Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

3 filme esențiale pentru mine. „Filmul pe care l-am văzut de cele mai multe ori în viață este Terms of Endearment” - Lia Bugnar

Lia Bugnar

Lia Bugnar scrie mult și scrie bine. În zona comediei, un gen care s-a dovedit a fi la noi destul de dificil de abordat fără să cazi în derizoriu. Piesele și scenariile Liei au subiecte contemporane de cele mai multe ori, de la dramedii conjugale (O piesă deșănțată) până la flirturi virtuale (filmul Bună, ce faci?).

Ce mi se pare cel mai important la comedia pe care-o scrie Lia Bugnar –  atât cât am văzut eu din piesele și filmele făcute după textele ei - este că râsul nu e gratuit, iar comedia nu e la prima mână, nu vine doar din calambururi sau vulgarități. 

Lia Bugnar pare că știe adevărata comedie - în film sau în teatru - se împletește mai mereu cu drama sau cu tragedia, că râsul devine foarte ușor râsu’- plânsu’. 

Iar asta se vede foarte bine în candoarea unor personaje din filme ca lungmetrajul Bună, ce faci? (2010, regia Alexandru Maftei) sau în scurtmetrajul Oase pentru Otto (2016, regia Matei Lucaci Grunberg). După ce am văzut Oase pentru Otto (făcut după piesa omonimă), am fost curios să știu care sunt filmele care au marcat-o pe Lia Bugnar. Așa cum mă așteptam, a scris foarte frumos:

„Sunt un om foarte nepotrivit să răspund la genul asta de întrebare, pentru că am o memorie care funcționează cumva afectiv. Adică mi se întâmplă să citesc cărți sau să văd filme care schimbă realmente ceva în mine și e foarte posibil să le uit complet la un inventar rapid, deși schimbările pe care le-au provocat în mine au rămas acolo și mă hrănesc încă din ele. Deci funcționez cumva pe memorie scurtă la topuri trei, dar pe o deloc trecătoare memorie afectivă, nedefinibilă, dar cu atât mai valoroasă pentru mine că ființă. Așa că primul film pe care am să ți-l spun va fi ultimul pe care l-am văzut:

1. Force Majeure, 2014

„Îl pun fără să ezit pe listă, are tot ce-i trebuie că să fie un film pe care să-l iubesc foarte tare până când îl uit la suprafața, dar nu și înlăuntrul meu. Pentru mine „Force Majeure” e un exemplu impecabil de scenariu cinstit, pornit din aproape nimic și condus fără greșeală până la limită suportabilității psihologice. Scenaristul și regizorul sunt aceeași persoană, așa că, pe o poveste scrisă cu precizie de bisturiu, jocul actoricesc vine și-ți dă lovitură de grație. Sunt în film cel puțin două momente (monoloagele celor doi soți) care vor rămâne pentru mult timp momentele mele preferate de actorie din tot ce-am văzut în ultimii ani. 

Force Majeure, 2014

2. Little Miss Sunshine, 2006

„Pentru tandrețea poveștii, pentru personajele de-ți vine să le iei acasă și să le dai tot ce ai mai bun în frigider, pentru minunăția de catharsis pe care mi-au provocat-o o grămadă de secvențe. Când un film obține de la mine simultan râs și plâns, sunt fan pe veci, adică până-l uit. Dar pe ăsta chiar l-am văzut de mult și uite că nu îl uit.”

Little Miss Sunshine, 2006

3.Terms of Endearment, 1983

„Ăsta chiar e un film din altă viață și știu sigur că n-o să-l uit niciodată. De altfel cred că e filmul pe care l-am văzut de cele mai multe ori. E pur și simplu perfect, dar hai să găsesc niște motive mai credibile. Pentru momentul în care Shirley McLane face criză de nervi că fiică-sii să i se facă injecția la timp, pentru Renoiru' atârnat pe peretele din dormitorul aceleiași Shirley McLane și pentru Jack Nicholson venind în dormitor că să vadă Renoiru', pentru Debra Winger care a murit cel mai frumos din câți actori am văzut vreodată murind în vreun film.”


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 1. The Shawshank Redemption
    2. Scent of a Woman
    3. The Green Mile
    • Like 0
  • 1. Shawshank redemtion
    2. Philadelphia
    3. Star Wars
    • Like 0
  • Am revazut in urma articolului Terms of... si momentele enumerate de d-na Lia Bugnar sint intradevar masuri ale talentului unor mari actori. Erau tineri si frumosi...(nu pot insa sa imi amintesc cand e pomenita Debra de The Sheltering Sky)
    • Like 0
  • 1. Lost in Translation
    2. Big Fish
    3. Little Miss Sunshine
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult