Ieși din casă și te întâmpină, la tot pasul arta stradală. Ajungi în parc și-i asculți live pe Jojo Mayer & Nerve, Skalpel, Hidden Orchestra - afli cum jazzul se-mbină excelent cu electro. Te bucuri și dansezi pe ritmurile Vintage Trouble, băieții ăștia din SUA care umplu stadioane, sunt frecvent invitați la Late Show cu David Letterman, The Tonight Show cu Jay Leno, The View, Conan și Jimmy Kimmel Live, vin în sfârșit pentru prima dată în România să ne uimească și pe noi cu talentul și stilul lor original și exuberant.
Stai în hamac și vezi că urcă pe scenă cunoscutul cor a cappella Viva Vox și-ți cântă Du Hast al lui Raimmstein pe 38 de voci. Și fără instrumente. Și te bucuri de Tatran, Mammal Hands și alte zeci de trupe care fac senzație prin toată lumea, dar care la noi pătrund greu. Greu, că nu-s comerciali. Far al naibii de faini.
Te plimbi prin oraș, iar pe malul Someșului descoperi cele mai tari trupe de jazz din țară și străinătate. La început de drum. Sunt cei despre care peste 2-3 ani o să afli că-s printre cei mai tari în materie de muzică. Te relaxezi în hamac și iei parte la zeci de activități, toate într-un cadru demn de Alice în Țara Minunilor. La Jazz in the Park poți să vii cu copilul, cu cățel, pisică și au și ei ceva de făcut în timp ce ascultă muzică faină în parc sau pe mal pentru că festivalul e o sărbătoare a culturii în general. Și în aer liber în mare parte.
Seara te delectezi, în sala Operei Maghiare, cu trei dintre cele mai în vogă nume ale jazzului contemporan și afli că Dhafer Youssef e omul care, cu oud-ul lui, poate să te facă să te redescoperi mai ceva ca o ședință de yoga, zece de terapie și 20 de meditație, Barcelona Gipsy Balkan Orchestra îți demonstrează că nomazii au creativitatea la degetul mic și-n materie de jazz, iar regina muzicii latino jazz, Susana Baca, îți va arăta prin muzică și cu eleganța ei, de fost ministru al culturii în Peru, meleaguri sud-americane, africane și portugheze. Îți va aminti cu siguranță de Cesaria Evora și-o să-ți pară bine că ți-ai luat din timp abonament.
Ești la Jazz in the Park, festival care timp de 7 zile va anima Clujul în Parcul Central, malul Someșului, străzi din oraș plus...locuri surpriză. Sunt peste 100 de artiști din țară și din afară care-ți demonstrează că muzica bună există, chiar din belșug, e promovată (deși nu suficient și prea puțin) și e extrem de apreciată de cei care vor și altceva, nu doar hiturile de la radio și de la TV, vor muzică pe bune. Și muzici bune.
Cel mai fain lucru la Jazz in the Park nu e faptul că intrarea la concertele din parc sau de pe mal e liberă, ci că festivalul vrea – și chiar reușește, de cinci ani – să-i facă pe cei din jur să descopere muzica de calitate prin concerte cu artiști extraordinari de care te îndrăgosteși după ce ajungi să-i asculți. Și atunci o să afli că există festivaluri cu bilet neobligatoriu. Pe care o să vrei să-l plătești, pentru că știi că lași ceva în urma ta.
Clujul se pregătește de zor pentru Jazz in the Park: 26 iunie-2 iulie. Ești pregătit/ă să te îndrăgostești?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.