Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

101 motive pentru care vei vrea să-ți petreci vacanța, sau măcar un citybreak, la Cluj în săptămâna 26 iunie-2 iulie

Ieși din casă și te întâmpină, la tot pasul arta stradală. Ajungi în parc și-i asculți live pe Jojo Mayer & Nerve, Skalpel, Hidden Orchestra - afli cum jazzul se-mbină excelent cu electro. Te bucuri și dansezi pe ritmurile Vintage Trouble, băieții ăștia din SUA care umplu stadioane, sunt frecvent invitați la Late Show cu David Letterman, The Tonight Show cu Jay Leno, The View, Conan și Jimmy Kimmel Live, vin în sfârșit pentru prima dată în România să ne uimească și pe noi cu talentul și stilul lor original și exuberant. 

Stai în hamac și vezi că urcă pe scenă cunoscutul cor a cappella Viva Vox și-ți cântă Du Hast al lui Raimmstein pe 38 de voci. Și fără instrumente. Și te bucuri de Tatran, Mammal Hands și alte zeci de trupe care fac senzație prin toată lumea, dar care la noi pătrund greu. Greu, că nu-s comerciali. Far al naibii de faini.

Te plimbi prin oraș, iar pe malul Someșului descoperi cele mai tari trupe de jazz din țară și străinătate. La început de drum. Sunt cei despre care peste 2-3 ani o să afli că-s printre cei mai tari în materie de muzică. Te relaxezi în hamac și iei parte la zeci de activități, toate într-un cadru demn de Alice în Țara Minunilor. La Jazz in the Park poți să vii cu copilul, cu cățel, pisică și au și ei ceva de făcut în timp ce ascultă muzică faină în parc sau pe mal pentru că festivalul e o sărbătoare a culturii în general. Și în aer liber în mare parte.

Seara te delectezi, în sala Operei Maghiare, cu trei dintre cele mai în vogă nume ale jazzului contemporan și afli că Dhafer Youssef e omul care, cu oud-ul lui, poate să te facă să te redescoperi mai ceva ca o ședință de yoga, zece de terapie și 20 de meditație, Barcelona Gipsy Balkan Orchestra îți demonstrează că nomazii au creativitatea la degetul mic și-n materie de jazz, iar regina muzicii latino jazz, Susana Baca, îți va arăta prin muzică și cu eleganța ei, de fost ministru al culturii în Peru, meleaguri sud-americane, africane și portugheze. Îți va aminti cu siguranță de Cesaria Evora și-o să-ți pară bine că ți-ai luat din timp abonament.

Ești la Jazz in the Park, festival care timp de 7 zile va anima Clujul în Parcul Central, malul Someșului, străzi din oraș plus...locuri surpriză. Sunt peste 100 de artiști din țară și din afară care-ți demonstrează că muzica bună există, chiar din belșug, e promovată (deși nu suficient și prea puțin) și e extrem de apreciată de cei care vor și altceva, nu doar hiturile de la radio și de la TV, vor muzică pe bune. Și muzici bune.

Cel mai fain lucru la Jazz in the Park nu e faptul că intrarea la concertele din parc sau de pe mal e liberă, ci că festivalul vrea – și chiar reușește, de cinci ani – să-i facă pe cei din jur să descopere muzica de calitate prin concerte cu artiști extraordinari de care te îndrăgosteși după ce ajungi să-i asculți. Și atunci o să afli că există festivaluri cu bilet neobligatoriu. Pe care o să vrei să-l plătești, pentru că știi că lași ceva în urma ta.

Clujul se pregătește de zor pentru Jazz in the Park: 26 iunie-2 iulie. Ești pregătit/ă să te îndrăgostești? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Se vede ciuda clujenilor de la o posta ca au pierdut titlul de capita culturala europeana in fata Timisoarei
  • Like 1
  • @
   Nu-i chip la romani sa nu se lege cu orice ocazie de teoria complotului. :-))
   • Like 0
  • @
   Daca voi la Timisoara o sa puteti organiza cu ocazia capitalei culturale doar jumatate din evenimentele pe care le au la Cluj, o sa aveti o capitala reusita.Dar pana atunci, eu as tacea.
   • Like 0
 • Raul check icon
  Daca s-a ajuns la "101 de motive..." in curand urmeaza sa vedem in Republica si interviuri cu Piticul Porno. Mai faceti, fratilor, macar o minima selectia la ceea ce apare pe "post", ca ne trezim, maine-poimaine, cu "reteta de oua fierte a lui Arsenie Boca" sau alte balarii din astea.
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult