Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

1 milion de oameni au semnat până azi inițiativa cetățeanească „Fără penali în funcții publice”

Fara penali USR

(Foto: George Călin/Inquam Photos)

Un milion de români au semnat inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”, a anunțat marți USR. „Ele provin de la români din cele mai mari orașe, dar și din cele mai mici comune și sate din țară. Din Japonia până pe coasta de vest a Statelor Unite, din țările nordice până în Africa de Sud. Astăzi, 1 milion de români din întreaga lume spun: Fără Penali în funcții publice.

În ultimele cinci luni am vorbit cu cetățeni de toate vârstele. Toți au semnat cu furie, încredere sau speranță. În ultimele cinci luni am simțit că cetățenii vor să-și facă vocea auzită, iar primul strigăt este prin mesajul inițiativei Fără Penali.

Astăzi, 1 milion de români consideră că România trebuie guvernată altfel, mai responsabil și mai atent”, se arată pe pagina de Facebook „Fără penali în funcții publice”. 

Peste 5.000 de voluntari din toată România și diaspora au participat la strângerea de semnături, un rol foarte important avându-l actorii au răspuns la apelul făcut de Marius Manole și care timp de o săptămână au schimbat scena cu strada strângând peste 90.000 de semnături.

Până la sfârșitul anului, USR vrea să înainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constituției care să le interzică persoanelor condamnate la închisoare să candideze la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, dacă au săvârşit infracţiuni în mod intenţionat.

Pentru ca proiectul să ajungă în Parlament erau necesare cel puţin 500.000 de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot din cel puţin jumătate din judeţele tării.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    I-am intalnit si eu pe activistii care strangeau semnaturi in cadrul campaniei ""Fără penali în funcții publice"". Le-am spuc ca nu am nimic impotriva ca sa semnez, daca vor avea bunavointa sa imi explice cateva lucruri. Nu mi-au putut explica, astfel ca scriu aici intrebarile pe care le-am pus:
    1. Ce trebuie sa intelegem prin penali ? Daca un om si-a ispasit pedeapsa administrata de tribunal, el ramane in continuare ""penal"" pe viata ? Sau dupa ispasirea pedepsei, are dreptul la re-integrarea sa completa in societate, cu toate drepturile acordate de Constitutie, inclusiv drpetula de a fi ales in structurile Statului ?
    2. Dupa ispasirea pedepsei privative de libertate, daca instanta nu i-a suspendat in completare unele drepturi civile, este acest om eligibil pentru orice activitate, inclusiv pentru accesul la demnitatile Statului ?
    3. In cazul unor demnitari ale caror case sau alte bunuri sunt confiscate de instanta pentru ca au fost procurate prin mijloace incorecte ( acte false ) este demnitarul respectiv un ""penal"" ? Si daca da, ce ar trebui sa faca el, sa ramana sau nu in functie ? ( dilema este doar de natura morala daca confiscarea imobilului procurat ilegal nu este insotita si de privarea de libertate ). Este cazul ultimilor doi presedinti, Basescu si Johannis, care si-au procurat case in mod ilegal, ambii ocupand in acea vreme functia de primar ( in Bucuresti si respectiv Sibiu ).
    • Like 0
  • rp check icon
    Daca imi scapa ceva, rog asistenta:

    "Constitutia Romaniei:
    Articolul 150 Inițiativa revizuirii
    (1) Revizuirea Constituției poate fi initiata de Președintele României la propunerea Guvernului, de cel puțin o pătrime din numărul deputaților sau al senatorilor, precum și de cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot."
    Sa intelegem ca din toata opozitia (are mai mult de 25 %) nu s-au adunat suficienti sa semneze intr-o saptamana aceeasi initiativa?
    Era nevoie de tot efortul si circul mediatic?
    Unii inca mai suntem prosti si altii inca mai incercam sa speculam asta in beneficiul strict personal?
    Coalitia barbat-femeie a bagat trei milioane de semnaturi si tot in pixul cuiva neinteresat sta finalizarea chestiei.
    • Like 0
    • @ rp
      Gabriel check icon
      De la inceput tin sa precizez ca nu vreau sa jignesc sub nici o forma, dar ce spui tu se cheama analfabetism functional. Una e sa citesti si sa intelegi cuvintele, alta e sa intelegi ce vrea textul (daca e aplicabil in aceasta situatie).

      Da, scrie asa, dar cand opozitia nu este lasata sa dezbata, sa ia cuvantul macar, ce sanse ar fi avut initiativa demarata de parlamentari?
      1 milion de semnaturi (si crede-ma ca si psd-isti cu acte au semnat, am contribuit la adunarea semnaturilor), inseamna enorm. psd-ul a avut la alegeri probabil 1 milion de votanti reali, ca sa intelegi comparatia (restul au fost colaterali, din familie, rude prin alianta sau alti lingai care spera sa ii ajute psd-istul care ii aduce la vot).
      semnaturile astea nu sunt adunate cu forta! nu sunt adunate pe nashpa precum la coalitia pentru familie (unde biserica s-a implicat masiv)! daca a fost atata "circ mediatic" dupa cum ii spui, pai la coalitia pentru familie ar fi fost de 3 ori mai mult. eu unul nici nu am stiut de initiativa lor pana nu au venit cu semnaturile si nu sunt genul sa nu ies din casa.
      Deci raspunsul este da, unii inca sunt teribil de redusi incat sa creada ca mai pot manipula cu un post pe internet, sau ca pot bagateliza un efort depus de mii de voluntari si de alte sute de mii din jurul lor (semnatarii). Si daca ai inca dubii, arunca o privire la primul ministru sa te convingi cam cat de prosti sunt, si in ce tabara se afla ei. Tine doar de tine de partea cui vrei sa fi si cu cine vrei sa fi asociat.
      Si ca sa iti explice cumva si cum stau lucrurile cu opozitia: initiativa este pornita de unii care la momentul demararii (si inca in acest moment), nu vor sa fie asociati sub nici o forma cu celelalte partide, fie ele si de opozitie in acest moment. Deci in afara de a citi texte, poate e bine sa te si gandesti ce insemnatate au in contextul in care vrei sa le folosesti.
      • Like 0
    • @ Gabriel
      rp check icon
      multumesc de lamuriri.
      discursul si argumentele tale imi confirma hotararea de a nu mai da a doua sansa unui partid-tanara speranta pe care l-am votat in 2016 si cat de sanatos sunt la cap nedorind sa fiu asociat cu unul ca tine (sorry, gabriel!).
      iti mai spun, ca sa-ti mai alin din durere, ca, desi am convingeri radical democrat-sociale nu am votat psd niciodata dupa '90. am tot dat cate o sansa unora si altora care ulterior au incercat sa mi se cace pe cap (cum faci tu acum, din motive pe care (nu) ti le intelegi).
      nu stiu de ce(?), mi-am adus aminte de un proverb: sa te fereasca dumnezeu de harnicia prostului.
      • Like 0
    • @ rp
      Gabriel check icon
      te rog sa ma scuzi, credeam ca poti intelege un text dupa ce cineva iti da cateva explicatii si argumente.

      acum imi pare ca nu: am zis eu ca ai votat cu psd? am zis eu sa acorzi o sansa oricarui partid? am zis eu sa te asociezi cu mine? asta mi-ar trebui... daca eu am strans semnaturi, nu inseamna ca sunt in usr, daca la asta te-ai gandit, dar se pare ca faci doar conexiuni simple fara sa gandesti dincolo de primul lucru ce iti vine in minte, exact ca la articolul din constitutie.

      sa imi alini mie durerea? chiar crezi ca ma doare de tine? am avut doar buna intentie de a dezbate observatia ta, ca sa iti spun ca nu tot ce scrie negru pe alb trebuie tratat ca atare in orice situatie.

      cu ce ma urc eu in capul tau? fie nu intelegi sensul cuvintelor fie nu scrii ceea ce vrei sa spui ca pur si simplu nu se intelege ce vrei sa spui. si asta cu proverbul e maxima! ce altceva ti-ai mai adus aminte? vrei sa facem putina psihanaliza? sa iti spun cam ce spune despre tine?

      cand postezi aici (sau oriunde), trebuie sa te astepti sa primesti raspunsuri, sa accepti ca poate nu iti plac toate si sa continui sa dezbati argumentat. daca insa iti doresti doar sa arunci cuvinte fara legatura cu articolul sau cu raspunsurile primite, nu o sa ai parte decat de frustrare, caci doar din frustrare ai raspuns cu chestii fara absolut nici o legatura cu raspunsul meu.

      daca poti sustine cu argumente ce ai pornit initial, poate am sa mai raspund. daca nu, numai bine!
      • Like 0
    • @ Gabriel
      rp check icon
      acum chiar am treaba.
      vorbim duminica.
      • Like 0
  • profun check icon
    Jalnica ... „performanta”.

    In cateva luni, s-au strans 500.000 de semnaturi.
    In ultimele 6 (șase) zile, s-au mai strans 500.000!

    Cata minte are cel care poate pune in circulatie acest zvon!?
    Cat respect pentru cei carora li se adreseaza poate avea acesta!?

    Cata minte poate avea cineva sa creada ca este posibil asa ceva!?
    • Like 1
    • @ profun
      Știi tu din ceva surse sigure sau îți dai cu părerea? Eu am fost în stradă la strâns semnaturi in ultimele 4 săptămâni, aproape zi de zi, și pot sa te contrazic atâta cu date cât și cu experienta proprie.
      • Like 3
    • @ profun
      e ceea ce in statistica se cheama efectul de crosa si e cat se poate de normal. sunt sigur ca si tu @profun, tinzi sa termini sarcinile mai inspre termenul limita si nu imediat cum le-ai primit. si in caz ca esti o exceptie (ma indoiesc) da, in general oamenii sunt motivati de expirarea termenului limita. vezi cand isi depune toata lumea declaratiile de orice fel, cand iti faci bagajul cand pleci intr-o calatorie ... etc
      • Like 1
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    Ce este un Penal ?
    Am intrebat 100 de persoane care strangeau semnaturi si nu m-au putut lamuri cu pliantul in mana. Din punctul meu de vedere acesta este un Penal. Vorba ceea: "Esti Penal." :)))Deci, Ce este un Penal ?
    • Like 2
    • @ Dan Dan
      corne check icon
      eu intreb de zeci, poate de sute de ani, ce inseamna, clar "Supercalifragilisticexpialidocious" si nu mi-a raspuns nimeni pana acum. mai mult, lumea continua sa mearga la job-uri, sa-si duca copiii la scoala, sa faca gratare, sa-si serbeze ziua de nastere, sa trimita rachete in cosmos, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat! ce oameni, dom'le, ce oameni!
      • Like 2
    • @ Dan Dan
      E simplu . Penal = termen inventat de niste oportunisti politici fara idei sau solutii pentru probleme reale pentru a deseman un dusman imaginar .

      E , daca vrei , echivalentul "dreptei" pentru "oamenii lui Soros" .
      • Like 0
    • @ Dan Dan
      Chiar 100? Ai umblat mult pe jos.. La noi, până și cel mai novice voluntar ți-ar fi explicat fi mecanismul inițiativei. Presupun ca ești extrem de ghinionist în viață că din 100 de oameni nici unul nu a știut să te lămurească.
      • Like 2
    • @ Dan Dan
      Pai scrie in articol: "...persoanelor condamnate la închisoare să candideze la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, dacă au săvârşit infracţiuni în mod intenţionat."
      • Like 2
    • @ Claudiu1989
      Gravity check icon
      La partid nu vă învață cum să accesați dex-ul, dobitoci-pesediști?!
      PENÁL, -Ă, penali, -e, adj. (arg.) 1. (uneori substantivizat) Urmărit penal sau cu antecedente penale. 2. De joasă speță. 3. (impropriu) Penibil.
      • Like 3
  • check icon
    Las' ca strang penalii 2 milioane de voturi pentru sustinerea penalilor,plagiatorilor,criminalilor,pedofililor&jandarmilor batausi...
    • Like 0
  • Probabil cei care au iesit in strada in .'89,care stiu ce inseamna dictatura si nu vor sa se repete.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult