Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Contraatacul „Nimicului”: Liviu Dragnea se întoarce la Iași cu întăriri din toată Moldova, după umilința îndurată acum 2 săptămâni. Ieșenii anunță că nu sunt intimidați

Moldova e zona cea mai săracă a țării: fără infrastructură modernă; cu trenuri care au ajuns să circule, pe unele tronsoane, cu aceeași viteză ca în perioada interbelică. În județul Iași, în acest an, un băiețel de 3 ani și jumătate a murit după ce a căzut în fosa septică din curtea școlii. Fusese chemat ca să se acomodeze cu colegii. O moarte peste care s-a așternut uitarea. Sunt încă 200 de școli cu WC-urile în curte, iar drumurile care te învelesc în noroi dincolo de gleznă atunci când plouă sunt o realitate a anului 2019. Fetele de la echipa de gimastică ritmică, multiple medaliate, național și internațional, se antrenează într-o sală în care nu trebuie să sară prea sus, deoarece dau cu capul de tavan. Cine face înot face naveta în alte orașe. Aeroportul Internațional pierde curse pentru că mai trebuie o pistă. Și zonă cargo. Fără stadion modern, fără baze sportive, fără șosea de centură, aproape mazilit de la împărțirea fondurilor, Iașul, capitală istorică și oraș regal va sărbători pe 9 mai Ziua Europei în stradă. Mai exact prin lupte de stradă, se pare. PSD contra Iași.

Pe 20 aprilie, cu sunet de muzică disco și în zgomotul alămurilor fanfarei Consiliului Județean Iași, mulți dintre ei membri aduși cu forța, președintele PSD, Liviu Dragnea nu voia să audă huiduielile. A plecat umilit, dar i-a făcut Iașului o promisiune: că va organiza un miting care să arate forța partidului. Și mitingul va avea loc pe 9 mai. De Ziua Europei. În aceeași zi va avea loc Summitul UE de la Sibiu găzduit de președintele Klaus Iohannis.

Primul semnal de alarmă a venit de la un candidat independent la alegerile europarlamentare

Primul semnal de alarmă a venit de la candidatul independent Gregoriana Tudoran care a spus pe pagina de Facebook că „potrivit unei surse din interiorul PSD”, Dragnea pregătește „o revenire în forță” în capitala Moldovei, pe data de 9 mai, pentru a răzbuna eșecul rușinos pe care l-a suferit pe 20 aprilie, când a a fost nevoit, din cauza furiei ieșenilor, să fugă din clădirea Teatrului Luceafărul sub protecția forțelor de ordine. Noutatea nu este însă acest plan despre care s-a mai vorbit prin presă zilele trecute, ci faptul că, potrivit sursei citate, Dragnea și ai lui ar vrea ca mitingul cu zeci de mii de persoane aduse la Iași din toată zona Moldovei, să „degenereze” în violență. Într-o convorbire pe messenger pe care sursa din PSD a avut-o ieri cu o cineva dintre cunoscuți, se vorbește de „provocări care vor degenera”. Gregoriana Tudoran a solicitat instituțiilor responsabile cu ordinea publică și siguranța națională să verifice aceste informații și să prevină orice provocare: „Pot presupune că intenția sa este de a crea o situație de haos major, care să justifice apoi o intervenție în forță împotriva protestatarilor, după modelul 10 august din București. În ceea ce ne privește pe noi, ieșenii, îl putem asigura de pe acum că nu ne vom lăsa nici intimidați, nici provocați și vom ieși, ca și pe 20 aprilie, pentru a-l întâmpina din nou cum se cuvine. Moldova s-a trezit, domnule Dragnea, nu vă jucați cu focul!”

Internetul a luat foc, iar oamenii revoltați au scris că nu le este frică de demonstrația de forță pregătită de PSD.

Cenaclul Flacăra scos din sertar. Cîntece patriotice și 40.000 de membri PSD

PSD a depus la primăria municipiului Iași o solicitare pentru un miting de ziua Europei la Iași. „Vrem să sărbătorim Ziua Europei. Va fi un concert folcloric, va veni și Cenaclul Flacăra, vor fi și cântece patriotice. Vor participa zeci de mii de oameni, din Iași, dar și din celelalte județe ale Moldovei. Noi sperăm să fie peste 40.000 de oameni”, a afirmat Maricel Popa, șeful PSD Iași. Sute de mesaje au curs pe pagina primăriei și a primarului Mihai Chirica. Oamenii îi cereau să nu autorizeze mitingul. Vineri după amiază Mihai Chirica autorizează mitingul PSD pentru data de joi, 9 mai, Piața Unirii, de la 14.30 la 19. Un comunicat de presă cu o scurtă declarație.

Fragment din comunicatul de presă al municipalității

„În contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European, municipalitatea a primit mai multe solicitări din partea unor partide și organizații civice pentru organizarea unor manifestări publice în Piața Unirii. În cursul zilei de astăzi, 3 mai, membrii Comisiei de avizare a manifestărilor publice la nivelul Municipiului Iași (din care fac parte primarul și secretarul Municipiului, reprezentanți ai Poliției Municipiului Iași, Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași și Poliției Locale Iași) au analizat cu maximă atenție toate aceste solicitări pentru a găsi soluțiile optime pentru satisfacerea acestora. Astfel, membrii Comisiei amintite au aprobat toate cererile depuse și, în acord cu solicitanți, au stabilit o serie de condiții care să asigure atât protecția participanților, cât și a cetățenilor care nu participă la mitinguri, precum și respectarea normelor legale.

Manifestările publice din Piața Unirii vor fi organizate astfel:
- joi, 9 mai, între orele 14.30 și 19.00: miting electoral organizat de Partidul Social Democrat;
- sâmbătă, 11 mai, între orele 16.00 și 20.00: miting electoral organizat de Partidul Național Liberal;
- duminică, 12 mai, între orele 18.00 și 21.00: adunare publică organizată de societatea civilă, urmată de un marș spre Palatul Culturii.

Declarație primarul municipiului Iași, Mihai Chirica

„Ca primar, voi rămâne garantul respectării principiilor democratice și normelor legale, indiferent de culoarea politică a partidelor sau de orientările organizațiilor neguvernamentale care doresc să organizeze evenimente publice. Nu voi face nicio excepție de la aplicarea riguroasă a legii și nici de la hotărârea de a găsi măsurile cele mai bune astfel încât cetățenii Municipiului Iași să resimtă cât mai puțin manifestările politice ale diverselor partide care se vor resimți în această perioadă în spațiul public. Nu în cele din urmă, le transmit public membrilor partidelor care sunt responsabili de organizarea acestor evenimente că, înainte de a fi lideri politici, sunt oameni, cetățeni ai Iașului, ai României și ai Europei”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Decizia de a autoriza mitingul PSD a stîrnit furia a zeci de internauți. 

GoT - PSD

Societatea civilă: „Euro.PA, Nimicule! Iaşul merită mai mult DECÂT PSD!”

Societatea civilă a reacționat. O pagină de facebook anunță un alt miting. Tot pe 9 mai, tot în Piața Unirii. „Dragnea și PSD au anunțat că vor să organizeze un miting de 40.000 de persoane la Iași, chiar in ziua summit-ului UE de la Sibiu. Probabil, Dragnea vrea să-și ia revanșa pentru faptul că în urmă cu două săptămâni a fost huiduit și apostrofat de câteva sute de oameni. Pe 9 Mai, începând cu ora 15:00, ne strângem în Piața Unirii din Iași să arătăm că Iașul nu e roșu, Iașul nu e PSD, și că Iași merită mai mult decât PSD! România merită mai mult decât PSD!” așa sună îndemnul. Reset, asociația care a protestrat și luna trecută împotriva ministrului Justiției a creat un eveniment: „După fuga rușinoasă din 20 aprilie de la Iași, Liviu Dragnea își dorește foarte mult să-și ia revanșa în capitala istorică a Moldovei. Baia de mulțime la care a visat pentru a-și arăta și consolida puterea nu a ieșit cum și-a dorit, iar el și nu poate accepta că Moldova se revoltă. Județele Moldovei sunt cele mai sărace și subdezvoltate județe ale României. Este regiunea unde nu s-a construit nici un petic de autostradă care să o lege de restul țării. Mult-promisul spital regional nu există nici măcar pe hârtie, școlile sunt focare de hepatită, iar copiii mor înecați în haznale. După actul ratat din 20 aprilie și umilința aplicată de ieșeni, PSD vine cu întăriri și noi discursuri în ritm de fanfară. A hotărât să confiște Ziua Europei, o zi în care românii sărbătoresc adevăratele valori pe care se fondează aceasta: democrație, libertate de exprimare și stat de drept. Vino să îi spunem că vremea lui a trecut. Ne apărăm orașul și Moldova!”

Cătălin Urtoi, de la Asociația „Împreună pentru A8”, a scris: „PSD-ul mută evenimentele cu grad zero de securitate la Iași. Se aude că vor veni jandarmi de la Bacău și un detașament de la batalionul 1, Brigada Vlad Țepeș. Se pare că vor fi măsuri de securitate pentru Dragnea la Iași mai ceva ca pe timpul lui Ceaușescu! De ce se teme Dragnea de popor?!”
Peste 20 de ong-uri au anuntat ca vor fi prezente la Iași.
Facebookul a început să fiarbă cu evenimente prin care ong-urile cer mobilizare generală la Iasi în ziua de 9 mai. Și opiniile curg una după cealaltă, cu sutele.

Joi, 9 mai. Iași. Piața Unirii. Poporul PSD față în față cu cealaltă Românie

L-am întrebat pe președintele PSD Iași, Maricel Popa despre contramanifestații. Răspunsul a fost scurt. S-a referit la cei care au protestat și pe 20 aprilie: „Sunt ca abaterea de 2 la sută de la contorul de curent electric”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Orașul Iași nu mai este de multă vreme bastionul nostalgiei comuniste!... oamenii sunt deja sătuli de promisiuni deșarte și de modul în care regiunea Moldova a fost literalmente ignorată atâția ani: in ultimii 10 ani s-au înregistrat progrese minime la nivelul dezvoltare regională și nu numai. Iar deși atatia ieșeni si-au cam pierdut (din pacate) speranța, le este clar că așa nu se mai poate, că o schimbare nu e doar IMPERIOS NECESARĂ, ci inevitabilă! Este incredibil faptul că PSDragnea nu-și poate imagina umilința pe care o va suferi pe 9 mai... ca de obicei, politica romaneasca este total ruptă de realitate...
  • Like 0
 • Dulcele targ al Iesilor, orasul cel mai mare din Moldova, Dumnezeu sa va pazeasca si sa va lumineze Iesenilor impreuna cu toata Moldova.
  • Like 2
 • Cine si de ce a incalcat ordinul ? ca Ceausescu sa aiba ZECE zile la dispozitie pentru a face recurs. ZECE ani s-a lucrat la Calea Ferata Rn. Vilcea - Vilcele si, dupa 1990, degradarea ei a continuat si numai cei informati stiu ca acolo a fost cale ferata. Si Ceausescu a-nteles importanta cailor ferate ! CINE si DE CE ? a dat ordin sa fiu tilharit in Acceleratul Iasi - Craiova,de Seful de tren si citiva conductori si,la Procuratura Brasov, sa nu raspunda Ofiterul de Serviciu ! ! L-am informat si pe dn. General Dan Voinea ca, tot eu am fost agresat de politisti la Comanesti si nu mi s-a permis sa merg la un Procuror Militar, la Procuratura Militara Bucuresti ! Cite cai ferate forestiere erau in Romania, inainte de 1990 ? In apropiere de localitatea Flaminzi { BT }, un tunel de cale ferata, era aproape terminat. La Electroputere Craiova s-au fabricat Rame Electrice, % la % romanesti ; acum se cumpara de la straini.E suficient sa o-ntrebati pe dna. Ondine Ghergut, ce a scris in Romania Libera,despre pierderile de la CFR ! Olteanu Danut din Comanesti-Bacau, fan CFR din 1956.
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Cenaclul Flacăra...amintiri demult uitate. Mai există oare după moartea lui Adrian Păunescu? Mă întreb, cum e acum și mai ales care voce îl animă?...
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Și Ceașcă a vrut un Mare Miting și a murit ca un Căine așa cum Merita .Sper să fie Ultimul și pentru Dragnea.
  • Like 2
 • Sper ca primarul Iasiului Dnul. Chirica sa se pozitioneze la fel de corect fata aceasta manifestare, ca si primarul Bucurestiului Tov. Firea atunci cand romanii au cerut dreptul de a manfesta pe 10 august 2018 in piata Victoriei.
  • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult