Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De doi ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu! La doi ani de Republica, îți mulțumim că ne ești alături!

7 lucruri pe care oamenii de succes le fac în timpul liber

Om de afaceri

Felul în care îți petreci orele în afara biroului (ce faci serile, în weekend și în perioada vacanțelor) poate să aibă un impact major asupra traiectoriei tale în carieră. Dacă te interesează succesul la muncă, trebuie să acorzi deosebită atenție și timpului liber.

Gândește-te acum la ultimele tale seri, weekend-uri sau vacanțe. Activitățile tale te ajută să construiești cariera dorită sau te dau înapoi? Este cu siguranță vremea să construiești un ritual postbirou:

1. Redescoperă bucuria meselor în oraș.

Lungitul pe canapea în fața unui film bun poate fi tentant, dar inovatorii, performerii de topi și directorii directorilor sunt rareori „couch potatoes” care-și petrec tot timpul liber „parcați” în casă.

Îndreaptă-te spre Pizza Hut care a lansat Cheesy Bites Remix, un nou blat delicios care îmbogățește savoarea și condimentează conversația cu prietenii. O combinație inedită de Nachos, Mac și Emmentaler pentru a întâmpina sezonul rece în mod diferit.

2. Caută inspirație și experiențe proaspete.

Fie că este vorba despre vizionarea unui film sau cumpărarea unei cărți noi, ideea este să cauți inspirația în locuri neașteptate, să te plasezi în medii incitante care să-ți forțeze creierul să-și atingă potențialul maxim. Apropo, ai auzit de legea atracției? Aceasta spune că atragi întotdeauna în viața ta oameni, idei și resurse care sunt în armonie cu gândurile tale dominante. Folosită corect, este o sursă de incredibilă putere. Pentru a ocoli scurtăturile de gândire care te împiedică să vezi lumea așa cum este, trage de tine să vezi mai mult, începe să crezi că poți atrage lucruri în viața ta prin simplul fapt că le dorești.

3. Spun NU. Foarte des.

Oamenii cred, spunea Steve Jobs, că a te concentra înseamnă a spune DA lucrului/ ideii/ persoanei care se află atunci în vizor. De fapt, înseamnă a spune NU tuturor celorlalte lucruri/ idei/ persoane. Oamenii de succes știu că nu pot face totul, nu pot fi pretutindeni și nu pot ajuta pe toată lumea într-o zi. Nici măcar într-o viață întreagă. Își aleg cu atenție bătăliile și evită s-și diminueze forța creatoare.

4. Se întâlnesc cu prietenii.

Singurătatea favorizează creativitatea și inspirația, dar prietenii cântăresc enorm când vine vorba despre fericire. Studiile spun chiar că timpul petrecut alături de prieteni ne face mai fericiți și ne ajută să devenim mai inteligenți.

Pentru a ne pune mintea în mișcare trebuie să spunem și să ascultăm cât mai multe povești. Logica afirmației este simplă: dacă cineva ne spune ce mâncare delicioasă a gustat, cortexul senzorial se activează. Dacă însă este vorba despre mișcare, cortexul motor devine activ. Când le spui altora povești care ți-au modelat gândirea și modul de viață, îi influențezi și pe cei care te ascultă.

Gândim în structuri narative cât e ziua de lungă, fie că este vorba despre lista de cumpărături sau munca la birou. Creăm povești în minte pentru fiecare acțiune sau conversație.

Nu mai este nevoie decât de un mediu propice întâlnirilor cu prietenii. Mergi la Pizza Hut și spune-le și celor dragi ce urmează după a fost odată ca niciodată.

5. Fac mișcare

Știm. Ai auzit asta de nenumărate ori înainte. Dar nu este niciodată suficient să subliniem importanța sportului, a unei vieți active. Un regim activ consecvent și consistent dezvoltă creativitatea, încrederea de sine și rezistența, atât la muncă, cât și în plan privat. Nu ai cum să să ocolești realitatea: îți miști corpul și îți faci bine la carieră.

6. Fac din de-tastaturizare un scop în sine

Din ce în ce mai mulți oameni își alocă o zi sau chiar mai multe pentru a se decupla de la orice fel de tastatură sau dispozitiv mobil. Ceea ce înseamnă fără Wi-Fi, fără email-uri sau social media, pentru o renaștere a minții, trupului și spiritului. Ți se pare imposibil, nu-i așa? Nu și dacă îți stabilești acest obiectiv, îl pui în prim-plan și te gândești adesea la el. Viața ta se întâmplă chiar acum, în fața ochilor tăi. Experiențele nu se vor repeta. Conversațiile pe care le ai acum la masă, în fața celei mai bune pizza din lume (la Pizza Hut), sunt nefiltrate și autentice. Și dragostea este reală. Dar, dacă ești ocupat cu fixatul ecranului, o să pierzi toată distracția.

7. Mănâncă la masă

Orice meserie sau vârstă ai, oprește-te o clipă, analizează haosul din viața ta și așază-te la masă să mănânci. Bineînțeles că totul poate fi amânat jumătate de oră. Evită mâncatul pe fugă și alege să mergi la Pizza Hut, cu atât mai mult, cu cât cea mai nouă ofertă (vezi detalii aici) le oferă iubitorilor de pizza un blat delicios, disponibil pentru pizza de dimensiune mare, o opțiune atractivă pentru mesele în familie sau cu prietenii. Reîntoarce-te acum la punctul 1!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • se si fut?
  mie tare mi place partea asta
  • Like 0
 • Fac aproape toate chestiile enumerate mai sus si totusi nu cosider ca sunt de succes. Activitatile enumerate nu sunt generatoare sau intretinatoare de succes, ci mai degraba rezultatul succesului.
  De cele mai multe ori succesul se traduce prin bani si mult mai putin spre deloc prin prestigiu sau alte forme de castig moral. Oadata cu succesul pecuniar vine si posibilitatea de a spune NU, de a lasa in seama altora obligatiile zilnice pe care le au oamenii (dusul copiilor la diverse cursuri, platitul facturilor, cumparaturi). De foarte multe ori oamenii de succes profita de succesul lor pentru a trimite subalternii sa le rezolve diferitele probleme mai marunte sau nu asa marunte dar sigur neplacute.
  Mi-ar place sa fiu Steve Jobs dar prefer sa imi incurajez copilul la basket si sa-si aduca aminte de asta cand o fi mare.
  • Like 1
  • @ Calin Ungureanu
   Imi pare rau pentru cineva care isi masoara succesul propriu prin cantitatea de bani pe care o are la dispozitie. Imaginea oamenilor de succes care nu au timp pentru nimic altceva nu prea are legatura cu realitatea. Dupa parerea mea, a avea succes inseamna a avea o viata echilibrata, in care este loc atat pentru o cariera profesionala care sa iti satisfaca mai mult decat nevoile fiziologice si de siguranta, dar si cele sociale, de stima si autorealizarea, dar si pentru activitatile de timp liber in lista de mai sus a autorului. Nu vad de ce activitatile zilnice ca de ex. a insoti copiii la curs sau la meciul de fotbal, cumparaturile, gatirea mancarii samd. sunt privite ca poveri care trebuie lasate in seama altora. O persoana de adevarat succes isi va programa viata astfel incat sa gaseasca timp si pentru a merge la antrenament si a se intalni cu prietenii sai.
   • Like 0
  • @ Calin Ungureanu
   Ideea e că dacă ești om de succes, atunci probabil faci lucrurile astea.
   Dacă faci lucrurile astea nu înseamnă neapărat că ești om de succes.
   Condiție necesară nu suficientă.
   • Like 0


Îți recomandăm

Casa UNESCO

Acasă are sute de fotografii care arată cum a fost casa înainte. A încercat să păstreze tot ce se putea păstra. Cu pasiune și dăruire a reușit să renoveze casa cu o istorie de peste 200 de ani, fără să îi distrugă farmecul, și totodată să aibă tot confortul modern. (Foto: Facebook/Stela Onuț)

Citește mai mult