, ceilalți ce au făcut pentru mine?” În unele privințe nu îl pot contrazice. Nu am multe bilețele cu „Votat” lipite pe spatele buletinului. Mi-o asum și înghit în sec.
Vorbesc cu o prietenă și văd că tatăl ei s-ar înțelege de minune cu al meu: „Ce caută diaspora să protesteze? Ei au plecat din țară, de ce vin acum să ne spună nouă cum să trăim?”
Dar furia mocnește în oamenii aceștia dezrădăcinați care speră că într-o zi va fi mai bine aici și vor putea veni înapoi. Mocnește în tinerii care nu mai suportă mocirla în care li se scaldă țara. Mocnește în românii gazați și loviți pentru că au avut îndrăzneala să protesteze pașnic. Mocnește în cei 100.000 de cetățeni scoși țapi ispășitori cu toții dintr-o încăierare a câtorva zeci de huligani cu forțele de ordine.
Membri ai partidului de guvernare și simpatizanți instigă la violență prin mesaje de o brutalitate atroce. Președintele țării face conferințe de presă pentru a spune ceea ce a fost deja spus. Iar oamenii nu mai au răbdare. Furia mocnește de prea mult timp.
Mame, tați, oameni de bună credință sunt prinși în caruselul propagandei guvernamentale, al televiziunilor de partid și al site-urilor conspiraționiste.
Închei discuția cu tata mai mereu în aceeași notă. Pensionari dragi, v-a crescut pensia cu un milion? Cât vă rămâne la finalul lunii din milionul vostru prețios? Facturile nu v-au crescut? Prețurile cum sunt? Aveți milionul în buzunar? Și copiii voștri sunt bine? Dar nepoții? La spital e bine?
Ce rezolvă protestele? Încă nu știm. Dar acolo, în stradă, românii sunt din nou frați. Sunt uniți. Și tot ce vor e o țară în care să poată trăi. Nu e nimic rău în asta, domnule Dragnea, stimată Jandarmerie, dragă tată.
Ne luptăm cu ei, dar ne luptăm și între noi. Copii cu părinți, nepoți cu bunici. Noi o să votăm. O să votăm, da. Dar și voi o să o faceți. Și știu că e greu, dar vă rugăm, dragi părinți și bunici, să nu ne vindeți viitorul pe o pensie.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Stop! Am pierdut vremea, fir-ar sa fie!
Tatăl autorului, de o vîrstă comparabilă cu mine, 58 de ani, eu, a fost otrăvit pînă în 1989 de radio ,,Europa Liberă" un fel de Antena 3 de azi, dar și de propaganda din România, gen Scînteia, TVR, Radio, care era atît de prost făcută că parcă voia doar să nu fie credibilă...
Oamenii sunt obișnuiți să le fie oferite informații ,,prelucrate" nu mai ies din casă, nu discută cu diferite persoane, chiar necunoscute, să afle, să convingă despre un anumit lucru pe care l-au observat ei, pe care l-au înțeles ei în un anumit mod.
Posturi de televiziune generaliste, ziare sunt doar generatoare de propagandă politică în favoarea unui partid politic, a unei alianțe.
Într-o situație eram la o secție de poliție, într-o cameră unde eram interogat, declarasem că mi se furase un GPS din mașină, era un TV care mergea, fusese setat pe caca3, într-o altă cameră unde trebuiau să îmi dea o dovadă că fusesem pe acolo, tv-ul care mergea era tot pe caca3, normal aș zice, bugetarii își iau ,,lumină" doar de la caca3 și guiță tv, care emit și debitează o enormă cantitate de propagandă de sorginte PSD, enormități de genul Băsescu a tăiat salariile bugetarilor cu 25% în 2010, dar nu se amintește că angajaților din privat li se întîmplase același lucru sau mai rău, pierduseră locurile de muncă, de prin 2008.
Trăim într-o societate divizată de clasa politică, de o parte bugetarii, cu venituri mai mari cu 30% față de angajații din privat, și pensionarii + cei cu pensii speciale, circa 7 milioane de persoane, și de partea cealaltă cam 3,5 milioane de angajați din economia concurențială, pentru care nu se inventează de politicieni zile libere plătite sub fel de fel de motive, cum se întîmplă pentru bugetari...
Am fost formați în timp să fim mințiți cu ușurință, așa și acum cu Soros-iștii, #haștagienii...
Suntem noi urmașii unor modele de ,,curățemie morală sau socială"? În nici un caz. Simplul caz că un prinț moștenitor, Carol Caraiman, a dezertat și plecat din țară, și după 13 ani a fost adus în țară de PNȚ-iști să fie făcut rege, să,,domnească" spune mult. Și acest gunoi devenit rege a decis și ordonat asasinarea a 14 lideri ai unei mișcări politice cu priză în acea perioadă, cei 14 erau deținuți la un penitenciar și pe timpul transferării la un alt penitenciar au fost asasinați de 15 jandarmi...Au fost 14 asasini, subofițeri de jamdarmi și cel care i-a comandat, un maior, și el tot jandarm.
Din neantul Digi a mai apărut un canal. Travel Mix. Curios de reluarea acestui subiect altfel decât cu solemnitatea obișnuită, am vizionat puțin surprins mai mult imaginile recente ale Sarmizegetusei si cu îngăduință relativa explicațiile pe imagini statice, poticnite ale unui vorbitor care repeta detailat după prezentatoarea imaginilor, dar cu specific teleormanean, condimentat cu multe ă-uri, ceva despre terasa a 10-a după a 9-a care nu a fost terminata, pe unde curgea izvorul si de ce nu a mai curs, ce au făcut si nu au făcut dacii, daca avea acoperiș sau nu si ce au distrus romanii…. Dar îngăduința relativa s-a terminat in momentul in care CFR-istul a fost filmat in pantaloni scurți cu piciorul stâng ridicat falnic pe-un bolovan a lui Decebal per Scorilo. Astfel ca tot ce s-ar fi presupus ca as fi știut despre Sarmizegetusa s-a oprit intre terase (scris in latina). Așa ca privind chestiunea fake new-usurilor ii dau dreptate tatălui dvs., daca si cele care par a fi de mult bătătorite pot fi distorsionate de unii care li se pare mai important pe unde a curs izvorul si ca acesta este bun de băut si azi. Cât despre Dragnea nu am înțeles de ce nu îl iubește tatăl dvs. Acum 3 ani am ieșit la pensie după 42 de ani de munca si cu 16 ani de studii superioare cu pensia de 911 lei (yeeee nine one one). Acum după 2 ani sub Dragnea mi s-a sculat ridicat pensia la 1.150 lei. Un simplu calcul mi-a aratat t ca daca mai trăiesc 30 de ani cu Dragnea la putere voi avea o pensie de 1.000 de Euro. Liviu Dragnea te iubim ca ca tine nu găsim. La al 33-lea congres Liviu Dragnea reales.
Vreți să spuneți că poate fi altfel categorisită actuala adunătură care formează PSD-ul și ne târăsc la groapa istoriei ? De ce roșie ? Pentru că este inspirată din „profunda gândire marxist-leninistă” pe care întâmplător unul din principalii susținători ai lui Dragnea, o predă ca pe o materie de studiat...încă. Nu încape COMPARAȚIE între discutatul liber și obligația să-i credeți pe români că o duc rău, sunt asupriți, sunt sărăciți, suferă, nu au ce merită după 28 de ani de la moartea a peste 1300 de persoane, etc., etc., etc. Nu aveți pentru ce mulțumi.
Ar mai fi ceva: daca si cand reusim sa aducem o conducere demna si competenta in fruntea tarii (guvern), abia va incepe problema. Va trebui sa ne impacam uniii cu altii. Si tare greu mai e sa-l saluti pe cel care te-a terfelit inainte. Eu, de exemplu, nu am stomacul necesar.
De vină sunt tot politicienii. Un exemplu: ni s-au impus în multiple rînduri fel de fel de taxe pentru drumuri și autostrăzi (de la ”aici sunt banii dvs” și pînă la acciza și mai apoi supra-acciza pe carburant). S-au încasat acei bani? S-au încasat! S-au făcut autostrăzi? Păi...
Și atunci să ne mirăm că oamenii ajung să nu mai creadă în proiecte comune, de viitor? Că fiecare nu știe cum să agonisească mai repede și mai mult pentru sine, impasibil față de orice altceva?
As vrea sa va puneti in situatia mea.
Eu am iesit la proteste exact pentru ca ma pun in situatia celor mai tineri. Si pentru ca vreau sa traim intr-o tara frumoasa. Ajutati-ma si ajutati-va, sa traim intr-o tara frumoasa si buna!
În practică însă e clar că nu poți da de acolo de unde nu e, și problema nu poate fi rezolvată decît în alte două moduri:
1. Inflație. Tipărirea de bani ar fi asigurat plata pensiilor și salariilor nediminuate în cuantum. Pe termen foarte scurt, merge. Însă firește că ar fi fost un furt al propriei căciuli, efectul fiind același (puterea de cumpărare ar fi scăzut). Presupun că singurul avantaj ar fi fost unul pur politic: acela de lipsi opoziția de atunci (PSD) să facă atît tam-tam pe seama diminuărilor.
2. Împrumuturi din surse externe. Este ceea ce s-a făcut și atunci, se face și astăzi (chiar mai abitir, spun statisticile). Diferența e că atunci ne aflam în toiul unei crize economice globale, însă astăzi nu (ba chiar dimpotrivă).
Or, să faci împrumuturi în ani ”buni” ca să impulsionezi sectorul bugetar (sector util, nimic de zis, dar... neproductiv) nu poate duce spre nimic bun pe termen mediu sau lung.
In 2010 am adunat semnaturi pentru ca pensionarii sa nu-si vada pensiile reduse. Daca atunci, basescu/boc ar fi prezentat lucrurile ca pe un sacrificiu temporar si necesar si nu ar fi spus ca pensionarii sunt asistati social si nu si-ar fi etalat hotia ca mod de conducere, as fi fost de acord sa mi se reduca, temporar, pensia (tocmai devenisem pensionara). Noi suntem acum, victimele acelei tactici josnice de invrajbire a celor care produc , cu cei care nu mai produc. Cred ca nu sunt eu cea mai eroica pensionara si mai cred ca la nevoie, multi dintre noi ar fi dispusi sa faca concesii temporare. Dar psd are o tactica foarte eficace: la momentele cheie incepe sa tipe ca din cauza Presedintelui care nu face nu stiu ce sau a opozitiei care face alt nu stiu ce, pensiile nu vor mai putea fi date. Iar omul care n-a putut pune de-o parte nici un ban din pensia aceea de mizerie, se sperie. Cred ca daca o parte apeleaza la tehnici de manipulare, si cealalta parte este obligata sa se perfectioneze in aceste metode.
Sfatul este sa citesti si sursele care nu-ti plac pentru ca pe langa tonele de neadevaruri si manipulari evidente s-ar putea uneori sa gasesti niste chestii care iti baga cuiul indiferent de cat de indoctrinat esti. Si daca ai minimul de deschidere si inteligenta acest cui iti sparge sau fisureaza "tunelul" si te face mai circumspect.