Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

9 mai: unii cu Europa, alții cu „Partidul, Ceaușescu, România”

Liviu Dragnea, tot înainte

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Doamna Dăncilă se plânge că nu a fost invitată de președintele Iohannis la Sibiu. Nu e clar unde dorea doamna premier să fie invitată. La ce? Ca să ce? Probabil ca să „make a photo” la ușă, deoarece la Consiliul European nu putea să intre. Tratatul de la Lisabona și două decizii ale Curții Constituționale din România spun că doar unul intră, și acela e președintele României. Premierul n-are nicio treabă cu Consiliul European decât dacă președintele este indisponibil și-l deleagă expres pe primul ministru să-i țină locul. La prima vedere, doamna Dăncilă iar a încurcat borcanele: când amintește de succesul „preșidenției” (sic!) românești la UE care ar recomanda-o pentru summitul de la Sibiu, doamna se gândește probabil la Consiliul Uniunii Europene. Doar că la Sibiu se ține Consiliul European (o adunare informală a șefilor de stat sau de guvern, câte unul din fiecare țară), care, deși sună asemănător, este altă mâncare de pește. Analiștii doamnei Dăncilă îi găsesc circumstanțe atenuante, spunând că premierul ar fi trebuit să fie chemat de președinte măcar la dineu, doar că, până acum, în programul oficial nu s-a anunțat niciun dineu. 

Liderii europeni vor veni la ședință (care începe la 12.30) și, după ora 18, mulți vor pleca acasă.

Dincolo de această inadecvare la context (unii i-ar spune gafă), doamna premier Dăncilă are, totuși, o aspirație europeană de salutat. De remarcat că doamna Dăncilă (care e și președinte executiv al PSD) dorește pe 9 mai să fie la Sibiu, cu Europa, nu la Iași, cu Ceaușescu. Pentru că fix pe data de 9 mai, dl. Liviu Dragnea își organizează - la fel ca Nicolae Ceaușescu pe 21 decembrie 1989 - un mare miting care să-i repereze onoarea și să-i coasă orgoliul la loc după ce cu aproape 3 săptămâni în urmă fugise cu coada între picioare în huiduielile „huliganilor” năimiți de „agenturili străine”. Liviu Dragnea vrea să facă o demonstrație de forță - zeci de autocare cu pesediști din toată Moldova sunt pregătite să vină ca să-l aplaude pe To’arășu. Vor fi demascate roșiile cu E-uri venite din EU-ri, va fi apărat pământul strămoșesc, se vor cânta cântece patriotice, se va (re)produce Cenaclul Flacăra.

„Partidul, Ceaușescu, România!” este contraoferta lui Liviu Dragnea pentru poporul român în replică la summitul de la Sibiu al Consiliului European. Publicul țintă al PSD este în acest moment format din masa oamenilor care cred că „era mai bine pe vremea lui Ceaușescu”, care spun că „Europa nu ne-a adus nimic bun”, care simt că au pierdut din integrarea europeană, fără a înțelege că, de fapt, au pierdut din cauza faptului că au fost furați sistematic de niște lideri politici rapace, care au avut tot interesul să-i țină săraci și legați de glie.

În ciuda mult doritei demonstrații de forță, mă îndoiesc că ceaușismul lui Liviu Dragnea mai poate face masă critică în România. Chiar și în cele mai îndepărtate cătune din Moldova există oameni care au putut să vadă Vestul cu ochii lor, iar vestea s-a dus repede acasă, printre prinți, rude și vecini. Și nu doar vestea, ci și banii câștigați cu greu în Vest au ajuns să întrețină familii întregi.

Dar nu trebuie să te duci la Bruxelles ca să vezi ce înseamnă Europa, e suficient să mergi… la Sibiu. Îmi amintesc Sibiul după Revoluție, era un oraș la fel de cenușiu, de trist și de ruinat de comunism precum Brașovul, orașul meu natal. Am fost în Sibiu în noaptea de Revelion din 2007, când am intrat în UE și orașul a devenit Capitală Culturală Europeană. Orașul era deja în șantier, dar sibienii erau încă închiși în casele lor (poate de aceea am mâncat la McDrive, căci nimeni nu avea deschis pe 1, 2, 3 ianuarie, turiștii încă erau enervanți, veneau să ne strice nouă liniștea și sărbătorile). Azi Sibiul e un furnicar de turiști străini, meniurile în restaurante sunt în limbi europene, oferta pe Booking și Airbnb e bogată, orașul e viu și vibrant. Sibienii au învățat că pot câștiga enorm cu Europa, așa cum au învățat clujenii, orădenii, timișorenii, arădenii și, în general, locuitorii tuturor orașelor și comunelor care au înțeles să folosească banii europeni ca să-și facă viața mai bună la ei în comunitate. Nu e deloc întâmplător că summitul Consiliului European se ține la Sibiu, un oraș simbol și un model de succes pentru ce înseamnă integrarea europeană.

Și în timp ce toată Europa, așezată în fața televizorului, se va uita la Sibiu, România (sunt anunțați 26 de șefi de stat și de guvern, 36 de delegații oficiale, sute de oficiali, peste 800 de jurnaliști), la Iași, un Ceaușescu zaharisit și trist va încerca să bruieze transmisiunea, răcnindu-și mândria din fundul curții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu am votat niciodata PSD , am luat plasa mare cu Basescu Voda Lacusta , care a adus cea mai mare nenorocire in Romania ,apoi cu Iohanis , de care sunt total deceptionat , a escaladat ura fata de poporul rus frate,
  Totusi trebuie sa remarc un moment istoric al Romaniei , acest domn Dragnea cu toate bubele lui , a declansat lupta de eliberare nationala si sociala a poporului roman de sub jugul imperialismului american si vest european, a ales calea poporului , nu tagma jefuitorilor , asa cum au fost marii lideri ai lumii care si-au eliberat popoarele din saracie
  Sa-i dea D-zeu multa sanatate si sa canalizeze acest popor in lupta de scuturarea de jugul colonialismului imperialismului american si vest european
  Poporul il va sprijini pe acest mare lider al natiunii romane
  Sper sa se ridice si sa ramana in istorie precum d-l Putin, KIM IR SEN ,MAO TZE DUN
  • Like 0
 • Pana una alta, sumit-ul de la Sibiu a fost posibil datorita faptului ca Guvernul Romaniei s-a mobilizat si a asigurat presedintia UE de aceasta perioada de 6 luni intr-un mod corect si fara probleme. Sa ne amintim ca in noembrie si decembrie 2018 Iohanis sustinea , mai ales la posturi din afara Romaniei ca guvernul nu este pregatit pentru aceasta administrare. Afirmatiile presedintelui l-a determinat pe primul ministru al Finlandei , tara care urmeaza sa preia mandatul de la 1 iunie 2019, sa se ofere sa faca o rocada pentru a lasa Romaniei timp sa se pregateasca. Nu inteleg cum Dragnea a impartit Romania in doua , cand handikapatul institutionalizat, fixat in functia de presedinte al Romaniei , perdantul tuturor manevrelor politice incercate , vorbeste de 3 ani de romanii lui , de romani si votanti ai PSD, de guvernul lui . Da ! liderii Europei asezati comod in fotolii au ce vedea la Sibiu datorita presedintei UE conduse corect de actualul guvern , care nu este al lui Iohanis , ci este al "tristului zaharisit care-si urla mandria din fundul curtii " Ce tare ca a reusit asa ceva ! Daca aveti rutina mentala denumita analiza , sau chiar o analiza simplificata de tip Combinex , aplicati pe afirmatiile si atitudinile ale lui Iohanis / Dragnea si vedeti ce va iese !
  • Like 0
 • Asa este. Nimic nu a făcut Dragnea dar a reușit impartirea României.
  Romania de la Sibiu și România de la Iași.
  Vom vedea urmările în câțiva ani.
  • Like 0
 • Este înfiorător tabloul, real, descris. Cum este posibil să alături unui moment, istoric, important, unui asemenea primitivism? Ce crede starostele hoților, dragnea, împreună cu toată sleahta că va obține cu acest circ, ca și celelalte "organizate" de nemernicii ce-l înconjoară? Cum vor fi transmise in lume, cele două evenimente, total antagonice? Sper ca, din ce în ce mai mulți să realizeze starea de plâns in care, această hidră, psd împreună cu aliații ne menține. Sper că ce s-a petecuț luna trecută la Iași să fi fost doar preludiul "sinuciderii" lor. Încearcă, cu disperare, sa scape de răspundere, adancindu-se, din ce in ce mai mult, în ticăloșii. Nu cumva este împins, ca și ceausescu, spre distrugere, chiar de "sfătuitorii" lui. El, se pare, este deja dement crezând că, în afară de șleahta hoților, poporul îl mai vrea. Trebuie să dea socoteală de înaltă trădare, față de țară, de care se face vinovat. Și nu singur.
  • Like 0
 • Aad check icon
  Oare, la Iasi fiind, le va vorbi si despre autostrazile din Moldova?
  Verifica cineva cu ce bani se fac toate astea? Autobuze, deplasari, scoateri din productie...
  Ori Dragnea nu vrea sa apara Dancila in prim-plan, ori Dancila vrea sa se distanteze cumva si sa mai salveze ce se poate, Nu mare lucru, adevarat.
  Parca Romania ar fi in plin proces de disolutie.... Ca de divizata si dezorganizata nu mai vorbim.
  • Like 0
 • Mi se pare o tampenie sa alaturi PSD de azi cu Ceausescu, unul a construit, ceilalti darama, cu unul eram pe crestere, cu astia... Dar, la capetele de romani, judecata prinde greu!
  • Like 0
  • @ Adrian Vladut
   Asa cum prinde si la dvs. Asa zisii politicieni din PSD(oameni din popor) cat si simpatizantii lor, au foarte multe in comun cu Ceausescu aceeasi oameni cu aceeasi mentalitate, dar la 30 de ani distanta. Va inteleg intr-un fel, comunistii si Ceausescu, v-au luat mintile si tot ce poate da mai bun un om din el si v-a lasat pribegi, asa cum suntem majoritatea, unii inca ramasi in tara, altii pe unde pot prin lume.
   • Like 4
  • @ Daniel Mirel G.
   La tine s-ar parea ca nu mai prinde deloc, esti din alt popor cumva?
   • Like 0
 • Un comentariu plin de bun simt! Ref "presidentie", 90% din comentatorii de pe orice post TV o fac cu "bucurie"...si...lipsa de educatie elementara macar in liceu.

  Betreff Werner, was kann ich sagen? Mitocania cu burta in fata si "comentarii" scrise de consilierii lui (mare parte luati din Senat, unde am lucrat) - (el inca invata limba romana), pe care le citeste cu mari greseli, a ales o varianta oribila (in opinia mea), sa desconsidere total PM, la o sedinta de 2 bani a Consiliului Europei, intr-un oras cat juma' de sector in Bucuresti si plin de tigani la periferie, dar si de oieri harnici si muncitori si bogati datorita muncii asiduee (cunosc). O mizerie de "mare" reuniune, de tot rasul rasul ....Tare as vrea sa vad un Presedinte al Romaniei in tandem cu PM! - pt Romania! Cei peste 400 de consilieri ai Presedintiei, salarii uriase, bat Senatul Romaniei de departe...Cu drag!
  • Like 0
 • Un comentariu plin de bun simt! Ref "presidentie", 90% din comentatorii de pe orice post TV o fac cu "bucurie"...si...lipsa de educatie elementara macar in liceu.

  Betreff Werner, was kann ich sagen? Mitocania cu burta in fata si "comentarii" scrise de consilierii lui (mare parte luati din Senat, unde am lucrat) - (el inca invata limba romana), pe care le citeste cu mari greseli, a ales o varianta oribila (in opinia mea), sa desconsidere total PM, la o sedinta de 2 bani a Consiliului Europei, intr-un oras cat juma' de sector in Bucuresti si plin de tigani la periferie, dar si de oieri harnici si muncitori si bogati datorita muncii asiduee (cunosc). O mizerie de "mare" reuniune, de tot rasul rasul ....Tare as vrea sa vad un Presedinte al Romaniei in tandem cu PM! - pt Romania! Cei peste 400 de consilieri ai Presedintiei, salarii uriase, bat Senatul Romaniei de departe...Cu drag!
  • Like 0
 • Cel mai trist lucru este că la Sibiu nu se vor afla cei care chiar au muncit pentru România în această perioadă, o armată de anonimi competenți pe care adesea lumea îi ignoră. Nu acei politicieni aroganți, corupți, leneși sau histrionici au dus greul președinției rotative ci o armată de oameni ce și-au sacrificat sănătatea, familiile, timpul liber, zile și nopți pentru imaginea pe care alții o terfelesc zilnic aruncându-le munca la gunoi, amenințându-i cu restructurarea, cu concedierea, cu sancționarea. Sunt adesea oameni ce câștigă doar o zecime din cât câștigă omologii lor din alte state UE, dar care zi de zi își fac datoria. Nu sunt stahanoviști ci doar oameni care vor să-și facă datoria.
  Sibiul va fi gazda unor elite a căror principii s-au dovedit a fi atât de departe de ceea ce au gândit fondatorii UE. Ei au încercat să dea viață Europei, după ce moartea pusese stăpânire pe ea. Astăzi intrăm într-o Europă pavoazată, virtualizată și confuză. O elită ce se strânge într-un oraș frumos, istoric, dar care este mai mult un simbol și mai puțin o realitate. Europa se scufundă în ficțiune, o ficțiune în care există doar bine și rău, demoni și sfinți, alb și negru. Europa reală începe să ia foc, pentru că nu mai sunt bani pentru cultură, pentru artă, pentru spiritualitate. Nu mai sunt bani pentru materializarea visurilor dincolo de algoritmii inteligenței artificiale și ale realității fals augumentate. La urma urmei nu mai există resurse pentru creație reală, doar pentru substitute virtuale, iluzorii.
  • Like 5
 • Cel mai tare m-a enervat un promo la Digi24:
  "Viitorul Europei se va decide in Romania, la Sibiu"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Simtul masurii si bunul simt chiar nu mai exista in mass-media romaneasca, mai ales in televiziuni?!!! Atunci sa "lucram" pentru desfiintarea lor, pentru ca nu mai au niciun rost si niciun Dumnezeu.
  • Like 3


Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult