O hotărîre pe care a luat-o la nașterea celui de-al doilea copil, împreună cu soțul ei, avea să le schimbe destinele. Fericirea de a fi mamă din nou era umbrită de problemele care apăruseră la primul născut. Cel mare fusese diagnosticat cu tulburare de spectru autist când la 4 ani. Refuza să vorbească, să colaboreze cu cei din jur și evita contactul vizual.
„Când s-a născut al doilea copil, cel mare avea doi ani. Deci diagnosticul l-am primit ulterior, după doi ani. La cel mic, soțul a insistat să-i recoltăm celulele. Nu aveam nicio cunoștință, nu aveam niciun detaliu legat de celulele stem. Pur și simplu m-am gândit: nu ar putea oare celulele astea, astăzi, să-l ajute în vreun fel? Hai să vedem! Hai să încercăm! (...) Dacă nu am fi avut celulele stem recoltate, noi nu am fi fost cu băiatul acolo unde suntem astăzi, ca îmbunătățiri”, spune Diana Carp din Brașov. Mamă a doi băieți, doamna Carp a trăit nu o minune, ci mai multe, împreună cu familia sa.
„Am trimis un email, mi-a răspuns la scurt tip doamna Alina și mi-a spus că există un studiu în America și că am putea să ne încadrăm. Inițial mi se părea... wow! Oare chiar e adevărat? Oare chiar e real ce se întâmplă? (...) Nu mi s-a garantat nimic înainte de a ajunge acolo, dar chiar și așa, noi am vrut să o facem, am făcut-o și astăzi avem rezultate fantastice, aș putea să spun. Copilul acesta s-a schimbat de la infuzia aia, care a fost o infuzie venoasă, a durat 10 minute... niște celule, ca o perfuzie, cumva, a fost infuzia în sine”, spune Diana Carp.
Băiatul cel mare al familiei Carp a fost integrat într-un program științific la spitalul Duke din Statele Unite ale Americii. Transplantul de celule stem primite de la frate a constat într-o procedură asemănătoare transfuziei de sânge.
„Și văd îmbunătățirile care sunt... majore, chiar sunt majore. Nu puteam să-l las să facă nimic, trebuia în parc să stau doar lângă el, să nu intre în vreo altercație cu vreun copil sau cu vreun adult. În mod obligatoriu se bătea sau se certa cu cineva. Acum pot să stau liniștită și doar să mă uit la el să știu că e în regulă”, mărturisește ea.
Astăzi, la câțiva ani distanță de realizarea transplantului, rezultatele sunt spectaculoase.
Micul pacient întregistrează progrese vizibile la toate evaluările. A.S.R.S. (autism spectrum rating scales) a scăzut de la 71 la 61,
Semnele diagnosticului asociat ADHD a scăzut de la 69 la 55, sub pragul care indică prezența acestuia.
În ceea ce privește nivelul de inteligență pentru vîrsta sa, băiatul se încadrează la superior, peste 122, adică acolo unde se găsește 6,7% din populația lumii.
„Recoltarea propriu-zisă de celule stem din sângele cordonal este nedureroasă, este netraumatizantă, nu presupune niciun risc nici pentru mamă și nici pentru copil”, spune Dr. Tudor Panu, director al Băncii Centrale de Celule Stem Regina Maria.
„Procesarea și pregătirea unităților de sânge de cordon ombilical în vederea crioprezervării se realizează în banca noastră prin reducere volumetrică. Practic, prin centrifugări succesive, se sedimentează fracția eritrocitară și se separă celelalte fracții celulare. Astfel încât, noi, în final putem să extragem doar concentratul leucocitar. Concentrat leucocitar în care se găsesc toate celulele din sânge, mai puțin eritrocitele. Tot în aceste celule, în acest amestec de celule, găsim și celulele stem, cele care de fapt prezintă interes pentru noi”, dezvăluie Magda Dulugiac, biolog și manager Banca Centrală de Celule Stem Regina Maria.
Procesul de recoltare, prelucrare și conservare a celulelor stem reprezintă o operațiune complexă, iar laboratorul arată ca în filmele de science-fiction.
Magda Dulugiac descrie procesul: „Crioconservarea este o metodă unanim acceptată pentru păstrarea celulelor stem pe o perioadă de timp nedeterminată de timp, atunci când utilitatea imediată după recoltare nu este necesară. Prin crioprezervare, celulele stem își păstrează proprietățile funcționale și structurale. Ce face acest aparat de congelare programată. Practic, pe parcursul a 80 de minute, temperatura unităților va scădea de la 4 grade, la minus 140 de grade. Acest echipament este conectat la cilindrul de azot lichid, răcirea realizându-se prin intermediul azotului lichid. La finalul procesului de congelare programată, casetele sunt transferate în tancurile de stocare cu azot lichid, tancuri în care temperatura ambientală este de minus 196 de grade Celsius. Practic, din acest moment, calitatea celulelor este înghețată în timp. Este tot timpul aceeași. Din momentul în care este înghețată, niciun factor nu poate interveni asupra calității ei”.
În prezent, există în lume peste 600.000 de unități de celule stem recoltate din sângele cordonului ombilical și stocate. Dintre acestea, peste 20.000 de unități au fost eliberate în vederea transplantului pentru tratarea afectiunilor maligne și non-maligne la copii și adulți.
„Aș spune undeva între 5 și 10 la sută din totalul nașterilor din România se recoltează și aceste celule stem. Nu este neapărat foarte puțin, este o muncă a noastră și a colegilor de breaslă, să spunem, de informare cât mai corectă a cuplurilor care așteaptă un copil, cu privire la beneficiile, limitările, posibilitățile de utilizare a acestor celule. Ceea ce dorim, sau ce ne propunem noi, este să informăm cât mai corect toate cuplurile cu care intrăm în contact cu privire la această posibilitate. Decizia de a recolta este a părinților, a viitorilor părinți”, declară Dr. Tudor Panu, director al Băncii Centrale de Celule Stem Regina Maria.
Imagini inedite din Banca Centrală de Celule Stem Regina Maria, dar și întreaga poveste a familiei Carp, puteți vedea în clipul de la începutul articolului.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.