Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

23 de înecați pe litoral. Salvamar: „Vine ca un fel de roată, te trage spre interior, spre larg, pe dedesubt. Aproape de țărm se pot forma gropi de 2 metri pe care nu le putem identifica nici noi”

Elicopter SMURD la mare

Fotografii: Funky Travel

Ce îi împinge să se sinucidă în valuri?

„Aceşti turişti nu conştientizează pericolul. Cred că lor nu li se poate întâmpla nimic”, explică psihologul Elena Stambuli.

De mai bine de o săptămână, sudul litoralului este sub un cod roşu de alertă din cauza curenţilor extrem de puternici. La toate foişoarele salvamarilor este arborat steagul care interzice scăldatul. Nu ai cum să nu-l observi! Este de un roşu aprins tocmai pentru a atrage atenţia. Şi totuşi, în fiecare seară se mai adaugă cel puţin un nume de turist pe lista neagră a celor care se cred nemuritori. Sunt 23 de morţi până la această oră! Mă uit pe lista cu cei aduşi fără suflare la mal şi-mi dau seama că nu sunt doar tineri. Victimele au între 18 şi 60 de ani.

„Nu înțeleg că noi nu suntem aici ca să le stricăm concediile”

Dacă stai de vorbă cu salvamarii de pe litoral, aceştia îţi vor explica tipologia turistului care îşi riscă viaţa pentru o baie în mare. „Toţi se cred mari înotători. Îi aducem la mal, îi resuscităm astăzi şi mâine îi găsim din nou în valuri. Nu dau doi bani pe ceea ce le spunem noi! Nu înțeleg că noi nu suntem aici ca să le stricăm concediile! Păi mie credeţi că îmi pare bine când văd familii distruse pentru o simplă baie în mare?” 

Sunt cuvintele lui Nicu, şeful salvamarilor din Costineşti, staţiune extrem de periculoasă atunci când în Marea Neagră se formează curenţii de larg. Sunt invizibili la suprafaţă, dar mortali. Curenţii de larg apar imediat după furtuni, iar în apropierea ţărmului acționează precum o turbină. Absorb către larg tot ceea ce este la suprafaţa apei. „Vine ca un fel de roată, te trage spre interior, spre larg, pe dedesubt”. Tot din cauza acestui fenomen, în apropierea ţărmului se formează în doar cateva minute gropi adânci de până la doi metri pe care nu le pot identifica nici salvamarii.

„Se cred invincibili! Este adrenalina care îi impinge spre moarte şi nu în ultimul rând este ignoranţa”

Am înteles motivaţia acestor turişti, dar am vrut să ştiu şi care este psihologia turistului care își riscă viața. Psihologii spun că cei mai mulţi dintre turiştii care ignoră avertismentul salvamarilor au probleme în a accepta autorităţile şi legile. Apoi este vorba despre vechea zicală românescă „mie nu mi se poate întâmpla”. „Aceşti turişti nu conştientizează pericolul. Cred că lor nu li se poate întâmpla nimic”, explică psihologul Elena Stambuli.

Salvamarii nu au dreptul de a le interzice turiştilor accesul în mare

Cei care salvează vieţi pe litoralul românesc cer de ani buni instituirea unor amenzi pentru turiştii care ignoră avertismentele autorităţilor privind pericolul de îmbăiere. 

Asociaţia Salvamarilor de pe litoral chiar a colaborat la redactarea unor articole în ceea ce ar trebui să fie viitoarea lege a turismului. Sunt amenzi atât pentru turiştii de pe litoral, cât şi pentru cei de la munte care, la rândul lor, îşi riscă viaţa plecând pe trasee neechipaţi. Totul a rămas însă la stadiul de propunere. Proiectul de lege nu este nici măcar în dezbatere publică fiind probabil aruncat prin vreun sertar. Până când proiectul va deveni lege, iar o hotărâre de guvern va stabili şi valoarea sancţiunilor, lista neagră a înecaţilor de pe litoral va cuprinde sute de nume.

Articol publicat pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Selectie naturala, la adulti evident. Copiii din pacate nu au nicio vina ca parintii lor sunt dusi cu pluta. Mai e si lipsa de educatie, cei 7 ani de acasa, cum se spunea mai demult. Nu exista niciun respect fata de autoritatile statului (pe buna dreptate acum, la cine conduce politia/etc...), nu mai spun de frica amenzii care nu exista. Oricum, in pasalacul lui dragnea, chiar se asteapta cineva sa faca o lege a turismului? :))) ei sunt prea ocupati cu alte subiecte.
    • Like 0
  • Excelent spune salvamarul din articol: nu numai că e curent care te trage înspre larg, dar te trage și oblic în jos, deci de scufundă!
    Poate n-ar strica și niște broșurele distribuite pe plajă masculilor amatori de sfidat bunul simț. N-ar strica nici niște instrucțiuni pentru Tarzanii care totuși se aventurează: să nu încerce să înoate contra curentului, și să rămână cât mai paralel cu suprafața apei (într-o poziție cât mai orizontală).
    • Like 2
  • Flo check icon
    Problema e simpla; act normativ prin care impui amenzi usturatoare; e steag rosu si te-ai bagat, ai primit amenda. Daca vrei sa faci pe desteptul si nu vrei sa fii amendat, te duci in zonele unde nu exista plaje supravegheate de salvamari, evident, pe riscul tau. Cat despre parintii inconstienti, dosare penale. Daca te duci la mare cu copilul ai grija de el nu faci castele de nisip. La noi e cert pana nu il arzi pe roman la buzunar cu amenda, evident legal, nu se educa.
    • Like 1
  • Acuma pe bune, prostia se plateste. Si inconstienta, si orgoliu, si...Nu ma refer la copii ca ei trebuie supravegheati, dar la adulti...Vrei sa arati lumii ca inoti ca un delfin, du-te frate ! Vrei sa arati ca esti ca "omu din Atlantis", sa te vedem ! Astora n-ai ce sa le faci, le spui sa nu intre si asta e, restul depinde de ei. Este sindromul asta de RPA - respingere patologica a autoritatii si asta e peste tot la noi de la politisti la salvamari. Pai imi spune mucosu ala mie sa nu intru in apa? Si asta ca apoi sa povesteasca la bere ca el a inotat cu steagul rosu arborat, ca a ajuns pana la nave de era sa-l ia politia de frontiera, ca el stie, ca lui nu-i e frica, ca putea sa ajunga la rusi daca voia, etc. Probleme de personalitate si de psihic. Si noi n-avem valuri de Atlantic sau rechini ca ar fi fost si mai rau.
    • Like 3

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult