Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

A doua bizarerie ieșită de la Finanțe și (încă) nedezmințită de ministrul Dragu

Citesc în Profit.ro faptul că Guvernul pregăteşte un proiect de lege prin care evaziunea fiscală nu va mai fi considerată infracţiune, şi pedepsită ca atare, dacă suma evazionată nu depăşeşte 20.000 de euro. În primul rând vă spun drept că habar nu am cum s-a ajuns la această cifră. De ce 20 de mii şi nu 25 sau nu 15 mii de euro. Trecând peste aspectul total neclar al cuantumului, mă gândesc la modul în care este urmărită această cifră. Vizăm compania sau faptuitorul? Stau să mă gândesc daca îmi deschid 10 firme în care fac evaziune de 19.999 de euro în fiecare, la final se cheamă că am în buzunar aproape 200.000 de euro cu care fiscul nu are nicio problemă?

Întreb pentru că, pe lângă faptul că lucrurile nu sunt clare, conceptul în sine pare unul hilar. Poţi să furi, statul te lasă să faci asta, dar fură şi tu cu măsură. Şi ca să-ţi fie uşor, fiindcă măsura poate să fie un concept subiectiv, îţi spunem noi, cei care trebuie să avem grijă de bani în ţara asta, că poţi să furi cam 20.000 de euro. Ce înseamnă asta? 

Încurajarea evaziunii la nivel mic, exact cea care este greu de controlat şi care poate face bugetul de stat praf. Sunt aproximativ 700 de mii de firme în România. Multe sunt perfect corecte. Trag din greu ca să-şi plătească dările la stat şi eventual să-i ţină în spate pe evazionişti. Imaginaţi-va o evaziune de 20.000 de euro la fiecare dintre ele. Pentru că statul permite. Trebuie să fii prost să nu faci asta. Toată povestea s-ar traduce prin nici mai mult nici mai puţin de 14 miliarde de euro. Aproape 10% din Produsul Intern Brut. Vorbim aici de bugetul a 3-4 ministere pe un an de zile. Vorbim de o cifră la care este estimată evaziunea în acest moment pe întreaga economie. O astfel de decizie ar putea dubla cifra. La evaziunea deja prezentă se va adăuga şi cea„legală”. Evident este doar un exerciţiu de imaginaţie.

Mai mult, spune acelaşi proiect guvernamental, organul fiscal va retrage plângerea prealabilă dacă prejudiciul este achitat integral de făptuitor. Altfel spus băgăm mare la evaziune. Dacă ne prinde dăm bani înapoi şi rezolvăm problema amiabil. Dacă nu, se merge pe principiul că hoţul neprins este negustor cinstit.

Pur şi simplu nu reuşesc să înţeleg noul concept guvernamental de luptă împotriva evaziunii. Relaxarea normelor pe acest palier, într-o ţară sugrumată de corupţie şi evaziune, nu va face altceva decât să scufunde şi mai tare economia în subteran.

Text preluat de pe blogul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Este f buna initiativa legisltiva pentru ca f multi gresesc din...gresala si nu intentionat, Dle Muscalu! Nu poti sari la gatul unui om de buna credinta.
  • Like 0
 • Nu mai e infractiune adica nu risti dosar penal , ci doar penalizari de la ANAF ! Intr-adevar NU MERITA sa introduci in angrenajul judiciar (politie, procuratura, avocati , judecatori, interceptari SRI (?!)) ! Cand scrieti un articol sau raspuns e preferabil sa va folositi creierul nu doar instinctele si reflexele intelectuale neconditionate !
  • Like 1
  • @ Marius Cazacu
   ... cazuri de mica evaziune !
   • Like 1
 • Toate aceste "politici" de lupta împotriva evaziunii , nu sunt decât o gargara ieftină pe care o întreține cu tărie aceste tari superputernice de la Bruxelles! Economia subterana a existat și o sa existe cât e lumea și pământul. ....secretul succesului este doar tinerea ei sub control ,ptr ca economia subterana scoate lichiditățile pe piață, aceia este valoarea intrinseca a banului....cash - ul! Toate aceste tari care ne pun sa "lichidam"aceasta economie sunt doar gogorite iar cine a fost în diferite tari știe asta.Nu am văzut bonuri fiscale în UK,nici în Franța, nici zona Golfului...decât pe alocuri....oare nu își da seama nimeni de faptul ca se încearcă o "strangere" de fonduri sub forma de japca organizată de către stat?!?!??!?!...O întrebare. ...vrei sa iti faci un car wash unde ai nevoie de vreo 5 oameni...calcul sumar....1280 ×5 salarii plus 820×5 CAS,plus impozite ,plus ca. 250 lei curent și 300 apă. ...cât ar trebui sa produci ca sa ai și tu un beneficiu ca propriu angajat?!?!?!?aici ajungi la acel profit "la negru" din faptul ca o sa vrei sa iti ții angajații la 4 ore...nu o sa mai tai bonuri ptr toate mașinile. ..etc.De ce nu se face o departajare în domeniul fiscal ,la taxe și impozite, de ce trebuie sa plătești și ca firma și ca individ aceste nenorociri de CAS,IMPOZIT PE VENIT/PROFIT, și da avem economia la pământ de unde se dezvolta peste noapte acest aparat bugetar supradimensionat?!?!?!? Vezi cum arata primăria Onești ptr un oraș mort economic și ce catedrala s-a construit din bani publici ,donații, în momentul în care nimic nu mai mișcă, un oraș cu 17 biserici care mai de care mare cu un spital care nu a primit nici măcar 5%subvenție de undeva ,oraș în care s-a ras totul și care nu se poate închiria nimic doar la preturi exorbitante....dar probabil ca am scris doar ca sa răcoresc și nimeni nu va zice nimic.....nici nu cred ca va citi nimeni ăsta. ...
  • Like 1
 • MihaiSt check icon
  Intrebarile ar trebui adresate dl. Biris, secretar de stat la Finante, om cu afaceri personale si mai ales cu o relatie destul de dubioasa cu institutiile statului roman. Numai ca ar mai trebui lamurite si alte cateva probleme, cum ar fi (de pilda) ce este cu noile cote de impozitare (care vor impinge din nou o larga masa de oameni in zona gri si chiar neagra a economiei), de ce se incearca modificarea Codului Fiscal prin ordonanta si daca se pregateste un nou imprumut de la Banca Mondiala (mai ales ca tocmai a devenit clar ca perioada banilor ieftini s-a incheiat - vezi decizia Federal Reserve de a creste dobanda de referinta). In aceste conditii, decizia de impingere a alegerilor catre jumatatea lunii decembrie, cu consecinta clara ca vom avea un nou guvern rezultat din alegeri si/sau negocieri (targuieli...) postelectorale abia la inceputul anului viitor, iar bugetul va apare pe undeva de Paste, ar trebui sa mai nasca si alte intrebari legate de adevaratul stapan al actualului guvern si intentiile acestuia cu ce a mai ramas din economia judetului Romanica.
  • Like 0
  • @ MihaiSt
   filozofie de 2 bani!
   • Like 0
 • Multumesc statului ca imi va permite sa fur. 20.000 pe an imi sunt mai mult decat de ajuns
  • Like 0
  • @ Gabriel Dranca
   check icon
   Or fi, problema este să găsiți sursa și să nu fie niciun paznic pe acolo. De cele mai multe ori, e mult mai greu să furi sume mici decât sume foarte mari, astea din urmă se fac cu ștaif și cu pregătire de specialitate.
   • Like 0
  • @
   Evaziune se poate face din rambursarea de tva a facturilor emise de diferite societati fantoma, si deh..Sa se intinda vorba ca se poate fura, cum zicea si-n articol: *prost sa fii sa nu furi*, ca oricum daca te prind cu o suma de maxim 20.000 euro, nu-ti fac nimic si isi vor retrage si intentiile de a te prinde pe tine rauvoitorule, binenteles, cu scuzele de rigoare.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult