Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

20 de sfaturi pentru viitorii medici

medici rezidenți

(Foto: Guliver/Getty Images)

Tinerii rezidenți au început lucrul în spitale, pe specialitățile alese. Iată câteva sfaturi de la un medic care a suferit în rezidențiat și i-a prins tare bine treaba asta:

1. Munca la spital înseamnă apropiere de pacient și nu făcut foi toată ziua. Priviți oamenii în ochi, palpați-i, auscultați-i și mai ales ascultați-i, că au multe de spus.

2. Omul nu e un cumul de diagnostice. Fiecare are povestea lui, cu suferințe, bucurii, familie, prieteni. Intrați și pe tărâmul ăsta.

3. Faceți gărzi, pentru că trebuie să știți bine urgență. Una, două, cinci, șapte, faceți gărzi ca să învățați să cântăriți rapid un caz. Din anul trei, gărzile vă conturează frumos și veniturile.

4. Veți începe pe salarii mici, probabil fără tichete de masă. Dacă din ianuarie nu se aplică acei 5200 de lei, protestați masiv. Sunteți mai puternici decât credeți. Fără voi sistemul e prăbușit.

5. Nu vă limitați la lucrul cu un singur medic. Dacă sunt cazuri, mergeți să le vedeți. Dacă un medic nu are rezident, puneți umărul să ajutați puțin. Truda din rezidențiat se va vedea în prima perioadă de specialist, când veți fi buni și vă va fi mai ușor.

6. Mergeți la stagii în străinătate. Nu se ajunge greu și gustați dintr-o medicină la un alt nivel.

7. Participați la prezentări în cadrul spitalelor. Vă stimulează să învățați, să vă obișnuiți cu prezentatul, să alegeți cazuri, să structurați informația.

8. Veți fi rupți de oboseală, dar citiți constant din site-uri profi și cărți de specialitate.

9. Alegeți stagiile cu cap, ca informația să se așeze gradual.

10. Nu fiți simpli scribi! Gândiți și spuneți-vă ideile, chiar dacă aveți altele decât medicul îndrumător sau profesorul.

11. Nu mai plecați capul ușor la tot ce se petrece rău în jurul vostru. Dacă puteți schimba ceva, acționați. Dacă medicul vă înjură, acționați. Dacă medicul condiționează actul medical, raportați asta către organele competente.

12. Aplicați pentru școlile de vară. Se țin cazuri și teme interesante, vă și relaxați puțin.

13. Cine vrea doctorat, să se pregătească bine înainte, să își aleagă din timp tema și profesorul, să înceapă să strângă cazuri.

14. Faceți bine și faceți bine în fiecare zi.

15. Informați familiile pacienților, ori de câte ori puteți. Contează enorm.

16. Dacă un stagiu nu se face, profitați și mergeți la alt spital, să aveți continuitate.

17. Învățați să comunicați cu pacientul. Nu e ușor deloc și suntem deficitari la capitolul acesta.

18. Pregătiți-vă din timp recomandări speciale, sfaturi de nutriție și atașați-le pacienților la scrisorile medicale, când îi externați.

19. Fiți buni cu ceilalți colegi rezidenți și ajutați-i atunci când au nevoie.

20. Examenul de specialist nu e ușor. Se dau cazuri infernale, la scris e materie multă. Alocați timp suficient și pregătiți-l cu seriozitate, că am văzut colegi buni care l-au picat.

Succes maxim în anii frumoși care vin!

Articol publicat pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Victor66 check icon
    Ceea ce au pacienții de spus sunt povești de viață de care medicul nu are timp și care nu sunt relevante. De obicei cei bătrâni găsesc consultația ca pretext să vorbească mult, ca la șuetă, pentru că se simt singuri. În rest, totul sună bine, sunt de acord.
    • Like 0
    • @ Victor66
      Medicul nu are timp?Dar sa puna un diagnostic corect are timp medicul?
      • Like 0
    • @ Vasile Ciucur
      Victor66 check icon
      Da, pentru asta are, pentru că în cazul acesta timpul = diagnostic, iar în cazul dumitale timpul = diagnostic + ascultat aberații care nu au legătură cu diagnosticul.
      • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult