Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

1 român din 3 nu știe să răspundă corect decât la cel mult o întrebare din 5 legate de subiecte precum inflație, dobânzi sau investiții. Suntem pe ultimul loc din UE privind cunoștințele financiare, dar pe primul loc la auto-percepție. FIT- Finanțe pe Înțelesul Tuturor

Bani și investiții

Banii influențează multe aspecte, de la siguranța personală până la dezvoltarea economică a unui popor, iar educația financiară nu este numai o necesitate, ci un avantaj competitiv al unei societăți.

O înțelegere corectă a modului în care funcționează și circulă banii îi ajută pe oameni să fie pregătiți pentru schimbările aduse de ciclurile economice. O persoană literată din punct de vedere financiar știe să-și gestioneze eficient resursele, să-și planifice viitorul, să funcționeze independent.

Pentru stat, un nivel bun al educației financiare a cetățenilor săi nu este doar calea către prosperitatea individuală a acestora, ci poate să fie fundația unui model economic solid. În schimb, absența unui nivel minim de cunoștințe financiare poate provoca greutăți la nivel individual ce se pot transforma în probleme pentru comunități și pentru stat însuși, nevoite apoi să aloce fonduri publice pentru protecție socială celor vulnerabili.

Platforma editorială Republica se alătură Băncii Transilvania, care desfășoară cel mai ambițios program de educație financiară din România

„FIT” (Finanțe pe Înțelesul Tuturor) este, spune Sergiu Mircea- director executiv marketing și comunicare în BT într-un interviu pe care-l puteți citi aici- „a timeless mission”. În următoarele luni, vom învăța împreună cu specialiști, profesori, oameni de afaceri, finanțiști, jurnaliști și invitații lor despre finanțe, adică despre bani. Vom încerca să vorbim despre banii noștri, despre cum ar trebui să ne raportăm la ei, dar și despre fenomene sau decizii care au impact direct sau indirect asupra noastră și a bunăstării noastre din prezent și din viitor.

„FIT va ajunge la foarte mulți oameni, dar și mai important este că nu am pregătit un <one off>, ci un proiect recurent și continuu, astfel încât oamenii se vor întâlni frecvent cu informațiile din program”, explică Sergiu Mircea. 

De ce să pierd cinci minute pe zi pentru a citi despre bani? ”A timeless mission”- sau când poți spune că știi suficient de multe încât să te oprești din învățat?

În funcție de etapa în care ne aflăm, avem curiozități și întrebări diferite. Ce este inflația, cum ne afectează și cum putem să conservăm valoarea banilor noștri, chiar dacă prețurile cresc? De ce este important să am un buget al cheltuielilor personale și ale familiei? 

Am intrat în ultimul an, alături de alți 10 mii de români în clubul celor care au în conturi echivalentul a 100.000 de euro, așa cum scrie Ziarul Financiar aici. Cum îmi protejez economiile? Ce taxe datorez bugetului de stat după ce încasez dobânda unui depozit? Ce măsuri iau acasă și la birou pentru a nu cădea pradă atacurilor cibernetice?

Sunt pregătit să investesc la bursă? Dar în fondurile de investiții? Care este profilul meu de risc sau- mai bine zis- care este gradul de risc pe care mi-l asum într-o investiție, în funcție de scopul banilor și intervalul de timp pe care-l am la dispoziție? Cum evit ofertele înșelătoare de pe rețelele sociale, cu cine să lucrez astfel încât să nu fiu păcălit? Cum aleg o platformă de tranzacționare sigură, ce costuri implică jocul la bursă?

Care este momentul cel mai potrivit să încep să strâng bani pentru bătrânețe? Cum vorbesc cu copiii mei despre bani? Ce înseamnă metoda celor trei borcănașe? Cum le explic care este diferența dintre cheltuieli și investiții, necesitate și decizii impulsive legate de cumpărături? Cum construiesc bugetul de cheltuieli și venituri al familiei fără să simt că renunț la micile plăceri de zi cu zi?

La câteva dintre aceste întrebări puteți să găsiți o parte din răspunsuri din aceste discuții, în episoadele „De toți banii”, show moderat de redactorul șef adjunct al ZF, Dana Ciriperu, aiciaici, aici sau aici.

Aici găsești un exemplu de quiz care testează cunoștințele tale despre bani.

A ști sau a nu ști totul despre bani

Eurobarometru (2023), studiu al Comisiei Europene care măsoară cunoștințele și competențele în domeniul educației financiare, arată că românii sunt pe ultimul loc din UE privind cunoștințele financiare, dar pe primul loc la auto-percepție, unul din doi români considerând că știe foarte multe/mai multe lucruri despre bani decât media adulților din România.

Același studiu arată că, la întrebări concrete și simple despre subiecte precum inflație, dobânzi sau investiții, 30% dintre români nu au reușit să răspundă corect decât la cel mult o întrebare, 57% la două sau cel mult trei întrebări, iar 13% au dat 4 sau 5 răspunsuri corecte. România s-a clasat pe ultimul loc în Uniunea Europeană în funcție de punctajul obținut la cunoștințe financiare.

Studiul Generația Z, realizat de Quantix pentru Banca Transilvania (2023), relevă că tinerii respondenți - cu vârste între 18 și 26 de ani - consideră că principala lor problemă este situația financiară. 54% dintre ei susțin că fac economii, iar peste 42% au o evidență a veniturilor și cheltuielilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    o întrebare pe înțelesul celor 10.000: este moral? ușor cu pianul, e un r mic, de la retoric. nu, nu e moral. e egoismul care ucide din fașă o lume mai bună. ”averile” se fac, dincolo de moșteniri (o hiperdelicioasă discuție, pe-alte dăți), în doauă feluri: subplată și suprapreț (de-i zice unii speculă). apoi, cohorta rafinată de ilegalități ”economico-financiaro-bancare”. dacă e să existe o piatră de poticneală pentru negustori, apoi aceasta e morala. d-aia filosofii aziului o bagatelizează și niciun studinte-n filo și sofie nu poate produce mirabila-ntrebare: „dăce?”.
    • Like 1
  • IonutB check icon
    "Pentru stat, un nivel bun al educației financiare a cetățenilor săi nu este doar calea către prosperitatea individuală a acestora, ci poate să fie fundația unui model economic solid." :) teoretic nu? practic vedem, doamna propusa ca pentru posul de comisar european are o specializare" formator de formatori". cand "managerii" firmelor de stat, care publica pe aici, se plang ca nu au subventii, si din cauza asta nu sunt competitivi? vorbim de educatie financiara pentru acela care a terminat 12 clase de mila?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult