Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

20 de lei decontează Casa pentru o consultație la medic. Când oare vom înțelege că facem medicină și nu spălătorie de covoare?

Asistăm la prima coagulare acceptabilă în formă și fond a medicilor, care mai tot timpul s-au abținut de la proteste bine conturate. Medicii de familie au ieșit în stradă, cerând debirocratizarea actului medical, fonduri mai mari de la Casele de Sănătate, recunoașterea importanței asistenței primare în societate. Sunt lucruri știute și neajunsurile plutesc la tot pasul, dar mai-marii guvernului nu au avut niciodată intenția clară de a veni cu soluții logice și impecabil optimizate, ci doar cu cârpeli.

SIUI pică, medicii nu pot procesa consultațiile, nu pot semna serviciile, nu pot valida rețetele. Primesc vaccinuri foarte târziu și în cantități mici. Primesc sume tot mai mici din care trebuie să acopere salariul asistentei cu taxele aferente, cheltuielile cu cabinetul, produsele necesare actului medical, iar ce mai rămâne reprezintă remunerația lor, departe de miile de euro promise. Medicii au cozi uriașe de pacienți la ușa cabinetului, un timp limitat pentru consultație. Gândiți-vă ce înseamnă să pice SIUI și să ai 40 de oameni la ușa. Gândiți-vă ce înseamnă să ai 10-15 minute per pacient, timp în care trebuie să procesezi serviciile, să faci o anamneză, să îl consulți, să dai bilete de trimitere, să dai rețete compensate.

Știți cât înseamnă o consultație la medic în viziunea celor de la Casă? Aproximativ 20 de lei, și asta la specialist, că la medicul de familie e mai puțin de atât. Atât decontează Casa. 20 de lei per consultație. Când oare vom înțelege că trebuie să vorbim de alte sume, că facem medicină și nu spălări de covoare?

Nu înțeleg de ce, dacă tot există un sistem electronic integrat național și semnătură digitală din partea medicului, mai trebuie eliberate pe hârtie biletele și rețetele. La ce bun? Nu pot fi procesate direct din sistem cele electronice? Se mai printează zeci de foi, se semnează, se parafează, se încurcă lumea în ele și vai cât de moderni și digitalizați suntem noi. E strigător la cer!

Știți cât înseamnă o consultație la medic în viziunea celor de la Casă? Aproximativ 20 de lei, și asta la specialist, că la medicul de familie e mai puțin de atât. Atât decontează Casa. 20 de lei per consultație. Când oare vom înțelege că trebuie să vorbim de alte sume, că facem medicină și nu spălări de covoare?

Sistemul de sănătate trebuie să se schimbe, să se modernizeze, să se debirocratizeze. Aici avem nevoie de respect din partea oficialilor și a oamenilor de rând, care trebuie să sprijine mereu medicii, prin salarii decente, soluții informatice competente, legi normale la cap, proceduri și protocoale logice, simplificare unde se poate. Protestul medicilor de familie, în acest context, trebuie aplaudat. Sper că vor obține ceea ce doresc și vor deschide terenul pentru cerințe din partea tuturor cadrelor medicale.

Timpul de consultație este deficitar și pacientul pierde. Nu există timp pentru prevenție primară, pentru o analiză corespunzătoare a cazului, pentru lămurirea omului care a venit cu niște întrebări și așteaptă niște răspunsuri. În marea asta de neajunsuri, am tot stat și m-am gândit la o soluție, iar cea mai bună poate fi chiar prelungirea relației medic – pacient în spațiul virtual, acolo unde medicul poate da oricâte informații, poate face prevenție primară eficientă, poate liniști și lămuri pacientul. Astea sunt chestiuni care funcționează de minune în vest sau peste Atlantic, dar care la noi sunt privite cu scepticism de oficiali, când ei ar trebui să le îmbrățișeze, să le dezvolte, chiar să le deconteze.

Mi-ar plăcea ca toți medicii de familie să utilizeze platforme precum Doclandia și să mențină o relație facilă, sănătoasă, securizată cu pacienții lor, ca o prelungire virtuală a cabinetului fizic, unde există o birocrație copleșitoare și e trist că se întâmplă așa. Și pacienții să priceapă că acesta este viitorul și cea mai bună soluție pentru a mai cerne din neajunsurile actuale.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • La mulți ani cu sănătate platformei.REPUBLICA.RO
  • Like 0
 • Medicul specialist/primar de familie a facut aceeasi facultate de 6 ani timp in care a dat aceleasi examene ca toti ceilalti medici specialisti/primari, examenul de licenta a fost aceleasi pentru toti. A urmat apoi rezidentiatul de 3 ani pt medicina de familie, iar dupa 9 ani de studiat medicina
  devii medic specialist medicina de familie.
  Cam cat de prost, incompetent sau cum va place sa descrieti un medic de familie credeti ca poate fi un astfel de om cu 21 de ani de scoala? Foarte prost, pentru ca suporta injuriile si toate apelativele oamenilor pe care ii trateaza, ii sfatuiesc.
  Pentru ca sunt convinsa ca 90% dintre noi am apelat cel putin o data la un medic de familie. Restul e can-can!
  • Like 2
 • Doamne, cu câtă greutate am reuşit să citesc textul, printre atâtea lacrimi şi sughiţuri... Vai, săracii medici! Nici Gheorghe Doja n-a fost atât de schingiuit!

  Stimaţi fondatori, contributori şi comentatori... cum să explic mai plastic, să mă înţeleagă lumea...? Un consult la medic este ca o partidă de sex: depinde la care capăt al instrumentului te afli. Pacientul, de regulă, este la capătul nepotrivit. Nu doresc nimănui să fie bolnav cronic şi să aibă de-a face cu „sistemul” medical românesc şi cu slujbaşii acestuia. Citind articolul, zici că sfinţii Cosma şi Damian s-au inspirat în lucrarea lor de la medicii români! Din nefericire, realitatea este cu totul alta.

  Într-adevăr, mai sunt câteva flori prin pârloagă, dar ori le usucă buruienile, ori îşi iau lumea-n cap şi pleacă prin ţări străine. Asta este trista realitate!

  Mă gândesc că, înainte de grevă, mult stimaţii noştri medici ar trebui să se hotărască, o dată pentru totdeauna, unde vor să lucreze: la stat sau la privat. Pentru că melanjul celor două naşte monştri.

  După ce-şi vor fi clarificat această problemă, n-ar fi rău dacă medicii noştri împreună cu ceilalţi colegi din sistem ar face o grevă contra colegilor şpăgari (medici, asistente, brancardieri, infirmirere, femei de servici, că toţi întind mâna). Aşa cum în Piaţa Victoriei apăreau Dragnea cu Tăriceanu îmbrăcaţi în zeghe şi "traşi în ţeapă" şi şpăgarii cu halate albe să fie stigmatizaţi de colegii lor cinstiţi. Unu, doi, trei, cincizeci, câţi or mai fi rămas!

  După această dezinfecţie, când pacientul va voi să dea şpagă şi nimeni nu va mai primi, atunci să vedeţi ce bine o să meargă sistemul medical din România!
  • Like 2
 • Nu, protestul nu trebuie aplaudat. Trebuie incriminat. Nu interpui pacienții, dependenți de rețete compensate și trimiteri la specialiști in conflictele dintre medici și guvernanți, și unii și ceilalți la fel de corupți și nepăsători. Ceea ce au făcut unii medici de familie, care apropo nu sunt specialiști, este o crimă cu premeditare ce trebuie pedepsită cu asprime. Este echivalentul luncanilor din toată țara.
  • Like 3
 • Gabriel check icon
  nu am avut rabdare sa citesc intreg articolul pentru ca imi pare fundamental gresit. da, eu cred ca medicii de familie sunt de fapt niste spalatorii de covoare.
  ce au 20 de lei per consultatie? daca ma intrebati pe mine sunt enorm! nu trebuie sa vedeti problema doar din punctul de vedere al celui ce primeste. da, poate nu ii ajunge sa castige si el, sa plateasca si asistent si intretinere si chirie, etc. dar din punctul de vedere al pacientului, oare ne putem permite sa platim banii astia? daca 20 sunt putini asa cum spuneti, probabil va doriti 30. o consultatie dureaza 15 min de obicei. 30x4 = 120 pe ora. adica medicul castiga 840 pe zi (ca doar ei stiu de ce au program de 7 ore - sa nu ma luati cu munca grea ca sunt multi altii care lucreaza similar si au 8 ore - mai mult, aceeasi medici merg dupa si lucreaza inca 7 ore in privat si se poate). deci daca facem un total sunt 17640 de lei pe luna. oare atat iti permite romania? de ce nu incepem discutia de la eficientizare? sa fie cabinete medicale in acelasi loc de exemplu, asa incat o asistenta sa poata lucra la mai multi medici (hartiile solicitate si eliberate pot sa dispara instantaneu din sistem prin formate electronice). sau acelasi cabinet sa fie in ture impartit de specialisti diferiti ca sa imparta chiria? sau sa aiba intradevar 4 consultatii pe ora, adica sa se zbata ei pentru asta. sau pur si simplu sa scoatem medicii de familie din ecuatie daca sunt prea scumpi si nu ne putem permite. de cele mai multe ori, ei nu fac absolut nimic si doar dau niste trimiteri. exceptiile cred ca sunt vaccinurile, care in fapt sunt administrate de asistenti, nu de medici. ceva e complet gresit cu acest sistem si solicitarea mai multor bani nu ajuta cu nimic. propunerile mele sunt doar propuneri, nu sunt medic si e posibil sa fiu pe langa. dar ideea se intelege: nu solicitarea de bani e solutia. mai multi bani pentru unii insemna dezechilibre ce vor fi reglate in timp prin inflatie sau obtinerea de mai multi bani in timp si de catre restul meseriilor. Solutiile sunt de eficientizare, exact ca o familie: nu sa ma plang ca nu castig, incerc sa imi redefinesc cheltuielile in functie de cat castig.
  • Like 2
  • @ Gabriel
   De fapt, o consultatie la medicul de familie (care poate fi specialist sau primar in medicina de familie, o specialitate ca oricare alta!) este decontata de casa de asigurari cu 11 sau 14 lei, in functie de grad. Nu pot fi decontate mai mult de 20 de consultatii zilnic, 5 zile pe saptamana... refaceti calculul de mai sus! In alta ordine de idei, scopul principal al protestului a fost tocmai debirocratizarea sistemului. In al treilea rand, protestul a fost reprimat foarte repede prin masuri de forta ale casei de asigurari, astfel incat medicii care au protestat mai mult de 2 zile au pierdut contractul cu casa! In acest fel, pacientii acestor medici au ramas practic fara asistenta medicala primara (circa un sfert din populatia tarii) . Si toate acestea fara a se obtine nicio imbunatatire in felul in care functioneaza sistemul de asigurari de sanatate...
   • Like 0
  • @ Gabriel
   GabiC check icon
   Gabi, probabil ca esti contabil si nu untelegi decat niste calcule ipotetice.
   Nu sunt medic, in conditiile date nici nu cred ca mi-as dori, dar vad urmatoarele:
   Medicul de familie are rol de prima consultatie si- de multe ori- tratament (pt cazurile in care nu e nevoie de consultatia unui specialist). Dar- ca sa-ti expic in termeni IT- daca nu-ti mege laptop-ul intr-o dimineata, la birou- ce faci? Te duci in service sau chemi helpdesk-ul? Mai pe intelesul tau- identificarea primara (pt care medicul de familie are specializare) se face de catre el. Altfel tu unde te-ai duce, presupunand ca n-ai nicio cunostinta medicala, cand ai incepe sa tusesti mai neobisnuit, daca el n-ar fi? La felcer? Sau te-ai trata dupa "sfaturile " de pe net? Ca poate merg?
   In ceea ce priveste banii potential primiti (ca vad.ca e un pinct pe care il calculezi)- exista reglementari la nivel de case de asigurari, care nu lasa medicul sa castige "fara numar". Cineva scria mai jos care-s calculele si- in lipsa de alte info - eu le cred.
   In ceea ce priveste "adunatul tuturor medicilor intr-o locatie" ca sa fie "deserviti " mai multi de o singura asistenta: dpdv logistic e o prostie:.pentru ca nu se gasesc spatii "puse la dispozitie" cum ai crede tu. Pentru ca nu ti-ar conveni- tie, ca pacient- sa bati orasul pentru o reteta- admitand ca medicii de familie ar fi toti in cealalta parte a orasului. Pentru ca s-ar creea disfunctionalitati pe care le-ar "plati" din timpul sau tot pacientul. Pentru ca locatiile potrivite sunt scumpe (si nu orice medic si le permite).
   In privinta studiilor: in timp ce la unii studiile se cam opresc la nivelul mediu (sa zicem - cu greu o facultate) la medici, pe masura ce cercetarea evolueaza si pe masura ce apar transmutatii ale diferitelor tulpini de virusi, bacterii...e.t.c medicul trebuie sa studieze ca sa nu dea cu pacientul in groapa. La service- daca te duci- si iti greseste it-istul diagnosticul si ramane laptopul blocat i se poate reinstala un sistem de operare de la "blank". Pierzi informatiile (daca nu le-ai salvat inainte) dar laptopul merge din nou. Daca, din nestiinta (nu si-a alocat timp de studiu, pt ca are 40 de pacienti la usa si doar 7 ore pt a-i diagnostica/trata) medicul identifica o afectiune si pacientul are alta (si crapa) cum crezi ca vor fi tratate lucrurile?
   Cam asta-i - pe scurt- epopeea deapre care vorbim. Iar autorul vorbea tocmai de birocratizare in loc de tratare si de santaj al caselor de asigurari- in loc de gasirea unor solutii de eficientizare.
   • Like 0
 • Cri check icon
  Asertiunile d-lui Vasi Rădulescu sunt corecte, reale si bine argumentate, insa reprezinta doar o mica parte din multele neajunsuri cu care se confrunta sistemul public de sanatate.
  Insa nici dl. Vasi Rădulescu, nici alti medici, pacienti sau reprezentanti ai societatii civile nu reusesc sa inteleaga faptul ca majoritatea relelor sistemului public de sanatate se datoreaza monopolului absolut pe care il detine Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ( CNAS ) asupra retelei medicale publice; atat medicii, cat si pacientii si unitatile medicale publice au la dispozitie o singura optiune: CNAS. Astfel, banii asiguratilor sunt cheltuiti ne-transparent si discretionar, fara a se da nicio explicatie contribuabililor, iar CNAS stabileste contractele cu medicii sau spitalele dupa propriile sale criterii, fara ca asiguratii ( contribuabili ) sau corpul medical sa aiba vreo posibilitate de negociere.
  Si sa nu uitam ca insasi Constitutia noastra garanteaza dreptul oricarui cetatean roman accesul gratuit la scoala si la sanatate, fara nicio conditionalitate.
  • Like 2
 • cox check icon
  "... Și ăsta la specialist, ca la medicul de familie e mai puțin de atât. "
  Domnul Vasi Radulescu și medicul de familie este tot specialist, sau primar ...
  • Like 2
 • Vasile check icon
  Aceeași întrebare aș pune-o celor de la clinica de urologie din Cluj, care l-au acoperit pe Lucan ani de zile și s-au complăcut în situația asta, pentru că ciupeau și ei un leu de la clinica privată. Ei făceau medicină sau spălătorie de covoare? Le păsa cât de cât de pacienți, de viața lor? Sau doar de banii încasați pe spălarea covoarelor? Și să nu-mi spuneți că ăsta de la Clinica de urologie e un caz izolat.
  • Like 4
  • @ Vasile
   Dvs. schimbati subiectul, in articol era vorba despre medicii din policlinici si medicii de familie, nu despre marile clinici si spitale din tara. Credeti-ma, nu exista niciun fel de asemanare intre cele doua segmente ale sistemului de sanatate! Un medic de familie este platit cu 11 sau 14 RON pentru o consultatie, in functie de gradul profesional si nu poate deconta mai mult de 20 de consultatii zilnic. Din venitul cabinetului sau, medicul de familie trebuie sa achite toate cheltuielile, chirii, utilitati, consumabile, salarii, taxe si impozite si abia ce ramane la finalul lunii este venitul sau net. Mentionez ca 80% dintre consultatiile medicale acordate in Romania pentru afectiuni usoare, medii sau monitorizarea bolilor cronice sunt efectuate de medicii de familie! Cu toate acestea, medicina de familie este finantata cu doar 5% din banii sanatatii!
   • Like 1
  • @ Florin Matache
   Vasile check icon
   Chiar? Nu ați auzit de rețete emise fără știrea pacienților? De medicamente scumpe care nu au ajuns la cei care erau pe rețetă? Au fost pe larg relatări de presă și anchete acum vreo doi ani. La cine au ajuns banii ăia? Mai ales că medicul meu de familie a luat banii pentru 3 perosane lună de lună vreo 15 ani, sau de când s-au inventat acești medici, fără ca noi să trecem măcar odată pe la el, că nu am avunt nevoie și când am avut nevoie am mers la privat. Ei nu încasează bani doar pentru consultații. Plus că te taxează dacă mergi fără programare ș.a.m.d.
   • Like 0
  • @ Vasile
   Sunteti in eroare, medicul de familie nu poate prescrie retete decat pacientului care vine cu cardul propriu de sanatate la cabinet iar reteta poate fi ridicata deee la farmacie de catre pacient tot pe baza cardului de sanatate propriu. De asemenea, medicul de familie nu poate prescrie pe reteta electronica decat substanta activa a medicamentului iar pacientul ridica de la farmacie medicamentul mai ieftin sau mai scump, pentru care plateste diferenta fata de pretul de compensare din buzunar. In alta ordine de idei, va puteti alege liber un medic de familie in care sa aveti incredere si la care sa mergeti gratuit atunci cand va imbolnaviti, nu sa platiti cat nu face la un cabinet privat care nu are alt interes decat sa va ia banii... Cat despre taxa de neprogramare (presupunand ca mergeti totusi la medicul dvs. familie, neprogramat) ea nu este practicata decat de unii medici. Vi s-ar parea normal sa mergeti neprogramat si sa fiti consultat in locul pacientului programat la ora respectiva? La cabinetul privat mergeti cumva fara programare? Programarea inseamna civilizatie, ea evita aglomeratia si permite medicului sa se ocupe in liniste de pacientul sau.
   • Like 1
  • @ Florin Matache
   Vasile check icon
   Teoria sună bine. Eu merg cu cardul unei rude și primesc rețetă, la fel, farmacia îmi eliberează medicamentele fără ca persoana să fie de față, doar cardul. E drept că persoana se deplasează greu și nu și-ar putea lua medicamentele dacă ar trebui să meargă personal, dar ăsta este doar cazul meu. Cât despre programare, mergeți la orice cabinet de la stat unde se practică programarea și o să constatați că programați sau nu, majoritatea sunt la ușa cabinetului începând cu ora 8 deși programul începe la 9 și se intra în ordinea sosirii nu a programării. Despre ce vorbim? Civilizație? La noi? Da, la privat se respectă ora programării că nu te ia înainte. Și nu, nu-i interesează doar să-ți ia banii. Ca să concluzionez, corupția în sistemul sanitar începe de la îngrijitoare, infirmiere, asistente, medici, șefi de clinici, toți vor banii pe covoare. Că de nu i-ar vrea, nu s-ar întâmpla atâtea nenorociri. Medicii de familie fac parte din același sistem corupt, așa că asta este legătura.
   • Like 0
  • @ Vasile
   Imi pare rau ca aveti aceasta perceptie si ca generalizati pe nedrept. Va doresc multa sanatate!
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult